Yaşar Kemal Allah’ın Askerleri



Yüklə 0,87 Mb.
səhifə1/18
tarix18.06.2018
ölçüsü0,87 Mb.
#49329
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Yaşar Kemal Allah’ın Askerleri

NAR AĞACINI KUŞATMIŞ HANIMELLERÎ ve NANİK ÜSTÜNE

Zilonun adı o uydurma adlardan biri. Babası kimbi-lir hangi Beye öykünmüş de Ziloya bu adı koymuş. Ama mahallede herkes ona Zilo diyor. Zilo da ona bir yakışmış ki.. Güzel, pırıl pırıl, candan, sıcacık bir sesi var Zilonun. Güzel, yürekten, sıcacık konuşuyor. Yapmacıkları hemen belli oluyor. Yüzüne vurunca da utanıyor, bir kirpi gibi dikenlerinin içine çekiliyor, sonra dikenlerini, öykünmelerini, yapmacıklarfnı unutup başlıyor sel gibi konuşmağa.

Zilonun anlattıklarından çıkardıklarım... Babası, uzun boylu, esmer, boynu uzamış, sünmüş, altmışında gösteren, Hacca da gitmiş gelmiş, işinden fırsat buldukça beş vakit namazını eda eden, arada sırada, kazaya kalan namazlarım boş vakit olunca yerine getiren, soba borusu bir eski pantolon giyen, ceketi çoğu zaman omzunda, dili yarı Arap, yarı Kürtçeye çalan öfkeli, kederli, üzülünce hep eski türküler söyleyen, yirmi beş yıldır da Yemiş iskelesinde, ya da Halde hamalcılık yapan birisidir. Belki giyitlerini Ziloyla ikimiz uydurduk, boynunun uzunluğunu, sünekliğini ben onun hamallığından çıkardım, ama kaç yaşında olduğu üstünde Ziloyla çok çok hesaplar yaptık belki saatlerce. Hayır hayır, bu İbrahim Demir altmışın-

dan aşağı olamaz. Üç tane evli kızı, evli kızlarından kocaman kocaman torunları var. Torunları Zilodan da daha büyük. Ben Ziionun yalancısıyım, vebali günahı Ziionun boynuna. Ziionun babası, onun anası ölünce başka bir kadınla evlenmiş, ibrahim Demirin Ziionun anasından dört kız, iki erkek çocuğu var. Kızların üçü evli demiştik. Oğlanlardan birisi ölmüş, öbürü kundura boyacılığı yapıyor Karaköyün oralarda. Ziionun anasından sonra aldığı kadından da dört çocuğu olmuş. Demek ki, bir hesapla Zi-lonun dokuz kardeşi var ve Ziionun babası yirmi beş yıldır İstanbulda hamal. Bunlar ya Siirtli, ya Bitlisli, ya Vanlı, ya Diyarbakırlı. Ziloların ben hangi ilden, hangi ilçeden, hangi köyden olduklarını biliyorum ya, öteki illerin adını da sayarak amaç şaşırtıyorum. Bunu böyle yapmak zorundayım. Ziionun anası babası, soyu soyu bir koşuldan geliyor. Hangi ilden olduğu bence bir şey yazmaz. Beş aşağı beş yukarı bütün Doğu Anadolunun koşullan birdir.

Baba yumşak, gün görmüş birisi gibi geliyor bana. Bir de çok yorgun, azıcık da bıkmış bir adam duygusunu uyandırıyor. Yakınan, yorulmuş, bir yolunu bulur bulmaz da uyuyan.

Zilo kendini bildi bileli üç tane ev değiştirmişler Semtlerin adını söylemek zorundayım. Zilo Fenerde doğmuş. Doğduğu evi şöyle zar zor çıkarıyor. Çamurlu, çocukların dize kadar içine gömüldükleri, çamur içinde oynadıkları, süründükleri, tepeden tırnağa çamura battıkları bir avlu geliyor aklına. Diyor ki, orayı düşündükçe vıcık vıcık çamurları da birlikte düşünüyorum. Bir de kaya olacaktı, bir de yıkık bir eski duvar, surlarla benziyordu, diyor. Şimdiki surlara çok benziyordu, kale duvarı gibi bir duvardı. Anası çocuk doğururken bu evde ölmüş. Birkaç çığlıktan başka hiç bir şey anımsayamıyor anasının ölümü üstüne. Bir de çok sarı yüzlü bir kadın geliyor gözlerinin önüne, mum gibi olmuş, erimiş bitmiş. Çamurlu avluda ayaklarını sürüyerek yürüyen. Bu sapsarı kesilmiş, mum gibi kadın, çok güzel yüzlüymüş, Ziionun anası olabilirmiş bu.

6

Evin bir tek odası olacak. Kırmızı kiremitleri, bir tek küçük hıyarı yemyeşil, küçücük penceredeki mor sakız sardunyasını da söyledi Zilo. Fenerde Halicin o belalı kokusunu anımsayıp anımsamadığını ben sordum Ziloya. Öyle bir şeyden hiç haberi yoktu. Üstelik daha Haliçte yaşıyordu. Yerini söylememek için her şeyi yapıyor ama, arada da ağzından şu anda Halicin oralarda bir yerde oturduklarını kaçırıyor. Bir ara da Fatihte oturduklarını söyledi. Şişliyi de söyleyecekti, Şi..., dedi, bir iyice baktı bana, baktı ki yutmayacağım vazgeçti. Dolapderede oturduklarına kalıbımı basarım, orasını öylesine güzel anlatıyor ki. orasını, oranın insanlarını çok seviyor, ne de güzel yürekten seviyor. Bir yaşlı çingene anlattı Zilo, işte insan böyle anlatılmalı. Ziionun çingeneyi anlatışı olduğu gibi bende. O ne söylediyse Dolapdere üstüne, oradaki Çingene abiler, amcalar üstüne hepsini makinaya aldım. Ziionun sıcak sesi çingene amcayı yeniden yaratıyor. Bir dostlukta, sevgide, hem de saygıda. Zilo diyor ki, «onlar Çingene ama, ne yapsınlar Allah onları çingene yaratmış ama, onlar Türk olmuşlar, Türkçe konuşuyorlar. Onlar insan olmuşlar. İnsan bu kadar sevinç taşınca,» bu sevinç taşınca sözünü ben uydurmadım, olduğu gibi Ziionun sözü bu, «varsın Allah onları çingene yaratsın, hiç, hiç bir kıymeti olmaz çingeneliğin..» Fatihte oturmuşlar ama Zilo hiç bilmiyor Fatihi. İki kere gitmiş oraya.



Bakın Zilo, haaaa, Ziionun kaç yaşında olduğunu, hangi maceralara girip çıktığını söylemeyi unuttum, Ziio on dört yaşında. Kendisi söylüyor on dört yaşında olduğunu ama, hiç de o kadar göstermiyor. Zilo olsa olsa on, on iki arası olabilir. Kime sorarsanız sorun Ziloya on bir yaştan fazlasını vermez. Ziloyu Emniyetin Şehzadebaşın-daki eski medresedeki çocuk bürosunda tanıdım. Bu çocuk bürosu hakkında sonra birkaç sözüm olacak. Polisler yakalayıp onu oraya atmışlardı. Bu çocuk bürosunda çocukları, insanları, bir şehri merak edenler için çok iş var. Yalnız Çocuk Bürosu Müdürü Hüseyin Bey... Hadi canım sen de Hüseyin Beylerle uğraşacak değilim...

Züo hep yaşamı boyunca Dolapderede oturmak is-

ter. Oranın insanları çok çok komik, diyor. Kadınlar erkekleri Dolapderede öz adlarıyla değil de bir tuhaf lakap-larıyla çağırıyorlarmış. Orada bir Kıpik amca varmış ki, aman ne komik, ne komik! Kıpik amca davul, zuma, keman, tef, zurna her bir şeyi çalıyormuş. Hem çalıyor hem oynuyormuş. Bütün kadınlar da oynuyorlarmış orada. Çok fakirlermiş, hırsızlık da yapıyorlarmış ama, iyiymişler iyi... Çocukları seviyormuşlar, iyi davranıyorlarmış çocuklara, öyle burunları ta göklerde değillermiş. Zilo da onlarla oynamış. Üvey annesi var ya, onu kıskanmış, niye oynuyor-sun diye doğmuş, suyunu çıkarmış ama, Zilo karışmış çingenelerin arasına, onları Allah çingene yaratmış ama, onlar ne yapsınlar, çingene yaratılınca, iyi insan olmuşlar, herkes de demiş ki, bunlar çingene ama, iyidirler, iyi olduklarından dolayı bunlar artık çingenelikten çıkışmışlar. Ne olacak, isterlerse çingenecilikten çıkışmasınlar. Bak sana bir şey deyim mi, ben hiç bir yerde bu çingenelerden daha iyisini görmedim. Oynamış, oynamış. Karışmış çingenelerin arasına oynamış. Çingenelerde büyüklük küçüklük yokmuş ki, herkes bir. Herkes büyük gibi... Değil mi, herkes büyük gibi olmalı. Neymiş çoeuk yani. Çocuk da çocuk. Vay çocuk kadar taş düşsün başınıza. Aaaaaaah, bütün insanlar çingeneler gibi olsa, o zaman işte... Aaaaaah, çingenelerin kötüsü yok mu, az az... Ne idi, bir hırsız vardı orada, nasıl bir hırsız... Bir görmeliydi onu, apak sakalları vardı ama, gene hırsızlık yapıyordu ki, İstanbulu kasıp kavuruyordu, kırk yıldır.

Aaaaaah, adını unutmuş Zilo. O yaşlı, ak sakallı çingenenin adını bir anımsayabilse... Anımsayamıyor, çünkü o yaşlı çingene iki ay önce bir vurgun vurmuş ki, bütün Dolapdere bayram etmiş. Oyundan çalgıdan yer yerinden oynamış. Aksakallı hırsız çingene varmış ya, işte o her hırsızlığında tekmil Dolapderenin çocuklarına da pay ayırırmış. Yaaaaa, varsın onlar çingene olsunlar, değil mi?

Herkesin iyisi var, polislerin de iyileri var, bak şuradaki, Yavuz amea var ya, işte o iyi bir polis. Hiç kızmıyor insana. Küfretmiyor da. Aaaaah, Sirkecide bir Salih

8

var, bir polis Salih, bu polisin adını boyuna yazacağım, okuyucularım usanana bıkana kadar, işte o amanallah... Çok çok dövüyormuş çocukları. Salih adını çocuklar duyunca, daha adını duyunca titremeğe başlıyorlar çocuklar. Daha Sirkecide istasyonda polismiş. Ben gidip göremedim onu. Daha doğrusu gidip görmek içimden gelmedi bu polisi. Ne tür bir insan olduğunu merak ettiğim halde gidip de göremedim. Çocuklar, neden bu kadar yılmışlar ondan, sorup anlayamadım. Ne diyecekti acaba polis Salih Bey bana, kimbilir? Herhalde kutsal ödevini icra kılıyordu çoouklar üstünde.



Dolapderedeki evi de anlattı bana Zilo. Bana bu evi biraz attı gibi geldi. İki odası varmış evin. Bir çamurlu bahçesi. Zilo çamurdan çak yılmış öyle anlaşılıyor. Bahçede hiç çiçek yokmuş, safi çamurmuş ortalık. Evin odasının birisinde, babası, analığı yatıyorlarmış, birisinde de çocuklar. Çocuklar üstüste yatıyorlarmış. Çocukların yattığı oda çok pis kokuyormuş. Hiç hava almıyormuş. Kardeşlerinin yüzleri sapsarı kehrübar gibiymiş. Bir de mutfakları varmış ama, mutfak derim sana, o mutfaklara hiç benzemlyormuş, öyle mutfaklardan birisini bir kere görmüş, görmüş ki ne mutfak, bal dök de yala. Safi aynay-mış, cammış her bir yanı. Neler neler yokmuş içinde. Bir hafta ye iç yat mutfakta, o kadar kocamanmış, iki tane de buzdolabı varmış, içindeki yiyecek gene bitmezmiş. Onların mutfaklarının her bir yanından rüzgar esiyormuş. Bir de kocaman kocaman fareler varmış. Çocuklar, yani hırsız arkadaşları onun adını fare koymuşlar ya, o farelerden korkuyormuş, bir fare görünce ödü patlıyormuş. Bir fare görmesin deii oluyormuş. Halbuki Zilo çok yürekli bir kızmış. Bütün mahalle ona, Zilo kadar yüreklisi yokmuş diyormuş. Ziloda marifet mi ararsın on parmağında on hüner. En çok da trenlerin altında uyuyormuş. En sevdiği şey trenlerin altında uyumakmış. Tren üstünden kalkıp gidiyormuş da onun haberi bile olmuyormuş, kocaman bir katar üstünden sağılıp geçiyormuş da... Bir de apartıman-ların merdivenlerinde uyumağa çalışıyormuş Zilo. Yalnız oralarda çok geçeler sabahlara kadar uyuyamıyor donu-

yormuş. Ne yapsın Zilo çekecek. Ne yapsın Zilo bu yaşamı çekecek. Ne gelir elden ki, değil mi abi?

«Şimdi şöyle bir sayarsak evde kaç baş insan var Zilo?»

«Üvey anne, ablam, babam, ablam, ben, dört de çocuklar, üvey annem bir tane daha doğuracak. Yemiyorlar ki...»

«Evin geçimi nasıl Zilo?»

«Eeh işte bazen öyle. Açlık sıkıntısı olmaz mı?»

«Aç kaldığınız hiç oluyor muydu?»

«Üvey annem bana eskiden yemek vermiyordu. Babam Eminönünden ekmek getiriyordu. Aşçı veriyordu ona, adamlardan kalıyordu. Ekmek kuruyordu. Ben de annemden çalıp yiyordum, kuru kuru. Yani öyle çalmıyordum, yani öyle alıyordum yiyordum. Yedirmiyordu bana yemek eskiden. Kendi annem öldüğünde babam bir üvey anne aldı, üvey anne hep bizi dövüyor. Sonra da Unkapanından bir kere de beş yüz lira bulmuştum. Arkadaşlarım, kız arkadaşlarım vardı, o parayı almak için üç tane konyak aldılar. Bakkaldan mı neyden artık onu bilmiyorum. Aldılar içirdiler, gel sinemaya gidelim, dediler. Gittik Çiçek sinemasına, Çiçek sinemasında helaya gideceğim diyerekten kaçtılar, iki kişi de arkamda oturuyordu, ben de uyuyordum, sonra da adamlar ikisi de takip eîti beni. Ben teyzemin bodrumunda yatıyordum Fenerde. Karanlıkta öyle mum filan yok. Girer girmez birisi ağzımı kapadı arkadan, birisi de kötülük yaptı, bağırmak istedim, bağıramadım, sabahleyin kan gördüm, ben bayıldım.»

«Kaç yıl oluyor?»

«İki yıl oluyor.»

«Bu adamları bulamadılar mı polisler?»

«Tanımıyorum. Baiat Karakolu şimdi hep biliyor. Üvey ¦anneme de anlattım, üvey anneme anlatınca o da benim edep yerimi yaktı, şişlen.»

«Yani senin ne kabahatin var, niye yaktı acaba?»

«Anlattım ona her şeyi ama gene o yaktı edep yerimi. Kızarttı, şişi kızarttı. Soba bum bum yanıyordu. Bir soktu, kıpkırmızı oldu şiş kan gibi. Şiş değince, duman

10

çıktı, cızzzzz, etti. Yemek hiç yiyemiyordum, sonra da hep ağlıyordum. Babam öyle kucağında sallıyordu akşamları.»



«Peki sen kaç yaşındaydın üvey anne eve geldiğinde?»

«Altı yaşında filan. Ablam on yaşında, abim sekiz yaşında vardı.»

«Çok mu kötü davranıyordu üvey anne, o nereliydi?»

«İlk geldiğinde, iyiydik, öyle bizi seviyordu, sonra evlendiğinde, tam, babamla düğün filan oldu, iki üç gece durduk artık başladı bizi döğmeğe, hem biz ona bir şey yapmadan. Onun her dediğini yapıyorduk biz. O gene bizi öldürüyordu.»

«Kendi çocuklarını da dövüyor mu?»

«Hastalanmadan, daha diyor ki, dövmüyor, hastalanmadan daha diyor ki, ölecek hastalanacak, boşu boşuna para veriyor, doktora hastaneye. İlaç falan alıyor, çocukları da daha hastalanmadan ilaçları alınca hastalanıyorlar.»

«Anneni hatırlıyor musun?»

«Annem tam bir çocuk doğuruyor, o çocukla birlikte ölüyor.»

«Sen anneni hatırlıyor musun?»

«Daha ufaktım, ben gördüm, yıkadılar.»

«Ölüm, diye bir şey biliyor muydun o zaman?»

«Anlıyordum ben.»

«Demek şimdiki gibi anlıyordun bunun bir ölüm olduğunu?»

«Toprağa kodular onu.»

«Onu gördün yani?»

«Bir de yıkadıklarını biliyorum, öldüğünü de biliyorum. Bir de mezara giderdim her gün çiçek koyardım. Ablam gelmiyordu hiç. Ablam bir kere gitti, o da tam Öldüğünde

gitti. İlk öldüğünde ...... var ya, ölüler var, kuş böyle...

Kuşlar var ya, bir de kale, surlar var. Ben soğan koyuyordum ölünün başucuna, soğanı başkaları alıyordu.»

Arada sırada köylerine de gidiyorlarmış. Köylerinde hiç aç kalmıyorlarmış, baba nedense hep İstanbula geii-

11

yormuş. Bunlar köye gidiyorlar, rahat ediyor, karınları do-yuyormuş, ama baba gene İstanbula geliyormuş. Üvey anne var ya, gelince, gelmeden önce babaları onlara bakıyormuş, üvey anne gelince...



«O babamın paralarını çala çala, şimdi onun bir dolabı var aç içini gör, şu kadar paralar var içinde. Hep beş yüzlük, her akşam babam, hamal ya, sandık getiriyordu, halden bize çok. Taa tavana kadar getiriyordu. Yoruluyordu, hem yaşlı, Eminönünden Fenere kadar ta, yaya geliyordu. Hiç arabaya binmezdi.»

«İyi adam ha baban, babanı seviyor musun?»

«Babamı seviyordum ya, şimdi sevmiyorum.»

«Niye?»


«Sevmiyorum şimdi.»

«Söyle, sebebini söyle.»

«Üvey annemin her dediğini yapıyor.»

«Niye yapıyor bu adam üvey annenin her dediğini?»

«Korkuyor. Onu boğuyor. Böyle böyle yapıyor. Üvey annem biraz genç ondan, babam ihtiyar. O da ondan korkuyor.»

«Bırakır diye mi korkuyor?»

«Değil, dövüyor onu.»

«Baban mı dövüyor?»

«Babam onu dövemiyor.»

«Allahını seversen, hamal adam, güçlü olması gerekmez mi babanın?»

«Ben dedim ki ben senin yerinde olsam o karıyı ne yaparım, yolarım, dedim. Ondan sonra babam hiç sesini çıkarmadı o zaman. Benim mesela karım olsun onu gebertirim ben.»

«Canım adam dövülür mü hiç?»

«Yüz verdin mi o seni döver, değil mi?»

«Seni çok mu dövüyor yani?»

«Yüz verdi babam ona, o da herkesi dövüyor.»

«Sen onu dövemiyor musun?»

«Dövemem ki, o evli ablalarımı dövüyor be.»

«Yapma be.»

«Köyden geliyorlar, kovuyor onları.»

12

«Çok güçlü kuvvetli bir kadın mı?»



«Çok. Bütün mahalle korkuyor ondan. Benim amcam polis, onu bile dövdü, merdivenden itti onu da.»

«Bak Zilo, senin şu beş yüz liran var ya, sen o beş yüz lirayı nereden buldun, merak ediyorum onu. Bir bit yeniği olacak bu beş yüz lira işinde.»

«Unkapanında çöplükte ben saplatma oynuyordum, bir baktım, para olduğunu bilmiyorum yani, babamlar sayıyordu yani, onlardan gördüm, sayınca öğrendim para olduğunu.»

«Kaç yaşındaydın o zaman?»

«Gene yedi yaşındaydım.»

«Yedi yaşında olmaz bu senin yaptığın iş.. Yedi yaşında nasıl olur o?»

«Yani yedi yaşındaydım, on iki yaşına girdim.»

«İki sene önce mi oldu o hikaye?»

«İki sene.»

«Buldun o parayı, tanıdın, o kızlar kimdi?»

«Tanıyordum o kızları sinemadan, parklardan. Çok uzak yerlere gidiyorlar oynuyorlar, erkeklerle alay ediyorlar, adamlara böyle yapıyordular, naniiiik, adamları dövüyorlardı hep Eminönünde.»

«Sen ne yapıyordun Eminönünde?»

«Kuş yemi satıyordum.»

«Yaaaa, kuş yemi mi satıyordun?»

«Ben kuş yemi de bilmiyordum, Eminönü de bilmiyordum, abim de bilmiyordu. Bir kere gitti babamı gördü, o da öğrendi. Bir kere de beni götürdü, kayboldum. Yooo, bir kere de beni getirdi, abimle sonra eve gittik. Yarın da ben kendim taaaa Fenerden hale kadar, yayan, yürüdüm yürüdüm, iskeleye geldim Eminönüne, Eminönünde kayboldum, vapura bindim bilmedim babamın yerini, polisler getirdi beni Eminönüne babamın yanına. O zamandan beri, küçüklüğümden beri öğrendim orayı.»

«Kuş yemini ne kadar sattın orada?» «Öyle ayakta değil. Kimse almadı mı ben gene sesimi çıkarmıyordum, öyle duruyordum. Adam geldi mi, am-

13

55

ca elli kuruşluk var, diyordum, ben başka bir şey demiyordum.»



«Ne kazanıyordun günde?»

«Otuz lira, elli lira, yirmi beş lira. O paraları da... Babam köye gitmişti, üvey anneme ben baktım, aç kalmıştı. Hep ben baktım onlara.»

«Sonra? Bu beş yüz lirayı buldun?»

«Arkadaşlarım aldı, üç tane konyak aldılar içirttiler bana. Ben de bilmiyordum onun içki olduğunu.»

«Kızlar senden büyük müydü?»

«Ufaktılar ama çok kurnazdılar. Benden ufak.»

«Bundan başka sen hiç içki içtin mi?»

«Hiç. Amcalar içiyorlardı Eminönünde.. Ben de, bak amcalar kaka içiyorlar, diyordum. Hiç içmemiştim. Hiç de içmedim.»


«Sigara?»

«İçmedim ben. Arkadaşlar Kent içirdiler bana.»

«Bu arkadaşların nerede şimdi?»

«Parayı aldılar, sabah oldu, ben yüzümü yıkadım, açıldım, başım ağrıyordu benim, bir baktım, hiç, aradım bütün yerde bulamadım. Hiç bir yerde görülmediler. Hiç bir yerde.»

«Herhalde onlar seni teslim ettiler o adamlara, hani sinemada o arkadaki adamlara? Beş yüz lira ne oldu?»

«Onlar aldı.»

«Hiç bir daha görmedin mi o kızları?»

«Aradım her yerde, Eminönüne gittim, Floryaya gittim, Sarayburnuna gittim, hiç bulamadım, hayvanat bahçesine gittim hiç bulamadım.»

«O kızları bir daha hiç bulamadın ha?»

«Hiç bulamadım.»

«Peki ne zaman ilk olaraktan evden kaçtın?»

«Daha, daha, daha çok ufaktım. Üvey annem babamın yanında söylemiyor yani. Git, dedi, bir daha gelirsen kafanı yararım, dedi.»

«Ne zaman, niçin, bunu anlatsana?»

«Üvey annem şimdi, kendi babamdan kıskanıyor beni.»

14

«Niye?»


«Bilmem, ben babama sarılıyorum, öpüyorum, ayaklarını yıkıyorum babam gelince, kızıyor bana. Hem gelir gelmez ne ayağını yıkıyor babamın, hiç bir şey yapmıyor Gene babam ona para veriyor.»

«Yani yıkayınca sana kızıyor, seni kıskanıyor?»

«Heee, onun için beni attı sokağa.»

«Eeeeee?»

«Ben de evden kaçtım. Evden kaçınca oralarda dolaştım. Eminönünde, Sirkecide. Sonra polis buldu beni. Nerde, nasıl buldu hiç aklımda değil. Dolaşıyordum. Bindik arabaya bindik, vapura bindik, gemiye, kayığa hepsine bindik polis en sonunda babamı buldu, babama verdi beni. Babam otur, dedi, akşamüstü seninle gideceğiz eve. Gittik sonra. Gittik eve. Götürdü beni. Ondan sonra ben Eminönünü öğrendim. Floryayı her yeri öğrendim. O kadar.»

«Başka?»


«Başka... Eminönünü tanıdım ya, hep kaçtım Eminö-nüne.»

Sonra sonra, ondan sonrası o kadar, Zilo kaçıyor, durmadan kaçıyor, parklara, Sirkeciye kaçıyor, vapurlara biniyor bütün Boğazı dolaşıyor. Yooo, ne var yani, bütün çocuklar dolaşıyor, dolaşmak onun da hakkı değil mi, orada kalenin altında, anasının mezarına çiçekler koyduğu yerde, yaaaa, güzel giyinmiş hanımlar ölülerine çiçek koyarlar, orada kalenin dibinde, koskocaman bir kuş, anasının mezarının başında, kocaman, kocaman kanadını açmış bir kuş, mezarlığın orada var ya, karşı tarafa da geçti, Kadıköyü, Beylerbeyini de biliyor, neden bilmesin, bütün çocuklar biliyorlar. O eve gidiyor, üvey annesi dövüyor. O gene eve gidiyor, annesi gene onu dağlıyor. Babasıyla da durmadan kavga ediyor. Çocuklarına, kendi doğurduğu çocuklara yemek veriyor da... «Bilet mi, ne bileti amcaaaa, ne bileti be!» Amca bir bakıyor, bela mı ne diye başını bir o yana bir bu yana kıvratıyor.


En sonunda Eminönünde kuşlara yem... Kocamandır Eminönündeki oami. Yenicami diyorlar ona. Kocaman ko-

15

camandir. Önü de na böyle insanla kaynar. Bir adam vardı, çok yaşlı adam vardı ya, işte o adam vardı ya, her sabah gelir kimseden yem almazdı. Hic kimseden, beş liralık yem alırdı Zilodan, her sabah beş liralık, Zilo da yüzsüzlük etmezdi, eğer Zilo yüzsüzlük edeydi, adam yüz liralık da yem alır kuşlara atardı, adam yaşlıydı ama, beli de bükülmüştü, bastonu da vardı ama cok parası da vardı, nah böyle böyle cüzdanı doluydu. Bir kere sevmişti Ziloyu. Kuşlara yem vermek için değil de yaşlı amca var ya salt Ziloyu görmeğe geliyordu. Bir kere sevmişti. Ziloya bakıyor, bakıyor içini çekiyor, sonra ona beş lirayı veriyor, Zilo da tam beş liralık yemi kuşlara atıyordu. Vallahi de billahi de hile yapmıyordu. Böylesi bir adama Zilo hic hile yapar mı? Olur mu, aman ne ayıp ne ayıp! Allah göstermesin, ocaklardan yurtlardan ırak. Her seferinde sekiz tane yirmi beşlik, altı tane ellilik yem çanağını boşaltıyordu kuşlara. Olur mu, olur mu Zilo hiç amcaya bir çanak yem için kazık atar mı? Kazık atar da onun sevabını eksiltir mi? Değil mi abi. Zilo sağlam, mert kızdır. Bunu tekmil Eminönü yemcileri bilirler. O yemciler var ya, onlar pis mendebur. Dedikodu çıkarmasınlar mı Ziloyla yaşlı adam için yaaaaa.. Aman ne ayıp, ne ayıp. Ne kötü insanlar değil mi? Kıskandılar. Herkes kıskanıyor zaten Ziloyu.



Ziio fındık kurdu gibi fıkır fıkır, küçücük. Kara güzel gözlü, kadife sesli, sesi kadın sıcaklığında, sokulganlığında.

Olsun, olsun, hakka reva mı küçücük bir kızla koskocaman beli üc yerinden bükülmüş, dizleri feldirdeyen, dizleri feldirdeyip de bastonuna dayanan, bastonuna dayanmayınca, hemen yere düşecek bir yaşlı adamla dedikodu kaynatmak. Allah vurmuş ki, vurmuş buradakilere zaten, fakir olmuşlar ya, gene utanmıyorlar. Onlar kötü Olmasalar Allah onları fakir yapar mı? Daha da fakir olacaklar. Olacaklar ya, kaynatsınlar dedikoduyu, olur mu hiç.

Orada bir kız daha var Eminönünün Mısırçarşısı yönüne bakan yerde. Zilodan daha küçük. Anası babası da ölmüş yaaa, yazık. Çok üşür. Öyle bir üşürdü, bir yu-

16

mak olurdu üşümekten. Kıvrılır bir yere. Üşümekten ölür. Kimse onu göremediği için kimse ondan yem almaz. Kimse ondan yem almayınca da aç kalır, yazık. Zilo yardım eder ona. Yaaaaa, Zilonun parası yerdeki sürünen karıncaya, gökteki uçan kuşa bile yardım eder. Zilo çekmiş, aç kalmış, yoksulluk görmüş, dayak yemiş, parklarda sürünmüş insandır. Zilo her şeyi, yolu yordamı bilir.



Zilo bu yollara dökülünce Floryada bir adamdan para vurdu. Topluca bir para. Adam elbisesini çıkarmış denize girmişti. Ziio böyle bir adamı çoktandır kolluyordu. Amcasının oğlu Mahzun da yanındaydı. Mahzun sekiz yaşındaydı ama birinci yankesici, birinci hırsızdı. Zilo Mahzundan öğrendi hırsızlığı, yankesiciliği, biliyor musun, burada, çocuklar arasında yankesiciliğe arpacılık diyorlar. Bir de söğüşçülük var. Söğüşçülük adamlar oturmuşlarken, trende uyumuş, dalmışlarken onları soyuvermektir. İşte Zilo Floryada adamı söğüşledi. Yüklü bir parası vardı, adamın cüzdanında. Cüzdanı aldı, adam denizde, serilmiş sırtüstü yatıyordu, gel keyfim gel. Zilo bir daldı, biran bile kalmadı elbiselerin yanında, hemen vurdu uzaklaştı. Parayı aldı köşeyi dönerken, cüzdanı denize fırlattı, taaa ötelere. Paranın yansını Mahzuna verdi hemen oracıkta. Sonra orada iki ayağı da yok bir dilenciyi gördü, yazık, elindeki parayı da gene ikiye ayırdı, yarısını da dilenciye verdi. Bir adam gördü sonra da orada, gözleri polis gözüne benziyordu. Polislerin gözleri böyle olur işte, bir acaip... Zilo, polisi kırk günlük yolda görse hemen ta-nıyıverir. Neresinden tanır Zilo onları, neresinden tanıyacak, bu Allah vergisidir, her kurnaz çocuk tanıyamaz ki polisleri, ama Zilo gibisiler, isterse polis Başbakanın arabasına kurulsun Zilo gibisiler polisi gene tanırlar. İsterse polis Vehbi Koc donuna girsin Zilolar polisi tanırlar. Polisi tanımayan çocuk yandı demektir, bir gün bile kurnazlık yapamaz polisi kokusundan tanımayan çocuk. İyi çocuk, taaaaa, Eminönünden çıkan polisi köprünün bu başından tanımazsa yandı. Hemen vagonun ötesine sıvıştı. Polis gözlü adam, sadece gözleri benziyordu polise, o sıvışırken gördü ama aldırmadı. Polis gözlüymüş ama, de-

17

mek ki iyi.bir polis gözlüymüş. Her şeyi görmüş biliyordu, bildiği için de bıyık altından sevinçli sevinçli gülüyordu. Her şeyi anladım, kurnaz kız, diyordu, ben her şeyi anladım, sen kaç kurtul, diyordu. Polis gözlü adam, çok hoş gülüyordu. Benim iş tuttuğumu anlamış seviniyordu. Hemen trene atladı Zilo.. Hemen... Sirkeciye gelmeden tren. Cankurtaranda atladı trenden. Belki ne olur ne olmaz, aynasızlar, yani aynasız amcalar, amcalar ya, içlerinde bu Yavuz amca var ya, onlar gibisiler de... Bir de Salih, ama-nallah, Salihin eline düşmeyegör, döve döve geçenlerde bir çocuğu felç etmiş. Bütün çocuklar buna tanıklık edecekler. İşte aynasızlar görmesinler diye yürüyerek Cankurtarandan Zilo Eminönüne geldi.


Yüklə 0,87 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə