Tüp test-bakim ve dolum



Yüklə 445 b.
tarix14.05.2018
ölçüsü445 b.
#44169


TÜP TEST-BAKIM VE DOLUM

  • TÜP TEST-BAKIM VE DOLUM

  • AŞAMALARI




A. TÜPLERİN DOLULUK KONTROLÜ

  • A. TÜPLERİN DOLULUK KONTROLÜ

  • 1.GAS FREE İŞLEMİ

  • 2.ELEKTRİKLİ TORKMETRE İLE VANALARIN SÖKÜLMESİ

  • B. TÜP TEST VE BAKIM İŞLEMİ

  • 1. TÜPÜN DIŞ YÜZEYİNİN GÖZ İLE MUAYENESİ

  • 2. YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ BOROSKOP CİHAZI İLE TÜP İÇ

  • YÜZEYİ MUAYENESİ

  • 3. HİDROSTATİK TEST MUAYENESİ

  • 4. ULTARASONİK CİDAR KALINLIK ÖLÇÜMÜ

  • 5. TESTİ GEÇEMEYEN TÜPLER (HURDA)

  • 6. HURDA VE İMHA PROSÜDÜRÜ

  • C. VAKUMLAMA VE KURUTMA ÜNİTESİ

  • D. OTOMATİK TÜP DIŞ VE İÇ YÜZEY TEMİZLEME ÜNİTESİ

  • E. SIYIRMA ve BOYAMA ÜNİTESİ

  • F. OTOMATİK DOLUM ÜNİTESİ



1. GAS FREE İŞLEMİ

  • 1. GAS FREE İŞLEMİ

  • Tüplerin herhangi bir iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeli duruma getirmemesi için tüplerin doluluk durumu tespit edilir.

  • 2. ELEKTRİKLİ TORKMETRE İLE VANALARIN SÖKÜLMESİ



Metal ve alaşımların kararlı halleri olan bileşik haline dönme eğilimleri yüksektir. Bunun sonucu olarak metaller içinde bulundukları ortamın elemanları ile tepkimeye girerek, önce iyonik hale ve oradan da ortamdaki başka elementlerle birleşerek bileşik haline dönmeye çalışırlar; yani kimyasal değişime uğrarlar ve bozunurlar. Sonuçta metal veya alaşımın fiziksel, kimyasal, mekanik veya elektriksel özelliği istenmeyen değişikliklere (korozyona) uğrar. Bu nedenden dolayı tüplerin iç yüzeylerinin çıplak gözle ve digital cihazlarla muayene edilmesi gerekmektedir. Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin tesisimizde bulunan Fotoğraf ve Video çekme özelliği olan Jiroskoplar ile iç kontrolü yapılmakta sonuçları kayıt altına alınmaktadır.

  • Metal ve alaşımların kararlı halleri olan bileşik haline dönme eğilimleri yüksektir. Bunun sonucu olarak metaller içinde bulundukları ortamın elemanları ile tepkimeye girerek, önce iyonik hale ve oradan da ortamdaki başka elementlerle birleşerek bileşik haline dönmeye çalışırlar; yani kimyasal değişime uğrarlar ve bozunurlar. Sonuçta metal veya alaşımın fiziksel, kimyasal, mekanik veya elektriksel özelliği istenmeyen değişikliklere (korozyona) uğrar. Bu nedenden dolayı tüplerin iç yüzeylerinin çıplak gözle ve digital cihazlarla muayene edilmesi gerekmektedir. Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin tesisimizde bulunan Fotoğraf ve Video çekme özelliği olan Jiroskoplar ile iç kontrolü yapılmakta sonuçları kayıt altına alınmaktadır.



Tüplerin taşınması veya kullanımdan kaynaklanan nedenlerden dolayı tüplerin dış yüzeylerinin zarar görmesi sonucu tüplerin dayanımı azaltacak derecedeki ve tüplerdeki cidar kalınlığının ilerde oluşabilecek darbelere karşı mukavemetini sürekli korunmasını sağlamak için tüp dış yüzeyinin muayenesi tesisimizde bulunan uzman kişiler tarafından kontrolleri yapılmaktadır.

  • Tüplerin taşınması veya kullanımdan kaynaklanan nedenlerden dolayı tüplerin dış yüzeylerinin zarar görmesi sonucu tüplerin dayanımı azaltacak derecedeki ve tüplerdeki cidar kalınlığının ilerde oluşabilecek darbelere karşı mukavemetini sürekli korunmasını sağlamak için tüp dış yüzeyinin muayenesi tesisimizde bulunan uzman kişiler tarafından kontrolleri yapılmaktadır.



Tüpler yürürlükteki mevzuat gereği her 5 yılda bir hidrostatik teste tabi tutulması gerekmektedir. Tüplerin her ne kadar iç ve dış yüzeyleri göz ile muayenesi yapılsa bile tüplerin metal özelliğinden dolayı yüzeydeki çatlakların kontrolü tahribatlı muayene olmaksızın mümkün değildir. Fakat hidrostatik test kullanımı ile metaldeki zayıf bölgenin her tüp için farklı test basınçlarına ulaşılarak tüplerin zayıf bölgelerinden deformasyona uğramasını ve tüpün gerçek dayanımını açığa çıkarmaktadır. Tesisimizde bulunan ithal malı olan tüp test cihazımız 3 saniyede 600 bar basınca ulaşabilmektedir. Sanayi ve ticaret bakanlığının verdiği Basınçlı Gaz Tüpleri Periyodik Muayene, Deney ve Bakım Yeterlilik Belgesi çerçevesinde Türkiye'nin her tarafından gelen tüplere 5 yıl geçerli basınç testleri yapılmaktadır.

  • Tüpler yürürlükteki mevzuat gereği her 5 yılda bir hidrostatik teste tabi tutulması gerekmektedir. Tüplerin her ne kadar iç ve dış yüzeyleri göz ile muayenesi yapılsa bile tüplerin metal özelliğinden dolayı yüzeydeki çatlakların kontrolü tahribatlı muayene olmaksızın mümkün değildir. Fakat hidrostatik test kullanımı ile metaldeki zayıf bölgenin her tüp için farklı test basınçlarına ulaşılarak tüplerin zayıf bölgelerinden deformasyona uğramasını ve tüpün gerçek dayanımını açığa çıkarmaktadır. Tesisimizde bulunan ithal malı olan tüp test cihazımız 3 saniyede 600 bar basınca ulaşabilmektedir. Sanayi ve ticaret bakanlığının verdiği Basınçlı Gaz Tüpleri Periyodik Muayene, Deney ve Bakım Yeterlilik Belgesi çerçevesinde Türkiye'nin her tarafından gelen tüplere 5 yıl geçerli basınç testleri yapılmaktadır.



Basınçlı kapların yönetmelik gerekçesiyle zamanla korozyona maruz kalma durumunu veya yüksek basınçlardan düşük basınçlara sürekli bir geçişin sağlandığı kullanım koşullarında metallerin fiziksel özelliklerinin bozulmadan tekrar kullanılmasını sağlamak amacı ile tesisimizde tüplerin et kalınlıkları 3 noktadan ölçüm alınarak kontrol edilir. Kontrol sonrasında laminasyon veya et kalınlığında süreksizlikler ortaya çıkartılır.

  • Basınçlı kapların yönetmelik gerekçesiyle zamanla korozyona maruz kalma durumunu veya yüksek basınçlardan düşük basınçlara sürekli bir geçişin sağlandığı kullanım koşullarında metallerin fiziksel özelliklerinin bozulmadan tekrar kullanılmasını sağlamak amacı ile tesisimizde tüplerin et kalınlıkları 3 noktadan ölçüm alınarak kontrol edilir. Kontrol sonrasında laminasyon veya et kalınlığında süreksizlikler ortaya çıkartılır.





Yapılması gerekli bulunan kontrol ve testlerde başarısız olan ve tekrar kullanılması uygun olmayan tüplerin insan hayatını tehlikeye atmaması nedeniyle hurdaya ayırtılmaktadır. Hurdaya ayrılan tüplerin tekrar kullanılmaması amaçladığı için öncelikle tüplerin valf bağlantı dişlerinin bozulmasını sağlamak ve tesisimizde bulunan yüksek tonajlı presler ile ezilmesi sağlanmaktadır.

  • Yapılması gerekli bulunan kontrol ve testlerde başarısız olan ve tekrar kullanılması uygun olmayan tüplerin insan hayatını tehlikeye atmaması nedeniyle hurdaya ayırtılmaktadır. Hurdaya ayrılan tüplerin tekrar kullanılmaması amaçladığı için öncelikle tüplerin valf bağlantı dişlerinin bozulmasını sağlamak ve tesisimizde bulunan yüksek tonajlı presler ile ezilmesi sağlanmaktadır.



Su ile yapılan hidrostatik tüp basınç testlerinden sonra tüp içerisinde biriken su damlacıkları dolum esnasında safiyeti yüksek olan gazların istenilen fiziksel özellikleri tüp içerisinde bulunan nemden dolayı kullanım alanlarında yeterli verimliliği sağlayamaz ayrıca içerisindeki su damlacıkları buz kristallerine dönüştüğü için kullanım esnasında tüpün gaz akışını engellemekte ve iş kazalarına neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı tesisimizde tüplerin içerisi öncelikle vakumlanmakta ve daha sonra +120 C° sıcaklığa sahip kuru hava ile kurutulmaktadır.

  • Su ile yapılan hidrostatik tüp basınç testlerinden sonra tüp içerisinde biriken su damlacıkları dolum esnasında safiyeti yüksek olan gazların istenilen fiziksel özellikleri tüp içerisinde bulunan nemden dolayı kullanım alanlarında yeterli verimliliği sağlayamaz ayrıca içerisindeki su damlacıkları buz kristallerine dönüştüğü için kullanım esnasında tüpün gaz akışını engellemekte ve iş kazalarına neden olabilmektedir. Bu sebepten dolayı tesisimizde tüplerin içerisi öncelikle vakumlanmakta ve daha sonra +120 C° sıcaklığa sahip kuru hava ile kurutulmaktadır.



Tüplerin taşınması veya kullanımı sırasında oluşan darbe, ezik, kesik vb. durumlardan dolayı her bir tüp temizlenmeli ve kimyasal atıklardan arındırılmalıdır. Kimyasal temizleme veya otomatik tüp yüzey temizleme cihazları yardımıyla dış yüzeyden bütün gevşek kaplamalar, korozyon kalıntıları, katran, yağ veya diğer yabancı maddeler uzaklaştırılmalıdır. Tesisimizde bulunan İsveç malı olan tüp yüzey temizleme makinemiz tüp ebadına bağlı olarak saatte 20-25 adet tüp temizleme kapasitesine sahiptir. Tüp yüzeyinde herhangi bir aşınmaya veya darbeye neden olmadan, orijinal metali ortaya çıkacak şeklinde pas ve boya kalıntıları yok edilmektir.

  • Tüplerin taşınması veya kullanımı sırasında oluşan darbe, ezik, kesik vb. durumlardan dolayı her bir tüp temizlenmeli ve kimyasal atıklardan arındırılmalıdır. Kimyasal temizleme veya otomatik tüp yüzey temizleme cihazları yardımıyla dış yüzeyden bütün gevşek kaplamalar, korozyon kalıntıları, katran, yağ veya diğer yabancı maddeler uzaklaştırılmalıdır. Tesisimizde bulunan İsveç malı olan tüp yüzey temizleme makinemiz tüp ebadına bağlı olarak saatte 20-25 adet tüp temizleme kapasitesine sahiptir. Tüp yüzeyinde herhangi bir aşınmaya veya darbeye neden olmadan, orijinal metali ortaya çıkacak şeklinde pas ve boya kalıntıları yok edilmektir.



Tüplerin kullanımı sırasında iç kısımlarında sıvı birikmesinden dolayı oluşan katı ve ya sıvı partiküller tüplerin iç cidarlarında korozyon oluşumuna sebebiyet verrrmektedir. Boroskop cihazı ile tespit edilen bu tortu ve paslı yüzeyler için kimyasal hiçbir metod kullanılmamaktadır.

  • Tüplerin kullanımı sırasında iç kısımlarında sıvı birikmesinden dolayı oluşan katı ve ya sıvı partiküller tüplerin iç cidarlarında korozyon oluşumuna sebebiyet verrrmektedir. Boroskop cihazı ile tespit edilen bu tortu ve paslı yüzeyler için kimyasal hiçbir metod kullanılmamaktadır.

  • Gıda ve Tıbbi amaçlı kullanılan bu tüpler için basınç altında küçük çelik bilyalar ile dövülerek pastan ve tortulardan arındırılma işlemi yapılmaktadır.





Tüplerin taşınma sırasında ve kullanımından dan kaynaklı zamanla tüplerin dış yüzeylerinde oluşan zedelenme, eziklerin veya kullanım esnasında alevli cihazların veya kesici cihazların üzerilerinde izler bırakması sonucu korozyona daha çabuk uğramasına ve tüp ömrünün kısalmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenlerden dolayı yetkili kurumların da ön gördüğü renk skalalarına uygun özel hızlı kurumalı endüstriyel boyalarla boyanmaktadır.

  • Tüplerin taşınma sırasında ve kullanımından dan kaynaklı zamanla tüplerin dış yüzeylerinde oluşan zedelenme, eziklerin veya kullanım esnasında alevli cihazların veya kesici cihazların üzerilerinde izler bırakması sonucu korozyona daha çabuk uğramasına ve tüp ömrünün kısalmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenlerden dolayı yetkili kurumların da ön gördüğü renk skalalarına uygun özel hızlı kurumalı endüstriyel boyalarla boyanmaktadır.





Tüm testleri ve boya işlemlerini geçen tüpler cinslerine göre dolum için ilgili departmanlarına gönderilir.

  • Tüm testleri ve boya işlemlerini geçen tüpler cinslerine göre dolum için ilgili departmanlarına gönderilir.



Hizmet Yeterlilik Belgesi

  • Hizmet Yeterlilik Belgesi

  • Basınçlı Gaz Tüplerinin Periyodik Muayene,Deney,Bakım ve Tamir Yeterlilik Belgesi

  • ISO 9001-2008 Belgesi

  • Medikal Gaz Dolum ve Depolama Yeterlilik Belgesi

  • EPDK Yapım,Bakım ve Onarım Belgesi



ABDİOĞULLARI PLASTİK SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

  • ABDİOĞULLARI PLASTİK SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

  • ABS ALÇI VE BLOK SANAYİ A.Ş.

  • ASLANLAR METAL

  • ADACAN KARASÖR SANAYİ

  • ADANA – HİLTONSA

  • ADANA ORGANİZE SAN.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

  • ALFATEK MAKİNE İNŞAAT LTD. ŞTİ.

  • AMYLUM NİŞASTA A.Ş.

  • ANADOLU EFES BİRA MALT SANAYİ A.Ş.

  • ASLANBAŞ ÇİVİ VE TEL SANAYİ A.Ş.

  • ASYA CİVATA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • BAKIRLAR TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • BOSSA TİCARET VE SANAYİ İŞLETMELERİ A.Ş. ( 1-2-3-4-5 )

  • BOTAŞ PETROL İŞLETMELERİ MÜDÜRLÜĞÜ

  • CANSA TARIM LTD. ŞTİ.

  • ÇESAN ÇUKUROVA EGZOS SANAYİ A.Ş.

  • ÇETİNEL MAKİNE SANAYİ VE TİCARET A.Ş.



ÇİMSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • ÇİMSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • ÇUKOBİRLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

  • DARDANLAR GÜNEŞ ENERJİ PANELLERİ A.Ş.

  • DÖNKASAN A.Ş.

  • DÖRTLER MOTORLU ARAÇ TİCARET LTD. ŞTİ.

  • EMİR ROYAL OTEL

  • ENERJİSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş.

  • ERKUL MAKİNE SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • ERSAC TİCARET VE SANAYİ LTD. ŞTİ.

  • FABU MÜHENDİSLİK

  • FESA TEKSTİL SANAYİ A.Ş.

  • FRUKO MEŞRUBAT SANAYİ A.Ş.

  • HAGEM DENİZCİLİK GEMİ SANAYİ

  • HASAN KAVİ PETROL A.Ş.

  • HİSAR ÇELİK KAPI A.Ş.

  • İSKENDERUN DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI A.Ş.

  • İSKENDERUN ENERJİ ÜRETİM A.Ş.



KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

  • KARAYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

  • KARACUMALİLER DEMİR TİCARETİ LTD. ŞTİ.

  • KARTAL KAUÇUK

  • KİMTEKS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

  • KOMTEKS KOMPRESÖR SANAYİ LTD. ŞTİ.

  • MADO DONDURMALARI

  • MAZLUM MANGTAY SONDAJCILIK VE BORU SANAYİ

  • MCE İNŞAAT – ERMENEK BARAJI ŞANTİYESİ

  • OKUTUCU ZİRAAT ALETLERİ

  • OLMUKSA A.Ş.

  • ÖZGÜMÜŞ DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • ÖZGÜR ATERMİT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • PAKYAĞ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • PAKYÜREK A.Ş.

  • PAKSOY A.Ş.

  • PAKMİL A.Ş.

  • PAŞABAHÇE CAM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.



PEPSİ COLA SERVİS VE DAĞITIM A.Ş.

  • PEPSİ COLA SERVİS VE DAĞITIM A.Ş.

  • PIONEER TOHUMCULUK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • RENAULT MAİS A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

  • SASA A.Ş.

  • SASU SU ÜRÜNLERİ A.Ş.

  • SÖNMEZLER TARIM MAKİNE LTD. ŞTİ.

  • SÖNMEZ KARDEŞLER DAMPER

  • SUNAR MISIR SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

  • ŞİPAL ELEKTRİK İNŞAAT SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.

  • T.H.Y. İSTASYON BAŞ MÜDÜRLÜĞÜ

  • TALMAK TARIM ALETLERİ MAKİNE A.Ş.

  • TAVAŞ YEM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • TEMSA OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

  • TNT EXPRESS KARGO TAŞIMACILIĞI

  • TOROS GÜBRE VE GIDA A.Ş.







Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə