Yurtdişi yükseköĞretim diplomalarinin tanima ve denklik konulariyla iLGİLİ genel esaslar av. Dursun karaca (*)



Yüklə 17,76 Kb.
tarix31.08.2018
ölçüsü17,76 Kb.
#66000

YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARININ TANIMA VE DENKLİK KONULARIYLA İLGİLİ GENEL ESASLAR

Av. Dursun KARACA (*)

Yurtdışında yükseköğretim görenlerin almış oldukları diplomaların ülkemizde tanınması ve denkliği ile ilgili temel mevzuat 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesi ile 23/2/2006 tarihli ve 5463 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 11/4/1997 tarihli Avrupa Bölgesinde Yükseköğretimle İlgili Belgelerin Tanınmasına İlişkin Sözleşmedir.

Ayrıca söz konusu kanun ve sözleşmeye dayanılarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca çıkarılmış, 20/02/2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği ile; yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Diplomaların tanıma veya denklik başvurusu, şahsen ya da yetkili makamlarca düzenlenmiş vekâletnameye sahip kişi tarafından yapılır. Başvuru sırasında, incelemeye yetkili makama verilecek belgeler hakkında ayrıntılı bilgiler Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde gösterilmiştir.

Tanıma veya denklik başvurusunda bulunanlara, başvurunun alındığına dair tarih ve sayı içeren bir belge verilir. Başvuruda aranan belgelerde eksiklik tespit edilenlere bu belgelerin tamamlanması için otuz gün süre verilir. Eksik belgelerin verilen süre içerisinde de tamamlanmaması halinde başvuru reddedilir.

Denklik başvurusu; denkliği talep edilen diplomaya esas yükseköğretim programının asgari kazanımlar açısından Türk yükseköğretim sisteminde yer alan programa eşdeğer olup olmadığı, Türk yükseköğretim sisteminde aynı veya benzer bir program bulunmuyor ise yönetmelikte belirtilen diğer şartların sağlanması halinde ön lisans, lisans, yüksek lisans dereceleri açısından Türk yükseköğretim sistemine eşdeğer olup olmadığı gibi açılardan incelenir.

Komisyonca gerekli görülmesi halinde tanıma koşullarını sağlayan bir yükseköğretim kurumundan alınmış olmasına rağmen, incelenen diploma ve diğer belgelerin gerçek olup olmadığı, öğrenim programının türü, niteliği ve düzeyi konularında, başvuru sahibinin kendisinden, ilgili yükseköğretim kurumundan veya ilgili ülke yetkili makamlarından ek bilgi ve belge istenebilir.

Yapılan inceleme sonucunda uygunluğu tespit edilen diploma denklik başvurularında, diplomanın alındığı kurumun eğitim-öğretiminin niteliğinde tereddütlerin oluşması halinde Yükseköğretim Kurulunun değerlendirme hakkı saklıdır.

Yurtdışında faaliyet gösteren ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir yükseköğretim kurumundan alınan diplomalara ilişkin denklik başvuruları reddedilir. Ancak yurtdışında faaliyet gösteren ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir yükseköğretim kurumundan, tanınan başka bir yükseköğretim kurumuna geçerek öğrenimini tamamlayanların diplomaları, kredilerinin en az %70’ini tanınan yükseköğretim kurumundan almış olmaları halinde denklik incelemesine tabi tutulur.

Uzaktan öğretim kapsamı dışında kalan; açık, ekstern ve gıyabi öğretim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir eğitim-öğretim süreci sonunda aldıkları diplomalara ilişkin denklik başvuruları gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilir. Ancak bu programlarda alınan derslerin en az % 70’ini örgün eğitim şeklinde alanların diplomaları denklik incelemesine tabi tutulur.

Yapılan incelemeler sonucu denkliği talep edilen diplomaya esas yükseköğretim programının, eğitim programı/alanı ve derecesi bakımından Türk yükseköğretim sistemindeki ilgili programlara denk görülmemesi halinde, diploma denklik talebi, gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilir.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalarla öğrenim dilinin Türkçe olduğu belirlenen programlar veya Yükseköğretim Kurulunca tanınan yurtdışındaki Türkçe yükseköğretim programları dışında, yükseköğretim kurumlarının açtığı ve öğrenim dili Türkçe olan programlardan alınan diplomalar için yapılan başvurular reddedilir.

Öğrenim süresince kullanılan pasaportun/pasaportların ve il emniyet müdürlüğünden alınan giriş-çıkış dökümünün incelenmesi sonucunda her bir eğitim-öğretim dönemi için öğrenim görülen ülkedeki bulunma süresinde eksiklik tespit edilenlerin başvuruları reddedilir.

Öğrenime devam süresinin tespitinde Türkiye’deki eğitim-öğretimle ilgili yükseköğretim mevzuatı esas alınır.

Denklik Birimi tarafından denklik başvurusuna ilişkin olarak 5 inci maddeye uygunluk yönünden hazırlanan ön inceleme raporu Komisyona sevk edilir. Komisyon tarafından yapılan inceleme sonucu hazırlanan nihai rapor Yükseköğretim Yürütme Kurulunda karara bağlanır.

Bu yazımızda; yurtdışında yükseköğretim görenlerin almış oldukları diplomaların ülkemizde tanınması ve denkliği ile ilgili temel esaslar hakkında özet bir bilgi verilmiştir. Konu ile ilgili işlem yapacakların bu bilgilerle yetinmemeleri, özellikle yukarıda sözü edilen kanun, uluslararası sözleşme ve yönetmelik hükümlerine ve bu konuda Danıştay tarafından incelenerek kesinleşmiş emsal mahkeme kararlarına göre hareket etmeleri gerekir. 30.04.2017



(*) Ankara Barosu
Yüklə 17,76 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə