Skriva rapporterYüklə 267 Kb.
tarix08.08.2018
ölçüsü267 Kb.
#61264

ENIAC – Människorna bakom
Figur 1. Cummings, Sharpless, Chedaker, Shaw, Davis, Chu, Huskey, Eckert, Goldstine, Burks, Sheppard, Michels and Mauchly.

Magnus Sjöman

Peter Dahlberg


SAMMANFATTNING


Är det så att två av världens mest betydelsefulla personer är helt bortglömda av dagens människor? Eckerts och Mauchlys forskning och utveckling banade vägen för hur dagens datorer fungerar. De startade en revolution vars följder och dyningar påverkar oss än idag och som kommer att påverka oss i flera årtionden framöver.

Eckert och Mauchly var redan som unga väldigt intresserade av teknik, elektronik, matematik och fysik. De var hängivna och framträdande toppstudenter inom den akademiska världen. De blev också väldigt tidigt engagerade som lärare och instruktörer på sina respektive universitet.

Deras vägar korsades för första gången på Moore School of Electrical Enginering. Eckert blev intresserad av Mauchlys idéer om att utveckla datorer. Ett projekt vid namn Project PX sattes ihop. Den 14 februari 1946 var ENIAC officiellt klar för publik visning.

När arbetet med ENIAC var fullbordat så började Eckert och Mauchly fundera på en fortsatt utveckling av kraftfullare datorer. Eckert och Mauchly tvingades att avgå ifrån Moore School of Electrical Enginering. Universitetet hade, på den tiden, en policy om att fakulteten inte kunde anskaffa sig privata patent baserade på universitetets forskning.

Eckert och Mauchly bildade då företaget Eletronic Controls Company. Företaget fick en order från Northrop Aircraft Company att bygga en dator som de kallade BINAC (Binary Automatic Computer). Företaget blev senare Eckert- Mauchly Computer Corporation (EMCC). Företaget byggde UNIVAC datorn.

1950 såldes EMCC till Remington Rand Corporation (RRC) och nio år senare på RRC gick Eckert och Mauchy skilda vägar. Eckert stannade kvar på RRC som senare sammanslogs med Burroughs Corporation och blev Unisys. Eckert stannade kvar på posten som vice VD ända tills han gick i pension 1989. Han fortsatte som konsult åt företaget efter pensioneringen.

Mauchly valde att starta ett eget konsultföretag, Mauchly Associates. 1960 startade han upp ett nytt företag Dynatrend. Mauchly hade inte begränsat sig själv bara till digitala elektroniska datamaskiner. Hans fokus hade nu ändrat riktning mot projektplanering och metoder kring management. Mauchly pensionerade sig själv och drog sig tillbaka till Ambler Pennsylvania, just utanför Philadelpia.

Den 3 juni 1995, så gick John Presper Eckert Jr bort vid en ålder av 76 år. John W. Mauchly gick bort vid en ålder av 72 år, den 9 januari 1980.

Eckerts och Mauchlys är idag till stor del bortglömda av dagens samhälle och av dagens människor men deras bedrifter och tankesätt finns fortfarande kvar och lever i allra högsta grad.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING


SAMMANFATTNING 2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3

INLEDNING 4

ENIAC – Människorna bakom 5

John Presper Eckert Jr 5

De tidiga åren 5

ENIAC 5

Efter ENIAC 6Det egna företaget 6

Priser och nomineringar 6

John W. Mauchly 7

De tidiga åren 7

Highschool, 1921-1925 7

Collage, John Hopkins, 1925-1932 8

Livet på marginalerna, 1932-1941 8

Andra världskriget och Moore School 9

På egen hand, 1946-1951 10

På egen hand igen 10

De sista åren 10

SLUTSATSER 11

REFERENSER 12

INLEDNING


ENIAC brukar kallas för den första datorn. ENIAC var en av 1900 –talets mest betydelsefulla uppfinningar. Den var början till dagens växande datasamhälle. Att datorn skulle få en sån genomslagskraft var det nog ingen som kunde föreställa sig.

Orsakerna till att man började utveckla ENIAC var givetvis många. Men den största var antagligen att militären behövde en maskin som snabbt kunde räkna differentialekvationer. Det var på det viset att en stor grupp människor satt och räknade ut tabeller över skjutbanor för hand. I början var det en överkommlig uppgift. När sedan kriget började så ökade behovet av tabeller dramatiskt. Trots att man hade hjälp av räknemaskiner så hann man inte med. När möjligheten att bygga en datamaskin kom så nappade militären genast.

Ett projekt vid namn Project PX sattes ihop. Den 14 februari 1946 var ENIAC officiellt klar för publik visning. ENIAC var så stor att den fyllde ett helt rum. Maskinen vägde trettio ton och elkonsumtionen var hög, 200 KW. Maskinen var byggd av 18000 vakuum rör, 1500 reläer och mängder med annan elektronik. För in och utmatning av data användes en IBM hålkorts maskin.

Men vilka var personerna bakom utvecklingen av ENIAC?

Det var givetvis många personer som låg bakom en sådan prestation. På Figur 1 från 1946 finns några med. Cummings, Sharpless, Chedaker, Shaw, Davis, Chu, Huskey, Eckert, Goldstine, Burks, Sheppard, Michels and Mauchly.

Vi har valt att avgränsa oss till två av de kanske mest betydelsefulla personerna. John W. Mauchly som var den forskare som först publicerade en artikel om den första digitala electroniska. Den andra personen är John Presper Eckert Jr som var chefsingenjör för projektet.


ENIAC – Människorna bakom

John Presper Eckert Jr

De tidiga åren


John Presper Eckert Jr föddes den 9 april 1919 i Philadelfia, Pensylvania, USA. Eckert började studera vid William Penn Carter School i Germanstown. År 1937 tog han sin examen. Han fortsatte sedan att studera vid Moore School of Electrical Enginering som var en del av University of Pensylvania. Där tog han en Elektroteknikexamen 1941. Han var en duktig student och blev erbjuden en tjänst som universitetslektor vid skolan.

Skolan var involverad i forskning i krigssyfte. Eckert höll i en kurs i försvar och det var där han mötte en person som han skulle komma att arbeta väldigt nära med, John Mauchly. Eckert blev intresserad av Mauchlys idéer om att utveckla datorer. Eckert började också jobba med annat militärt arbete vid School August. [O´Connor, Robertsson99]

Figur 2. John Presper Eckert Jr

ENIAC


Under tiden publicerades en rapport om konstruktion av datorer och ett projekt startades av militären med mål att konstruera en dator, ENIAC. [Weik61]

I maj 1943 hade Eckert nästan avslutat jobbet med sin magister examen. Han blev utsedd till chefsingenjör för projektet. [O´Connor, Robertsson] I början jobbade Mauchly och Eckert tillsammans om allt rörande ENIAC.[Wilkes95] Med tiden blev hans huvuduppgift att designa de elektroniska kretsarna i maskinen. Ett problem av många som han var tvungen att lösa var att komma på ett sätt att få maskinen som innehöll 18000 rör att fungera tillförlitligt. Rören var ganska opålitliga. Men han lyckades att få upp livslängden för varje rör till 2500 timmar.

Dagens datorer bygger på binära tal. Till ENIAC konstruerade Eckert elektriska räknare som jobbade med bas 10. Antalet komponenter blev mindre än vad det hade blivit med binära uträkningar men kretsarna blev samtidigt mer komplicerade. [O´Connor, Robertsson99]

ENIAC var ett slags hopkok av tidiga uppfinningar och forskning. Idéer togs från tidigare elektromekaniska beräkningsmaskiner som översattes till elektroniska motsvarigheter.


Efter ENIAC


När arbetet med ENIAC var fullbordat så började Eckert och Mauchly fundera på fortsatt utveckling av kraftfullare datorer.

Eckert hävdade att ENIAC var mer komplicerad än vad som behövdes. Han förstod att datorn kunde göras enklare genom att rationalisera dess funktioner. Han tar upp tre olika typer av minne på ENIAC.  1. Flipflops i ackumulatorerna

  2. Funktionstabeller

  3. Kablar och strömbrytare för att konstruera ett program

Faktum var att alla tre var minnen. Eckert föreslog att man skulle använda ett centralt och snabbt minne som innehöll både nummer och programinstruktioner. [Wilkes95]

Det egna företaget


Eckert och Mauchly lämnade Moore School och startade ett eget företag, Electronic Control Company. Företaget fick en order från Northrop Aircraft Company att bygga en dator som de kallade BINAC (Binary Automatic Computer). Den största skillnaden från tidigare datorer var att informationen sparade på magnetband. Tidigare datorer hade använt hålkort.

Företaget blev senare Eckert- Mauchly Computer Corporation. Företaget byggde UNIVAC. En stor fördel med den jämfört med tidigare datorer var att den både kunde hantera tal och text.

1950 togs företaget över av Remington Rand Corporation. Företaget sammanslogs senare med Burroughs Corporation och blev Unisys. Eckert stannade kvar på posten som vice VD ända tills han gick i pension 1989. [O´Connor, Robertsson99] Han fortsatte som konsult åt företaget efter pensioneringen.

Eckert såg sig själv som en systemtekniker. Han tog delar som han själv, men även andra hade kommit på och satte sedan ihop dem till ett fungerande system. [Wilkes95]

Den 3 juni 1995, gick John Presper Eckert Jr bort vid en ålder av 76 år. Han dog av komplikationer relaterade till leukemi.

Priser och nomineringar


Mellan år 1948 och 1966 tog Eckert ut 85 patenter. Han fick även många utmärkelser under åren.

  • 1966 tog han emot Harry M Goode Memorial Award av Computer Society.

  • 1967 blev han utvald till National Academy of Enginering.

  • 1969 fick han US National Medal of Science.

  • 1980 tog han emot IEEE Computer Society Award.

[O´Connor, Robertsson99]

John W. Mauchly

De tidiga åren


John W. Mauchly, eller Bill som han kallades inom familjen, föddes den 30 augusti 1907 i Cincinnati, Ohio, USA. Han växte upp på 107 East Bradley Lane i Chevy Chase, USA [Asak03]. När Sebastian J. Mauchly, hans fru Rachel, sin son Bill och dotter Elizabeth flyttade dit i 1916 så var Chevy Chase i sin barndom. Chevy Chase var då som nu en förort till Washington men inte lika glamorös och rikemansbetonat som dagens Chevy Chase.

På den tiden så verkade det som om att alla Washingtons forskare levde i Chevy Chase. Hans far var fysiker, forskare och chef på sektionen för jordelektricitet vid Carnegie Institution’s Department of Terrestrial.

Bara två år tidigare innan de hade flyttat dit så hade Chevy Chase fått elektricitet. Elektriciteten var till att förse hushållen med ström till lampor och apparater. Men en genialisk tonåring kunde redan då göra mer med den. På första april kopplade han så att när någon ringde på dörrklockan så fick den personen en liten elektrisk stöt. Han använde sin kunskap om elektricitet så att han kunde vara uppe sent om kvällarna utan att hamna i trubbel. John’s sovrum, som i alla andra sovrum i huset, var på övervåningen. John tyckte mycket om att läsa, men hans sänglampa skulle vara släckt vid klockan halv elva. Så han kom på att ett av trappstegen i trappan upp på andra våningen satt lite löst. Under den plankan monterade han fast en någon slags brytare som var kopplat till en liten lampa i sitt rum. På så sätt visste han att någon var på väg upp på andra våningen. Han kunde då i god tid hinna släcka sin läslampa och avvärja faran med att bli upptäckt.

På somrarna så brukade han tjäna pengar på att dra kablar och koppla elektricitet åt folk som hans far kände. Det som var mest imponerande var att han bara var 13-14 år gammal när han utförde uppdragen. [Costello96].

Figur 3. John W. Mauchly

Highschool, 1921-1925


John Mauchly började 1921 på McKinley High som förstaårselev [Asak03]. McKinley var en så kallad yrkesskola men egentligen så var det en förberedande ingenjörskola. Elever, pojkar, som hade gått på McKinley favoriserades vid intagningar till University of Maryland. Vid 14 års ålder var John Mauchlys mål att göra karriär inom ingenjörsyrket.

John Mauchly var en student i det översta toppskiktet Han var dessutom medlem av national honour society, med i debattlaget, chefsredaktör på skolans tidning, Tech Life. Han var också med i Highscool cadet corps, där han snabbt steg i graderna till Major. Det var på den tiden fem stycken ledande high schools i Washinton DC och alla hade de cadetprogram. John fick högsta poäng vid en tävling mellan dessa cadetprogram och det resulterade i att han blev chef för alla cadetter på fem high schools. Men skolan tillät honom inte att både bli chef för skolans tidning och att bli chef för alla cadetter. Han var tvungen att välja och han valde att bli chefsredaktör för skolans tidning. Han utexamineras 1925 [Costello96].


Collage, John Hopkins, 1925-1932


John Mauchly fick ett stipendium och började hösten 1925 på John Hopkins för att studera ingenjörsyrket [Asak03] [Ocorob03]. Vid 20 års ålder, hans andra år på John Hopkins, hade han redan tröttnat på det. Han tyckte att det han fick lära sig kunde han redan. Det fanns ingen utmaning, utan allt stod hur det fungerade i böckerna som han läste. Han ville upptäcka och erövra nya områden. Alla hans vänner och hans faders vänner var vetenskapsmän och det var åt det hållet som drog hans intresse [Asak03].

Han diskuterade med sin far, som var fysiker, om att ändra inriktning på sin karriär. Hans far tyckte att det fanns mer pengar och välstånd i ingenjörsyrket men att det var Johns liv och att han själv fick välja vad han ville göra med det. John Mauchly ändrade inriktning på sin akademiska karriär ifrån ingenjörsyrket till att bli fysiker [Costello96].


Livet på marginalerna, 1932-1941


Mauchlys karriär blev avbruten på grund av den stora depressionen som bredde ut sig över hela USA. Nyutexaminerade akademiker hade det svårt att hitta karriärer utanför den akademiska världen. Mauchly hade fått sin Ph.D. ifrån ett av de mest prestigefyllda institutionerna i hela världen, trots det så fick han avslag på de forskningsinstitutionerna som han sökt sig till. Inkluderat Carnegie Institution of Washington, D.C, den plats där hans far hade arbetat [Costello96].

Till slut fick han ett erbjudande om ett arbete som professor i fysik på Ursinus College, ett litet liberalt college i utkanten av Philidelphia [Ocorob03]. Fakulteten på Ursinus College hade aldrig sett någon med så stora kvalifikationer, men det som mest imponerade på dem var att han var rekommenderad av Chevy Chase Presbyterian Church präst och vd:n på Carnegie Institution. [Costello96].

Figur 4. Ursinus College

Några av hans dominerande insatser under sin tid på Ursinus College var att försöka utveckla analoga elektroniska instrument passande för analyser där det krävdes omfattande kalkyler. Denna verksamhet med att göra kalkyleringar snabbare och enklare ledde Mauchly mot elektroniska räknemaskiner.

I egenskap som chef för Ursinus Fysik avdelning fick han ett brev ifrån Knox McIlwain, direktören på Engineering Defense Training of the university's Moore School of Electrical Engineering. Han sökte efter lämpliga unga ingenjörer som skulle vilja ingå i ett 10 veckors specialkurs som de samarbetade med U.S. Army. Kursen gick ut på att hantera elektroniska vapen och kommunikationssystem. U.S. Army ville vara förberedda eftersom andra världskriget var i antågande. Men Mauchly ville själv lära sig mer om elektronik och inte minst bara för att studera vidare i sitt intresse för elektroniska räknemaskiner. Detta intresse ledde Mauchly tillslut till Moore School of Electrical Engineering.

Andra världskriget och Moore School


Mycket av Mauchlys dagliga liv var ockuperat med forskning kring kriget och hans plikter i undervisning. Han tog över några elektronikkurser ifrån andra kollegor som hade fått andra uppgifter relaterade kring kriget. Samtidigt så blev han tilldelad ett U.S Army-projekt där han skulle kalkylera strålningsmönster av radarantenner. Arbetet gick ut på att beräkna avancerade kalkyler, detta ledde bara till att utöka hans intresse för användningen av elektroniska beräkningar.

Under sommaren 1942 skrev Mauchly en promemoria om den första digitala elektroniska datorn designad för generella numeriska beräkningar. En kollega vid namn J. Presper Eckert, som han hade träffat året innan, hade tillhandahållit med värdefull teknisk support. Mauchly och Eckert diskuterade tillsammans vad det skulle innebära att bygga en stor elektronisk dator.

Följande år blev det klart att datamaskinen ENIAC skulle utvecklas, projektet kallades Project PX. Mauchly var aldrig officiellt en forskare i Project PX, utan han hade bara tillåtelse att konsultera projektet. Men på hans fritid så arbetade han med Eckert och de andra för att realisera datamaskinen ENIAC. ENIAC var officiellt klar för publik visning den 14 februari 1946.

Redan innan ENIAC var klar, våren 1942, så visste Mauchly, Eckert och de andra projektmedlemmarna att ENIAC inte var helt fulländad. De hade redan börjat planera för en ny och bättre datamaskin. [Asak03].

Figur 5. ENIAC

På egen hand, 1946-1951


Kort efter att ENIAC hade visats upp för allmänheten så blev Mauchly och Eckert tvingade att avgå ifrån Moore School, 31 mars, 1946. Universitetet hade en policy om att fakulteten inte kunde anskaffa sig privata patent baserade på universitetets forskning [Ocorob03].

Mauchly och Eckert bildade företaget Eletronic Controls Company. Eletronic Controls Company ombildades, december 1948, till Eckert-Mauchly Computer Corporation (EMCC). Andra företag som Engineering Research Associates och IBM började vid den tiden komma in på marknaden för digitala elektroniska datamaskiner. Utvecklingen av en kommersiell dator blev för svårhanterligt och pengamässigt för EMCC. Det var det som fick Mauchly och Eckert att sälja sitt företag till Remington Rand i februari 1950 [Asak03].


På egen hand igen


Efter 9 år på Reminton Rand så valde Mauchly, 1959, att starta ett eget konsultföretag, Mauchly Associates där Reminton Rand var den dominerande kunden [Ocorob03]. 1960 startade han upp ett nytt företag Dynatrend. Mauchly hade inte begränsat sig själv bara till digitala elektroniska datamaskiner. Hans fokus hade nu ändrat riktning mot projektplanering och metoder kring management som t.ex. Critical Method. Mauchly hade nu gått tillbaka till att vara en oberoende tänkare, i marginalen kring stora industrier [Asak03].

De sista åren


Mauchly hade en succéartad karriär. Vart det än bar av så höll han fast vid den röda tråden,
elektroniska datamaskiner. Hans arbete som konsult var också lyckad. 1949 mottog Machly ett akademiskt erkännande för sina insatser: the Potts Medal of the Franklin Institute och 1966 fick han the Harry Goode Medal of the American Federation of Information Processing Societies.

Med alla dessa bedrifter bakom sig, så drog sig Mauchly tillbaka till Ambler Pennsylvania, just utanför Philadelpia. Vid en ålder av 72 år, 9 januari 1980, gick John W. Mauchly bort [Ocorob03].

Figur 6. Mauchly och Eckert tar emot Harry Goode Medal of the American Federation of Information Processing Societies, 1966.

SLUTSATSER


Dåtidens forskning och utveckling på universitet och företagsnivå styrdes och kontrollerades av män. Männens totala dominans har jämnats ut på senare tid till en mer jämlik fördelning.

Eckerts och Mauchlys forskning och utveckling banade vägen för hur dagens datamaskiner fungerar. De startade en revolution vars följder och dyningar påverkar oss än idag och som kommer att påverka oss i flera årtionden framöver.

Eckert och Mauchly visade att man kommer långt i livet med att ha en stor nyfikenhet och en stark strävan att vilja utveckla sig själv och andra medmänniskor, samt att livets resa inte bara består av ett mål utan av många. Det som kan sägas som nackdel till deras tänkande var att deras arbete blev deras liv.

För de som inte har en utbildning på akademisk nivå är förmodligen Eckert och Mauchly två helt okända människor. Vad de inte vet är att dessa två människor helt klart påverkar dagens informationssamhälle som gemene man använder sig av dagligen.


REFERENSER


[Asak03] Asaf Goldschmidt, Atsushi Akera, Department of History and Sociology of Science University of Pennsylvania , “John W. Mauchly and the Development of the ENIAC Computer”, (2003-04-23). (2003-10-05)

[O´Connor, Robertsson99] J J O'Connor, E F Robertson, The MacTutor History of Mathematics archive, “John Presper Eckert”, (July 1999), (2003-10-01)

[Ocorob03] J J O'Connor, E F Robertson, The MacTutor History of Mathematics archive, “John William Mauchly”, (July 1999). (2003-10-05)

[Costello96] John J. Costello, ”As the twig is bent: The early life of John Mauchly”, IEEE Annals of the History of Computing, Vol. 18, No. 1, pages 45-50, 1996.

[Weik61] Martin H. Weik, ”The ENIAC Story”, ORDNANCE, January-February issue, 1961

[Wilkes95] Wilkes, Maurice V, “A tribute to Presper Eckert”, Association for Computing Machinery. Communications of the ACM, Vol. 38, Iss. 9, page 20, 1995

Yüklə 267 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə