Universiteti I tiranës fakulteti I drejtësisë departamenti I së drejtës civileYüklə 4,8 Kb.

səhifə3/137
tarix14.09.2018
ölçüsü4,8 Kb.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   137

ix 
 
 
 
Përmbajtja 
 
PARATHËNIE
 ......................................................................................................................... xiii 
HYRJE
 ...................................................................................................................................... xv 
KREU I – KRIJIMI ARTISTIK SI NJË MËNYRË SHKËMBIMI
 ............................................. 1 
1. – Çfarë është shkëmbimi ........................................................................................................... 1 
1.1 - Përkufizimi dhe zhvillimi historik i shkëmbimit .................................................................... 1 
1.2 - Shkëmbimi në mjedisin digjital .............................................................................................. 3 
1.2.1 Përkufizimi, nga pikëpamja teknike, i shkëmbimit në mjedisin digjital .............................. 4 
a. Digjitalizimi – elementi thelbësor i përkufizimit.......................................................................... 4 
b. Interneti – mjedisi digjital par excellence ................................................................................... 7 
1.2.2 Qasja juridike e shkëmbimit në mjedisin digjital ............................................................... 13 
a. Përkufizimi juridik i mjedisit digjital .......................................................................................... 13 
b. Karakteristikat e shkëmbimit në mjedisin digjital – e drejta e internetit ................................. 15 
2. – Shkëmbimi i krijimit artistik – e drejta e autorit .................................................................... 18 
2.1 - E drejta e autorit, parë nga jashtë mjedisit juridik .............................................................. 19 
2.2 - E drejta e autorit parë nga brenda mjedisit juridik ............................................................. 25 
2.3 – E drejta e autorit parë si pjesë e pronësisë intelektuale .................................................... 32 
2.4 – E drejta e autorit parë nga brenda kufijve .......................................................................... 34 
2.5 – E drejta e autorit dhe e ardhmja ......................................................................................... 39 
KREU II – LINDJA E TË DREJTËS SË AUTORIT NË MJEDISIN DIGJITAL
 ..................... 41 
1. – Objekti i të drejtës së autorit në mjedisin digjital .................................................................. 41 
1.1 – Pasojat e digjitalizimit mbi kuptimin e veprës ................................................................... 42 
1.1.1 Ndërhyrja e njeriut në krijimin e veprës ............................................................................. 42 
1.1.2 Dhënia e një forme .............................................................................................................. 47 
a.  Ideja .......................................................................................................................................... 47 
b.  Konkretizimi ............................................................................................................................. 50  
1.1.3 Krijimtaria ............................................................................................................................ 53 
a.  Origjinaliteti dhe personaliteti i autorit ................................................................................... 54 
b.  Origjinaliteti dhe puna krijuese e autorit ................................................................................. 56 
c.  Origjinaliteti dhe vetëm origjinaliteti – a i reziston ky parim digjitalizimit? ............................ 60 
1.2 – Pasojat e digjitalizimit mbi llojet e veprave ........................................................................ 66 
1.2.1 Veprat që prezumohen si origjinale .................................................................................... 68 
1.2.2 Veprat me origjinalitet të diskutueshëm ............................................................................ 69 
1.2.3 Vepra potencialisht origjinale të përjashtuara nga mbrojtja ............................................ 82 
2. – Subjekti i të drejtës së autorit (Autori) .................................................................................. 86 
2.1 – Autori në mjedisin digjital ................................................................................................... 86 
2.1.1 Parimet e përgjithshme të nocionit të autorit .................................................................... 87 
2.1.2 Autori me statuse të ndryshme në mjedisin digjital .......................................................... 90 
a.  Autori i punësuar ...................................................................................................................... 90 
b.  Autori nëpunës civil .................................................................................................................. 98 
c.  Autori në lidhje martesore ..................................................................................................... 100 
d.  Autori i huaj ............................................................................................................................ 102 
2.2 – Pasojat e digjitalizimit mbi ndryshimin e statusit të autorit ............................................ 102 
2.2.1 Bashkautorësia .................................................................................................................. 102 
2.2.2 Krijuesi i veprës kolektive (përmbledhjet) ........................................................................ 105 
KREU III – NDRYSHIMET NË PËRMBAJTJEN E TË DREJTËS SË AUTORIT NË MJEDISIN DIGJITAL ...... 108 
1. – Të drejtat që gëzon autori nën dritën e digjitalizimit ........................................................... 109 
1.1 - Përparësia e të drejtës pasurore të autorit në mjedisin digjital ....................................... 109 
1.1.1 Përbërësit e të drejtës pasurore ........................................................................................ 113 
1.1.2 E drejta e riprodhimit ........................................................................................................ 114 
a.  Karakteristikat e të drejtës së riprodhimit ............................................................................. 114 
b.  E drejta e riprodhimit në mjedisin digjital .............................................................................. 115 
c.  Format e ndryshme te riprodhimit të veprës ........................................................................ 117 
1.1.3 Komunikimi i veprës në publik (Përcjellja) ........................................................................ 123 
a.  Kuptimi i komunikimit të veprës në publik ............................................................................ 123 
b.  Llojet e ndryshme të komunikimit të veprës në publik.......................................................... 126 
1.2 - Tkurrja e të drejtës morale të autorit nga përhapja e veprave në mjedisin digjital ........ 131 
Dostları ilə paylaş:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   137


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə