Sumant Capacitats #3



Yüklə 109,83 Kb.
tarix20.04.2018
ölçüsü109,83 Kb.
#39470

Sumant Capacitats #3





SUMANT

CAPACITATS

#03




+ Ca // Sumant Capacitats

Can Jordana: C/ Ebre, 27 (cantonada Carles Martí i Vilà)

Sant Boi de Llobregat

Tel: 93 635 12 00 ext.: 424


Edició: Unitat d’Inclusió Social i Igualtat

Consell de redacció: DID i Unitat d’Inclusió Social i Igualtat

Disseny i compaginació: DID // Dinamització i

Documentació per a la Igualtat d’Oportunitats.



didsantboi@hotmail.com

www.santboi.cat (revistes)

A/e : programadiscapacitats@santboi.cat


Índex

Presentació 3

Notícies 4

Accessibilitat 4

Laboral 6

Comunicació 7

Lleure 9

Cultura 11

Formació 13

Societat 14

Ciutat 16

Entitats 18

Agenda 20

CID 21

Presentació

La inclusió digital, es un terme utilitzat dins la Unió Europea per anomenar les polítiques relacionades amb l’assoliment d’una societat de la informació més inclusiva i accessible. D’aquesta manera, els nous desenvolupaments tecnològics transformen el risc d’una fractura digital en cohesió digital, facilitant d’aquesta manera l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació a tota la societat, incloent-hi aquelles persones en situacions de desavantatge per diferents raons com la discapacitat


El desenvolupament de les noves tecnologies està canviant radicalment les metodologies d’intervenció en molts àmbits, especialment en el camp de la inclusió social de les persones amb discapacitat, que incorpora elements per a millorar l’autoestima i la qualitat de vida d’aquestes persones.
En aquest sentit, les possibilitats que la societat de la informació obre a aquest col·lectiu són molt importants. No només en l’àmbit de la informàtica, sinó també en el dels dispositius quotidians que incorporen innovacions tecnològiques que faciliten el seu maneig o eliminen barreres.

Lluïsa Moret

Tinenta d'alcaldia de Benestar i Ciutadania
És necessari continuar invertint esforços per aconseguir que les persones amb discapacitat, especialment aquelles amb més limitacions, no quedin excloses de la Societat de la Informació, afavorint d’aquesta manera la igualtat d’opor-tunitats i l’autonomia personal d’aquest col·lectiu.

Notícies

Accessibilitat



El Pla d’infoaccessibilitat de Sant Boi



El passat 4 d’octubre de 2011, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat va signar el “Convenio plurianual de colaboración para el desarrollo de actuaciones y diagnóstico y planificación para lograr la accesibilidad”. Aquest conveni estableix una col·laboració entre el Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO), la Fundación ONCE i el propi Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. El seu objectiu principal és l’execució d’accions d’accessibilitat universal al municipi i té una vigència fins al 30 d’abril de 2013.

L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat està treballant actualment juntament amb l’empresa Technosite en l’elaboració d’un Pla d’Accessibilitat TIC que permeti a la ciutat completar la seva aposta per continuar essent oberta a la diversitat i a la participació de tota la ciutadania.

L’empresa Technosite, que pertany al grup empresarial de la Fundación ONCE és una empresa de llarg recorregut i experiència en la realització de Plans d’Infoaccessibilitat.


Jornada: Cap a un Sant Boi més accessible


El 30 de maig de 2012, la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer va acollir la jornada Cap a un Sant Boi accessible per a tothom. Organitzada per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, aquesta jornada tenia com a principal objectiu donar visibilitat a la tasca que diferents administracions i agents socials duen a terme per configurar una ciutat accessible per a tothom.

L'arquitecte i professor universitari Enrique Rovira-Beleta Cuyàs, va protagonitzar una conferència amb el títol L'accessibilitat en el món municipal. La sessió va comptar amb la presència de l'alcalde, Jaume Bosch; la tinenta d'alcalde de Benestar i Ciutadania, Lluïsa Moret, la regidora de Mobilitat, Elena Amat, i el delegat territorial d’ONCE

Catalunya, Xavier Grau.

L'Ajuntament va presentar dades sobre la tasca d'adaptació de l'espai públic realitzada en els darrers anys a Sant Boi. Entre 2007 i 2012, a la ciutat s'han fet accessibles més de 120 cruïlles mitjançant una inversió aproximada de 5 milions d'euros. També s'ha invertit en la millora de l'accessibilitat en les immediacions dels centres educatius.

Les obres realitzades han estat finançades amb recursos de l’Ajuntament mateix i amb aportacions de l’IMSERSO, la Fundació ONCE i principalment, amb els fons extraordinaris d’inversió local atorgats pel Govern Central en els anys 2009 i 2010.



Notícies


Éxit del Servei d’Orientació i Inserció Sociolaboral per a Persones amb Discapacitat
Laboral




El Servei d’Orientació i Inserció Sociolaboral per a Persones amb Discapacitat és un servei vinculat a la Unitat d’Inclusió Social i Igualtat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i ofereix orientació per a la inserció laboral de persones amb discapacitat física, sensorial, intel·lectual i/o malaltia mental. El seu principal objectiu és afavorir la ocupabilitat de les persones mitjançant plans individuals d’inserció que combinen diverses accions formatives.

La primera atenció que es proporciona, és una entrevista concertada d’acollida que te per finalitat donar a conèixer les característiques i prestacions que el servei ofereix, determinar la demanda i expectatives laborals i valorar la predisposició de l’usuari/ària a fi d’aconseguir la seva participació activa en la recerca de feina. Fruit de l’entrevista, es proposa un itinerari d’inserció sociolaboral individual on la persona determina la

seva manera de gestionar la recerca de feina. També es marquen els objectius a assolir i les actuacions per aconseguir-los.

Posteriorment es realitzen tutories amb les persones usuàries per tal de fer un seguiment del seu itinerari. Una de les claus d’èxit del servei és la participació activa en la recerca de feina de les persones usuàries utilitzant tots els recursos que el servei ofereix com el club de feina, cursos de formació ocupacional, la borsa de feina, Plans d’Ocupació, Igualssom, etc.

Durant aquests anys la demanda de cursos ha augmentat i la possibilitat de continuar-ne oferint és un dels principals objectius del servei. La gestió i la coordinació de la mateixa es realitza en estreta col·laboració amb el servei de formació de CORESSA que és el que fa la sol·licitud al SOC i junts marquen les pautes de funcionament.




Més informació


Especial:Comunicació



Noves tecnologies per a tothom

Les noves tecnologies porten molts anys facilitant la vida de la majoria de la població i constantment apareixen noves aplicacions i invents que disminueixen el treball i l’esforç humà. Però aquest potencial no es aprofitat per les persones amb discapacitat, ja que segons l’estudi elaborat pel Centro Nacional de Tecnologias de la Accesibilidad (CENTAC) i de la Universidad Politécnica de Madrid anomenat “Investigación sobre Tecnologias de la Sociedad de la Información para todos” l’accessibilitat de les persones amb discapacitat a les tecnologies de la informació encara és molt escassa.

Aquest estudi, que compta amb les opinions de més de 60 organitzacions de persones amb discapacitat destaca que el 85% de les persones enquestades té grans esperances en que les TIC puguin facilitar les seves vides.

Des del Butlletí Sumant Capacitats hem volgut fer

un recull d’algunes propostes interessants relacionades amb les noves tecnologies i la discapacitat.
Noticies accessibles: noticiasfacil.es

Aquest web està compromès amb l’accessibilitat a internet i desitja que els seus continguts arribin al major número de persones usuàries possible, independentment de la seva condició.

La seva accessibilitat s’ha comprovat a través de proves amb persones amb diversitat funcional i que utilitzen diferents tecnologies d’accés com lectors de pantalla, navegadors de veu i dispositius apuntadors amb resultats satisfactoris. Totes les seves noticies s’editen en clau de lectura fàcil.

A més de notícies conté altres seccions d’interès com una biblioteca amb documents diversos com llibres, documents oficials i guies. I un fòrum on poden participar les persones registrades al web. La pàgina està disponible en català, castellà, gallec i euskera.


Audiollibres en mp3

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona posa a disposició del públic amb carnet de biblioteca el servei gratuït de descàrregues d’audiollibres, amb la intenció de facilitar i millorar l’accés a la lectura.

El catàleg està format per obres clàssiques i actuals, en català i en castellà, el podeu consultar a través d’aquest enllaç.
Videojoc per a persones amb discapacitat intelectual

Produit per la Fundación Orange i la Fundación Síndrome de Down de Madrid, Lucas y el caso del cuadro robado resulta un interessant videojoc per a ordinador. Es tracta d’una aventura gràfica en la que s’avança per diferents escenes que representen diversos llocs del planeta. Mitjançant la resolució d’enigmes i la interacció amb altres personatges i objectes, Lucas, un detectiu privat va resolent l’enigma del robatori del quadre.


Es gratuït i el podeu descarregar aquí.
Conecta2: una xarxa social per a famílies

La Confederacióm Española de Organizaciones en favor de las Personas con Discapacidad Intelectual (FEAPS) ha creat recentment Conecta2, una xarxa social per a families amb persones amb discapacitat que neix per comunicar, compartir i mantenir en contacte a familiars de persones amb discapacitat. En aquesta xarxa trobareu diferents recursos, agenda d’activitats, fòrums diversos i comunitats. Tot i que porta poc temps en funcionament l’activitat de les famílies a la xarxa és molt activa. Podeu donar un cop d’ull i registrar-vos aquí.




Notícies

Lleure


Decabike 2012: esport per a tothom

El passat diumenge 13 de maig va ser la data escollida per celebrar la II Edició del Decabike, la festa esportiva de la bicicleta que organitza l’empresa Decathlon amb la col·laboració de diversos ajuntaments , un d’ells el de Sant Boi de Llobregat. En aquesta ocasió més de 80.000 persones de tot el país es van afegir a la gran festa en la que han participat més de 80 ciutats d’arreu d’Espanya.

Aquest esdeveniment vol defensar la importància de l’exercici físic en les nostres vides, especialment el plaer que ofereix a moltes persones l’ús de la bicicleta.

Les activitats de les que van poder gaudir els santboians i les santboianes van ser diverses, es va organitzar una gincama d’habilitats en bicicleta, BMX, Roller-Skate, jocs amb bicicleta, circuit pel Parc Ciclista...

En aquesta ocasió es van facilitar bicicletes adaptades per a les persones que utilitzen cadira de rodes cedides per l’Associació Àrea Adaptada, ja que un dels objectius de la festa és facilitar l’ús de la bicicleta a tothom.

L’oci accessible, l’oci per a tothom

.

A Europa hi ha més de 38 milions de persones amb discapacitat, xifra que representa el 10% de la població de la Unió Europea. A l’hora de buscar on anar de vacances o activitats per gaudir del temps d‘oci no sempre es troben amb facilitat opcions que s’adeqüin a les necessitats de tothom.

Les empreses són cada vegada més conscients d’aquestes necessitats i mica en mica podem trobar eines que faciliten a les persones l’organització d’aquestes activitats.


Catàleg de vacances per a persones amb discapacitat.

Iberski, toruoperador d’uns dels més grans grups turístics europeus disposa d’un catàleg específic de vacances per a persones amb discapacitat “Vacaciones Activas para personas con discapacidad”. El catàleg, de 26 pàgines, és pioner oferint hotels i activitats que permeten a més de viatjar, la possibilitat de practicar diferents esports. Podeu consultar-lo aquí.

També en aquesta línea, l’IINTRESS (Instituto de Trabajo Social y Servicios Sociales) ha presentat el

projecte Home Turismo Social, un servei per a

persones amb problemes de salut mental que

ofereix activitats recreatives, culturals i d’oci i potencia el turisme social. Els primers viatges del programa començaran el proper mes de novembre. Per a més informació podeu trucar al telèfon 97.171.50.29.


Turisme accessible

Un turisme per a tothom



Portals d’oci adaptat

A la xarxa, també existeixen diferents webs on podem trobar informació referent a l’oci adaptat com per exemple Ocio Adaptado, Barrera-Cero o Equalitasvitae. En aquestes pàgines s’ofereix informació sobre museus, hotels, parcs, centres comercials, bars, etc. i les seves característiques, si són accessibles o no, valoracions de persones que hi han estat. A més ofereix la possibilitat de que tothom qui vulgui faci aportacions noves i doni la seva opinió.




Notícies

Cultura



Club de Lectura Fàcil amb Tots Som Santboians


A partir del mes de juny la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer acull el Club de Lectura Fàcil, en aquesta ocasió hi participen 10 nois i noies de l’Associació Tots Som Santboians.

Una de les missions de les biblioteques públiques és fomentar la lectura i facilitar l’accés a la cultura a totes les persones. Hi ha grups que tenen més dificultats alhora de desenvolupar aquests drets ja que es troben en una situació desfavorida. Els clubs de lectura fàcil pretenen dur a la pràctica aquesta missió.

Els clubs de lectura fàcil resulten un espai social d’interacció personal i de cohesió social. També resulten molt positius per al grup ja que ajuden a mantenir i millorar el nivell de comprensió lectora

i possibiliten a moltes persones continuar gaudint de la lectura i apropar-los a les biblioteques.
En aquesta edició es treballarà a partir del llibre “El libro de la selva” de Rudyard Kipling, escollit pel grup a través d’una dinàmica on es van plantejar altres propostes.



Èxit en la darrera edició del Programa Hermes apropem el patrimoni cultural



Un dels objectius principals del Museu de Sant Boi és fer accessible el patrimoni cultural a tothom. Per això, conjuntament amb la Unitat d’Inclusió Social i Igualtat es va crear Hermes un programa, de caràcter anual, que té com a objectiu apropar el patrimoni històric de Sant Boi amb un llenguatge adequat a les persones amb discapacitat. Compta amb la participació de diferents serveis i entitats de Sant Boi com: el Centre Benito Menni, el Taller de Manualitats de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Residència Los Sauces, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, etc.

En aquesta edició i sota el títol Els objectes ens parlen tots els grups van realitzar una visita guiada al nou Museu de Can Barraquer per gaudir de l’exposició permanent Sant Boi, temps i espai, centrada en l’evolució històrica de la vil·la. En aquesta visita, cada grup va escollir una peça del Museu i cada participant una a nivell personal. Posteriorment cada grup va treballar amb arterapeutes sobre les seves peces. A més, cada grup va tenir l’oportunitat d’enregistrar en vídeo el desenvolupament d’una sessió de treball. Els i les participants van poder explicar el que significaven les peces, com havien desenvolupat el seu treball, com vivien a Sant Boi fa milers d’anys, etc.

El resultat del projecte es va poder veure en un acte de presentació força participatiu que va tenir lloc el 10 d’abril a Cal Ninyo on a més vam poder gaudir de l’espectacle teatral Sopa de Piedra a càrrec del grup de l’Hospital Benito Menni.


Notícies

Formació


Apropem la discapacitat a la univesitat: projecte Tu formación no tiene límites

El CERMI i les fundacions ONCE i Repsol han posat en marxa a Tarragona la segona fase del projecte de sensibilització per promoure la presència d’estudiants amb discapacitat a les universitats.




Font: www.cermi.es
El projecte Tu formación no tiene límites preveu dotar als professorat d’ESO, Cicles formatius de grau mitjà i superior, Batxillerat i Programes de Qualificació Professionals Inicial, amb recursos educatius per treballar la inclusió en matèria de discapacitat en el marc del seu currículum educa-
tiu des d’una òptica transversal en totes les matèries. A més, s’ha elaborat un vídeo guiat amb testimonis de persones amb discapacitat en diferents moments de la seva vida, estudiant, treballant i amb persones del seu entorn com familiars i professorat. A partir d’aquest vídeo i una guia didàctica el professorat podrà desenvolupar les activitats.  El projecte també planteja sessions dirigides a pares, mares i tutors.

Notícies

Societat


La Generalitat publica noves estadístiques sobre les persones amb discapacitat

L'estadística de població amb discapacitat constitueix el resultat dels treballs d'explotació d'una base de dades que es nodreix de la informació registrada als serveis de valoració i orientació dependents de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials. Aquests serveis duen a terme actuacions encaminades a la consecució dels beneficis assistencials i econòmics de les persones amb discapacitat, com també de les tasques d'orientació i d'atenció a persones amb discapacitat, a les seves famílies i als equips professionals.

D'aquesta manera, el Reial decret estableix els barems amb criteris tècnics per valorar la discapacitat, així com els que determinaran la necessitat del concurs d'una altra persona per fer els actes més essencials de la vida diària i les dificul-

tats per utilitzar els transports públics col·lectius d'acord amb el model proposat per la classificació internacional de les deficiències, discapacitats i disminucions de l'OMS.

La web de la Generalitat permet consultar les dades disponibles sobre la població amb discapacitat de Catalunya ordenades per anys en ordre decreixent, així com la descripció de les variables utilitzades per a l'elaboració. Aquestes dades proporcionen una visió de les principals característiques d'aquest col·lectiu i s'utilitzen per dissenyar polítiques adreçades a millorar-ne la integració i la qualitat de vida. A més les estadístiques es presenten dividides per comarques i municipis de més de vint mil habitants.
Podeu consultar-les aquí



Grup d’Ajuda Mútua al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de Sant Boi de Llobregat



El CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) atén a infants d’entre 0 i 6 anys que presenten algun trastorn del desenvolupament o es troben en risc de patir-lo. Aquesta atenció es concreta en el diagnòstic i el tractament adient a cada cas, així com en tasques de prevenció i detecció precoç.

Per les característiques del grup de població a la que s’atén, el CDIAP realitza també tasques d’atenció a les famílies, orientades sobretot a l’assessorament, l’orientació i el suport. Dins d’aquesta atenció a les famílies el CDIAP, juntament amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, organitza Grups d’Ajuda Mútua (GAM) de mares, pares i familiars d’infants amb algun trastorn del desenvolupament.







CDIAP - Atenció precoç

c/ Salvador Allende, 25. Sant Boi de Llobregat. tel. 93.630.58.82

e-mail:cdiapsboi@cdiapsboi.cat Web: www.cdiapsboi.cat



Per a més informació podeu contactar amb la Unitat d’Inclusió Social i Igualtat a:

Can Jordana:c/ Ebre, 27 (cantonada Carles Martí i Vilà)Sant Boi de Llobregat

Tel. 93.635.12.00 ext. 424 E-mail:programadiscapacitats@santboi.cat


Notícies

Ciutat



Nous plafons informatius als edificis històrics de Sant Boi de Llobregat


Els textos es poden llegir en català, castellà, anglès i braille.

A partir d’ara tothom pot conèixer la història dels edificis més emblemàtics de Sant Boi de Llobregat gràcies als plafons de senyalització que l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha instal·lat.

Els panells són d’acer i ja es poden veure a l’església parroquial de Sant Baldiri, a Can Barraquer, a Can Torrents, al Casal Parroquial, a l’hotel El Castell, Can Jordana, Cal Sil·lio, el pas de
la Barca, les Termes Romanes, Cal Ninyo, Can Massallera, Can Castells, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el complex assistencial Benito Menni, la Torre de Benviure, l’ermita de Sant Ramon, el Parc de Marianao i la Torre del Sol.
El patrimoni cultural, eix estratègic

La senyalització turística del centre històric, finançada íntegrament amb una subvenció de la Diputació de Barcelona, pretén donar valor i projecció pública al patrimoni cultural de la localitat, que constitueix un dels tres eixos de treball estratègic de l’Ajuntament (patrimoni cultural, entorn natural i salut mental). A més, està previst instal·lar estructures amb el plànol de situació dels equipaments senyalitzats, configurant així un recorregut pels llocs d’interés patrimonial de la zona.



Acte de signatura de convenis amb les

Entitats de Sant Boi de Llobregat

El passat 17 d'abril, l’alcalde Jaume Bosch, va presidir l’acte de signatura dels convenis anuals de col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i les associacions de la ciutat que va tenir lloc al nou equipament municipal La Gralla.

La subvenció global ascendeix a 1,45 milions d’euros que ha permès la formalització de 179 convenis per a la realització de projectes, activitats i serveis. Els esports i la cultura tornen a ser els àmbits amb més protagonisme, tant pel que fa al nombre d'entitats com a l'import de les aportacions econòmiques. Concretament s’han signat 51 convenis d’Esports 40 de Cultura, 18 d’Infància i joventut, 17 d’Educació, 12 de Medi ambient, 7 Gent gran, 6 de Cooperació i solidaritat, 6 de Persones amb discapacitat, 5 de Nova ciutadania,
5 d’Associacionisme veïnal, 5 d’Igualtat, 4 de Salut i 3 de Comerç i Mercats.
Subvencions per a entitats de persones amb discapacitats

També al més d’abril, es van signar els documents d’acceptació de subvenció amb les entitats i associacions de l’àmbit de persones amb discapacitat corresponents a la convocatòria de subvencions de l’any 2012.

Aquestes subvencions tenen com a finalitat específica promoure activitats d’interès públic que tinguin com a objectiu garantir la perspectiva d’Accessibilitat Universal per tal d’avançar cap a la plena igualtat d’oportunitats.


.


Entitats


Coneixem les entitats de Sant Boi de Llobregat: Tots Som Santboians



Tots Som Santboians (TSS) és una associació de pares i mares, sense ànim de lucre, nascuda en 1989. El seu principal objectiu és la normalització, integració i inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual, millorant la seva qualitat de vida mitjançant l’aprenentatge d’habilitats socials, emocionals, cognitives i el contacte diari amb la societat que els envolta. Per aconseguir-ho, es realitzen una sèrie d’activitats que, per un costat, permeten a les persones participants gaudir del seu temps de lleure i, per l’altre, fomentar la comunicació i l’autonomia amb la finalitat d’avançar en la seva integració social.

L’equip tècnic, sota la supervisió de la junta directiva de pares i mares, és qui duu a terme el programa educatiu del treball interdisciplinar de l’equip professional de Tots Som Santboians.

L’associació treballa durant tot l’any per tal d’oferir una variada oferta d’activitats, on tothom

pugui trobar un espai per fer allò que més li agra-

di. Les activitats són dutes a terme gràcies a l’important treball que realitza l’equip de monitoratge i voluntariat.


La proposta d’activitats de l’entitat és molt variada:

El club de joves: és un esplai per a persones de totes les edats que té lloc els dissabtes, es realitzen activitats diverses cada cap de setmana, com anar a jugar a bitlles, cinema, esports, discoteca, karaoke, tallers…

El grup de teatre: és un espai on es potencia l’expressió corporal, la representació de sentiments i la memòria. Cada final de curs, es representa l’obra que el grup ha preparat al llarg de l’any.

El grup de dansa: és un espai on es potencia la psicomotricitat, la memòria i la coordinació i compenetració amb el grup. Cada final de curs, es representa la coreografia que el grup prepara al llarg de l’any.

El grup d’informàtica i de reforç escolar: és un espai on es treballa l’aprenentatge de l’ús de l’ordinador i d’Internet. A més, es treballen habilitats bàsiques com la lecto-escriptura i aspectes educatius per tal de millorar l’autonomia.


Tots Som Santboians

C/ Miquel 2 (Casal de Marianao)

Tel: 93.654.08.00

totsomsantboians@gmail.com

www.totsomsantboians.santboi.net

totsomsantboians.blogspot.com

Hipoteràpia: un diumenge al mes, TSS organitza sessions d’hipoteràpia, on el col·lectiu gaudeix dels beneficis, tant a nivells físic como emocionals, de la munta sobre cavall, tot dirigit per un fisioterapeuta.

Projecte 7è art: aquest grup treballa diversos aspectes de l’autonomia de les persones usuàries a partir la creació d’un curtmetratge.

També compten amb grups de suport dirigits a familiars de persones amb discapacitat intel·lectual on s’intercanvien experiències i es treballa en base al reforç positiu. En aquesta línea,

TSS compta també amb un servei d’informació i assessorament social i jurídic i serveis de cangur.

A més, TSS organitza al llarg de l’any sortides de cap de setmana i convivències de manera que tothom pugui gaudir i divertir-se en un espai diferent a l’habitual. Durant les vacances també s’organitzen activitats de lleure d’estiu.

D’altra banda, TSS considera molt important participar en la vida activa de Sant Boi i de les activitats que duen a terme altres entitats, amb la finalitat de normalitzar i integrar les persones amb discapacitat intel·lectual en tots els àmbits de participació social. Així doncs, participen a la Cavalcada de Reis, a la Fira de la Puríssima, Carnestoltes, la Setmana de la Discapacitat de Sant Boi, esdeveniments esportius i culturals realitzats per d’altres entitats…


Agenda


INTERSECCIONS: jornades de salut mental i cultura per a la inclusió

 La intenció d'Interseccions. Jornada de Salut Mental i Cultura per la Inclusió és donar a conèixer i impulsar projectes que pretenen millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen qualsevol tipus de malaltia mental i reivindicar la incorporació d'aquests projectes en els programes públics per tal d'impulsar la cohesió i la inclusió social. Sant Boi de Llobregat tornarà a acollir aquesta jornada durant el proper més d’octubre, pròximament us oferirem més informació.


Jornada d’esport inclusiu

A finals d’octubre tindrà lloc a Sant Boi la I Jornada d’Esport Inclusiu al Poliesportiu La Parellada i al Parc Ciclista de Sant Boi. L’objectiu d’aquesta jornada és promoure la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat, en igualtat de condicions que la resta de la població, afavorint d’aquesta manera hàbits de vida més saludables per tal de millorar la seva qualitat de vida.

Entre d’altres esports, es podrà practicar boccia, handbol, bàsquet, arts marcials, tennis de taula, voleibol, beisbol, natació, atletisme...

Hi podran participar tots els santboians i santboianes a partir de 6 anys . Pròximament us oferirem més informació sobre la jornada i el procediment d’inscripció.



CID// Centre d’Interès de la discapacitat




Fons especialitzat del centre de la discapacitat


7 anys de CID:2005-2012

Des de la seva posada en marxa al 2005, el Centre d’Interès de la Discapacitat (CID) ha anat creat un gran fons documental especialitzat que actualment compta amb més de 1470 documents disponibles. A més, durant el darrer com a novetat s’ha incorporat la secció de pel·lícules de DVD sobre discapacitat.

Una de les prioritats del CID ha estat donar a conèixer aquest recurs a tota la població, per aquest
motiu han estat treballant en l’elaboració de nous materials de difusió. Així doncs, trimestralment elaboren un butlletí on es recullen les novetats de la secció i les activitats que es programen a la biblioteca relacionades amb la discapacitat.
El CID aposta per les activitats

Les diverses activitats que realitza el CID tenen com a objectiu sensibilitzar i donar a conèixer a la població les diferents tipologies de discapacitat així com recolzar a les persones que tenen alguna discapacitat o malaltia i a les seves famílies. Per aquest motiu, i com ha novetat s’han elaborat fulls informatius complementaris en relació als temes de les activitats sobre temes com l’esquizofrènia, la salut mental, l’autisme i el trastorn bipolar.

Algunes de les que s’han organitzat darrerament han estat:

La detecció precoç de l’autisme a càrrec de la Neus Carbonell psicòloga del CDIAP de Sant Boi.

Entre dos mundos: más allá de los trastornos mentales. Amb l’autora May González, i la col·laboració d’Editorial Miret.


Novetats a la secció

En aquest temps d’estiu des del CID destaquen les novel·les en lletra gran. Aquestes novel·les estan identificades amb les lletres GN i són edicions especials amb una mida de lletra més gran per facilitar la lectura a persones amb dificultats visuals i a la gent gran.

Aquest tipus de lletra i d’edició es va idear a Anglaterra el 1964 impulsada per Agatha Christie, que volia que les seves amigues poguessin seguir llegint les seves històries.

A Espanya i Catalunya existeixen diferents projectes que inclouen la lletra gran en la seva oferta. Un d’ells és el Lectura Plus projecte del Grup Planeta, Grup 62 i l’Obra Social de La Caixa, que compta a títols editats en català i castellà.Alguns dels títols que podeu trobar a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer són:

Barril, Joan. Tot els ports es diuen Helena

Boyne, John. El noi del pijama de ratlles

Calders, Pere. Invasió subtil i altres contes

VVAA. Cuentos legendarios de la antigua China

Leon, Donna. Justícia uniforme



VVAA. Lianhua: cuentos de mujeres chinas

Moncada, Jesús. El cafè de la granota

Murakami, Haruki. After dark

Pedrolo, Manuel de. Joc brut

Punset, Eduard. El viatge a la felicitat

Salinger, J. D. El vigilant en el camp de sègol

Uhlman, Fred. L’amic retrobat



Altres novetats

González Marqués, May.



Entre dos mundos, más allá de los trastornos mentales.

Mañas, Carlos



Mi cabeza me hace trampas

Dos llibres que expliquen què és el trastorn bipolar i com es viu amb aquesta malaltia. Dos relats personals, valents i testimonials que ajudaren a entendre millor a les persones que conviuen amb el trastorn.

Gil García, Estrella

Maternitat adaptada

L’autora ens presenta en aquest llibre el diari d’una maternitat especial. Als anhels, temors i esperances que sent qualsevol mare s’afegeix el handicap de la seva discapacitat - paràlisi cerebral - amb la qual conviu des del seu naixement.


Newby, Robert F.

Niños con dificultades

L’autor, especialista en neuropsicologia, proporciona als pares i mares una guia que els permetrà identificar qualsevol trastorn (des de les dificultats d’aprenentatge al síndrome d’hiperactivitat, passant per les reaccions d’ansietat i símptomes de depressió) que els permetrà abordar el tractament adequat amb l’ajuda d’un/a professional.

VVAA

Cuando sueño: 17 poetas con discapacidad intelectual

 La publicació consta d’una recopilació dels millors poemes representats ens els darrers certàmens literaris promoguts per FEAPS Andalusia.


Julliand, Anne-Dauphine



Llenaré tus días de vida

Llenaré tus días de vida conté un valuós testimoni nascut de la força de l’amor d’una mare per la serva filla, i ens ofereix una lliçó inoblidable que transcendeix pel dolor per l’absència i ens empeny a viure amb plenitud cada segon del present.

Princesa Inca



La mujer-precipicio

Si la poesia no s’ha de preocupar per ser bella, ni agradable, ni per perseguir la certesa; si la poesia ha de doldre i acompanyar-nos quan ens desvetllem; si ha de néixer de quaderns mentre un camina ciutat amunt; ciutat avall, si ens ha de dur fins al capdavall del precipici... Aquest llibre és ple de poesia.













Yüklə 109,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə