Temmuz ayi kitap tanitimlari



Yüklə 8,62 Kb.
tarix14.05.2018
ölçüsü8,62 Kb.
#43740

TEMMUZ AYI KİTAP TANITIMLARI

c:\users\kutuphane2\desktop\2015 kitap tanıtımları\temmuz - 2.png

Kitabın Adı: İşsiz Yaşam – İşsizliğin ve İş Güvencesizliğinin Birey ve Aile Üzerindeki Etkileri

Yazarları: Nebi Sümer, Nevin Solak, Mehmet Harma

Yayınevi ve Yılı: Koç Üniversitesi Yayınları – 2013

“Yaygın işsizlik ve iş güvencesizliği bireyi, aileyi ve bütün toplumu derinden etkileyen kronik sosyal sorunlarımızdır. Son yıllarda yapılan kamuoyu araştırmaları sözbirliği etmişçesine, işsizliğin Türkiye’nin en öncelikli sorunu olduğunu göstermektedir. Siyasi görüşten bağımsız olarak bütün toplum öncelikle işsizlik sorununa bir çare bulunmasını beklemektedir. İşsizlik ve iş kaybetme korkusu (iş güvencesizliği) genellikle ekonomik bir sorun olarak görülmüş, yol açtığı bireysel dram ve yıktığı hayatlar gazetelerde haber olmanın pek geçememiştir. Öncelik taşıyan bu sorunumuz bütün boyutlarıyla bilimsel olarak incelenmemiştir.

İşsiz kalmak ya da her gün işten çıkarılma korkusu yaşamak kişinin ve yakın çevresinin sağlığını tehdit etmektedir. Uzun süren işsizlik ekonomik adaletsizlik ve sosyal dışlanmışlığın yanı sıra, yüksek stres, depresyon, kaygı, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok psikolojik ve fiziksel sağlık sorununa yol açmaktadır.

Elinizdeki kitapta, Türkiye’de işsizliğin ve iş güvencesizliğinin birey ve ailesi üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkileriyle bunların çalışma hayatına yansımaları geniş bir örneklem üzerinde derinlemesine incelenmiştir. Kitapta, aynı zamanda, ilgili alanlardaki temel araştırmalar ve işsizliğe ilişkin güncel istatistikler özetlenmiş, etkili destek ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. Bu kitap, başta alanda çalışan psikologlar olmak üzere, bu konularda araştırma yapan sosyal bilimciler, karar verme konumunda olanlar, sendikacılar ve bizzat işsizler ve işini kaybetme korkusu yaşayanlar için yararlı bir kaynak niteliğindedir.”



c:\users\kutuphane2\desktop\2015 kitap tanıtımları\temmuz - 1.png

Kitabın Adı: İstihdam Teşvikleri – 6486 Sayılı Kanun İle Getirilen Yeniliklerle

Yazarları: Cüneyt Olgaç, Dr. Mehmet Bulut

Yayınevi ve Yılı: TÜRMOB Yayınları – 2014

“İstihdam Politikaları, bir ülkede var olan işgücünün üretim sürecine katılması için uygulanan politikaların genelidir. Bu yönüyle istihdam politikaları, aktif ve pasif işgücü politikası araçlarını kullanmak suretiyle mevcut işgücünün tamamıyla üretim sürecine dahil olmasını amaç edinir. İstihdama yönelik teşvik uygulamaları ise istihdam politikalarının en önemli argümanlarından birisidir.

Bir aktif istihdam politikası aracı olan istihdam teşvikleri, özünde işsizlik sorununun çözümüne yönelik kullanılan bir yöntem olmakla beraber içerisinde barındırdığı unsur ve önlemler itibariyle dolaylı olarak başka amaçlara da hizmet edebilmektedir. Bir ülke içerisinde yer alan bölgeler arasındaki gelişmişlik ve imkanlılık düzeyleri arasındaki uçurumların ortadan kaldırılması ve kayıtdışı istihdamın önlenmesine yönelik önlemler istihdam teşviklerinin dolaylı amaçları arasında yer almaktadır. İstihdam teşvikleri aynı zamanda önemli bir sosyal politika aracı fonksiyonunu da üstlenmekte ve gelir dağılımındaki adaletsizlikleri gidermeye yönelik unsurları bünyesinde barındırabilmektedirler.

İstihdam teşvikleri, ülkemizde de yoğun olarak uzun süredir uygulanmakta olan istihdam politikalarının başında gelmektedir. Büyük ölçekli ve bölgesel yatırımların teşvikini içeren düzenlemeler ile 6486 sayılı Kanun ile getirilen sigorta prim indirim teşviki uygulaması ülkemizdeki en önemli istihdam politikası araçlarındandır. Bunların yanı sıra özürlü istihdamının teşviki, ar-ge yatırımlarının teşviki, genç ve kadın istihdamının teşviki ve kültür yatırımlarının teşviki diğer uygulanan istihdam politikası araçlarıdır.



Bu çalışmamızda ülkemizde uygulanmakta olan istihdam teşvikine yönelik uygulamalar ayrıntılı bir şekilde ve örnekleriyle incelenmiş olup değerlendirmelerde bulunulmuştur.”
Yüklə 8,62 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə