Yirminci Yüzyılın Son Çeyreğinde Türkiye’de Osmanlı Tarihçiliği: Bir Bilanço Denemesi



Yüklə 199,04 Kb.
səhifə1/4
tarix29.11.2017
ölçüsü199,04 Kb.
#13161
növüYazı
  1   2   3   4

Türkiye’de Osmanlı Tarihçiliğinin Son Çeyrek Yüzyılı: Bir Bilanço Denemesi*

Oktay Özel

Gökhan Çetinsaya

Bu yazıyı, yazıda anılan bütün maddi ve manevi olumsuzluklara rağmen, onlara katkıda bulunmadan ve onların kurbanı olmadan azimle ve halis niyetle elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan ‘genç’ meslektaşlarımıza ithaf ediyoruz.




Giriş
1977 Türkiye’de Osmanlı tarihçiliği için önemli bir yıldı. Bu yıl, daha sonra gelenekselleşecek olan Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi Kongrelerinin ilki Ankara’da toplandı.1 Oldukça kapsamlı ve geniş katılımlı toplantıya Türkiye’den ve yurtdışından önemli tarihçiler katkıda bulundu. Toplantının düzenleyicilerinden ve Osmanlı tarihçiliğinin büyük isimlerinden Halil İnalcık açılış konuşmasında gelişen Osmanlı sosyo-ekonomik tarihçiliğinin bir değerlendirmesini yapıyor, yeni araştırma alanlarını işaret ediyordu.2 Aynı yılın diğer önemli gelişmesi, ABD’de Binghamton Üniversitesi’nde kurulan Fernand Braudel Center’in büyük iddiayla yayına başlayan dergisi Review’ın ilk sayısında Osmanlı tarihine de yer açması, genç kuşaktan biri tarihçi iki sosyal bilimcinin kaleminden Osmanlı tarihçiliğinin gelecek gündemini işaret eden iddialı yazılarını yayınlamasıydı.3 Söz konusu yazının Türkçesi, aynı yıl Türkiye’de yayımına başlanan bir başka iddialı sosyal bilim dergisinde, Toplum ve Bilim’de yayınlandı.4
Bu manzara bir tesadüfün sonucu değildi. Uzunca bir süredir Avrupa’da tarihçiliğin gündemini belirleyen “sosyal tarih” yazımının birikim ve açılımları, Halil Berktay’ın deyimiyle, Marksist olmayan ama ondan esinlenen ve beslenen Fransız Annales okulu üzerinden Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmış ve burada Immanuel Wallerstein’in neo-Marksist çizgisiyle birleşmişti. Bu birleşme bir bakıma Marksist üretim tarzı tartışmaları içinde bir süredir gündeme ağırlığını koyan Asya Tipi Üretim Tarzı yaklaşımı ile Wallerstein’in geliştirdiği Kapitalist Dünya Sistemi yaklaşımının senteziydi. Wallerstein ABD’deki bir grup Türk sosyal bilimciyle olan ortak mesaisi üzerinden Ankara’da yapılan toplantıya da bizzat katılmış, Osmanlı tarihinin/tarihçiliğinin dünya tarihi ve tarihçiliğiyle nasıl eklemlenebileceği üzerine bazı öneriler getirmişti.5 İslamoğlu ve Keyder’in anılan makalesi tam da böyle bir bağlamda gündeme gelmiş, Halil İnalcık dünya ölçeğindeki bu “sosyo-ekonomik tarih” eğiliminin içinden bir tarihçi olarak konuşmuştu.
Halil İnalcık’ı daha genç kuşaktan İslamoğlu ve Keyder’le yakınlaştıran bu ortam, dile getirdikleri görüş ve yaklaşımlar arasındaki derin farklılıkları ortadan kaldırmıyordu şüphesiz. İnalcık Türkiye’deki modern akademik tarihçiliğin en önemli isimlerindendi. İslamoğlu ve Keyder ise 1970’ler boyunca Türk entelektüel solunun akademik kanadını temsil etmekteydiler. İnalcık gibi çalışmalarını ABD’de sürdürmekte olan her iki sosyal bilimciden İslamoğlu, grubun Osmanlı arşiv kaynakları üzerinde çalışmaya başlamış belki de ilk ismiydi. İnalcık’ın, ondan önce Ömer Lütfi Barkan’ın kullandığı kaynakları kullanıyor, aynı temalar üzerinde duruyor ama onları tamamen farklı bir kuramsal çerçevede değerlendiriyordu.
Bu sırada Türkiye’deki akademik Osmanlı tarihçiliği bir kanadıyla Barkan-Akdağ-İnalcık çizgisinde sosyo-ekonomik tarih yönünde gelişirken,6 İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nde odaklaşan bir başka grup Tayyip Gökbilgin ve Cengiz Orhonlu üzerinden aynı kulvarda araştırmalar yürütüyordu.7 Osmanlı sosyo-ekonomik tarihinin İnalcık kuşağından bir başka büyük ismi Mustafa Akdağ’ın vefatının (1972) üzerinden epeyce yıl geçmiş ama onun özellikle geniş halk kitlelerinin sosyal ve iktisadi yaşamlarını belirleyen koşullar üzerine yoğunlaşan özgün ama tartışmalı tarihçiliği Ankara’da Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde sınırlı da olsa kendi takipçilerini yaratmıştı. 1976’da lisans eğitimine başlayan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü ile aynı yıllarda gelişen Ege Üniversitesi Tarih Bölümü bir boyutuyla Annales üzerinden Osmanlı sosyal tarihine açılan yeni pencereler olarak dikkati çekerken, ODTÜ Tarih Bölümü’nde Suraiya Faroqhi ilk yazılarını henüz kaleme almaya başlamıştı. Ama Türkiye’deki Osmanlı tarihçiliği bunlardan ibaret değildi. Ankara’da Türk Tarih Kurumu çevresinde odaklanan Cumhuriyet’in ilk tarihçi kuşağından Enver Ziya Karal ve Bekir Sıtkı Baykal önderliğinde bir grup tarihçi, İstanbul’dan katılan Reşat Kaynar ve Tarık Zafer Tunaya gibi isimlerle birlikte daha ziyade pozitivist aydınlanmacı bir yaklaşımla son dönem Osmanlı tarihine yoğunlaşmışlardı. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü de Münir Aktepe ve 1968'de kaybettiğimiz Cavit Baysun gibi isimleriyle bu dönem üzerinde çoktandır bir başka ekol yaratmıştı.
Manzarayı toparlayacak olursak: Sınırlı sayıda Tarih bölümleri, Ankara’da Türk Tarih Kurumu (TTK) ile Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (TKAE), İstanbul’da Türkiyat ve Türk İktisat Tarihi Enstitüleri gibi kurumlar ve nihayet bu kurumlar etrafında odaklaşmış sınırlı sayıda akademik dergi.8 Dönemin en önemli gelişmelerine bakılacak olursa, önce olumlu bir gelişme: Bu fotoğraf karesine kıyısından girmeye başlamış olan, üniversitelerin diğer sosyal bilim disiplinlerinden gelen akademisyenlerin kurduğu tarih ve iktisat ağırlıklı sosyal bilimler dergisi, Toplum ve Bilim. Akademik ortodoksiye sol müdahalenin bu bağımsız tek akademik platformu kurulduğu 1977 yılından itibaren kısa bir kesintiyle kendi kulvarını yarattı, halen daha esnek ve kapsayıcı bir çizgide gelişerek devam ediyor. Ve önemli kayıplar: Osmanlı sosyo-ekonomik tarihçiliğinin üç önemli isminin, Cengiz Orhonlu’nun (1976), Ö. L. Barkan'ın (1979) ve 80'lerin hemen başında Tayyib Gökbilgin'in (1981) ölümleri. Akdağ’ın ardından, yeni yeni oturmaya ve kendine yer açmaya başlayan sosyal ve ekonomik tarihçiliğin bu seçkin isimlerinin de ölümüyle Osmanlı tarihçiliğinin Türkiye ayağının neler kaybettiği 1980’lerdeki sığlaşma döneminde daha iyi anlaşılacaktı. Halil İnalcık ise 1970’lerin başlarından beri çalışmalarını Türkiye dışında sürdürmekte ve Osmanlı tarihçiliğine asıl kalıcı damgasını ABD’de vurmaktaydı. Türkiye’de akademik Osmanlı tarihçiliği 1980’lere aşağı yukarı böyle bir manzara içinde girdi.

I. 1980’ler: Devletin Dayanılmaz Ağırlığı
12 Eylül 1980'in Türkiye'nin yakın siyasi ve toplumsal tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğuna şüphe yoktur. Bu tarihle birlikte sivil siyaset devre dışı kalmış, siyasetçiler ve geniş toplum kesimleri uzunca bir süre siyasal yaşamın belirleyici aktörleri olmaktan çıkmış, kurulan askeri rejim baskıcı politikalarını yeni oluşturduğu kurumlar vasıtasıyla bütün topluma dayatmaya başlamıştır. "Devletin bekası" ve "milli birlik ve beraberlik" söylemi herşeyin önüne geçmiş, siyasetin yanısıra bilim, edebiyat ve sanat alanları da bu bağlamda sıkı bir baskı ve denetim altına alınmıştır. Atatürkçülük resmi ideoloji olarak dayatılmaya çalışılmış, sağ ve sol düşünce hareketleri ve entelektüel faaliyetler açık veya dolaylı olarak yasaklanmıştır. Atatürkçülük etrafında dayatılmaya çalışılan devlet merkezli söylem, oldukça pragmatik bir yol tutturarak bir taraftan "çağdaş uygarlık" ve "Atatürk milliyetçiliği" bir yandan da manevi-dinsel değerlere gözle görülür bir vurgu yapmıştır. Toplumun belli kesimleriyle birlikte kimi bilim adamları ve entelektüel çevreler bu söyleme destek vermiş, devleti yüceleştiren, toplumu ve hatta kültürü otoriter bir zihniyetle tektipleştirmeye, tekseslileştirmeye dönük politikaların oluşturulması sürecinde faal görev almışlardır. 1980'lerin ilk yarısı boyunca devam eden bu resmi ideoloji oluşturma çabalarına, söylemin doğası gereği bir taraftan laik-pozitivist (aydınlanmacı) diğer taraftan da muhafazakâr milliyetçi-maneviyatçı bir kesim damgasını vurmaya çalışmış, ilki "Atatürkçülük" ikincisi ise genel olarak "Türk-İslam Sentezi" şeklinde tezahür etmiştir.
Söz konusu zihinsel ve ideolojik ortam içinde 12 Eylül askeri yönetimi bilimsel alana, 12 Eylül öncesi "anarşi"sinin kaynağı olarak gördüğü üniversiteye de doğrudan müdahale etmiş, ilk planda bu anarşiyle doğrudan özdeşleştirdiği sol akademisyen kadroları tasfiyeye yönelmiştir (1402'likler). Buna önemli kurumsal değişiklikler eklenmiş, 1981'de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) oluşturulmuş, Atatürk'ün bizzat kurduğu özerk Türk Dil ve Tarih Kurumları yeni ideoloji çerçevesinde 1983’de Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu (AKDTYK) adıyla resmi yapılanma içinde bir devlet dairesine dönüştürülmüştür.9 Bu yeni kurumların ilkiyle üniversiteler bilimsel ve inzibati kontrol altına alınmaya, ikincisiyle de "Atatürk milliyetçiliği"ne vurgu yapan devletçi resmi ideolojiyi besleyecek önemli bir kaynak oluşturulmaya çalışılmıştır.
Bu iki gelişmeye aynı yıllarda büyük ve merkezi konumdaki üniversitelerde kurulan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüleri eklenmiştir. Amaç YÖK’ün kuruluş kanununda ilk sıralarda yer alan Atatürkçü nesiller yetiştirmek hedefinin somut adımı olarak, Atatürk’ü, devrimlerini ve Milli Mücadeleyi bir yandan öğrencilere daha iyi ve etkin anlatmak bir yandan da bu alanlarda “bilimsel” araştırmaları kurumsallaştırmak, çok sayıda uzman yetiştirmekti. Dönemin egemen ruhuyla uyum içinde gerçekleştirilen bu kurumsal düzenlemelerin 1980’ler boyunca Türkiye’deki sosyal bilim araştırmalarının yapıldığı yegane platform olan üniversiteleri bilim kurumları olmaktan ciddi şekilde uzaklaştırdığı açıktır. Bir tarafta Aydınlar Ocağı diğer yanda da geçmişi 1960’lara kadar uzanan TKAE gibi her ikisi de bilimi açıkça Türklük ve İslam idealleri etrafında araçsallaştıran bağımsız kurumlar da dönemin egemen ruhunun pekiştirilmesi yönünde gönüllü katkılarıyla öne çıktılar. Aslında bu kurumların “akademik” kadrolarını oluşturan insanların çok büyük bir kısmı zaten üniversitelerdeki hocalardı.
12 Eylül yönetiminin attığı en kritik adım, bugüne kadar uzanan kalıcı etkileri itibariyle, belki de bu kadroların üniversitelerin kilit noktalarında ve özellikle AKDTYK’da hakim kılınmaları oldu. Söz konusu kalıcı etkinin bir tezahürü 1980’ler boyunca üniversitelerin ve AKDTYK’nın bilim kurumları olmaktan ziyade tam anlamıyla resmi ideoloji üreticiliği ve taşıyıcılığının ön plana çıkmasıydı. Diğer önemli tezahürü ise, gerek 80’ler boyunca, fakat daha ziyade 1990’ların “üniversite” patlaması sürecinde özellikle devlet üniversiteleriyle araştırma kurumlarında yaşanan belirgin sağ, milliyetçi-muhafazakâr kadrolaşmanın büyük ölçüde bu çekirdek kadronun eseri olmasıdır. Kimilerine göre “devletine sadık”, “öz kültürümüzün evlatları”, “milli değerlerimizin bekçileri”, kimilerine göre en basitinden “taşralı” olarak nitelendirilen insan unsuru etrafında gerçekleşen bu kadrolaşmanın üniversiter yaşam ve bilimsel üretim bağlamında getirip götürdükleri günümüz sosyal bilimcileri için ciddi bir tartışma konusu olarak değerlendirilmeyi bekliyor. Bu aşamada yapılacak en anlamlı şey, bu gelişmenin, daha uygun bir terim bulunana kadar sosyolojik anlamda “taşralılaşma”ya, akademik geleneğin sürekliliği bağlamında ciddi bir kopuşa (hem gelenekten* hem dünyadan), bir “köksüzleşme”ye tekabül edip etmediği sorusunu sormak olabilir.
1980’lerde yaşanan bu kritik kurumsal dönüşümün akademik faaliyetler ve bilimsel üretim bağlamında yarattığı sonuca bakılacak olursa, yapılacak ilk tespit herhalde açık bir eksen kayması yaşandığıdır. Bir taraftan söz konusu kurumların dayattığı dar çerçevelerin diğer yandan üniversitelerde artakalan potansiyel sahibi akademik kadroların uyguladığı yoğun oto-sansürün bu dönemde gerçek akademik ruhun ve araştırmaların üniversite dışına kaymasına yol açtığı rahatlıkla söylenebilir. Bu kaymanın temel aktörleri 12 Eylül yönetiminin ya da baskıcı ortamın doğrudan (1402likler) veya dolaylı (sakal kesmeye yanaşmayanlar gibi) olarak üniversite dışına attığı veya ittiği, siyaseten sol geleneğe mensup, ya da öyle bilinen bilim adamları idi.
Bu bilim adamlarının bir kısmı 1983-85 yıllarında Yapıt gibi bir sosyal bilimler dergisi etrafında bilimsel etkinliklerini ve egemen ortama muhalif entelektüel söylemlerini devam ettirmeye çalıştılar. Öte yandan Toplum ve Bilim küçük aksamalarla da olsa yayımına devam etti. Yine aynı dönemlerde İletişim Yayınları yayın etkinlikleri bağlamında yeni bir platform olarak ortaya çıktı, kısa sürede Türkiye’nin üniversite dışı bilimsel ve entelektüel hayatına gerçekleştirdiği büyük ve kalıcı yayınlarıyla kayda değer bir hareket getirdi. Bilhassa Tanzimattan Cumhuriyete Türkiye Ansiklopedisi, ardından Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi yalnızca sosyal bilimler değil özellikle de tarih alanında 1980’lerin en önemli kazanımları arasında sayılmak gerekir.
Öte yandan 1980'lerin özellikle ilk yarısında yaşanan devlet baskısı ve bu bağlamda oluşturulmaya çalışılan devletçi-milliyetçi söylem Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümü gibi vesilelerle Cumhuriyet dönemi tarihi üzerinde resmi tarih tezlerinin yeniden şekillenmesi ve canlanmasına yol açtı. Diğer yandan yine aynı söylem Osmanlıya ve hatta Orta Asya Türk tarihine kadar uzanan tarih ve coğrafyayı "millileştirme"ye girişti. Okullarda okutulan tarih ve coğrafya kitaplarının ve derslerinin önüne "milli" sıfatı eklendi, içindeki gayrı-milli unsurlar ayıklandı, Avrupa tarihiyle ilgili bölümlerin oranı düşürüldü. Bu bağlamda 80'lerin ortalarında özellikle "Türk-İslam Sentezi" tartışmaları ekseninde "millet" ve "ulus" terimlerinin tanımı üzerinden önemli bir tartışma yaşandı. Bu tartışmanın "ulus"çu, ya da evrenselci pozitivist aydınlanmacı kanadı bu dönemde Türk-İslam Sentezi'ni benimsemiş görünen devletin resmi söylemine ilk ciddi entelektüel-akademik karşı çıkışlardan birini ortaya koydu.10
Bununla birlikte, 1980'ler boyunca toplum ve devleti büyük ölçüde bir noktada birleştirecek, kimi “ortak tehlike” ya da “milli dava”ların ortaya çıkması bu gerilimlerin tam bir cepheleşmeye dönüşmesine engel oldu. Bu bağlamda 80’lerin başlarında ASALA örgütünün eylemleriyle birden gündeme gelen Ermeni Sorunu, 1984’ten itibaren PKK ile farklı bir boyut kazanan Kürt Sorunu ve nihayet 80’lerin sonlarında yaşanan Bulgaristan’daki Türkler sorunu, “milli birlik ve beraberlik” söyleminin ağırlığını hissettirdiği önemli duraklar oldu. Bu gelişmelerin her biri hem üniversite ve diğer devlet kurumlarındaki hem de bu kurumların dışında kalan sosyal bilimci ve özellikle de tarihçileri doğrudan etkiledi, farklı konum ve tutumlara itti. Bu sorunların herbiriyle ilgili döneme özgü bir "tarih" literatürü oluştu.11
Bilimsel ve entelektüel etkinliğin ekseninin üniversite dışına kayarak açıkça kamuya dönük bir üretim yapması ve yukarıda anılan "milli dava"ların yarattığı ortam 12 Eylül baskısına karşı toplumun değişik kesimlerinde ortaya çıkan tepkiyle de birleşince, 1980’lerde Türkiye daha yaygın ve daha keskin bir popüler tartışmaya şahit oldu: resmi tarih-alternatif tarih. Tartışmanın bu dönemdeki ekseni, tahmin edileceği gibi, Atatürk ve bu bağlamda yakın tarih yani Cumhuriyet dönemi oldu. Tartışmalar kısa sürede 12 Eylül’ün yenilenmiş üniversite ve kurumlarındaki resmi ideoloji üreticisi ve taşıyıcısı akademisyenleri de içine çekmekte gecikmedi. Tabir caizse bu noktada toplum ve devlet “tarih” üzerinden karşı karşıya geldi.
Bu gelişmelerin, özellikle Ermeni Sorununun Türkiye’deki tarihçiliğe belki de en önemli katkısı Osmanlı arşivinin daha geniş ölçüde açılması, arşivdeki çalışma ortam ve imkanlarının geliştirilmesi oldu.12 Bu bağlamda, 80’lerin ortalarından itibaren arşivlerde çalıştırılmak üzere çok sayıda uzman kadrosunun açılması, yoğun bir tasnif, kataloglama ve yayın faaliyetine girişilmesi üç önemli sonuç doğurdu: Birincisi, Osmanlı arşivi tarihinde görülmedik ölçüde geniş bir yerli ve yabancı araştırmacı kitlesine daha etkin hizmet vermeye başladı. İkincisi arşivde istihdam edilen uzmanlara yüksek lisans ve doktora yapma hakkının tanınmasıyla, bu yoldan yetişen, arşivin karmaşık zenginliğini herkesten daha iyi kavrayan birçok genç tarihçi özellikle 1990’lardan itibaren büyük şehir ve taşra üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Son olarak, anılan siyasi sorunların tarihsel kökenlerine dair çok sayıda arşiv belgesinin yayınlanmaya başlaması, arşiv yönetimini diğer önemli belge serilerinin de düzenli olarak yayına hazırlamaya cesaretlendirdi. Devlet arşivlerinin bütün bu yeniden yapılanma sürecinde ve anılan faaliyetlerinde dönemin başbakanı Turgut Özal’ın pragmatizmi, dönemin başbakanlık müsteşarı Hasan Celal Güzel'in girişimciliğiyle* Halil İnalcık ve Kemal Karpat gibi etkili tarihçilerin uzman bilgi ve önerilerinin hayati rol oynadığını da belirtmek gerekir.
Bu gelişmelerin ve onların yarattığı ortamın, bu dönemde tarih ve Osmanlı tarihi alanındaki üretimi ve üretilenlerin içeriğini, niteliğini büyük ölçüde belirlediğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda ilk değinilmesi gereken, dönemin akademik tarihçiliğine doğrudan katkıda bulunan Yapıt, Toplum ve Bilim gibi dergilerle Tanzimat ve Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedilerinin genellikle dönemin ağırlıklı gündemine paralel bir içeriğe sahip oldukları ve dayatılan dar çerçeveleri sonuna kadar zorladıklarıdır. Bu “güncel”liğine rağmen, özellikle söz konusu ansiklopediler zengin kapsamı, olgusal zenginliği ve analitik niteliğiyle bugün de temel birer başvuru kaynağı olma özelliğini sürdürmektedirler. 1980’lerde akademik tarihçiliğin topluma dönük yüzünde gerçekleşen belki de en önemli gelişme Tarih ve Toplum dergisinin çıkışıyla popüler tarih dergiciliğinde yeni ve çok daha içerikli bir dönemin açılması olmuştur. Tarih ve Toplum’un başarısı, kısa sürede toplumun farklı kesimlerinde ve bu arada resmi ideolojiyle flört eden akademik çevrelerde de benzer girişimlere yol açtı. Bu girişimlerin başarısıyla da kendini gösteren toplumsal talep ve bu alanlardaki boşluğun farkedilmesi, daha başka projeleri beraberinde getirdi. Bir 12 Eylül kurumu haline gelen Türk Tarih Kurumu’nun halka dönük bir Osmanlı-Türk tarihi yazdırma projesi kâh kurumun yapısından kâh işi üstlenen kadroların akademik-entelektüel zaafları yüzünden akim kalırken, Sina Akşin editörlüğünde büyük ölçüde yine “dışarıdakiler”in marifetiyle 5 ciltlik orijinal Türkiye Tarihi kısa sürede yayımlandı ve halen de önemli bir boşluğu doldurmaya devam etmektedir. Osmanlı tarih ve medeniyeti bağlamında TTK’nın başaramadığının bir benzerinin, üstelik aynı kadrolar tarafından dışarıda gerçekleştirilmesi için bir on yıldan daha fazla beklemek gerekecekti.13
Üniversitelerdeki tarihçilere gelince, onlar için 1980’lerin ilk yarısının 12 Eylül yönetiminin, YÖK ve AKDTYK gibi kurumların beraberinde getirdiği yeni gelişme ve düzenlemelere uyum sağlama uğraşısı içinde geçtiğini söylemek pek yanlış olmaz. Bir üst kadrolara atanmayı düzenleyen yeni hükümlerin uygulamaya geçmesinin hemen öncesinde ve yeni uygulamaların ilk dönemlerinde akademisyenlerin gündemini büyük ölçüde bu kaygılar belirledi. Bununla ilintili olarak profesör kadrolarına atanmanın rotasyon koşuluna bağlanması mevcut kadroların Türkiye çapında hareketlenmesine yol açtı. Üç büyük şehrin üniversitelerindeki yığılma kısmen mevcut taşra üniversitelerine atamalarla hafifletilmeye çalışılmasına rağmen, büyük üniversiteler arasında da boş kadrolar üzerinden ilginç bir eleman değiş-tokuşuna şahit olundu. Taşraya gidenlerin azımsanmayacak bir bölümü özellikle YÖK sonrası düzenlemelerle ortaya çıkan yeni bölümler, dekanlıklar ve enstitülerin yöneticileri olarak atandılar. Kısacası gidenlerin de kalanların da öncelikleri arasında idari kaygılarla akademik yükselme çabaları bilimsel araştırmanın önüne geçti. Bu gelişmelere ilaveten, aynı yıllarda yeni ihdas edilen bol miktarda Araştırma Görevlisi kadrosu gelişigüzel, bilimdışı ve siyasi kıstaslarla hızlı bir şekilde dolduruldu. 12 Eylül sonrasının yukarıda değinilen genel milliyetçi-muhafazakâr kadrolaşmasının diğer önemli aşamasının bu bağlamda gerçekleştiğini söylemek yanlış olmaz. Böylesine bir kadrolaşmanın uzun vadede doğuracağı olumsuz sonuçları kısmi olarak telafi edecek bir gelişmeyi hemen bu arada zikretmek gerekir. O ana kadar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sınırlı olarak uygulanan yüksek lisans ve doktora amaçlı yurt dışına öğrenci gönderme uygulamasına esasen Dünya Bankası’nın sağladığı imkanlarla YÖK de katkıda bulundu ve 80’lerin ikinci yarısından itibaren mevcut Araştırma Görevlisi kadrolarından çok sayıda genç tarihçiye eğitimlerini yurt dışında devam etme imkanı sağladı. Bu imkanın kullanılmasındaki bütün ilkesizlik ve gelişigüzelliğe rağmen, uygulama 1990’ların akademik tarihçiliğine esas olarak olumlu bir katkı olarak değerlendirilmelidir.
Bütün bunlara rağmen, üniversiteler ve bilim kurumlarındaki akademik tarihçiliğin önceliklerinde yaşanan kritik kayma, sonuç olarak Türkiye tarihçiliğinde ürün bazında büyük bir sığlaşmaya yol açmıştır. 1980’lerde yazılan ve büyük bir kısmı yayınlanmamış yüksek lisans ve doktora tezleri üzerinde yapılacak bir araştırmanın söz konusu sığlaşma ve siyasallaşmanın değişik boyutlarına dair ilginç sonuçlar ortaya koyması şaşırtıcı olmayacaktır. Kısacası bu dönemde kaybeden bizzat tarih olmuştur. Bu kayıp yılların en kayda değer gelişmelerinden biri Osmanlı tarihinin belli arşiv kaynakları üzerine odaklaşmış, belli şablon ve klişelerin yeniden üretimi şeklinde tezahür eden yeni tarz bir tarihçilik türünün belirgin bir şekilde öne çıkmasıdır. Bu türün özellikle tahrir defterleri ve şeriye sicillerine dayalı kolu 80’lerin ikinci yarısından itibaren bütün 90’lı yılları da kapsayarak günümüze gelen süreçte üniversitelerdeki Osmanlı tarihçiliğinin en hızlı gelişen alanını oluşturmuştur. Hiç bir analitik boyutu olmayan sığ belgeci tarihçilik eleştirisini belki de en fazla hakedecek ürünlerin bu alanlarda verildiğini söylemek pek yanlış olmaz. 1980’lerde bu genel çerçevenin dışına çıkan az sayıdaki çalışma arasında 80'lerin başında Türkçe olarak yayınlanan Heath W. Lowry'nin çalışmasıyla Bahaeddin Yediyıldız ve Feridun Emecen’in kitapları zikredilebilir.14 Bu bağlamdaki en önemli istisnası, 1970’lerin sonunda ABD’de doktorasını tamamlayan Huricihan İslamoğlu’nun tezinin 90'ların başında Türkçe yayınlanması olacaktı.15 İçerdiği farklı soruları, kuramsal ve analitik boyutuyla Osmanlı tarihçiliğinin bu özgün çalışmasını, Türkiye’nin anılan tarihçiliğinin pek dikkate almadığı ya da onun dilini pek anlayamadığını söylemek zorundayız.16 İleride de değinileceği gibi, bu alandaki genel gidişat çok az istisnasıyla 1990’larda da aynen devam etmiştir.17 TTK’nın bu bağlamda devreye girmesi ve anılan çalışmalardan başlıcalarını 80’lerin sonlarından itibaren yayınlamaya başlamasını, o ana kadar mevcudu kalmamış kimi eski çalışmaların yeni baskılarıyla idare edişi göz önüne alındığında olumlu bir hareketlilik olarak görmek gerekir.18
Osmanlı tarihçiliğinin kurumsal açıdan hiç de parlak olmayan bu döneminde, yine de bir kaç ismin kişisel gayretleriyle öne çıktığını görmekteyiz. Ömer Lütfi Barkan’ın çalışmalarının önemli bir kısmının hemen 80’lerin başında bir kitapta derlenerek yayınlanmasının özellikle bu dönemde azalarak da olsa devam eden üretim tarzı tartışmalarının devamında ve yeni nesil tarihçilerin formasyonunda önemli bir katkısı olmuştur.19 Cumhuriyet döneminin bir başka büyük iktisat tarihçisi Sabri F. Ülgener’in yıllar önce yayınlanmış en önemli çalışmasının yeniden yayımı ve bunu takibeden yeni eserleri Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihinin içinde tartışılabileceği kuramsal çerçevelerin çeşitliliğini göstermesi açısından dönemin diğer kayda değer bir gelişmesidir.20 80’lerin ortalarında ve ikinci yarısında bu isimlerin tezgahında yetişmiş Osmanlı iktisat tarihçileri Yavuz Cezar, Ahmet Tabakoğlu ve Ahmed Güner Sayar'ın çalışmaları dönemin en önemli ürünleri arasında sayılmalıdır.21 Ankara’da ise 1980’lerin sonlarına kadar ODTÜ’de ders veren Suraiya Faroqhi’yi özellikle zikretmek gerekir. Daha çok dışarıda ve İngilizce yayın yapan Faroqhi’nin her biri alanında önemli birer katkı olan kitapları ile Osmanlı tarihini dünya tarihinin temel problematikleri çerçevesinde ele alan yaratıcı ve öğretici makaleleri bu dönemde birbirini takip etmiştir.22 Yine aynı dönemde Hacettepe’de Ahmet Yaşar Ocak Babailer İsyanı’nın ardından özellikle Köprülü’nünkine benzer metodolojik boyutuyla öne çıkan ilk dönem Osmanlı tarihine dair çalışmalarıyla dikkat çekmiş, adeta 90’lardaki daha büyük çalışmalarının işaretlerini vermiştir.23
19. yüzyıl tarihçiliğine baktığımızda ise, Osmanlı ve Batı arşivlerini veya Osmanlıca ve Batı dillerindeki birincil kaynakları kullanarak Tanzimat, Abdülhamid ve Meşrutiyet dönemlerine odaklaşan çalışmaların (yüksek lisans ve doktora tezlerinin) belirginleşmeye başladığını görüyoruz. Bunun en önemli örnekleri Şükrü Hanioğlu’nun doktora ve doçentlik çalışmaları olan Doktor Abdullah Cevdet (1981) ve İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Jön Türklük (1985) kitaplarıdır.24 Hem Osmanlıca hem de her dildeki yabancı kaynakları birarada kullanarak, hem teoriden kalkarak hem belge kullanarak, mevcut bütün kaynakları sonuna kadar tüketen Hanioğlu bu çalışmalarıyla Türk tarihçiliğinde mevcut eğilimlerden bazılarını değiştirmiştir. Yine bu çizgide Zafer Toprak ve Mim Kemal Öke’nin tezlerinden bahsedebiliriz.25 Bu üç ismin de doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yapması ve 80’lerde başyapıtı Türkiye’de Siyasi Partiler’in genişletilmiş baskısını yayınlayacak olan Tarık Zafer Tunaya’dan bizzat etkilenmeleri tesadüf olmasa gerek.26 Özellikle Osmanlıca birincil kaynaklardan (arşiv, gazete, dergi, yazma) kalkarak 19. yüzyıl Osmanlı tarihini yeniden yazma ve yorumlama girişimi Boğaziçi’nde Engin Akarlı ve Selim Deringil, Ankara’da ise İlber Ortaylı ve Sina Akşin'le devam etmiştir.27 1980’lerin ortalarında 19. yüzyıla ait yeni arşiv koleksiyonlarının açılmasıyla birlikte daha da hız kazanan bu eğilim özellikle II. Abdülhamid dönemine ilgiyi arttıracak ve asıl ürünlerini 90’ların başından itibaren vermeye başlayacaktır.
Geniş kitlelere dönük yayınlarda olduğu gibi, döneme damgasını vuran önemli çalışmaların büyük bir kısmı üniversite dışında gerçekleşti. Bu bağlamda bir taraftan Mete Tunçay, Cemil Koçak ve Hikmet Özdemir Atatürk’ten 12 Mart’a kadarki dönemin tarihinin o zamana kadar “resmi tarih” çerçevesinde ele alınagelen pek çok boyutunu tartışmaya açan orijinal calışmalarıyla önemli bir çığır açarken, Asaf Savaş Akat ve Ahmet İnsel aynı tartışmaya iktisat ve sosyoloji boyutunda önemli eleştirel katkılarda bulundular.28 Cumhuriyet dönemi tartışmalarının da ardı ardına yayınlanan Türkiye Üzerine Tezler’iyle aktif bir katılımcısı olan ve daha ziyade alternatif tarih yazma iddiasıyla ortaya çıkan Yalçın Küçük’ün yine geniş yankılar yaratan Aydın Üzerine Tezler’i tartışmayı daha gerilere, Osmanlı’nın son dönemine taşıdı. Osmanlı tarihi bağlamında bir başka kol Osmanlı’nın kapitalistleş[e]me[me] ya da Dünya Kapitalizmine eklemlenme süreçlerine eğilirken,29 Halil Berktay ve Mehmet Ali Kılıçbay birbiri ardınca basılan kitapları ve yazılarıyla Osmanlı üretim tarzının özgüllüğü sorununu gündemde tuttular.30 Orijinal Osmanlı kaynaklarını kullanmayan, tartışmalarını Barkan, Akdağ ve İnalcık’ın sunduğu olgusal bilgiler üzerinden yürüten bu çalışmalar bağlamında Berktay, daha da ileri giderek Cumhuriyet dönemi tarihçiliğinin topyekün sistematik eleştirisine girişti ve bu arada 80’lerin sonlarında ve özellikle 90’ların başlarında Osmanlı tarihçiliğine yöneltilmiş en kapsamlı ve şiddetli eleştirileri kaleme aldı.31 Mehmet Ali Kılıçbay ise bir taraftan tek başına Batı orta ve yeniçağ tarihçiliğinin en önemli eserlerini Türkçe’ye kazandırmaya başladı; özellikle Annales okulunun Türkiye’de tanınmasına büyük katkıda bulundu.32
Türkiye'de üniversite dışı tarihçiliğin 1980’lerde dikkat çeken diğer çalışmaları arasında Necdet Sakaoğlu’nun Köse Paşa Hanedanı ile İlber Ortaylı’nın İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı adlı çalışmalarıyla Taner Timur'un başta Osmanlı Kimliği olmak üzere kaleme aldığı mesafeli ve eleştirel yazılarını da mutlaka anmak gerekir.33 Sakaoğlu’nun çalışması Tabakoğlu ve Cezar’ınkilerle birlikte o zamana kadar Osmanlı tarihçiliğinin en fazla ihmal ettiği dönemlerinden 17. ve 18. yüzyıllar tarihine özgün bir katkı olarak olumlu tepkiler alırken, Ortaylı’nın çalışması Osmanlı’nın son yüzyılına en özgün ve ihatalı bakışlardan biri olarak alanında bir klasik niteliği kazanmakta gecikmedi. Meslekten tarihçi olmamasına rağmen daha 70'lerin sonlarından itibaren Osmanlı tarihine dair önemli sentetik ürünler vermeye başlayan, 12 Eylül tasfiyesiyle kendini üniversite dışında bulan ve 80'li yılları Fransa'da geçiren Taner Timur'un bu dönemdeki çalışmaları özellikle Osmanlı klasik dönemi ve 19. yüzyılının kimi boyutlarına dair oldukça özgün değerlendirme ve yorumlarıyla dikkati çekmiştir.34 Yine üniversite dışından Orhan Koloğlu ise popüler konuları belirli bir akademik standartta işlemesi ve üretkenliği ile basın tarihinden Masonluğa kadar farklı konularda önemli çalışmalara imza atmıştır.35

Yüklə 199,04 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə