TariHİ ve küLTÜrel yapi



Yüklə 11,75 Kb.
tarix29.01.2018
ölçüsü11,75 Kb.
#22779
  1. TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPI


c:\users\firat.elmas\desktop\hepsi\fırat özel\şırnak\ş5.jpg

Şırnak 23 Temmuz 1914 yılında ilçe olmuş ve Siirt iline bağlanmıştır. Bu konumu 1990 yılına kadar sürmüştür. 1990 yılında il statüsüne kavuşmuştur. İle bağlı altı ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere’dir.



c:\users\firat.elmas\desktop\hepsi\fırat özel\şırnak\şırnak photos\y2.jpg

Şırnak kendine has özellikleri olan bir şehirdir. Ülke genelinde çok bilinmese dahi Şırnak deyince bölge halkının aklına ilk olarak Cudi Dağı, Hz. Nuh’un gemisi ve Dicle nehri akla gelmektedir. Özellikle Nuh Tufanının ardından insanlığın küllerinden Cizre dolaylarında yeniden doğduğuna inanılmaktadır. http://www.maliye.gov.tr/defterdarliklar/sirnak/modules/mod_slidergallery/gallery/galeri.cudii35.jpg

Şırnak binlerce yıllık tarihi ile ilk devlet kuran kavimlere ev sahipliği yapmıştır. Şırnak birçok eski medeniyeti de içinde barındırmıştır. Babil, Asur, Med, Pers, Sasani, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlılara ait izler Şırnak’ta mevcuttur.

Beytüşşebap ilçesi; ilçe oldukça eski bir yerleşim birimidir. Beytüşşebap, Beyt ve Şebap kelimelerinden elde edilmiş Arapça bir birleşik isimdir. Gençlerin evi anlamındadır. Beytüşşebap tarihi eskilere dayanır. Ta’nin Dağlarından M.Ö.1000-7000 yılları arasında Neolitik dönemlere ait kayalara kazınmış resim ve kompozisyonların bulunması, ilçede 12.000 yıl öncesi insanların yaşadığı ve yerleşik bir düzenlerinin olduğunu gösterir.

Cizre M.Ö.4000 yıllarından itibaren Gerzubakarta adıyla Guti devleti hakimiyeti altındadır. Gutiler döneminde ilk Cizre suru yapılmıştır.Cizre M.Ö.1595 yılında Babil egemenliğinden Arap egemenliğine geçmiştir. Daha sonra Asurlular, Medler, Persler, Sasaniler, Artuklular, Eyyubbiler, Abbasiler, Selçuklular, Moğollar ve 1627 yılından itibaren de Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmiştir.

http://farm2.static.flickr.com/1205/1055320850_0ffb5da0f8.jpg

İdil’de 1393 – 1491 döneminde Türkmenlerin büyük ölçüde nüfuz ettikleri ve 1387 yılında Timur’ un istila ettiği bilinmektedir. Timur’un ölümü ile Karakoyunlu devletinin eline geçen İdil, o günden sonra Türklerin hakimiyeti altına geçmiştir. 1924 yılına kadar köy olan İdil, bu tarihten itibaren Cizre ilçesine bağlı bir bucak, 1937 yılında ise Mardin iline bağlı ilçe olmuştur. İdil, 1990 yılında Şırnak İline bağlanmıştır.


1.1 Kültürel Yapı


Şırnak ve ilçelerinde oynanan oyunlar, genellikle davul zurna eşliğinde oynanır.Son yıllarda ise bağlama,cümbüş ve darbuka da çalınıp,eşliğinde yöresel oyunlar oynanmaktadır.

Yörede Oynanan Başlıca Oyunlar: İkiayak, Üçayak,Yerinde, Şıhani, Bablekan, Sınvan, Kulungi, Ağır, Berite.



http://www.gelsinler.org/wp-content/uploads/2010/05/8124.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-ybfciahkjas/tdeke4z1uei/aaaaaaaaab8/xxykko5p6uq/s1600/halay.jpg


1.2 El Sanatları


Asırlar boyu köylerde ve göçebe çadırlarında, klasik kilim tezgâhlarında elle dokuma sonucu üretilen Jirki ile Guyan kilimleri Şırnak’a özgü ürünlerdir. Şırnak kilimlerinde kullanılan tüm desenler yöreye hastır. Şekillerini, bölge insanının yaşantısından, doğanın şekil ve özelliklerinden esinlenerek yaratmıştır.

http://img144.imageshack.us/img144/118/31390476lt4ja3.jpg

1.3 Şal Şapik Kumaşı


Şırnak ilinin eşi bulunmayan ve önemli bir kültür mirası olan şal şapik kumaşı, yüzyıllar önce fabrika dokumacılığının etkin olmadığı dönemlerde Şırnak ve yöresindeki vatandaşlar tarafından dokunmakta ve giyilmekteydi. Fakat dokunduğu ilk tarih bilinememektedir. Hayvancılıkla geçimini sağlayanlar tiftiği ev hanımlarına eğirmeleri ve boyamaları için satar, yine bu işten geçimini sağlayan insanlarda dokuma işini yaparlardı. Kumaş haline gelen şal-şapik terziler tarafından dikilerek, giyilmeye hazır hale getirilirdi.Bu aşamalardan geçen şal-şapik kumaşının istihdam edici yönü de çok fazladır. 
http://www.sirnakkulturturizm.gov.tr/resim/1-256871/3.jpg
Eskiden vatandaşların evlerinde kurdukları tezgahlarda beceri ve ustalıklarını kullanarak dokudukları bu kumaşlar, yazın serin, kışın sıcak tutuğu ve dayanıklı olduğu için halkın günlük kıyafeti olarak nadiren de olsa hala kullanılmaktadır.
Yüklə 11,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə