TermékjellemzőK Összefoglaló ismertetéSEYüklə 44,33 Kb.
tarix08.03.2018
ölçüsü44,33 Kb.
#30764

21842/46/03; 2003. december 15.

ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS
1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE
Ittrium[90Y]-szilikát injekció
2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL
Ittrium[90Y]-szilikát 92,5 - 370 MBq/ml

Ittrium 0,24 - 0,39 mg/ml


Az ittrium-90 izotóp tiszta béta-sugárzó (maximális béta energia = 2,25 MeV), felezési ideje 64 óra. A keletkező stabil leányelem zirkónium-90.
3. GYÓGYSZERFORMA
Az ittrium[90Y]-szilikát kolloid szuszpenziós injekció
4. KLINIKAI JELLEMZŐK
4.1 Alkalmazási terület

Térdízületi synovialis hypertrophia terápiás besugárzására (izotópterápiás synovectomia), főleg mono- vagy oligoarticularis arthritise esetén krónikus gyulladásos rheumatizmusban, különösen rheumatikus polyartritis kezelésére.

Az ittrium[90Y]-szilikát szintén javallott kiújuló malignus effusio kezelésére azoknl a betegeknl, akik nem reagltak a pleuralis s peritonealis regek konvencionlis sugrterpijra vagy kemoterpijra.
4.2. Adagols s alkalmazs
4.2.1 A beadott radioaktivits
Intraarticularis injekci:

A rendszerint beinjektált aktivitás 111 – 222 MBq izületenként. Többféle izotópterápiás synovectomiás kezelés egyidejűleg vagy egymás után is elvégezhető. Ha a beteg állapotában visszaesés tapasztalható, a radioaktív kolloid ismételt injektálása 6 hónapos időszak után történhet meg.Intracavitaris injekció:

A rendszerint beinjektált aktivitás 400 – 3000 MBq a klinikai indikációtól függően.


4.2.2 Az adagolás módja

A radioaktív kolloid beadható intraarticularisan, intrapleuralisan vagy intraperitonealisan.


Intraarticularis injekció:

Térdhajlati cysta esetén térd-arthrogaphiat kell végezni 8 nappal az injekció előtt a cysta lokalizálása végett. Ezáltal elkerülhető a cysta felszakadása, ami érintkezésbe hozná a cystát és az izületi üreget.


Az injekció során javasolt eljárás a következő:

 • Az izületi effusio eltávolítása

 • Az ittrium-90 kolloid szuszpenzió szigorúan intraarticularis injekciója

 • Kortizon-származék injekciója ugyanilyen módon (pl. 25 mg prednizolon-acetát vagy 50 mg hidrokortizon-acetát)

 • A fecskendőtű átöblítése kivétel előtt vagy fiziológiás sóoldattal vagy corticosteroid oldattal a reflux és a bőr radionecrosis elkerülése végett.

Az injekció után a térdet nyugalomban kell tartani2- 3 napig ágyban való pihentetéssel. Ezáltal csökkenthető a radiogyógyszer extraarticularis kiáramlása.


Intracavitaris injekció:

Az injekció során javasolt eljárás a következő: • Az üreg lecsapolása és a folyadék eltávolítása

 • A beteg többszöri megfordítása annak érdekében, hogy a radioaktív szuszpenzió összekeveredjen az intracavitaris folyadékkal. A beteg felkérése arra, hogy gyakran változtassa helyzetét több órán át.

 • Az ittrium-90 kolloid szuszpenzió bejuttatása az üregbe intracavitaris katéteren át

 • Fiziológiás sóoldat átáramoltatása a katéteren keresztül


4.3. Ellenjavallat
4.3.1 ltalnos ellenjavallat

A radioaktív kolloidok alkalmazása szigorúan ellenjavallt terhes nők esetében. A készítmény alkalmazása elkerülendő azoknál a gyermekeknél, ahol a csontfejlődés még folyamatban van és reproduktív korban lévő fiataloknál.


4.3.2 Lokális ellenjavallat

Az izotpterpis synovectomia ellenjavallt septicus arthritis s synovialis cysta felszakadsa estn.


4.3.3 Relatv ellenjavallat

Azoknál a betegeknél, akiknek labilis a térdizületük, súlyos roncsolódást és sequestratiot szenvedtek el, az ittrium[90Y]-szilikát bizonyos esetekben alkalmazható, de ekkor fokozott körültekintéssel kell eljárni.


4.4. Klnleges figyelmeztetsek s az alkalmazssal kapcsolatos vatossgi intzkedsek

A radioaktív gyógyszerekkel csak a radioizotóp készítmények felhasználására és kezelésére vonatkozó hatósági engedéllyel rendelkező képzett szakemberek dolgozhatnak.

Ez a gyógyszer kizárólag a jogosult személyek által vehető át, kezelhető és adagolható az előírt körülmények között. A radioaktív gyógyszerek átvétele, tárolása, alkalmazása, szállítása és hulladékba helyezése a vonatkozó törvényi előírások alapján, az illetékes hatósági engedély birtokában végezhető.

A készítmény alkalmazása elkerülendő azoknál a gyermekeknél, ahol a csontfejlődés még folyamatban van és reproduktív korban lévő fiataloknál.


4.5. Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Ha kontrasztanyagot alkalmaztak lokálisan, akkor legalább 8 nappal később célszerű ittrium[90Y]-szilikát készítményt használni, mivel a kontrasztanyagok rendszerint EDTA-t vagy más kelátképző anyagot tartalmaznak, amelyek eltávolítják az ittriumot a kolloidból.


4.6 A készítmény alkalmazása terhesség és szoptatás alatt

A ittrium[90Y]-szilikát alkalmazása ellenjavallt terhes nők esetében, mivel az izületből történő kiszivárgás potenciális veszélyforrást jelent.

Amennyiben fogamzóképes nő számára szükségessé válik radioaktív gyógyszerkészítmény alkalmazása, mindig tájékozódni kell a terhességről. Menstruáció elmaradása esetén terhességet kell feltételezni mindaddig, amíg ennek ellenkezője meg nem bizonyosodik. Ionizáló sugárzást nem használó egyéb módszerek alkalmazását is mérlegelni kell.

Ha mindenképpen szükséges izotópterápiás synovectomia alkalmazása fogamzóképes nő esetében, akkor ezt megelőzően feltétlenül hatékony fogamzásgátló kezelést kell végezni, amit az izotópterápia után még néhány hónapig folytatni kell.

Szoptató anya esetében a radioaktív gyógyszerkészítmény alkalmazása előtt mérlegelni kell, hogy a vizsgálat elhalasztható-e a szoptatás befejezéséig.
4.7 A hatásai gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetést és gépkezelést kedvezőtlenül befolyásoló hatása nem ismeretes.


4.8 Nem kívánatos hatások, mellékhatások

Minden vizsgált személy esetében a készítmény alkalmazásának várható klinikai eredményessége meg kell hogy haladja az ionizáló sugárzás által okozott kockázatot. A beadott aktivitást úgy kell megválasztani, hogy a kívánt terápiás hatást a lehető legkisebb sugárdózis mellett lehessen elérni.

Az ionizáló sugárzás egyes esetekben rákos megbetegedéseket válthat ki és születési rendellenességeket is okozhat.

A terápiás kezelések esetén alkalmazott sugárdózisok nagyobb valószínűséggel eredményezhetnek rákos megbetegedést vagy mutációkat. Minden esetben meg kell győződni arról, hogy a sugárdózisból származó kockázat kisebb lesz, mint ami a betegségből következhet.


4.8.1 Mellékhatások

Izotópterápiás synovectomia alkalmazásakor az esetek 2%-ában 24 órán belül átmeneti lázas állapotot figyeltek meg.

Néhány esetben allergiás reakciókat is szleltek.

A radioaktív kolloid injekció néhány esetben fájdalmas is lehet. Gyulladás léphet fel az izületnél néhány órával vagy nappal az izotpterpis synovectomia után. Ezt analgetikumokkal és nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekkel lehet kezelni.

Bőrelhalás vagy fekete dermális-epidermális pigmentáció ritkán fordul elő izotópterápiás synovectomiát követően. Ez a mellékhatás akkor léphet fel, ha az injekciós tűből visszafolyás történik, vagy ha az injekció túl közel van az izületi sérüléshez, amit a synovialis biopsia vagy az arthroscopia okozott.

Másodlagos izületi fertőzés az izotópterápiás synovectomia alkalmazása után csak kivételesen fordul elő.4.8.2 Carcinogén és leukémiás kockázat


A térd ittrium[90Y]-szilikát injekcióval végzett izotópterápiás synovectomiája során rendellenes elváltozások alakulnak ki a limfocitákban, ugyanolyan mértékben mint a jód[131I] izotóppal kezelt hyperthyroid betegeknél. A dicentrikus-centrikus gyűrűk átlagos aránya 37 MBq/sejt kisebb, mint 0,57.

Csak egy myelogen leukémia és egy rosszindulatú lágyék-lymphomás eset fordult elő több mint 20 000 izületi kezelés után; melyeket 20 éven keresztül követtek. Ezen patológiás esetek és az izotópterápiás synovectomia közötti összefüggést azonban nem bizonyították.


4.9. Túladagolás

Túladagolás esetén az abszorbeált dózist nem lehet csökkenteni, mivel a radionuklid szervezetből történő kiürülése lassú.5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK
5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok
ATC kód: V10A A03
Az ittrium-90 izotóp felezési ideje 2,7 nap. Az általa kibocsátott béta-sugárzás maximális-energiája 2,2 MeV. A sugárzás a lágy szövetekben átlagosan 3,6 mm (maximum 11 mm), a porcszövetekben átlagosan 2,8 mm (maximum 8,5 mm) utat tesz meg.

Intraartikuláris injekció beadása után a radioaktív kolloid fagocitózis útján a felületi synovialis sejtekbe kerül. A sugárzás következtében a felületi synovialis réteg elhalása tapasztalható az első naptól kezdődően. Néhány hónap múlva synovialis fibrosis lép fel, csökkennek a gyulladásos infiltrátumok, csökken a synovialis elváltozások száma és mérete, valamint a környező szöveti rétegek vastagsága.. Ennek ellenére a synovitis továbbra is fennállhat, mely neosynoviális membrán újraképződéséhez vezet, kisebb mértékű synovitis kíséretében vagy anélkül. Ez a histológiai folyamat párhuzamosan zajlik az izületi gyulladás klinikai jeleinek fokozatos javulásával.

A radiokolloid hatása a szövetekbe való malignus beszűrődésre nem kellően tisztázott. Lehetséges, hogy ezek az anyagok letális hatást fejtenek ki a szabadon lebegő malignus sejtekre gyakorolt magyarázható. Hasonlóképpen, a hatás következhet a malignus szerózus felületi gócok, vagy a mezoteliás felületekre ható besugárzás speciális hatásából.
5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

A készítményt egyszeri intraartikuláris injekcióként adják be az izotpterpis synovectomia során. A radioizotóp elosztását nyulakban tanulmányozták. Egy vizsgálat alkalmával megállapították, hogy 0,59 MBq ittrium-88 beadása után 87 – 100 %-a a beadott ittriumnak 7 nap után az izületben található (a vizsgálatot 88Y izotóppal végezték, mivel ez az izotóp gammasugárzó, így a mérés pontossága nagyobb).

Egy másik tanulmány szerint 24 órával 3,7 – 37 MBq ittrium-90 intraartikuláris injekció beadása után az aktivitás 0,2 %-a a vérben, 0,4 %-a a vizeletben és 0,13 %-a székletben található.

Autoradiográfia segítségével a synovialis membránban egyenletes eloszlást mutattak ki. Arthritis esetén, 0,37 MBq ittrium-90 intraartikuláris injekció beadása után, az aktivitás 25 %-a a synovialis folyadékban található.

Nem állnak rendelkezésre farmakokinetikai adatok az ittrium[90Y]-szilikt injekci intracavitaris beadását követő viselkedésére vonatkozóan.

5.3 A készítmény biztonságát értékelő preklinikai vizsgálatok eredményei

Nincsenek adatok.


5.4 Várható sugárterhelés

222 MBq ittrium-90 izotóp térdizületbe való beadása után, 150 cm2 nagyságú synovialis területre vonatkoztatva, 2,5 mm mélységben 50 Gy az abszorbeált dózis.

A synovialis szövetek mellett - ami a célszerv -, a helyi nyirokcsomók kapják a legnagyobb sugárterhelést. Ez lényegesen csökkenthető és elfogadható szintre vihető
2 – 3 napos ágynyugalommal, amikor is a radiogyógyszer kiáramlása az izületen kívülre kisebb, így a nyirokcsomók kisebb aktivitást vesznek fel. A térdizület 222 MBq
ittrium-90 kolloiddal végzett izotpterpis synovectomiája során az ágyék nyirokmirigyei által abszorbeált dózis ágynyugalom mellett 2 Gy.

185 MBq ittrium-90 izotóp térdizületbe való beadása után a teljes test 0,13 Gy-t, a máj 0,05 Gy-t abszorbeál.

A térdizület ittrium-90 izotppal vgzett terpis synovectomiája során a gonádok által abszorbeált dózis 1,2 Gy.

1700 MBq ittrium-90 izotóp intraperitoneális injekciója után a serosa felület által abszorbeált dózis 25 Gy.

A sugárterheléssel kapcsolatos egyéb adatok nem állnak rendelkezésre.


 1. GYGYSZERSZETI ADATOK


6.1 Segdanyagok jegyzke

 • Vz injekci szmra, Ph. Eur.

 • Sósav, Ph. Eur.

 • Nátrium-szilikát


6.2 Inkompatibilits

Nem ismeretesek.


6.3 Lejárati idő

A készítmény lejárati ideje legfeljebb 11 nap a gyártás után.

Az aktivitás referencia időpontja 8 nap a lejárati időpont előtt.

A készítményt az első adag üvegből történő kivétele után 8 órán belül fel kell használni, addig a maradékot 2 – 8 C között kell tárolni.


6.4 Különleges tárolási előírások

A készítményt 25 °C alatt kell tárolni. Nem szabad lefagyasztani.


6.5 A csomagolóanyagok fajtái és összetevői

Eur.Ph. I típusú, 10 ml-es, átlátszó, színtelen, boroszilikát üveg teflonbevonattal ellátott gumidugóval és alumínium zárókupakkal lezárva. Minden üveg szállítása ólom védőtokban történik, és ebben is kell tartani a készítményt.


6.6 A készítmény felhasználására vonatkozó előírások

A radiogyógyszer beadása kockázatot jelent más személyek számára is vizeletből, hányásból, stb, származó esetleges szennyeződés miatt. Ezért a vonatkozó rendszabályoknak megfelelő sugárvédelmi óvintézkedéseket kell tenni.

A készítmény pH-ja 10 – 11,5 közötti az injekció stabilitásnak megőrzése végett. A készítmény kezelése és beadása során különös gonddal kell eljárni a lúgos kémhatás miatt is.

A készítmény nem tartalmaz antimikrobiális tartósítókat. Mivel a készítmény többadagos leosztásban kerül forgalomba, ezért a felnyitott üveget 8 órán belül fel kell használni, és addig is a fel nem használt adagokat 2 – 8 C között kell tárolni.

A radioaktív gyógyszerek alkalmazásakor az összes felhasznált anyagot, beleértve a fel nem használt készítményt és tartályokat dekontaminálni kell, vagy mint radioaktív hulladékot kell kezelni. Megfelelően képzett és erre jogosítvánnyal rendelkező személynek kell gondoskodnia ezek dekontaminálásáról, raktározásáról és megsemmisítéséről a hatályos előírások szerint.

A radioaktív hulladék eltávolítását az érvényes előírások alapján kell végezni.
 1. A forgalombahozatali engedély jogosultja

Amersham plc

Amersham Place

Little Chalfont

Buckinghamshire HP7 9NA

United Kingdom
8. A Forgalombahozatali Engedly szma

OGYI-T-9147/01

(Régi szám: Ri-210)


9. A forgalombahozatali engedély kiadásának/megújításának dátuma

Első engedély kiadása: 1996. november 13. (10824/46/96)

A megújítás dátuma: 2003. december 15.
10. A tájékoztató felülvizsgálatának dátuma
Jóváhagyta / Approved by

………………………………………………..

Dr. Rakiás Ferenc

Főosztályvezető-helyettes / Deputy HeadGyógyszerminőségi Főosztály / Drug Quality Department

Yüklə 44,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə