Sabit aricilik projesi



Yüklə 161,5 Kb.
tarix08.09.2018
ölçüsü161,5 Kb.
#67461






SABİT

ARICILIK

PROJESİ

1997

BÖLÜM:1.PROJENİN ÖZETİ


Proje ile ilçe köylerinde arıcılıkta deneyimli 20 aileye %10 basit faizli 5 yıl vadeli olarak 5`er kovanlık arıcılık işletmeleri kurularak gelir düzeylerinin artırılması düşünülmektedir. Projede temel üretim olarak bal üretimi esas alınmış,bal üretimini azaltmayacak şekilde kısmen oğul üretimi planlanmıştır. Üretim için kullanılacak arı ırkı bölge şartlarına uygun melez arı ırkıdır.

Bölgede kışın sert geçmeyişi ve kapasitenin düşük oluşu nedenleri ile arı kışlatma evi düşünülmemiştir.

Proje ile her yıl bir kovandan 20 Kg bal,ilk yıl dışında 5 kovandan 1 adet oğul alınabileceği planlanmıştır.

1.1.Projenin Adı:

Arıcılığı Geliştirme Projesi

1.2.Projenin Uygulama Yeri:

İlçe Köyleri

1.3.Projenin Maliyeti:

a)Sabit Yatırım : 2.441.013.900 TL

b)İşletme Sermayesi : 396.000.000 TL

c)Toplam Maliyet :2.837.013.900 TL

d) Sos.Yar.Day.Fonu katkısı:2.326.835.000 TL

1.4.Projenin Finansmanı :

Sabit yatırımı oluşturan masraf kalemlerinden genel giderler ve beklenmeyen giderler olan 114.178.900 TL dışındaki sabit yatırım masrafları (2.126.835.000) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından finanse edilecek,genel giderler ve işletme masrafları çiftçi katkısı olacaktır. Genel giderler, işletme masrafları ve nakliye masraflarını karşılayamayacak durumda olan çiftçilerimizin bu kalem masrafları SYDV tarafından karşılanacaktır.


1.5.Projenin Faydaları:

Proje ile yeterli arazisi,tarımsal araç ve gereci olmayan,tarımsal faaliyet dışında önemli bir geliri bulunmayan dar gelirli çiftçilere geçimlerini sağlayacak,ilerde çoğaltarak büyütebilecekleri bir işletme kurulacaktır. Bu sayede arıcılık ilçede örnek geçim kaynağı olup benimsenerek gelişecek,başlangıçta da 20 ailenin geçimleri sağlanacaktır.

BÖLÜM :2. GİRİŞ :

2.1. Genel:

Memleketimiz iklim ve bitki örtüsü bakımından arıcılığa elverişlidir. Arıcılık yurdun her tarafına yayılmış durumdadır. Balın insan beslenmesi ve sağlığındaki önemli yeri, üreticinin tatmin edici pazar bulması,çeşitli ekolojik şartlar ve bitki örtüsüne sahip ülkemizde değişik kalite balların elde edilmesi konunun en önemli mevzuatıdır. Bugün ülkemizde az topraklı ve topraksız çiftçilere gelir yaratmak,orman içi ve kenarlarında yaşayan toplumu kalkındırmak yönünden önemli bir tarım kolu haline gelmiş olan arıcılık büyük bir hızla gelişmektedir.
Fenni kovanların sayılarının artması bal verimini de aynı paralelde artıracağından eski kovanların atılıp fenni kovana geçilmesi çiftçimizin çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından teşviki ile mümkün olmaktadır.
Arıcılık ile ilgili çalışmalarda 2 tip faaliyet görülmektedir.

1-Sabit arıcılık

2Gezginci arıcılık

Gezginci arıcılıktaki kovan sayısı işin ekonomik olabilmesi açısından sabit arıcılıktan daha fazla olup,bu sayı kovanların gideceği mesafeye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Gezginci arıcılıkta değişik zaman dilimlerindeki farklı flora sebebiyle bal verimi de sabit arıcılığa göre yüksek olmaktadır.

BÖLÜM : 3. PROJE :
3.1.Projenin Gerekçesi:

Ayancık İlçesinin Orman içi köylerdeki çiftçileri İlin en düşük gelirli çiftçileridir Köylerdeki erkeklerin çoğunluğu yılın 6-8 ayında İl dışına büyük şehirlere geçici işçi olarak çalışmaya giderler. Köyde kalan genç,yaşlı ve kadınlar tarımın gerektirdiği işleri layikiyle yerine getirecek işgücünden yoksundurlar.Yaptıkları hayvancılık ve ziraattan aldıkları verim sermaye eksikliklerininde etkisi ile Türkiye ortalamasının çok altında kalır.Yeterli arazileri yoktur.Olan araziler de çok parçalı ve meyillidir.Makineli ziraate uygun olmadığından fazla miktarda işgücü gereksinimi vardır.

Hayvancılığın durumu da zirai durumdan farklı değildir.Beslenen hayvanların ancak %28'inin kaba yem ihtiyacı karşılanabilmekte,kalanı sap ve samanla karşılanmaya çalışılmakta veya eksik kalmaktadır.Bu nedenlerle hayvanlardan alınan verim de düşüktür.

Büyük şehirlerde düzenli bir iş tutanlar zamanla ailelerini de yanlarına aldıklarından İlçede devamlı bir göç olayı vardır ve nüfus azalmaktadır.

Arıcılık fazla bir işgücü gerektirmeden,diğer tarımsal faaliyetleri aksatmadan yapılabilen bir tarımsal faaliyettir.Fazla işgücü istemediği gibi fazla yer de istemez.Eğitimini aldıktan sonra fazla kapasiteli olmamak kaydı ile her çiftçi ailesinin yapabileceği bir iştir.Ancak verimli ve kazançlı bir iştir.

3.2.Projenin Amacı :

1-İlçedeki azgelirli çiftçilere bir defa aynii veya nakdi yardım yapma yerine kendi geçimlerini temin edebilecekleri sürekli bir faaliyet ve işletme kurulması,

2-Çiftçilerin gelirlerinin artırılması ile diğer faaliyetlere sermaye imkanı sağlamalarının temini

3-İlçe ekonomisine katkı sağlamak,canlılık ve hareketlilik getirmek,

4-Arıcılık faaliyetini kendi sermayesi ile yürütebilecek kişilere örnek olup onların da arıcılığı bir geçim şekli olarak görmelerini sağlamak,

5-Ürün çeşitliliğinin sağlanması,

6-Göçün önlenmesi


3.3.Projenin Uygulama Yeri:

Proje Ayancık İlçesinin : Florası uygun olan tarım alanları sınırlı köylerinde uygulanacaktır.Uygulama sırasında 20 birimlik kapasitede değişiklik düşünülmemektedir.Üreticilerin seçiminde arıcılık belgesi olanlara öncelik verilecek olup arıcılık belgesi olmayan ancak arıcılıkta deneyimi bulunanlar eğitimden geçirilerek projeye alınmaları sağlanacaktır.

3.4.Proje İle İlgili Teknik Bilgiler:

3.4.1.Üretimin Konusu:

Projede düşünülen arıcılık faaliyeti tipi 5'er kovanlık sabit işletmeler şeklinde olup bal ve oğul üretimi yapılacağı planlanmıştır

3.4.2.Üretim Tekniği:

Üretim tekniği aşağıda geniş olarak anlatılmıştır.

3.4.2.1.Materyal Seçimi:

Üretim faaliyeti için Langtrath tipi kovanlar kullanılacak,arı ırkları ise Anadolu’nun yerli melez arıları olacaktır. Kovanlar T.K.V.den temin edilmeye çalışılacak,temin edilemediği takdirde piyasadan alımına gidilecektir.

3.4.2.2.Üretim Mevsimi:

Arıların 10 C.nin altında kovanlarından çıkıp çalışmaları mümkün olmayıp en verimli ve faydalı çalıştıkları ısı derecesi 22-23 C.dir.

Arıların kovan içinde petek yapabilme,yavru yapmave büyütmeleri için 30-33 C. ısı gereklidir.Dışarıda ısı 35 C. olduğunda arıların çalışmaları yavaşlar.37 C.nin üzerinde ise tamamen durur.

Havadaki ısı yanında toprağın ısısının da arılarla ilgisi vardır.Toprak ve hava ısısı 20 C.yi bulduktan sonra bitkiler daha bol miktarda nektar salgılarlar.

Arıcılığa elverişli nektar veren bitkilerin çiçeklenme devresi 15-20 gün kadardır.Çiçeklerden fazlasıile ve devamlı yararlanmak için bölgede çiçeklerin bolluğu kadar devamlılığı da önemlidir.Kaliteli ve bol bal veren bitkiler;yonca,korunga,fiğ.tırfıl gibi baklagillerle kekik,adaçayı,ballıbaba gibi kır çiçeklerinin bol olduğu yayla,mera ve çayırlar,bütün meyve ağaçlarıyla narenciye bahçeleri,akasya,söğüt,ıhlamur,okaliptus ağaçlarının bulunduğu ormanlık sahalar arıcılık için elverişli alanlardır.

Arıcılığa başlama zamanı ne zaman ve hangi şekilde arı temin edilmesine bağlıdır.Eğer arıcı oğul alarak arıcılığa başlayacaksa oğul mevsiminin gelmesi beklenmelidir.Oğul mevsimi bölgeden bölgeye değişmekle beraber İç Anadolu'da mayıs haziran aylarında,Doğu Anadolu'da biraz daha geç,Güney ve Batı Anadolu'da biraz daha erken başlar.Bunda o yılın iklim şartları da rol oynar.

Arılı fenni kovan almak sureti ile arıcılığa başlanacak ise bunda sınırlayıcı bir zaman faktörü yoktur.Ancak meyve ağaçlarının çiçek açtığı devre başlama zamanı olarak alınabilir.Haziranın 15'inden sonra alınması ise arıcılık için uygun bir zaman değildir.

Bal hasadı bölgenin nektar durumuna göre değişmekte olup haziran ayından eylül ayına kadar yapılması mümkündür.Fenni kovanlarda ne zaman olursa olsun eklemeler dolduktan ve bal iyice olgunlaştıktan sonra hasat yapılmalıdır.

3.4.2.3:Bakım ve besleme:

a) İlkbahar Bakım ve Beslenmesi:

Arılar bütün kışı kovanda petekler üzerine kümelenmiş olarak geçirirler.İlkbaharda hava sıcaklığı 10 C.'yi bulunca günün rüzgarsız saatlerinde kısa surelerle ilk uçuşlarına başlarlar. Arıların ilk uçuşa çıktıkları görülünce kovan dip tahtasının temizliği yapılır.Petek ve arıların durumu incelenir.Dip tahtası üzerindeki ölü arılar,petek kırıntıları ve diğer bütün yabancı maddeler kazınarak temizlenir.Dışarı çıkarılarak yakılır.Arısız boş petekler kovandan çıkarılır.

Ana arının kovanda olup olmadığı ve kovanın kuvveti incelenerek gerektiğinde kovan birleştirilmesi yapılır.Hastalık durumu da iyice gözden geçirilir.

Kovanda arıların ihtiyacını karşılayacak bal durumunun tetkiki yapılmalıdır.Bir arı ailesi 4-5 aylık kış devresi boyunca 3-4 kilo bal sarfettiği halde yanlız mart ve nisan aylarında 7-8 kilo bal sarf eder.Bunun nedeni yumurtlama sonucu çıkan kurtcuklar ve doğan genç arıların beslenmesi,çalışan arılaran daha çok bal tüketmeleridir.

Yapılan muayenede kovanda yeteri kadar (en az 5-6 Kg) bal yoksa bu kovana ballı çerçeve ilavesi yapılmalı yada bal yoksa bal şerbeti veya şeker şurubu verlmelidir.(1.5kısım su,1 kısım şeker veya 1 kısım su 1 kısım şeker) Bu projede ilkbahar beslenmesi için ilave olarak kovan başına 5 kg. şeker planlanmıştır.

Kovan içi sıcaklığının 30-35 C.de muhafazası için kovan tecriti yapmak gerekir.

Arıların su ihtiyacı;yavrulama durumu ve havanın ısısına göre değişiklik göstermektedir.Genellikle yemliklere şurup verir gibi su verilebilir.

b)Yaz Bakım ve Beslenmesi:

Kovanların şiddetli sıcaklardan korunması,hastalık ve zararlılarla mücadele için arılığın temiz tutulması,kurak mevsimlerde arı ailelerinin zayıflamalarının önlenmesi,yağmacılığa meydan verilmemesi,arılıkta su bulunmasının sağlanması bu mevsimdeki bakım ve beslenme konularını teşkil eder.

Sonbahar ve kış bakım ve beslenmesi:

Kovanın kışa kuvvetli girmesi,ana arının yumurtlaması için sonbaharda arıların şeker şurubu veya balla beslenmesine mümkün mertebe erken başlanmakla olur.Bu şekilde yavru miktarı çoğaltılarak kovanın kışa kuvvetli bir arı topluluğuyla girmesi sağlanır.

Yaz sonunda 3-4 çerçeveyi kaplayacak kadar arısı bulunmayan kovanların ise beslenmeyle kuvvetlendirilmeleri zor olduğundan arıların birleştirilerek kışa emniyetle girmeleri,ilkbahara da kuvvetli çıkarak vermli olmaları sağlanmalıdır.

Sonbahar muayenesinde arıların sihhatli ve sağlam olup olmadığı incelenmelidir.Ana arının durumu incelenerek sakat ve yaşlı analara sahip ailelere genç ve sağlam analar verilmeli,elde yedek bir ana yoksa anası genç olan diğer zayıf kovanlarla kovan birleştirilmelidir.

Kovanların kış ihtiyacı için kafi miktarda ve iyi kalitede bal bırakmak lazımdır.Yapılan muayenede kovanda yeterli miktarda bal bulunmadığı görüldüğü takdirde elde mevcut ballı çerçeve varsa ilave edilmeli,yoksa süzme bal veya şeker şurubu vererek eksik tamamlanmalıdır.Bu maksaatla verilecek şeker şurubu soğukların başlamasından asgari bir ay evvel olmalıdır.

Şurubun kışın katılaşıp şekerlenmemesi için 10 kg.şuruba bir çay kaşığı nisbetinde limon tuzu,sirke veya yemek tuzu ilave edilmelidir.Kovanın gerek üst kısmında,gerekse yanlarında bulunan boş petekler alınmalı,yerine işçi arı gözüne havi ballı petekler konulmalıdır.

Yemlemeye çok geç kalındığı veya hemen kış bastırdığı takdirde yapılacak iş arılara şurup değil pudra şekeri ile süzülmüş balın hamur gibi yoğrulmasından elde edilen katı yemleri vermektir.Bu yem yufka gibi açılarak kovanın çerçeveleri üzerine serilip örtü tahtalarını kapamak sureti ile verilebileceği gibi yemleme deliği üzerinden de verilebilir.

Kış aylarında veya kış sonlarına doğru arıların açlıktan sönme ihtimali hissedildiğinde çok koyu da olsa şuruplama yapılmayacağından(Şuruplama ishale neden olacağı gibi,arı topluluktan ayrılarak verilen şurubu almaz)kolaylıkla alabilecekleri şekilde arı topluluğunun bulunduğu çerçevelerin hemen üstüne koymak suretiyle katı yemler hazırlayarak vermek gerekir.

3.4.2.4.BAL HASADI:

Normal olarak ballar sırlandığı zaman kovandan alınır.Fakat pratikte petekli bal üretenler buna riayet ettikleri halde süzme bal elde edenler bu hususa dikkat etmezler.

Balın olgunlaştığı,çerçevelerdeki ballı gözlerin tamamen yahutta asgari dörtte üçünün arılar tarafındanmumtabakasıyla sırlanmasından ve hafif bir silkme ile nektarın petek gözlerinden dökülmemesinden anlaşılır.Olgunlaşmamış ballar uzun müddet dayanmaz.Kısa zamanda da sarf edilmediklerinde bozulurlar.

Balın kovandan alınması genel olarak sabahleyin erkenden veya akşamleyin geç vakitte yapılır.Kovan sağılırken mevcut diğer kovanların sağım sonuna kadar uçma deliğini kapatmak yağmacılığı önlemek bakımından faydalıdır.

Kovandan çıkarılan ballı çerçevelerden taam sırlı ve beyaz olanlar çerçeveli petekli bal olarak satılmak üzere ayrılır veya süzülmek üzere sırları alınarak bal süzme makinesine konulur.Makinenin çalışması halinde merkezgaç kuvvetiyle bal petek gözlerinden fırlayarak süzülmüş olur.

Balların kolay süzülmesi için mevsim geçmiş,havalar ssoğumuş ise bal süzme yerine 30 C.civarında ısıtılması lazımdır.

Süzülmüş bal evvela tel bir süzgeçten geçirilerek içindeki balmumu parçaları,arı ölüleri ve çiçek tozlarından temizlenerek berrak bir hale getirilir.Dinlenme kaplarına konularak 30-36'6 36 'C sıcaklıktaki odada bir kaç gün bırakılır ise baldan ağır olan maddeler dibe,hafif olanlar işe üste toplanır.Böylece bal durularak berraklaşır.

3.4.2.5.BALIN AMBALAJI VE SATIŞI:

Diğer besin maddelerinde olduğu gibi balın da taze olarak yenmesi en faydalı şeklidir.Süzme ballar satılmadan önce rutubetsiz ve sıcaklığı 20 'C civarında olan yerlerde muhafaza edilmelidir.Kış mevsiminde süzme balların en fazla kristalize olduğu sıcaklık 10-17 'C dir.Eğer ballar uzun müddet bekletilecek ise 15 'C.nin çok altında tutulmalıdır.Aksi halde renk,lezzet ve enzimlerinde değişiklik olur.

Çeşitli boyutlarda mukavvadan,mikadan,tenekeden ve camdan hususi bal kaplaarı yapılmaktadır.Açık renk süzme bal için yuvarlak ve dört köşeli cam kavanozlar,esmer renkte süzme ve gömeç baallar için teneke kutular elverişlidir.

3.4.2.6.KOVANLARIN OĞUL VERMELERİ:

Bahar mevsiminin arılar için elverişli olduğu senelerde kovandaki arı mevcudu süratle çoğalır ve arı aileleri çok kuvvetlenerek kovana sığmayacak bir duruma gelirler.Kalabalıklaşarak kovanda sıkışık bir vaziyete giren arılar nesillerinin devamı için oğul vermek üzere hazırlık yaparlar.

Evvela kovanda erkek arı gözlerini ihtiva eden petekler ana arının buraya yumurtlamasısağlanır ve erkek arı yetiştirilir.Daha sonra peteklerin alt ve yan kısımlarına sarkıtılan ana memelerinde de ana arılar yetiştirilir.Kovandaki yaşlı ana arı kendisine rakip ana arılar yetişmesini engellemeye çalışırsa da işçi arılar namzet ana arıları korurlar.Maksadına erişemeyerek hiddetlenen ana arı yumurtlamaktan vazgeçer,az beslenerek zayıflar ve uçma kabiliyeti kazanır.Havanın iyi olduğu bir günde kovandaki bu eski ana arı etrafına topladığı her yaştaki bir kısım arıyla kovanı terk eder.Kovan civarında havada bir kaç kavis çizerek uçtuktan sonra bir ağaç dalına konar.Diğer arılarda ayni yere konarak adeta bir salkım yaparlar.İşte bu hadiseye oğul verme denmektedir.

Ayni kovandan bir oğul alınabileceği gibi genç ana arılar kovanın kuvvetine göre 2.nci oğulu da yapabilirler.

Ağaç dalına konan oğulu almak için dal kesilerek oğul dal ile birlikte fenni kovanın uçma deliği önüne konulur.Yahutta çerçevelerin üst kısmına bırakılır.Her iki halde de arılar kovana girerler.Her hangi bir kaba bu şekilde alınarak sakinleşen oğul ise bekletilmeden esas yerine götürülerek kovana yerleştirilmelidir.

Arılardan oğul alınıp alınmayacağı arının maksat ve ihtiyacı ile ilgilidir.Kovanların sayısını artırmak isteyen arıcılar fazla oğul almak istedikleri halde çok bal istihsal etmek isteyen arıcılar da oğul arzusunu önlemek zorundadırlar.(Projede ağırlık olarak bal üretimi esas alındığından kovan sayısının %20'si oranında oğul alımı planlanmıştır.

3.5.2.KOVAN VE MALZEMELERİ :

Cinsi Birimi Miktarı Birim fiatı Tutarı(TL)

Kovan (Styropor,arılı,ballıklı,20 çerçeveli Adet 5 12.500.000 62.500.000 Körük " 1 800.000 800.000

Maske (Kollu,fermuarlı) " 1 600.000 600.000

Biz delgi " 1 240.000 240.000

Eldiven Çift 1 240.000 240.000

Mahmuz Adet 1 150.000 150.000

El demiri " 1 150.000 150.000

Şurupluk (Metal) " 5 240.000 1200.000



Tel (Büyük makara) " 1 1 50.000 150.000

TOPLAM 66.030.000

KDV (% 15,%1) ( x) 4.864.500

TOPLAM 70.894.500

1998 yılı artışı % 50 35.447.250

TOPLAM 106.341.750

1988 yılı fiat artışları % 50 olarak kabul edilip Genel Toplama ilave edilmiştir KDV kovan ve malzemelerinde % 15,arıda % 1 olarak alınmıştır.


20 birimlik proje toplamı : 20x106.341.750=2.126.835.000 TL Nakliye gideri : 200.000.000 TL

Genel Toplam: 2.326.835.000 TL

3.5.3.Genel Giderler

Yatırımın tamamlanıp işletmeye geçilmesi ve faaliyete başlanmasına kadar olan genel mahiyetteki harcamalardan;resim,harç,sözleşme vs. için ünite başına 5.000.000 TL kabul edilmiştir.

Proje bütünü için 5.000.000 x 20 =100.000.000 TL

3.5.4.Beklenmeyen Giderler :

Yatırımın özelliği göz önünde tutularak yukarıda açıklanan giderlerin % 1'i fiziki beklenmeyen giderler olarak alınmıştır.

Bir birim için beklenmeyen giderler 70.894.500 x 0.01 = 708.945 TL

Proje bütünü için 708.945 x 20 = 14.178.900 TL



3.5.5.Toplam Yatırım : Bir Ünite Proje Toplamı

a) kovan ve malzemeleri 70.894.500 1.417.890.000

b) genel giderler 5.000.000 100.000.000

c) beklenmeyen giderler 708.945 14.178.900

TOPLAM : 76.603.445 1.532.068.900

1988 Yılı fiat artışı 35.447.250

GENEL TOPLAM 112.050.695 x20 =2.241.013.900



3.6.İşletme dönemi giderleri : Projede 5 kovanda bal, balmumu ve kısmen oğul arı alımı yapılacaktır. İşletme dönemi giderleri buna göre yapılacaktır.

3.6.1. Girdiler

Masraf Kalemi

Miktarı

Birim Fiyatı (TL)

Tutarı (TL)

Şeker

25 Kg

200.000

5.000.000

İlaç

5 Kovan

500.000

2.500.000

Çerçeve Teli

2 Ad(küçük)

150.000

300.000

Sun'i petek

6 Kg

2.000.000

12.000.000

1 Ünite toplamı 19.800.000 TL.

Proje toplamı 396.000.000 TL.

3.6.2. Bakım ve Onarım Giderleri
1 Ünite için


Cinsi

Bedeli (TL)

Nisbeti (%)

Tutarı (TL)

Kovan (5 Adet)

26.500.000

5

1.325.000

Proje Toplamı ....1.325.00 x 20 = 26.500.000 TL.


3.6.3. Genel Giderler ve Satış Giderleri: Vergi, Sigorta düşünülmediği, ayrıca bal işletmede satılacağı için düşünülmemiştir.

3.6.4. İşçilik Giderleri: İşletmenin ihtiyacı olan işçilik aile bireyleri tarafından karşılanacaktır. 3.6.4. Kalıntı Değer: Projenin 5. Yıl sonunda alınan malzemelerin aşınma ve eskime payları düşüldükten sonra kalan değerleridir. Kalıntı değer aşağıdaki gibidir.


Cinsi

Değeri (TL)

Amortisman (%)

Kalıntı Değer(TL)

Kovan(5 adet)

26.500.000

10

13.250.000

Arı,Uz.Öm.Aletler

18.000.000

--

18.000.000

Diğer Aletler

1.580.000

15

237.000

Maske , Eldiven

840.000

20 (1)

--

Ünite Toplamı : 31.487.000 TL

Proje Toplamı : 629.740.000 TL.
(Not) : Maske,eldiven ile diğer aletlerde amortisman nisbeti %33 oranındadır.Ancak işletme küçük olduğu için aletlerin bir yılda kullanılacakları zaman az olacak,yıpranma ve aşınmaları da az olacağından amortisman nisbetleri düşürülmüştür.
3.7. Gelirler :
3.7.1. Proje öncesi işletme gelirleri :

Çiftçi seçimi tamamlanmadığından projeye alınacak çiftçilerin proje öncesinde mevcut arılarının olup olmadığı tesbit edilmemiştir.Proje ile arıcılıkta deneyimli veya arıcılık kursu bitirmiş-kur alabilecek çiftçiler seçilecektir.Proje öncesinde çok arısı olananların projeye alınmayacağı dikkate alınarak prole öncesi gelirler olmadığı varsayılmıştır.


3.7.2. Proje Dönemi İşletme Gelirleri :

Proje dönemi işletme gelirleri kovan başına 20 Kg bal,birinci yıl hariç 1 adet oğul satışıdır.

5 Kovanlık bir ünite için işletme gelirleri aşağıda gösterilmiştir.

Gelir Kalemleri Birimi Miktarı Birim Fiatı Tutarı (TL)

----------------- (TL) -----------------------------

1.Yıl - 2-5 Yıl 1.Yıl , 2-5 Yıl

1- Bal Satışı Kg 50 100 2.000.000 100.000.000 200.000.000

2- Oğul Satışı Adet - 1 7.000.000 - 7.000.000

TOPLAM : 100.000.000 207.000.000

Proje Toplamı (40 Birim): 2.000.000.000 4.140.000.000



BÖLÜM : 4. EKONOMİK VE MALİ ANALİZ :
4.1. İşletme Gelirleri ve Giderleri :
A- İŞLETME GELİRLERİ : (1000TL)

Gelir Kalemleri

P.Ö.

1.Yıl

2.Yıl

3.Yıl

4.Yıl

5.Yıl

Bal satışı

-

100.000.

200.000.

200.000.

200.000

200.000

Oğul Satışı

-

-

7.000.

7.000.

7.000.

7.000.

1 Ünite Toplamı


-


100.000.


203.000.


203.000.


203.000.


203.000.

Proje Toplamı

-

2.000.000.

4.140.000.

4.140.000.

4.140.000.

4.140.000.


B- İŞLETME GİDERLERİ :

Gider Kelemleri

P.Ö

1.Yıl

2.Yıl

3.Yıl

4.Yıl

5.Yıl

Girdiler

-

19.800

19.800

19.800

19.800

19.800

Bakım-Onarım

-

1.325.

1.325.

1.325.

1.325.

1.325.

Toplam(1 Ün)

-

21.125

21.125

21.125.

21.125

21.125.

Proje Toplamı

-

422.500

422.500

422.500

422.500

422.500


4.2.FAİZ VE ANA PARA ÖDEMELERİ : Sosyal Yardımlaşma ve fonunca karşılanan kovan bedelleri % 10 basit faizli ve 1 yılı ödemesiz 5 yıl vadeli olarak kredili karşılanacaktır.

4.3. NAKİT AKIM TABLOSU :
A.Gelirler

Gelir Kalemleri

P.Ö.

1.Yıl

2.Yıl

3.Yıl

4.Yıl

5.Yıl

Kredi

-

70.894.500

-

-

-

-

Bal Satışı

-

100.000.

200.000.

200.000.

200.000.

200.000

Oğul Satışı

-

-

7.000.

7.000.

7.000.

7.000.

Artan İşl.Serm.

-

-

-

-

-

19.800

Kalıntı Değer

-

-

-

-

-

31.487

Gelirler Topla-mı (! Ünite)


-

170.894.5

207.000


207.000


207.000.


258.287

PROJE TOPLAMI


-


3.417.890.


4.140.000.


4.140.000.


4.140.000.


5.165.740.

B. Giderler



Yatırımlar

-

76.603.445

-

-

-

-

Ana para ve

faiz ödemeleri


-



7.089.450.


22.365.158

22.365.158.


22.365.158




22.365.158

İşletme Masrafl

-

19.800.

19.800.

19.800

19.800.

19.800.

Bakım-Onarım

-

-

1.325

1.325.

1.325

1.325

Artan İşl.Serm.

-

19.800

-

-

-

-

Toplam Gider-ler(! Ünite)


-


123292.895


43.490.158


43.490.158


43.490.158


43.490.158

Proje Toplamı

-

2.465.857.9

869.803.160

869.803.160

869.803.160

869.803.160

NET FAYDA

-

47.601.605

163.509.842



163.509.842

163.509.842

214.796.842

NET FAYDA

Proje Toplamı




-

952.032.100


3.270.196.8


3.270.196.8


3.270.196.8


4.295.936.8

(1) Artan işletme sermayesi son yıl kullanılmayacağı için gelir olarak alınmıştır.

(2) Bölüm 3.6.4 te detayı açıklanan kalıntı değerdir.
4.4.Ekonomik Değerlendirme :

1- İç Karlılık Oranı : İ.K.O.: % 100 den fazladır.

HAZIRLAYAN


Abdurrahman HELVACI

İlçe Müdürü

TASDİK OLUNUR
18.11.1997
Recep UZAL

Kaymakam


S.Y.D.FONUNDAN ARI İSTEYENLERİN

İSİM LİSTESİDİR



SIRA NO: ADI VE SOYADI : KÖYÜ :

1- Yüksel YILDIZ Maden

2- Sefer ALTINTAŞ “

3- A.Zeki ÖZTÜRK Hatip

4- Ahmet ARSLAN “

5- Mustafa YÜKSEL Köseyakası

6- Ramazan DEMİR Gürpınar

7- Ekrem ÜNAL Gürpınar

8- Yaşar DEMİR Gürpınar

9- Ali Rıza ASLAN Gürpınar

10- Özcan ŞENTÜRK “

11- Sedat ÜNAL “

12- Mehmet ÖZAY Ortalık

13- Kemal CAN Ortalık

14- Salim YILMAZ Merkez

15- Ali YILMAZ Bahçeli



16- Cemil ÇETİNKAYA Yarenler

  1. Recep GÖKSU “

  2. Enver YAMAN “

  3. Bayram ÇETİNKAYA “

  4. Mehmet ÇETİNKAYA Fındıklı

  5. Zeki YILMAZ “

  6. Güray AYDIN Merkez

  7. Sefer YAMAN Erikli

  8. Bahattin ÖZCAN Doğanlı

  9. Ekrem ÖZKAYA Hacılı

  10. Engin AKSOY Kestanelik

  11. Bayram ÖZCAN Akçakese

  12. Mustafa ŞENTÜRK Dereköy

  13. Yakup YILMAZ Sofu

  14. Salim GÜNEY Ömerdüz


AYANCIK SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI
ARICILIK PROJESİ

Proje tutarı: 2.326.000.000 TL.
FİRMA KOVAN BEDELİ TOPLAM BEDEL TESLİMAT


  1. YÜKSELLER 17.000.000x5= 85.000.000x20=1.700.000.000TL 5 Haziran Ayancık




  1. MUŞ BAL 22.200.000x5=111.000.000x20=2.220.000.000TL 20 Mayıs “




  1. T.K.V. 24.495.000x5=122.475.000x20=2.449.500.000TL K.D.V. Hariç


İSTEDİĞİMİZ ŞARTLAR


  1. Teslim tarihinde gecikme olmayacak Aksi takdirde tazminat istenecek.

  2. Para kovan teslimatından sonra ödeme yapılacak.

  3. Kovanlar sarı çamdan yapılması ve standart olması

  4. Arı hastalıkları ile (VARROA) Mücadelenin kesinlikle yapılmış olması

  5. Ana arısı zayi olmuş kovanlar için ana arı takviyesi (besleme kovanı ile )

  6. Kovandaki boş çerçeveye petek bağlanmış olması

Yüklə 161,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə