Turşunun biLİnmeyen 7 MÜTHİŞ faydasi



Yüklə 10,74 Kb.
tarix18.05.2018
ölçüsü10,74 Kb.
#44829

TURŞUNUN BİLİNMEYEN 7 MÜTHİŞ FAYDASI

Herkesin severek tükettiği, evlerimizde birçok çeşidini bulundurduğumuz, kurmak için aman şu sebzenin tam zamanı aman şu meyvenin tam zamanı diyerek bir telaş içerisinde girdiğimiz ve kurduğumuz turşu. Fakat kaçımız bu telaş içerinde kurduğumuz turşunun sadece güzel bir atıştırmalıktan ziyade bilinmeyen birçok faydasının olduğunu biliyor acaba?

Elimizin altıda ki, istediğimiz her zaman bulabileceğimiz turşunun bilinmeyen müthiş faydaları ve özellikleri bulunmaktadır. Lahana, salatalık, domates, kelek, mantar, sarımsak, karnabahar, fasulye, havuç derken karışığını da kurduğumuz saymakla bitiremeyeceğimiz birçok çeşidinin bulunduğu bu eşsiz lezzet tam bir şifa deposudur.

Turşunun lezzetini, kokusunun cazibesini ve bir gece yarısı eşi aş erip de turşu krizine girdiği için sokaklarda yana döne bir market arayan beyleri bilmeyen yoktur. Ben de size bu yazımızda bunların dışında turşunun bilinmeyen 7 müthiş faydasını anlatacağım.



1-Turşu doğal antioksidandır

  • Turşu suyu genellikle tuzlu su çözeltisidir. Ancak turşu inanılmaz derecede müthiş bir elektrolit kaynağı, antioksidan ve besleyici değeri yüksek bir gıda ürünüdür.

  • Sebzeler veya olgunlaşmamış meyveler pişirilmeden taze olarak depolandığı için bu sebzeler ve olgunlaşmamış meyvelerdeki antioksidanlar olduğu gibi korunur.

  • Antioksidanlar, vücudumuz da dolaşan ve DNA yapımıza zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak vücudumuzda olası bir hasarı önlemeye yardımcı olurlar.

2-Turşu doğal vitamin ve mineral deposudur.

  • Taze hazırlanmış turşuyu afiyetle yiyerek sadece onu bir atıştırmalık olarak yemiş olmayız. Turşunun içerisindeki vitamin ve mineralleri de almış oluruz.

  • Turşu c, k ,a vitaminleri ve demir, folat, kalsiyum, magnezyum , potasyum minerallerini bünyesinde barındırır. Bu vitamin ve mineraller bizi hastalıklardan korur, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir, kemiklerimizi güçlendirir, görmemizi geliştirir ve kansızlığın iyileşmesine yardımcı olur.

3-Turşu doğal probiyotik

  • Turşu içerisindeki sebzeler fermantasyona uğrarlar ve içerisindeki şeker laktik aside ayrılır. Laktik asit bakterileri iltihaplı bağırsak sendromu dahil olmak üzere mide ve bağırsak sorunlarına yardımcı olacak probiyotiklerdir. Turşunun bu özelliği hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelmektedir.

4-Turşu ve diyabet

  • Sirke içerikli turşu tüketmenin şeker hastalarında hemoglobin düzeyini geliştirdiği ve diyabeti kontrol ettiği çeşitli çalışmalarla ispatlanmıştır. Özellikle turşu yapımında kullanılan doğal elma sirkesinin faydaları bu hususta başı çekmektedir.

  • Fakat turşu içerisinde ki fazla tuzdan dolayı şeker hastalığı olanlar kontrollü tüketmelidirler.

5-Turşu kas kramplarını önlemeye yardımcı olur

  • Turşu suyundaki kalsiyum, potasyum ve sodyum klorür vücut tarafından diğer sıvılara göre daha çabuk emilir. Bir araştırmaya göre ortalama 85 saniye içerinde turşu suyu içerek kramplardan kurtulabilirsiniz.

  • Turşunun krampları önlemesi özelliğinden dolayı sporcuların bir kısmı spor öncesi ve sonrasında turşu suyu içerler.



6-Turşu huzursuz bacak sendromu RSL ye iyi gelir

  • Huzursuz bacak sendromlu birçok kişi gece uyumadan önce içilen turşu suyunun bacak hareketlerini azalttığını söylemektedir.

7-Turşu mide bulantısına iyi gelir

  • Hamilelerin canı neden turşu çeker?

  • Turşunun keskin ve lezzetli tadı damak tadını tıkar bu da mide bulantısını hafifletir ve iştahı açar. Vücut doğal olarak bunu öğrendiğinden ve farkında olduğundan canı turşu çeker. Bu yüzden hamile bayanlar mideleri bulandıklarında canları turşu çeker.

  • Bunu düşünerek beylere tavsiyemiz her zaman evin bir köşesinde özellikle hamileliğin ilk 3 ayında turşu bulundurun. Yoksa gecenin bir yarısı turşu bulacağım diye sokak sokak market gezersiniz.

  • Fazla turşu tüketiminde turşu içerisindeki yüksek sodyum ve şeker seviyeleri kan şekeri ile karışabilir. Buda kan şekeri seviyenizi olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte bundan dolayı turşu dikkatli tüketilmelidir.

Yüklə 10,74 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə