WriteImage csb lorem ipsum dolor sit ametYüklə 21,92 Kb.
tarix13.11.2017
ölçüsü21,92 Kb.
#9766


Druge študije primerov uporabe Microsoftovih tehnologij poiščite na naslovu www.microsoft.com/casestudies


Stranka: Semantika d.o.o.

Spletna stran: http://www.semantika.si/

Število zaposlenih: 1-99

Država: Slovenija

Panoga: Informacijske tehnologije

O stranki

Semantika razvija in vpeljuje informacijske rešitve, ki obsegajo namizne, spletne, mobilne in tablične aplikacije za različne naprave in platforme. V podjetju so dolgoletni partner Microsofta, veliko pa delujejo na področju kulturne dediščine, kjer imajo veliko izkušenj in uspešnih projektov.


Programska oprema in storitve

Storitve


Microsoft Azure Platform

Microsoft Azurecep_masthead_green1
Microsoft Azure

Študija primera


Infrastruktura v oblaku za globalno rešitev za ohranjanje kulturne dediščine«Microsoftova orodja smo poznali že od prej in zagotavljajo najboljšo integracijo z okoljem Azure. Prav tako nam dolgoletne izkušnje jasno kažejo, da so v Microsoftu najbolj odzivni, ko potrebujemo pomoč in podporo.«

Sašo Zagoranski, tehnološki direktor, Semantika

Podjetje Semantika že več kot desetletje razvija rešitve in sisteme za ohranjanje kulturne dediščine. Leta 2012 so začeli z razvojem globalne platforme, ki bi temeljila na zmogljivi rešitvi za upravljanje z vsebinami in zagotavljala podatke za spletne portale in mobilne naprave. Na platformi Microsoft Azure so razvili rešitev Museu.ms, iz katere podatke črpajo globalni, evropski, britanski in slovenski spletni portali ter mobilne aplikacije.Stanje

Podjetje Semantika na področjih kulturne dediščine in rešitev za muzejske ustanove deluje že več kot 10 let. Razvili so namreč rešitev Galis, ki je najbolj razširjen program za vodenje muzejske dokumentacije v Sloveniji, uporablja pa ga preko 50 slovenskih muzejev in galerij.


»Okoli leta 2007 smo dobili zamisel, da bi razvili dodatno rešitev, s katero bi bilo mogoče obstoječe zbirke iz našega sistema preprosto predstaviti na spletu,« je povedal Sašo Zagoranski, tehnološki direktor v podjetju Semantika d.o.o. »Tako smo v svojo rešitev Galis dodali funkcionalnost za objavo zbirk na spletni strani museums.si.«
Novost je bila uspešno sprejeta med slovenskimi muzeji in galerijami, zaradi česar so v podjetju kmalu začeli razmišljati o tem, kako bi lahko rešitev prenesli na globalno prizorišče in podobne funkcionalnosti omogočili muzejem po vsem svetu. Semantika je tako pričela razvijati mednarodno muzejsko platformo, ki bi najrazličnejšim javnostim zagotovila informacije o muzejih in njihovih zbirkah, posebnih dogodkih in druge.
V podjetju so ob tem pričeli iskati načine, kako bi razvili resnično globalno rešitev, ki bi bila na voljo kjerkoli in na katerikoli napravi. Vizija je vključevala razvoj spletnih mest in podpornih aplikacij tako na globalni ravni kot tudi na evropski in lokalni ravni.
Rešitev

Osnovna zamisel je bila razvoj zmogljivega sistema za upravljanje z vsebinami, ki bi različnim ustanovam omogočil, da same urejajo in posodabljajo svoje vnose v sistemu. Ker pa je sistem v celoti namenjen globalnemu občinstvu, so se v podjetju zavedali, da bo morala rešitev delovati v oblaku, ki bo dostopen vedno in povsod.


»Mednarodna prisotnost naše platforme je pomenila, da platforma ne more gostovati na omejeni infrastrukturi v Ljubljani ali Mariboru,« je pojasnil Zagoranski. »Uporabniki in ustanove do rešitve dostopajo s celega sveta, prav tako pa prenašajo večje količine datotek. Tako si preprosto nismo mogli dovoliti, da bi imela rešitev premajhne kapacitete.«
Zaradi dolgoletnih izkušenj z Microsoftovimi rešitvami in tehnologijami so v Semantiki za gostovanje svoje rešitve izbrali platformo Microsoft Azure, ki jim poleg znanega okolja za razvoj zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti in razpoložljivosti.
Pri razvoju rešitve so uporabili celoten nabor funkcionalnosti platforme, od možnosti za shranjevanje slik do podatkovne zbirke SQL za podatke. Okolje platforme kot storitve Cloud Services Semantiki zagotavlja visoko razpoložljivo virtualno infrastrukturo, na kateri gostuje njihova aplikacija.
»Microsoftova orodja smo poznali že od prej in zagotavljajo najboljšo integracijo z okoljem Azure,« je povedal Zagoranski. »Prav tako nam dolgoletne izkušnje jasno kažejo, da so v Microsoftu najbolj odzivni, ko potrebujemo pomoč in podporo pri tehničnih težavah ali izzivih.«
Rezultati

Semantika je s pomočjo Microsoft Azure ustvarila globalno platformo za objavljanje vsebin na spletu in mobilnih napravah. Enotna platforma danes deluje v zaledju večjega števila portalov in mobilnih aplikacij – Museums of the World, Museums.EU, Museums.SI in Museums.UK. Vse portale spremljajo mobilne aplikacije, ki podatke pridobivajo neposredno iz zalednega sistema na platformi Microsoft Azure. Zaradi enotne platforme v oblaku so lahko v Semantiki razvili aplikacije za najrazličnejše mobilne platforme, kot so Windows, Windows Mobile, iOS in Android.


»Naša podatkovna zbirka danes vsebuje podatke o na tisoče ustanovah, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine,« je povedal Zagoranski. »Vsak dan znova pridobivamo nove informacije iz najrazličnejših virov, kot so Europeana, Culture24 in Culture Grid. Na ta način je rešitev Museums največja zbirka muzejev na svetu!”
Enotna zaledna infrastruktura in rešitev poskrbita, da je objavljanje in posodabljanje informacij izjemno preprosto. Ustanove morajo podatke vpisati ali posodobiti le enkrat, saj so vse spremembe nato brez dodatnih posegov vidne na vseh spletnih portalih in v vseh spletnih aplikacijah.
Platforma Microsoft Azure je Semantiki zagotovila zmogljiva in integrirana orodja za razvoj njihove rešitve. Poleg tega distribuirana infrastruktura v oblaku zagotavlja visoko zanesljivost in zmogljivost, ki ju potrebujejo za svojo globalno dostopno rešitev. Njihovi uporabniki namreč do aplikacije in podatkov v oblaku dostopajo po vsem svetu, kar zahteva visoko razpoložljivo infrastrukturo. V podjetju razmišljajo tudi o izkoriščanju omrežja za zagotavljanje vsebin (Content Delivery Network), ki je vključen v platformo Microsoft Azure.
»Microsoft Azure je za nas najbolj primerna rešitev. Je cenovno ugodna in nam nudi tako tehnološke možnosti kot tudi podporo, ki jo potrebujemo pri svojem delu,« je poudaril Zagoranski.
Rešitve in spletna mesta, ki so jih razvili v Semantiki:
Museu.ms je globalna storitev za predstavitev muzejev in galerij po vsem svetu: https://museu.ms/.
Museums.EU – Evropska mreža muzejev predstavlja muzeje v Evropi: http://museums.eu/.
Museums.SI in Museums.UK sta nacionalna portal, ki predstavljata ustanove za ohranjanje kulturne dediščine v Sloveniji in Veliki Britaniji: http://museums.si/, http://museumsuk.net/.Yüklə 21,92 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə