“Ufuk Aydınlanma (Tan ve Fecir) Vakitlerinin Gözlemsel Yolla Belirlenmesi”



Yüklə 8,83 Kb.
tarix08.10.2017
ölçüsü8,83 Kb.
#3577

1434 ZİLHİCCE CAPE TOWN HİLAL GÖZLEMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Ankara Üniversitesi arasında 07/09/2011 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü gereğince “Ufuk Aydınlanma (Tan ve Fecir) Vakitlerinin Gözlemsel Yolla Belirlenmesi” projesi başlatılmıştır. Bu sebeple 2011 yılından beri Ankara ili Bala, Bolu ili Gerede ve Mersin ili Anamur ilçelerinde gözlem çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmaların bir devamı olarak kameri aybaşlarının tespiti amacıyla 01 Ekim 2013 tarihinde Prof. Dr. Sacit ÖZDEMİR (A.Ü.F.F. Astronomi ve Uzay Bilimleri), İlhami AŞIKKAYA (Astronom, DİB), Hümeyra Nur İŞLEK (Astronom, DİB), M. Ali AĞILKAYA (DİB)’dan oluşan ekip (Resim 1) 1434 Zilhicce Hilali’ni gözlemlemek üzere Güney Afrika’nın Cape Town şehrine gitmiştir. Ayrıca yurt içinde il müftülükleri tarafından da hilal gözlem çalışmaları yapılmaktadır.






http://www2.diyanet.gov.tr/DinHizmetleriGenelMudurlugu/Sayfalar/Haritalar.aspx adresinde de yayınlanmakta olan Hilal görülebilirlik haritalarından 1434 yılı Zilhicce ayına ait haritaya bakıldığında Zilhicce Hilalinin ilk olarak 5 Ekim 2013 günü UT (Greenwich saati ile) 15sa 39dk’dan itibaren Hint Okyanusu üzerinden görülmeye başlayacağı ve batıya doğru görünürlüğün giderek genişleyen bir biçimde devam edeceği hesaplanmıştır.

Haritadan da görüleceği üzere, H 1434 Zilhicce Hilalinin ilk defa yeryüzünden görülebileceği yerler arasında Afrika Kıtasının Güneyi olduğundan Zilhicce Hilali gözlemleri için Güney Afrika Cumhuriyetinin Cape Town şehrine gidilmiştir.


Cape Town’da havanın çok değişken olması sebebiyle bulunan mahallin Kuzey doğusunda 350 km uzaklıkta deniz seviyesinden 1700 m yükseklikte bulunan Sutherland’daki ulusal rasathaneden hilal gözlemi yapılmıştır.





Resim 1



Resim 3

Resim 1’de görüldüğü gibi gökyüzünün genelinin açık olmasına rağmen güneşin battığı yerde 6 derecelik bulut tabakası olması sebebiyle hilal görülememiştir.
Resim 2 ve 3’de görüldüğü gibi ertesi gün yapılan gözlemlerde, önceden yapılan hesaplardaki gibi hilalin ufuk yüksekliği ve ufukta kalma süresinin yeterli olmasından dolayı ikinci günün hilali olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.




Resim 2


Yerel hilal gözlem ekipleriyle ve Dini Meclisle (Muslim Judicial Councial SA) toplantılar yapılarak bilgi alışverişinde bulunulmuştur. İslam Ülkeleriyle yapılacak uluslararası toplantılarda sunulacak bilgi bankasını güçlendirmek ve birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla yapılan Hilal gözlem çalışması, bundan sonraki gözlem çalışmalarımızın artarak devam etmesine de vesile olacaktır.
Yüklə 8,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə