Rompetrol downstream s. R. L



Yüklə 50,94 Kb.
tarix27.03.2018
ölçüsü50,94 Kb.
#35112



ROMPETROL DOWNSTREAM S.R.L.

Piata Presei Libere, Nr.3-5,

City Gate Northen Tower,

Etaj 2, Sector 1,

Bucuresti, ROMANIA

phone: +(40) 213 030 800

email: office@rompetrol.com

www.rompetrol.ro


Editia 1, rev.3

INFORMARE PUBLICA, in conformitate cu L 59/2016, art. 14, anexa 6

Referitoare la obiectivul

Rompetrol Downstream SRL. Punct de lucru Depozit Craiova-Almaj

din categoria obiectivelor de nivel inferior


1.Numele titularului activitatii si adresa amplasamentului ROMPETROL DOWNSTREAM SRL

Punct de lucru : Depozit Craiova-Almaj

Cod unic de inregistrare: 12751583

Numar Registrul Comertului: J40/1716/2000

Adresa: DE.70,Km.241,Comuna Almaj,Judetul Dolj

Telefon: 021 206 7500

Fax: 0212067580

Responsabil in domeniul managementului securitatii

Zlotea Daniel

Telefon: 0746099962

Email: Daniel.Zlotea@rompetrol.com
2.Confirmarea faptului ca obiectivul intra sub incidenta reglementarilor si/sau a dispozitiilor administrative de implementare a Legea nr. 59/2016 si ca notificarea prevazuta la art. 7 sau raportul de securitate prevazut la art. 10 alin. (1) a fost inaintat autoritatii competente.
Pentru societatea Rompetrol Downstream – punct de lucru Depozit Craiova-Almaj sunt aplicabile prevederile Legea nr. 59/2016; pe amplasament sunt prezente substante periculoase , benzine si motorine , calculate in conformitate cu cerintele prevazute in anexa nr. 1, partea 1 si 2.

Au fost intocmite si transmise catre autoritati toate documentele conform prevederilor legislatiei in vigoare: Notificare APM nr.492/30.08.2017, PPAM, Plan de interventie.in caz de incendiu de catre firme autorizate cu experienta in domeniu.



3.Explicarea in termeni simpli a activitatii sau a activitatilor desfasurate in cadrul amplasamentului

Cod CAEN:

- principal: 4671 – Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si ai produselor derivate, depozitarea si transportul acestora;

- 5210 – depozitare produse petroliere

- 5244 – manipulari

Instalatiile autorizate, conform Autorizatiei de Mediu nr. 108 din 18.05.2009 revizuita la data de 11.11.2010, sunt urmatoarele:



-Rezervoare stocare produse petroliere: 1rezervor suprateran de 5000 mc, 2 rezervoare supraterane de 2000 mc si 1 rezervor suprateran de 3150 mc.

- Instalatie de aditivare: se compune din panou aditivare, unitate de pompare aditivi, rezervoare de stocare aditivi (Aditiv Keropur 5205 pentru carburant Diesel si Keropur 3576 pentru benzina), instalatie tehnologica, instalatie electrica.

-Rampe de incarcare /descarcare CF si Auto: pentru alimentarea cu materii prime necesare desfasurarii proceselor tehnologice, precum si a livrarilor materiilor intermediare si finite, sunt prevazute rampa CF si auto;

- Instalatia de recuperare vapori: transforma in lichid vaporii de benzina la incarcarea rezervoarelor si a autocisternelor.

- Separatoare de produse petroliere: sunt parte din instalatia sanitara si retine produsul petrolier din apa impurificata.

-Centrala termica: se produce agent termic, care este necesar functionarii instalatiilor tehnologice si pentru prepararea apei calde pentru termoficare.

4. Denumirile comune sau, în cazul substanţelor periculoase cuprinse în partea 1 a anexei nr. 1, denumirile generice ori categoria generală de periculozitate a substanţelor periculoase relevante din cadrul amplasamentului care ar putea provoca un accident major, indicându-se în termeni simpli principalele lor caracteristici periculoase; 
Pe amplasamentul Rompetrol Downstream – punct de lucru Depozit Craiova-Almaj se folosesc ca materie prima, respectiv se obtin produse cu urmatoarele tipuri de fraze de risc:

  • Inflamabile, asp.tox,

  • Cancerigene

  • Toxice

avand principalele caracteristici: ….

Aceste substante sunt prezentate in tabelul urmator:



Nr. crt.

Denumirea substanța

Fraze de risc

Cantitatea estimata (tone)

Cantitate relevanta (tone)

Mod de stocare

1

BENZINA

H225;H350;H304;H315 Inflamabil,asp.tox

1736

3200

Rezervoare metalice

2

MOTORINA

H226;H332;H373;H411 Cancerigen,lichid inflamabil

1212

6500

Rezervoare metalice

3

Aditiv Keropur-3576

H319;H315;H411 Cancerigen,asp.tox

2.05

5.58

Rezervor metalic

4

Aditiv Keropur - DP 5205

H315:H372;H411 Cancerigen

2.75

5.58

Rezervor metalic

5

Aditiv Lubrizol- 9041

H319;H304;H351;H332;H336;H411
Asp.tox; cancerigen

0.52

0.4

Recipient metalic

6

Aditiv Afton - X 16854

H319;H304;H351;H332;H336;H411
Asp.tox; cancerigen

0.24

0.4

Recipient metalic

7

GPL (amestec de butan şi propan)

H220;H280;H340;H350 Gaz sub presiune ,tox.,Cancerigen

0.51

3.85

Rezervor metalic


5. Informaţii generale cu privire la modalităţile de avertizare a publicului interesat, dacă este necesar; informaţii adecvate cu privire la conduita potrivită în situaţia unui accident major sau indicarea locului în care informaţiile respective pot fi accesate electronic; 


  • Informatii generale privind natura pericolelor de accidente majore

Substantele si preparatele chimice periculoase prezente pe amplasamentul Rompetrol Downstream – punct de lucru Depozit Craiova-Almaj sunt, in general, produse chimice ce se gasesc in stare lichida, solida sau gazoasa. Datorita proprietatilor fizico-chimice ale substantelor mai sus mentionate, a cantitatilor existente pe amplasament precum si a condiitiilor de desfasurare a proceselor tehnologice (temperatura, presiune), aceste substante pot prezenta pericol de incendiu si explozie, pericol de intoxicatii accidentale, iar in caz de deversari / emisii accidentale masive pot prezenta pericol si pentru mediul inconjurator. Efectele lor potentiale pot fi:



Emisiile de substante periculoase pot avea efect daunator asupra sanatatii omului si a factorului biotic din zona de impact; amploarea acestui efect este determinat de proprietatile ecotoxicologice ale substantelor emise, de perioada de expunere si conditiile meteorologice determinante in dispersia atmosferica a substantelor.

Incendiile au ca efect cresterea nivelului de radiatie termica si producerea de emisii de gaze arse. Cresterea nivelului de radiatie termica poate provoca incendierea vecinatatilor si / sau explozia substantelor chimice din imediata apropiere a focarului.

Exploziile, indiferent de natura lor, creeaza o unda de soc cu viteza subsonica, sonica sau supersonica, cu efecte majore asupra constructiilor, infrastructurii si instalatiilor din apropiere. Frecvent, in prezenta substantelor chimice, exploziile sunt urmate de incendii si emisii masive.

Deversarile accidentale masive de substante chimice periculoase pot produce poluari ale mediului inconjurator si intoxicatii cronice si/sau acute ale populatiei.

Toate tipurile de incidente/accidente mai sus mentionate pot afecta personalul implicat, intr-o masura mai mica sau mai mare, in plan fizic (arsuri, vatamari, intoxicatii, deces).

La obiectivele industriale, de tipul depozitelor de carburant, cauzele posibile care stau la baza producerii de avarii pot fi de o diversitate extrem de mare.

Evenimentele se pot clasifica astfel:

Accidente industriale;

Accidente tehnologice;

Dezastre naturale;

Exploatare necorespunzatoare;

Erori umane;

Erori de procedura;

Interventii ale unor persoane neautorizate;

Neefectuarea la timp a lucrarilor de intretinere si reparetii;

Nerespectarea regulamentelor de functionare si de ordine interioara;

Atacuri ale inamicului;

Atacuri teroriste.


  • Informatii asupra modului in care populatia afectata este avertizata si informata in cazul producerii unui accident major.

Comunicarea cu mass-media si locuitorii din zona se realizeaza de catre reprezentantul abilitat al societatii, prin persoana Directorului General si prin Departamentul Relatii Publice, conform procedurilor interne. Pentru a evita o nelinistire inutila a populatiei prin anunturi false, jurnalistii vor fi informaţi corect şi la timp. De asemenea, se va raspunde la intrebarile primite de la populatie printr-o linie telefonica deschisa, la Punctul de comanda si conducere a actiunilor. Comunicarea cu mass-media are drept scop:

- o informare corecta asupra situatiei create, prin difuzare de stiri confirmate;

- combaterea zvonurilor, printr-o informare corecta si completa;

- combaterea manipularii informationale.

Alarmarea si informarea populatiei se executa de catre ISU Dolj, comunicandu-se natura accidentului produs si masurile de protectie necesar a fi luate, pentru limitarea consecintelor asupra sanatatii populatiei si calitatii mediului.

Un rol important, in situatia aparitiei unui accident major, il are declansarea oportuna a aplicarii masurilor de protectie, a actiunilor de interventie specifica si alarmarea populatiei .

Alarmarea populatiei se face prin semnalul de alarma generala chimica, ce este dat cu sirena si consta in 5 semnale, de cate 16 secunde fiecare, cu pauza 10 secunde intre ele .




  • Informatii corespunzatoare asupra actiunilor pe care trebuie sa le intreprinda populatia afectata si asupra comportamentului pe care sa il adopte in cazul unui accident major:

In cazul producerii unui accident major, populatia trebuie sa-si pastreze calmul, sa nu intre in panica si sa respecte intocmai indicatiile venite din partea serviciilor specializate organizate pentru interventii in caz de situatii de urgenta. Celula de urgenta constituita la nivelul Rompetrol Downstream – punct de lucru Depozit Craiova-Almaj, impreuna cu ISU Dolj, Inspectoratul Judetean de Politie, precum si Jandarmeria, vor introduce restrictii de circulatie si acces in zona afectata (daca este cazul), vor asigura paza si ordinea prin posturi de paza si marcaje, vor oferi necesarul minim de informatii privind natura deversarii sau a emisiei care a condus la producerea unui accident major. Evacuarea populatiei din zona afectata se va face conform planului de evacuare in situatii de urgenta al Comunei Almaj si a localitatilor limitrofe.

Populatia din zona afectata trebuie sa adopte un comportament specific situatiilor de urgenta, respectând urmatoarele masuri:


  • din momentul depistarii sau avertizarii primite vor anunta la 112 – apel unic de urgenta despre pericolul creat sau daca exista date sau indicii despre persoane care prezinta simptome de intoxicare cu substante chimice;

  • daca se afla in afara unor cladiri, populatia afectata trebuie sa se indeparteze cat mai repede si la o distanta cat mai mare de zona de pericol, pe directie perpendiculara directiei vantului; pe cat posibil, deplasarea se va face in mod ordonat si fara a se crea panica;

  • este deosebit de important ca, din momentul producerii unor astfel de evenimente, populatia sa se adaposteasca in cladiri, asigurând rapid primele masuri de etanseizare a usilor si ferestrelor, utilizând pentru izolare materiale aflate la indemâna (produse textile, bureti, chit, banda izolatoare);

  • se va opri orice instalatie de aer conditionat sau de ventilare si nu se vor parasi cladirile decât la incetarea alarmei transmisa prin mijloacele specifice;

  • se vor folosi neaparat mijloacele de protectie individuala specifice, daca exista (masca contra gazelor, costum de protectie) sau improvizate (masca de tifon sau pânza suprapusa, intre care se introduce vata, care se umezesc si se aplica peste nas si gura legându-se la ceafa);

  • acolo unde exista adapost de protectie civila se va cauta imediat patrunderea in interiorul acestuia si inchiderea ermetica a usilor;

  • parasirea cladirilor, adaposturilor se va face numai la instiintarea organelor specializate prin incetare alarmei, constand dintr-un semnal continuu de 2 minute sau prin alte mijloace de comunicare specific.


6. Data ultimei vizite efectuate pe amplasament, în conformitate cu art. 20 alin. (5), sau indicarea locului în care informaţiile respective pot fi accesate electronic; informaţii cu privire la locul unde este posibil să se obţină, la cerere, informaţii mai detaliate despre inspecţie şi planul de inspecţie, sub rezerva dispoziţiilor art. 22; 
In conformitate cu art. 20 alin (5), ultima vizita pe amplasamentul Depozitului Craiova-Almaj a fost efectuata in perioada 06-07.09.2017. Informatii mai detaliate despre inspectie si planul de inspectie se pot obtine, la cerere, de la APM Dolj, sub rezerva dispozitiilor art. 22.


  • Confirmarea faptului ca titularul activitatii are obligatia de a intreprinde masuri adecvate pe amplasament, in special mentinerea legaturii cu serviciile de urgenta, pentru a actiona in caz de accidente majore si pentru a minimiza efectele acestora.

In cazul unor accidente majore, care pot depasi limitele amplasamentului societatii, se impune protejarea populatiei din vecinatate si se va pune in aplicare Planul de interventie , cerandu-se ajutor tuturor institutiilor statului care au atributii de ajutor si protejare a populatiei; acest ajutor va fi solicitat direct sau prin dispeceratul integrat de urgenta la numarul de telefon 112. Comunicarea incidentelor/accidentelor majore, in care sunt implicate substante periculoase, se face conform legislatiei in vigoare la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), Agentia pentru Protectia Mediului (APM), Garda de Mediu – Comisariatul Judetean (GNM-CJ).


7. Detalii privind sursele de unde se pot obţine mai multe informaţii relevante, sub rezerva cerinţelor de la art. 22. 

Alte informatii suplimentare, in limita cerintelor de cofidentialitate, sunt postate pe site-ul Rompetrol.

Documentele de reglementare si documentele intocmite conform cerinte SEVESO, prin legea nr. 59/2016 se pot consulta la sediul societatii/ punctului de lucru - Departamentul QHSE

Alte informatii, precum si documentele care au stat la baza acestei informari publice, pot fi consultate la sediul Rompetrol Downstream SRL, in baza unei solicitari scrise.

Numele Societatii: Rompetrol Downstream SRL

Adresa: Piata Presei Libere nr. 3-5, Sector 1, Bucuresti

Telefon: 0212067500

Fax: 0212067580


Director General,

Vladislav Rusnac

Responsabil in domeniul managementului securitatii si sanatatii in munca

Daniela Banescu


Trade Registry No: J 40/1716/2000

Fiscal Identification No: RO12751583

IBAN: RO98RNCB0072001339140011



BCR Bucuresti Sector 1



Yüklə 50,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə