Øving 3 Databehandling og infrastrukturYüklə 7,14 Kb.
tarix06.02.2018
ölçüsü7,14 Kb.

INF111 Øving 2: Databehandling og infrastruktur
Frist for godkjenning: Se Web-siden for kurset.

Løsningsform: Dokument

Antall sider forventet: 3-5

Med laptop og tidsmaskin


Bakgrunnen for denne øvingen er at vi vet at datamaskinen trenger formaliserte oppgaver. I vårt samfunn er mye formalisert, som betalinger, søknader, industriprosesser, lagerhold, skatteberegning, osv. Men slik har det ikke alltid vært.
La oss anta at du kan reise tilbake i tid og ta med deg en batteridrevet PC (kun med operativsystem og basis programvare – ingen data) og et solpanel for å lade batteriene.Du reiser til:


  1. Et jegersamfunn for 10.000 år tilbake

  2. Roma i romertiden, ca 2000 år tilbake.

  3. Vikingtiden, ca 1000 år tilbake

  4. Til Napoleonskrigene (ca år 1800)

  5. Til den industrielle revolusjon i 1850

  6. Til den annen verdenskrig (1939-1945)


Lag en kort innledning til hver av de seks epokene. Bruk gjerne leksikon som Wikipedia for å finne stoff om du ikke husker det du lærte på skolen.


Dernest skal du beskrive hvordan du kunne livmære deg med PC’en i hver epoke. Det som er sentralt her er å se på om samfunnet har den formalisering, de funksjoner og de symbolske systemene (som tekst, tall, penger) som er nødvendig for å bruke en datamaskin. Ideen er å bruke maskinen til å forbedre funksjoner som allerede finnes. Hvor vil den i det hele tatt kunne brukes? Hvor vil den være nyttig? For eksempel er det ikke noe poeng å innføre tekstbehandling i et samfunn som ikke bruker tekst, eller regneark der en ikke har tall. Du skal altså reflektere over og beskrive (deler av) infrastrukturen i den epoken du kommer til. Ideen er altså ikke å fortelle vikingene hva de kan lære av et moderne samfunn! Heller ikke å fortelle oss i dag hvordan de levde!
Tenk deg at du med et uhell blir sendt tilbake i tid, men at du fikk med deg en helt ny laptop. Du trenger noe å leve av, en jobb, i den epoken du kommer til. Til hvilken jobb (er) vil du kunne utnytte laptoppen? Vi går her ut fra at det ikke er underholdnings- og spillprogrammer på maskinen.
Er det en av epokene over som interesserer deg mer enn de andre kan du velge å gi en dyptgående besvarelse her, og bare gi en kortere omtale av de andre områdene. Er det andre epoker i historien du er interessert i kan du gjerne skifte ut en eller flere av de som er nevnt her.

Er det noe du lurer på. Send en e-post til undertegnede eller ta opp dette i en forelesning..


Professor Kai A. Olsen, kai.olsen@himolde.no

Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə