Studieresa till Stralsund, Greifswald och Peenemünde 17-20 september 2012



Yüklə 12,05 Kb.
tarix04.02.2018
ölçüsü12,05 Kb.
#23495

Studieresa till Stralsund, Greifswald och Peenemünde 17-20 september 2012

Vid styrelsemötet i november 2011 beslöts att inbjuda föreningens medlemmar till en studieresa i Nordtyskland i april 2012 till de tidigare svenska besittningarna där. Inbjudan nådde medlemmarna strax före jul. Anmälan skulle vara insänd redan 15 januari 2012 med hänsyn till buss- och hotellbeställningar. Endast 20 anmälningar inkom varför resan framflyttades till 17-20 september. Nu fick styrelsen en fullbokad resa med 35 deltagare samt guide och bussförare.



Måndagen den 17 september avreste vi kl 0700 från Cityterminalen i Stockholm med 24 personer i bussen. Längs väg E 4 till Trelleborg anslöt sex (6) och i Trelleborg sju (7) personer. Resan skedde med förhyrd buss från Bergkvara bussbolag med utmärkta chaufförer. Resan söderut gick genom ett vackert höstlandskap särskilt längs Vätterns strand med lunchuppehåll i Skillingaryd. Under resan informerades deltagarna om resmålet samt de dåvarande svenska besittningarna i norra Tyskland (1630- talet till 1815) och deras postala förbindelser med Sverige.

Kung Gustaf II Adolf engagerade sig och Sverige för att stödja protestanterna i Europa, som fördrevs norrut i Europa av katolikerna. 26 juni 1630 landstiger svenska trupper om cirka 13 000 man vid Peenemünde på ön Usedoms nordvästra udde. Hamnstaden Stettin vid floden Oders mynning besätts. De svenska trupperna hälsas som befriare. Detta var början på det svenska deltagandet i det som kom att kallas trettioåriga kriget. Som alla vet stupade kungen vid slaget i Lützen 6 november 1632. Svenskarna stod dock som segrare. Kriget i det svårt härjade Centraleuropa upphörde i och med Westfaliska freden 1648. Sverige tillhörde segrarmakterna och räknades nu som en stormakt. Följande besittningar tillföll Sverige: områdena Bremen, Verden, Wismar, Vorpommern och delar av Hinterpommern. Redan år 1620 hade Sverige öppnat ett postkontor i Hamburg. Axel Oxenstierna organiserade ett postalt underrättelsenät för den svenske kungen mellan de större tyska städerna. Därmed kunde de nya besittningarna efterhand anslutas postalt till det från 1636 upprättade svenska postverket.

Postkontor öppnades av tyskarna bland annat i Stralsund och Greifswald. Postvägen gick över Hamburg via Danmark till Sverige. En osäker postväg. Först 1684 kunde den svenska posten etablera en fast förbindelse mellan Ystad och Stralsund.

Färjan från Trelleborg avgick kl 17.45 med ankomst till Sassnitz på Rügen kl 21.00. Efter middagen lämnades information om programmet till den nu helt samlade delegationen. Bussen anlände till hotell Arcona i Stralsund strax efter kl 22.00. Vårt besök var koncentrerat till Vorpommern med besök i Stralsund där vi bodde alla tre nätterna, Greifswald, Wolgast (genomresa) och Peenemünde samt på Rügen.



Tisdagen den 18 september for vi med bussen ut på ön Rügen, ett genuint jordbrukslandskap där samhällena efter den östtyska DDR-perioden restaurerats grundligt. Detta gällde inte minst staden Putbus med sitt furstliga slott. Vi besökte också en av 1900-talets märkligaste hotellanläggningar mellan städerna Binz och Sassnitz vid Rügens östra strand. Dessa byggdes i slutet av 1930-talet som rekreationsanläggning för 20 000 tyska arbetare. De användes under kriget av tyska Wehrmacht och efter kriget av östtyska Nationale Volksarmée. Fem stycken jättebyggnader vardera 500 meter långa i fem våningar står än idag kvar alldeles innanför strandskogen. De går inte att spränga bort!

Efter Rügen-besöket var det dags att göra Stralsund. Vi startade rundvandringen från vårt hotell alldeles söder om den gamla ringmuren. Vid murens östra sida ner mot hamnen i Stralsund visade vår utmärkte guide Leif Mårtensson den del av fästningen där Carl XII bodde år 1714-1715 när han ledde försvaret av Stralsund. På Lucia-natten 1715 tvingades kungen lämna Stralsund varefter staden kapitulerade för kejsarens trupper. Vi besökte platsen för det Wrangelska palatset vid St Jakobs kyrka. Denna pampiga byggnad förstördes under andra världskriget. Greve Carl Gustaf Wrangel blev 1646 den förste svenske generalguvernören över Pommern. Det stora torget Alter Markt med rådhus och St Nicolaikyrkan samt det dåvarande svenska postkontoret på Müllerstrasse besöktes innan vi intog en efterlängtad lunch. På eftermiddagen samlades vi utanför det splitter nya havsmuseet Ozeaneum vid hamnen. Var och en fick uppleva jordens olika havsmiljöer på sitt sätt. En fantastisk anläggning. Efter behövlig vila var det dags för stor Abendessen på den närliggande restaurangen Zum alten Fritz. Utmärkt mat och uppsluppen stämning.



Onsdagen den 19 september ägnades åt besök i Greifswald och Peenemünde. En kortare bussfärd förde oss till Greifswald 3 mil sydost om Stralsund. Stadskärnan var här helt annorlunda än det rundbyggda Stralsund. Gatorna bildade ett symmetriskt rutnät där det var lätt att orientera sig. Staden hade varit lärdomsstad sedan 1456 då dess universitet inrättades. I och med att Vorpommern blev svensk besittning 1648 kom detta universitet att bli Sveriges äldsta universitet, äldre än det från 1477 i Uppsala. Här mottogs vi av en lärare vid universitetet och fick under två timmar en utmärkt information på svenska(!). Här besökte vi bland annat den nyrestaurerade aulan där i fonden ett jätteporträtt av kung Gustaf III tronade. Det var uppenbart att den senare delen av 1700-talet varit en storhetstid för universitetet. Tillfälle gavs att besöka elevernas arrestlokal med många tänkvärda sentenser och teckningar på väggarna. Efter enskild lunch i stadens centrum fortsatte färden österut. Vi passerade med viss trafikstockning genom staden Wolgast (3 mil öster Greifswald) där kung Gustaf Adolf låg på lit de parade hela vintern 1632-1633 innan hans kista kunde föras till Stockholm och Riddarholmskyrkan. Från bussen såg vi också posthuset i Wolgast. Efter ytterligare en och en halv mils färd var vi framme i Peenemünde. Vi besökte först minnesmonumentet, som beskriver att svenskarna landsteg här 1630. Därefter besöktes forsknings- och försöksbasen för nazitysklands V 1 och V 2 raketer, som här fanns uppställda, den senare 12 meter hög. Dessa utnyttjades för att från Belgien/Holland beskjuta London och södra England under VK II. Många av byggnaderna är fortfarande intakta. De är idag utnyttjade som museum över utvecklingen av världens alla olika robotsystem och rymdfarkoster. I Peenemünde stod vaggan till mänsklighetens förmåga att landa på månen och nå andra himlakroppar. Här arbetade 20 professorer och totalt som mest 15 000 personer.

Så var det tid att återvända till Stralsund i den vackra eftermiddagssolen. Efter vila samlades vi för avslutande gemensam middag på vårt hotell med sin utmärkta service. Efter denna heldag blev det tidig kväll. Bussen skulle avgå kl 06.00 nästa morgon.



Torsdagen den 20 september avreste vi i ottan från Stralsund för vidare färd med färja till Trelleborg. Vi fick uppleva en strålande soluppgång över Östersjön när vi närmade oss hamnen i Sassnitz. Väl framme vid färjan avtackades ansvariga för resan med guide och bussförare i första hand. Omdömet var klart och tydligt: En mycket lyckad och lärorik resa. Dags att återvända till fosterlandet som angjordes kl 12 där vi skildes åt och bussen styrde till Stockholm och var framme kl 20.30
Yüklə 12,05 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə