Tromsø kommunes nettside



Yüklə 19,15 Kb.
tarix02.03.2018
ölçüsü19,15 Kb.
#28733



FAGERNES VANNVERK, ØKNING I VANNETS HARDHET
Tromsø kommune, Vann og avløp skiftet råvannskilden til Fagernes vannverk sommeren 2010. Den nye kilden består av tre grunnvannsbrønner med rikelig kapasitet og høy vannkvalitet. Periodiske prøvetakinger viser at skifting av vannkilden forårsaket økning i vannets hardhet fra ca. 4,2 0dH til ca. 6,3 0dH.
HVA MENES MED VANNETS HARDHET OG HVILKE EFFEKTER HAR DET?

Hardvann skyldes hovedsakelig innholdet av kalsium (Ca) og magnesium (Mg). Vannets hardhet beregnes ut fra innholdet av disse stoffene i vannet og oppgis vanligvis i Norge som tyske hardhetsgrader odH.


Folkehelseinstituttet klassifiserer vannets hardhet på en skala fra meget bløtt til meget hardt;

Hardhetsklasse

Milligram kalsium per liter

(mg Ca/l)

Tyske hardhetsgrader

0dH

Meget bløtt vann

0 - 15

0 – 2,1

Bløtt vann

15 - 35

2,1 – 4,9

Middels hardt vann

35 - 70

4,9 – 9,8

Hardt vann

70 - 150

9,8 - 21

Meget hardt vann

> 150

> 21


Analyseresultatene viser at vannets hardhet på Fagernes varierer mellom 6 og 6,5 odH. I følge tabellen ovenfor kan vannet på Fagernes betegnes som ”Middels hardt vann”.
HELSEEFFEKTER

I drikkevannforskriften er det ikke satt krav til innholdet av kalsium, da det ikke er registrert negative helseeffekter av kalsium i drikkevannet. Medisinske undersøkelser fra flere land indikerer tvert i mot en positiv sammenheng mellom vannets hardhetsgrad og helse. Undersøkelser kan tyde på at hardt vann forebygger hjertesykdommer.


I den tidligere Drikkevannforskriften /EU-forskriften var det derfor en bestemmelse om at vann med lavere kalsiuminnhold enn 60 mg Ca/l ikke skulle avherdes. Denne bestemmelsen er imidlertid ikke med i siste versjonen av Drikkevannforskriften. I siste versjon av drikkevannforskriften finnes det ikke noe krav til innholdet av kalsium.
Kalsium innholdet i vannet på Fagernes varierer mellom 30 og 35 mg Ca/l
I dagens drikkevannforskrift er det ikke satt noe krav til innholdet av magnesium i drikkevann. Da magnesiuminnholdet i norsk drikkevann sjelden når over 10 mg/l og ikke er forbundet med negative helsemessige problemer.
Magnesium innholdet i vannet på Fagernes varierer mellom 3,2 og 3,5 mg/l

BRUKSMESSIGE EFFEKTER
Ved oppvarming av vannet feller kalsium og magnesium ut sammen med karbonat og danner kalkbelegg (kjelstein). Kalkbelegget kan legge seg på elektriske varmeelementer i varmtvannsberedere, kaffetraktere, strykejern, radiatorer o.l. Hardhet kan også redusere vaskeeffekten av såpe og gi hvitt kalkbelegg på glass i oppvaskmaskiner, dusjvegger etc.
GENERELLE RÅD VED KALKBELEGG
Hyppigere rens av vannkokere, oppvaskmaskiner etc. kan anbefales.. For at kalkbelegg i maskiner skal forsvinne, kan man benytte seg av litt lavere vanntemperatur, eller kjøre maskiner med tabletter som løser opp kalk en gang i blant. Kalkbelegg i kjeler og gryter kan fjernes ved å tilsette eddiksyre eller sitronsyre søm løser opp kalken. Skyll deretter med vann og tørk for at flekkene skal forsvinne.
Varmtvannsbereder

  • Dersom kalkinnholdet i vannet er høyt (vannet er hardt);

  • Man kan senke temperaturen så langt ned som forsvarlig.

  • Man kan bruke hylsekobler slik at varmeelementet ikke kommer i direkte kontakt med forbruksvannet.

  • Man kan montere kalkoppløser som hindrer kalkutfelling. Disse settes på kaldtvannsrøret før bereder

  • Kontakt din rørleggerbedrift for råd om best mulig løsning mot en hardhet på 6,5 °dH


Oppvaskmaskin

  • Dosering av vaskemiddel er avhengig av flere faktorer: hvor skittent det er, vanntemperatur, mengde som skal vaskes og vannhardhet. Les maskinens bruksanvisning og doseringsforslag som står på vaskemiddelpakken.

  • Les bruksanvisning eller kontakt med leverandør for å programmere oppvaskmaskinen til vannets hardhet på 6,5 °dH.

  • Dersom oppvaskmaskinen har innebygd kalkfilter, fyll kalkfilteret regelmessig med regenereringssalt(oppvasksalt). Regenereringssalt inneholder jod som løser opp kalkbelegg effektivt og rengjør maskinen og systemet. Det er jernvare- og hvitevarebutikker som selger regenereringssalt. Hvis din maskin ikke har kalkfilter må du tilsette disse midlene separat.

Vaskemaskin

De samme prinsippene gjelder for vaskemaskiner. Det er litt annen kjemi å vaske tøy enn kopper og kar, derfor er hardhetsområdene forskjellige:



HARDHETSOMRÅDET

0dH

mg Ca/l

MERKNADER

1

0 – 8,4

0 - 60




2

8,4 - 14

60 - 100

Bruk avkalkingsmiddel

3

Mer enn 14

>100

Bruk avkalkingsmiddel

I hardhetsområde II og III må du tilsette et avkalkingsmiddel, for å gjøre vaskemiddelet mer effektivt. Riktig dosering står på pakken. Tilsett først vaskemiddel, deretter avkalkingsmiddel. Da kan vaskemiddelet doseres som for hardhetsområde I.
Yüklə 19,15 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə