Social kapitalYüklə 72,47 Kb.
tarix20.09.2018
ölçüsü72,47 Kb.
#69630

Social kapital

Social kapital er det nye buzz word i arbejdslivet. De øgede krav til effektivitet og trivsel i arbejdet har skærpet interessen for ny og brugbar viden, og her har social kapital fundet plads. Social kapital beskæftiger sig med samarbejdsevnen i en organisation og har fokus på det, der sker imellem mennesker.

Dette har nemlig stor betydning på arbejdsglæden, på produktivitet, effektivitet, kvalitet og fravær. Ved at satse på tillid, retfærdighed og et autentiske samarbejde om arbejdets kerneopgave, kan din arbejdsplads styrke din og dine kollegaers trivsel. Der ligger nemlig en masse trivsel og stressforebyggelse at hente i gode relationer.

Det er ikke nok, at du dygtig til dit fag, hvis du ikke kan samarbejde. Tillid er samarbejdets grundstof, og retfærdighed er det, der sikrer den forsatte tillid. Samarbejdsevner er kompetencerne, der skal få det hele til at hænge sammen. Men det er ikke nok, bare at have det godt med hinanden. Sammen har virksomheden eller afdelingen en opgave der skal løses, og opgaven skal have status af kerneopgave, dvs. en opgave, der samler alle bestræbelserne og udstikker både mening, retning og mål. Samspillet med de fire elementer er illustreret her:

Her kan du få et lille indtryk af, hvad social kapital er ved at svare på følgende spørgsmål.

Giv dine point på en skala 0-4 alt efter hvor enig/uenig du er i følgende spørgsmål:

1. Oplever du, at ledelsen stoler på, at du gør et godt stykke arbejde?2. Har du tillid til de udmeldinger, der kommer fra ledelsen?

3. Bliver arbejdsopgaverne fordelt på en retfærdig måde?

4. Bliver konflikter løst på en retfærdig måde?

Gennemsnittet på danske arbejdspladser er 10,2 point. Under 8 point betegnes som ”meget lav social kapital”. Over 12 point som ”Meget høj social kapital”.

Kilde: Væksthus for Ledelse 2011

Læs mere om social kapital:

Tage Søndergård Kristensen: ”Trivsel og produktivitet – to sider af samme sag

HK Danmark 2010

Vækst for ledelse: ”De skjulte velfærdsreserver – viden og visioner om offentlig ledelse med social kapital”

Væksthus for Ledelse 2011

BarFoka: ”Social kapital – inspiration og øvelser til lederen med personaleansvar”

www. arbejdsmiljoweb.dk/socialkapita


Yüklə 72,47 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə