YükseköĞretim kurumlari yönetiCİ, ÖĞretim elemani ve memurlari diSİPLİn yönetmeliĞİ’NİN 12’NCİ maddesi uygulama yönergesi Amaç ve Kapsam Madde 1



Yüklə 18,1 Kb.
tarix15.04.2018
ölçüsü18,1 Kb.
#38578

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETİCİ, ÖĞRETİM ELEMANI VE MEMURLARI DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ’NİN 12’NCİ MADDESİ UYGULAMA YÖNERGESİ

Amaç ve Kapsam

Madde 1- Bu yönerge, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 12’nci maddesi çerçevesinde ilgili yönetmelikte sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemler olarak “cinsel taciz, cinsel istismar ve cinsel saldırı” fiillerini ve bu fiillere ilişkin soruşturmalarda uyulacak usul ve esasları belirler.
Dayanak

Madde 2- Bu yönerge, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 102, 103 ve 105’inci maddeleri ile Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 12’nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar

Madde 3- Bu yönerge uyarınca:

I. Cinsel Taciz: Kişiyle vücut teması bulunmadan yapılan ve rızaya dayalı olmayan, cinsel içerikli söz, tavır veya diğer davranış biçimlerini içerir. Olayın gerçekleştiği ortama ve bağlama göre, ısrarla tekrarlanan eylemler ya da bir tek eylem cinsel taciz olarak değerlendirilebilir, süreklilik önkoşul değildir. Cinsel taciz, taciz niteliğindeki hareketlerin yoğunluğuna ve niteliğine göre; basit taciz, sürekli taciz ve ağır taciz olmak üzere üçe ayrılır. Aşağıdaki örnekler, sınırlı olmamakla birlikte, cinsel taciz türlerini oluşturabilir.

a. Basit taciz: Tehdit, şantaj ya da hakaret unsuru taşımayan, ancak rahatsız edici, istenilmeyen ortamları yaratan hareketler. Örneğin, laf atmak, cinsel içerikli şaka yapmak ve iltifatlarda bulunmak ya da argo sözcükler kullanmak, kişiyi flört etmeye zorlamak, pornografik materyal ile rahatsız etmek, kişinin cinsel yaşamıyla ilgili sorular sormak veya dedikodu üretmek.

b.Sürekli Taciz: Basit tacizin, uyarılara rağmen birden fazla tekrarlanmasıdır.

c.Ağır Taciz: Tehdit, şantaj ya da hakaret ve benzeri fiillerle ortaya çıkan ve kişinin davranışlarını denetlemeye ve sınırlandırmaya veya rızası olmayan bir kişinin üçüncü bir kişiyle cinsel nitelikli eylemlerde bulunmasına neden olmaya yönelik hareketlerdir. Örneğin, cinsel içerikli teklife uymadığı durumlarda kişinin öğrencilik, akademik ya da iş hayatıyla ilgili bedeller ödeyeceğini, uyduğu takdirde ise hak etmediği kazançlar sağlanacağını açık olarak söylemek veya ima yoluyla belirtmek; kişinin cinsel veya duygusal amaçlı gayret ve teklifleri reddetmesi ya da tacize uğradığını düşünerek şikâyet etme yoluna gitmek istemesi/gitmesi nedeniyle, örtülü olarak veya açıkça kişinin iş veya eğitim yaşamını intikam amacıyla zorlaştırmak.

II. Cinsel Saldırı: Rızaya dayalı olmayan cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesidir. Cinsel saldırı iki biçimde ortaya çıkabilir:

  1. Cinsel birleşme olmadan kişinin vücut dokunulmazlığının ihlali şeklinde gerçekleşir. Bu tür cinsel saldırı örnekleri arasında; durumun özelliklerine göre sarılmak, ellemek, okşamak, dokunmak sayılabilir.

  2. Kişinin vücut dokunulmazlığının vücuda cinsel organ veya sair bir cisim sokulmasıyla ihlal edilmesi söz konusudur.

III. Cinsel İstismar: 18 yaşından küçüklere karşı gerçekleştirilen cinsel saldırı ve cinsel taciz eylemleridir.
Disiplin Suç ve Cezaları

Madde 4- Bu yönerge, uyarınca;

  1. Basit taciz halinde kınama cezası,

  2. Sürekli taciz halinde aylıktan kesme cezası,

  3. Ağır taciz halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası,

ç. Cinsel saldırı veya cinsel istismar halinde kamu görevinden çıkarma cezası verilir.         
Başvurulabilecek Kişi ve Merciler

Madde 5- Bu yönerge uyarınca cinsel taciz, saldırı veya istismar mağduru olduğunu iddia edenler, aşağıda belirtilen kişi veya mercilerden istedikleri birine başvurabilirler:

  1. Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

  2. Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi

  3. Rektörlük

ç. Birim amirleri

d. Mobbing Kurulu


Kendisine başvurulan kişi ya da merci, başvuruda bulunanın talebi üzerine soruşturma açılmasını sağlamak üzere durumu yetkili disiplin amirine bildirir.

Soruşturma

Madde 6- Yetkili disiplin amirleri Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin hükümleri ve bu yönergedeki usul ve esaslar uyarınca soruşturmayı yürütür.
Uyulması Gereken Kurallar

Madde 7-Bu yönerge uyarınca gerçekleştirilecek bütün işlemler sırasında uyulacak kurallar şunlardır:

  1. 5’inci maddede sayılan kişi ve merciler, kendilerine yapılan başvuruları yazılı hale getirerek iddia sahibine imzalatır.

  2. Cinsel taciz, saldırı veya istismara uğradığını iddia eden kişi dinlenir, soruşturma süreci hakkında bilgilendirilir.

  3. Kişiye hukuki ve/veya psikolojik destek talep edebileceği bildirilerek, talebi halinde hukuki ve/veya psikolojik destek sunulur.

ç. Cinsel taciz, saldırı veya istismar süreklilik arz ediyorsa Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinin 26’ncı maddesi gereği tedbir kararı alınabilir.

d. Sadece soruşturmaya konu olan olaya ilişkin tanıklar dinlenir. Gerekli hallerde mağdurun olay sonrasında yaşadıklarına ilişkin tanıklar da dinlenebilir.

e. Bu yönerge çerçevesinde yapılacak başvuruların ve yürütülecek soruşturmaların her aşamasında gizlilik esastır.

f. Bu yönerge çerçevesinde yapılan başvurular ve sonrası işletilen süreçte iddia sahibinin kasıtlı olarak yalan söylediğinin ve yanlış beyanlarda bulunduğunun hiç bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kesin olarak anlaşıldığı durumlarda hakkında disiplin soruşturması başlatılır.
Yürürlük

Madde 8- Bu yönerge Anadolu Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.




Yüklə 18,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə