Zorunlu dersler



Yüklə 68,01 Kb.
tarix05.01.2018
ölçüsü68,01 Kb.
#19835


FİZİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ
ZORUNLU DERSLER


FİZ501

FİZİKTE MATEMATİKSEL YÖNTEMLER- I

Z (3 0 0) 3

Karmaşık değişkenli fonksiyonlar, Analitik fonksiyonlar, Cauchy teoremi, Rezidü teoremi ve uygulamaları; Lineer vektör uzayları, Hilbert uzayı; özel fonksiyonlar, Legendre, Bessel ve Küresel Bessel, Hermite ve Laguerre polinomları; Hipergeometrik fonksiyonlar, dik fonksiyonlar ve Sturm-Liouville teorisi.


FİZ503

İLERİ ELEKTROMANYETİZMA KURAMI -I

Z (3 0 0) 3

Coulomb yasası, elektrik alan, Gauss yasası, elektrostatik potansiyel, Green teoremi, elektrostatik potansiyel enerji, görüntü yük metodu, elektrostatikte sınır değer problemleri, Laplace Denkleminin dik, kutupsal, küresel ve silindirik koordinatlarında çözümleri, Green fonksiyonlarının küresel ve silindirik koordinatlarda açılımı, yüklü parçacık sistemleri için çok-kutup açılımı, dielektrikler ve dielektrikli ortamlarda sınır koşulları, moleküler kutuplanma ve elektrik duygunluk, dielektrik ortamın elektrostatik enerjisi.



FİZ505

KUANTUM MEKANİĞİ –I

Z (3 0 0) 3

Kuantum mekaniğinin temelleri; belirsizlik ilkesi; Dalga mekaniğinin genel formalizmi kuantum mekaniğinde işlemciler, gözlenebilirler; kuantum dinamiği; açısal momentum ve merkezcil potansiyel problemleri; Wigner-Eckart teoremi ve açısal momentumun toplanması; kuantum mekaniğinde simetri ve dönüşümler



FİZ502

FİZİKTE MATEMATİKSEL YÖNTEMLER- II

Z (3 0 0) 3

Lineer ve Kısmi türevli diferansiyel denklemler, Birinci ve İkinci tip integral denklemleri; Green fonksiyonları, kararlı dalgalar, skaler dalgalar difüzyon denklemi için Green fonksiyonları; üstel, logaritmik, Fourier ve trigonometrik seriler; değişim ve pertürbasyon hesabı; tensör hesabına giriş, Grup teoriye giriş.


FİZ504

İLERİ ELEKTROMANYETİZMA KURAMI –II

Z (3 0 0) 3

Manyetostatiğin temel denklemleri, Biot-Savart yasası, Ampere yasası, skeler ve vektör potansiyeller, Akım halkasının vektör potansiyeli, manyetostatikte sınır değer problemleri, manyetik perdeleme ve uygulamaları, zamanla değişen alanlar ve Maxwell denklemleri, Faraday yasası, manyetik alanda enerji, Maxwell yer değiştirme akımı, ayar dönüşümleri, Green fonksiyonları, Poynting teoremi, elektromanyetik alanda enerji ve momentum, elektromanyetik dalgalar ve özellikleri, Dalga kılavuzları, Antenler ve ışıma teorisi



FİZ506

KUANTUM MEKANİĞİ –II

Z (3 0 0) 3

Yaklaşık yöntemler ve pertürbasyon teorisi; özdeş parçacıklar sistemi ve ikinci kuantumlama; ışınımın yarı-klasik ve kuantum teorisi; saçılma teorisi; kısmı dalga analizi, göreli tek parçacık denklemleri; kuantum mekaniksel sistemlerin zamanla evrimi, Klein-Gordon ve Dirac denklemi, merkezcil potansiyel problemleri.


LİSANSÜSTÜ SEÇMELİ DERS İÇERİKLERİ
Seçmeli dersler listesindeki dersler talep olması durumunda hem Güz hem de Bahar yarıyılında açılabilir.


FİZ507

YOĞUN MADDE FİZİĞİ-I

S (3 0 0) 3

Giriş: katıların sınıflandırılması, metaller için serbest elektron modeli: Drude ve Sommerfeld teorileri, tek boyutlu potansiyel kutusunda serbest elektron gazı, elektron gazının özısısı ve özdeğerleri. Kristal örgüler. Örgü dinamiği, özısı hakkında Debye ve Einstein kuramları, harmonik olmayan etkiler. Periyodik potansiyel altında elektron enerji seviyeleri, yaklaşık serbest elektron modeli, Bloch Kuramı, sıkı bağlanma modeli, Elektron-elektron etkileşmesi, Hartree ve Hartree-Fock Denklemleri, Saf (katkısız) yarıiletken kristaller, enerji-bant yapıları, ısıl dengede yük taşıyıcı yoğunlukları, katkısız ve katkılı yarıiletkenler.



FİZ509

YÜKSEK ENERJİ FİZİĞİ - I

S (3 0 0) 3

Temel parçacıkların sınıflandırılması; parçacık dinamiği; temel etkileşmeler; simetri ve korunum yasaları ; Feynman diagramlarına giriş, Fermi altın kuralı, yaşam süresi., kuantum elektrodinamiğine giriş ve uygulamaları; kuark ve hadronların elektrodinamiği; zayıf etkileşmeler; kuantum renk dinamiğine giriş.



FİZ508

YOĞUN MADDE FİZİĞİ-II

S (3 0 0) 3

Bloch elektronlarının dinamiği, Drude modeli, yarı-klasik elektron dinamiği, Boltzman denklemi, ısılelektrik ve Hall olayları, manyetik-direnç, katıların optik özellikleri: Kramer-Kronig denklemi, yarıiletkenlerin ve yalıtkanların optik özellikleri, ferroelektrikler, polaritonlar, polaronlar, metallerin optik özellikleri ve esnek olmayan saçılmalar, Manyetizmanın klasik kuramları, ve düzenlilik, manyetik dipol momentler, ferromenyetik malzemelerin mıknatıslanması, ferrimanyetik ve antiferromanyetikler, Hund kuralı ve Curie yasası, Pauli paramanyetizması, Landau diamanyetizması, Kuantum-Hall olayları, Üstüniletkenlik, Tip I ve Tip II üstüniletkenlik, Akı kuantumlanması ve Josephson olayı, SQUID’ler



FİZ510

YÜKSEK ENERJİ FİZİĞİ – II

S (3 0 0) 3

Parton modeli, V-A teorisi, Weinberg-Salam modeli, ayar alan teorileri, QCD uygulamaları, partite ve CP korunumunun ihlali, TCP teoremi, kendiliğinden simetri kırılması ve Higgs mekanizması; standart model fenomenolojisi, standart model ötesi teorilere giriş, detektör ve hızlandırıcı teknolojileri.



FİZ511

ANALİTİK MEKANİK

S (3 0 0) 3

Hareket Denklemleri, Genelleştirilmiş Koordinatlar, Lagrange mekaniği ve parçacıklar Sisteminin Lagranjyeni, Korunum Yasaları, Hareket Denklemlerinin İntegrasyonu, Merkezcil Alanda Hareket, Kepler Problemi, Parçacıkların Çarpışması, Saçılma, Küçük Titreşimler, Moleküllerin Titreşimleri, Parametrik Rezonans, Hızlı Titreşen Alanda Hareket, Katı Cisimlerin Hareketi, Euler Açıları, Asimetrik Topaç, Kanonik Denklemler.



FİZ512

İSTATİKSEL MEKANİK I

S (3 0 0) 3

Denge ve Hal Nicelikleri, Termodinamik Potansiyeller, İstatistiksel Mekanikte Entropi ve Mikrohal Sayısı, Entropinin İstatistiksel Yorumu, Topluluk Kuramı ve Mikrokanonik Topluluk, Kanonik Topluluk, Boltzman İstatistiğinin Uygulamaları, Boltzman İstatistiğinde Kuantum Sistemleri, Makrokanoniksel Topluluk, İstatistiksel Ortalama Değerler.



FİZ513

İSTATİKSEL MEKANİK II

S (3 0 0) 3

Kuantum İstatistiğinde Yoğunluk Operatörü, Çok Parçacıklı Dalga Fonksiyonlarının Simetri Özelliği, İdeal Kuantum Sistemlerin Makrokanoniksel Tanımlaması, İdeal Bose Gazı, İdeal Fermi Gazı, Relativistik Bose ve Fermi Gazlarının Uygulaması, Reel Gazlar ve Faz Geçişleri, Faz Geçişlerinin Sınıflandırılması, Ising ve Heisenberg Modelleri.



FİZ514

YARI-İLETKEN AYGIT FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Katıların kristal yapısı, katıların kısa kuantum teorisi, ısıl denge konumunda yarıiletken malzemeler, yük taşıyıcı iletimi olayı, yarıiletken içerisinde ısıl denge dışı fazla yük taşıyıcıları, yük taşıyıcı taşınım olayları, yük taşıyıcı yaratılması-tekrar birleşme mekanizmaları, Kuazi-Fermi enerji seviyeleri, pn eklemi: ısıl denge karakteristikleri, metal-yarıiletken eklemler, schottky diyot ve ohmik kontaklar, İki kutuplu eklem tranzistor (geçirgeç) (BJT), tranzistör işleyişi ve durgun karakteristikleri, Metal-Oksit-Yarıiletken Alan Etkili transistörlerin Temel Özellikleri, iki kontaklı MOS yapı, sığa-gerilim karakteristikleri, Optiksel Aygıtlar, Diğer Yarıiletken Aygıtlar.




FİZ516

OPTOELEKTRONİK AYGIT FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Işık, ışığın doğası, madde ışık etkileşimi, ışık kaynakları, siyah cismin ışıması, katıhal fiziğinde optoelektronik ile ilgili kavramların gözden geçirilmesi. yarıiletken malzemeler, yarıiletken malzemelerin elektronik ve optik özellikleri, yapısal özellikleri ve elektriksel taşınma teorileri, yarıiletken eklem teorileri. p-n homo eklemler, p-n heteroeklemler, Schottky diyot, transiztörler (geçirgeçler), optoelektronik algılayıcılar, ışık yayan diyotlar (LED), güneş pilleri, fotovoltaik etki. Lazer diyotlar ve temel özellikleri, heteroeklem lazerler, kuantum kuyuları ve buna dayalı mikroyapılar.



FİZ517

YARIİLETKEN FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Nicem mekaniği özeti, kristal yapıları, bant kuramı ve yarıiletkenlerin enerji-bant yapıları. Yarıiletkenlerin katkılanması, p-tipi ve n-tipi katkılı yarıiletkenlerin özellikleri, genel yük taşınım ilkeleri, ısıl yük taşıyıcı yaratılması ve tekrar birleşme mekanizmaları, elektronik kusurlar, yük taşıyıcıların saçınımı, fonon saçınımı, yarıiletkenlerde fotonların etkileşmesi, yarıiletkenlerin optik özellikleri ve eksitonik geçişler. Işın salınımlı ve ışın salınımlı olmayan geçişler, Manyetik alan içinde yarıiletkenler, elektronik kusurlar ve yarıiletkenlerdeki düzensizlikler, amorf, çoklu kristal, mikrokristal, nanokristal yarıiletkenler, Bileşik yarıiletkenler.



FİZ519

GÜNEŞ PİLLERİ AYGIT FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Nicem mekaniği, Yarıiletkenlerin elektronik ve optik özellikleri, ve güneş ışığı hakkında giriş, ışık altında yarıiletken aygıtların karakteristiklerini belirleyen temel denklemler, ışığın soğurulması, yokolma mekanizması, Poisson, akım yoğunluğu, ve süreklilik denklemleri, pn tipi homo eklem güneş pilleri, karanlık ve ışık altında akım-gerilim karakteristikleri, güneş pilinin çıkış karakteristikleri, spektıral yanıt, güneş pili malzeme seçimi ve dizayn öngörüleri. Hetero-eklem güneş pilleri, metal-yarıiletken güneş pilleri (Schottky kavşak tipi), yarıiletken-yarıiletken hetero-eklem güneş pilleri, verim sınırları, kayıplar ve ölçüm teknikleri, kısadevre akımı ve açık devre gerilimi, verim hesabı, sıcaklık etkileri, verim kayıpları, verim ölçümleri.



FİZ518

İNCE FİLİM BÜYÜTME TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ

S (3 0 0) 3

Kristal bytme, epitaksi ve epitaksiyel bytme teknikleri. Il oksitleme, yaltkan film bytme, oklu kristal silisyum bytme ve metal buharlatrma. Litografi ve andrma ilemleri. Yabac atom katklama, Diffzyon ilemi, ve iyon ekim ilemleri. nce filim bytme teknikleri. Fiziksek Depolama, Buharlaştırma ve saçındırma yöntemleri, kimyasal buhar fazdan büyütme, Arabalantlar ve metal kontaklar, oklu kristal silisyum arabalantlar ve silisid oluumu. Entegre devre teknolojisi: iki kutuplu geirge teknolojisi, MOSFET teknolojisi, MESFET teknolojisi.



FİZ520

YÜKSEK VAKUM TEKNOLOJİSİ

S (3 0 0) 3

Giriş: vakumun doğası ve yaratılması. Gazların özellikleri, Sıvı akışı ve pompalama kavramları, Vakum sistemleri: vakum odası dizaynı, boşaltma ve gaz pompalaması, pompalama sistem dizaynı, Adi vakum pompaları, Difüzyon pompaları, moleküler pompalar, moleküler drag ve tubomoleküler pompalar, kriyojenik pompalar, aşırı yüksek vakum: gettering ve iyon pompalama, sputter-iyon pompaları, Vakum ölçerler ve gaz analizleyivileri, gaz kaçaklarının algılanma yöntemleri ve giderilmesi.



FİZ521

MANYETİK MALZEMELER FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Manyetik Alanlar, Mıknatıslanma ve Manyetik Moment, Manyetik Malzemeler, Manyetik Özellikler, Manyetik Bölgeler (Domains), Manyetik Bölge Duvarları, Manyetik Bölge Süreçleri, Manyetik Düzen ve Kritik Olaylar, Elektronik Manyetik Momentler, Manyetizmanın Kuantum Kuramı, Yumuşak Manyetik Malzemeler, Sert Manyetik Malzemeler



FİZ522

KRİSTALOGRAFİ

S (3 0 0) 3

Kristal simetrileri, Kristal örgüleri, Grup kuramı, Ters örgü kavramı, Atomlardan saçılım, İdeal kristal kırınımı, Gerçek kristal kırınımı, Kristal yapı analizi



FİZ 523

KRİSTAL YAPI KARAKTERİZASYON YÖNTEMLERİ

S (3 0 0) 3

 X-ışınları Yöntemleri, Konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan, X-şınlarının elde edilmesi, diffraktometreler, deney türleri, kırınım deseni indisleme, özel yöntemler, EDAX v.s., Nötron Saçılma ve Kırınım Yöntemleri, İyon-katı, X-ışınları-katı etkileşimleri. X-ışınları fotoelektron spektoskobisi (XPS), Elektron Mikroskobu Yöntemleri, Taramalı ve geçirimli Elektron Mikroskobisinin (SEM ve TEM) temel ilkeleri. Gelişmiş TEM çalışma modları : Taramalı geçirimli elektron mikroskobisi (STEM), enerji dağılım spektroskobisi (TEM-EDS), yüksek çözünürlük elektron mikroskobisi. Auger elektron spektroskobisi (AES),


FİZ 524

ELEKTRİKSEL KARAKTERİZASYON YÖNTEMLERİ

S (3 0 0) 3

Yarıiletken karakterizasyona giriş. Çoğunluk yüktaşıyıcı özelliklerin incelenmesi yöntemleri; Direnç ölçüm yöntemleri: iki kontak ve dört-kontak yöntemleri, kontaksız yöntemler, Galvonomanyetik etkiler: Hall etkisi ve manyeto-direnç ölçüm yöntemi, elektriksel iletkenlik, Kapasite-gerilim, kapasite-akım, ve yük ölçüm yöntemleri. Derin enerji seviyelerinin ölçüm yöntemleri. Azınlık yüktaşıyıcı özelliklerin ölçüm yöntemleri, azınlık yük taşıyıcıların yaratılması ve tekrar birleşmesi özelliğine dayalı yöntemler, Kararlı-durum, tranziyent, ve modülasyon yöntemlerle yaşama süresinin ölçülmesi.


FİZ525

MANYETİK KARAKTERİZASYON DENEYSEL YÖNTEMLERİ

S (3 0 0) 3

İndüksiyon yöntemleri ,Duran, hareketli, dönen, titreşen çerçeve manyetometreler, titreyen örnek manyetometresi, akı manyetometresi, Malzeme özelliği değişimi yöntemleri, Hall etkisi manyetometresi, manyetodirençler, manyetooptik yöntemler, ince film manyetometreler, manyetik rezonans yöntemler, Diğer yöntemler, Dönme momenti manyetometresi, alınganlık tartıları, SQUID ler, elektron spin rezonans yöntemi, nükleer manyetik rezonans yöntemi, .



FİZ 526

OPTİK KARAKTERİZASYON YÖNTEMLERİ

S (3 0 0) 3

Katıların optik özelliklerine giriş, Optik mikrokopi yöntemi, spectroskopik elipsometri ve değişik uygulamaları, Işıl yansıma ve ışıl geçirgenlik spektroskopileri, Fotolüminesans, Raman spektroskopisi, elektrolüminesans, Fourier Transform Infrared Spectroscopi, Isıl Işın saptırma spektroskopisi, Kararlı-durum ve tranziyent ışıl iletkenlik spektroskopileri,



FİZ527

SIVI KRİSTALLER-I

S (3 0 0) 3

Temotropik mezojenlerin yapısal özellikleri ve noktasal simetrileri. Nematikler ve kolesterikler. Smektiklerin polimorfizmi. Ferroelektrik smektikler. Mezomorfik özelliklere etki eden faktörler ve moleküler yapının özellikleri. Diskotik smektik ve nematikler. Sıvı kristallerde yönelimsel etkileri. Yüzeylerin, manyetik ve elektriksel alanların etkisi. Sıvı kristallerde defektler. Kontinuum teorisi. Esneklik teorisi. Nematik ve smektiklerin optiği. Faz geçişler. Smektik-nematik faz geçişleri. Nematik-izotropik sıvı faz geçişleri, Mayer-Saupe teorisi. Landau-de Gennes teorisi. McMillan-Kobayashi teorisi. Sıvı kristallerde fiziksel etkiler: Frederickz etkisi, “konuk-ev sahibi” etkisi, flekzoelektrik etki. Elektrohidrodinamik karasızlık. Işığın dinamik saçılma etkisi. Termooptik etki. Termotropik sıvı kristallerin uygulamaları.



FİZ528

SIVI KRİSTALLER-II

S (3 0 0) 3

Liyotropik polimorfizmin doğası. İyonik ve zwitteriyonik amfifiller. Moleküller ve miseller. İzotropik ve anizotropik fazlar ve mezofazlar. Misellerin meydana gelmesinin termodinamiği. Amfifilik nematik ve kolesterik mezofazlar. Liyotropik sistemlerin faz halleri ve faz diagramları. Gibbs diagramları. Liyotropik faz geçişler. Termotropik faz geçişler. Mezomorfizmin, molekül, misel ve miselüstü yapılar ile ilişkisi. Liyotropik faz ve mezofazların optiksel özellikleri. Liyotropik fazlar ve mezofazların elektrofiziksel özellikleri. Çift elektriksel tabaka. Yönelimsel etkiler. Liyotropik nematik ve kolesteriklerin manyetooptiksel özellikleri. Kromonik fazlar. Metallomezojenlerin termotropik ve liyotropik mezomorfizmi. Liyotropik sıvı kristaller ve canlı organizmalar. Liyotropik sistemlerin uygulanmaları.



FİZ530

KUANTUM ALAN KURAMI -I

S (3 0 0) 3

Fotonlar ve Elektromanyetik Alanlar, Klasik Alanlar, Klasik Elektrodinamik, Dirac denklemi ve Dirac propagatörü; serbest alanların kuantumlanması; etkileşen alanlar, Komplex Klein-Gordon alanı, Dirac alanı, ikinci kuantizasyon, fermiyon propagatörü, S-Matris ve asimtotik teori, ayar teorileri için yol integrali, Wick teoremi, QED'de Feyman diyagramları.



FİZ531

KUANTUM ALAN KURAMI -II

S (3 0 0) 3

Pertürbasyon teorisi; ışımasal düzeltmeler; fonksiyonel metotlar, integral denklemleri ve bağlı durum problemleri; simetriler, sigma modeli, anomoliler; Abelien olmayan ayar alanları; asimtotik davranış, foton ve leptonun öz enerjileri, regülarizasyon, vakum polarizasyonu, renormalizasyon, renormalize edilmiş perturbasyon teorileri, renormalizasyon ve simetri, kendiliğinden simetri kırılması, ayar bozonları ve bozon kütleleri.



FİZ532

RELATİVİSTİK KUANTUM MEKANİĞİ

S (3 0 0) 3

Özel relativite ve 4 vektör kavramı, yaratma ve yoketme işlemcileri, relativistik halinin belirsizlik ilkesi, elektromanyetik alanın kuantumlanması Klein-Gordon denklemi;Dirac denklemi; Dirac denkleminin Lorentz kovariansı, Dirac spinörü ve bilineer kovariant biçimleri, serbest parçacık çözümleri, dış alan içinde Dirac parçacığı, iki merkezli Dirac denklemi; Foldy-Wouthuysen dönüşümleri; deşik kuramı.



FİZ533

KOZMOLOJI VE ASTRO-PARCACIK FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Kozmolojiye giriş, evren modelleri, büyük patlama, özel ve genel rölatiiviteye giriş, kozmik ışınlar, enerji tayfı, parçacık sağnağı, hadronlar ve leptonlar, nötrinolar, muonlar, galaktik propagasyon, gamma ışınları ve anti-protonlar, ivme ve Fermi mekanizması, astrofizik kavramları, elektromanyetik sağanaklar, kozmik ışın dedektörleri.



FİZ534

DETEKTOR FİZİĞİ

S (3 0 0) 3

Parcacik dedektörleri, iyonizasyon, sürüklenme ve dağılım, pozisyon ölçümü, zaman ölçümü, parçacık tanımlama metodları, enerji ölçümü, momentum ölçümü, yük ölçümleri, foton saptanması, oran odaları, emülsiyon, çok-telli oran odaları, sürüklenme odaları, parçacık dedektörlerinde kalorimetre, parçacık dedektörlerinde çözünürlük, dedektör sistemleri realizasyonu, sağlık fiziğinde radyasyon dedektörleri.


FİZ535

FIZIKTE ISTATISTIKSEL METODLAR ve VERI ANALIZI

S (3 0 0) 3

Fizikte Hata kavramı, hassaslık ve doğruluk, Olasılık, olasılık uzayları ve dağılımları, özel olasılık dağılımları, binom, poisson ve gauss dağılımları, rassal değişkenler, ortalama ve varyans,, hata analizi ve hata analizi uygulamaları, Ki-kare istatistiği, en küçük kareler metodu ve uygulamaları, olasılık testleri, fit bulma ve uygulamaları, Monte-Carlo (MC) yöntemi ve teknikleri, Fizikte MC uygulamaları, C++ programlama teknikleri ve bilgisayarla fizikte veri analizi uygulamaları,


FİZ536

İLERİ SİMÜLASYON TEKNİKLERİ I

S (3 0 0) 3

Model sistemler ve etkileşme potansiyellerinin oluşturulması. İstatistiksel topluluklar, termodinamik ortalamalar ve hesaplanmaları, zaman korelasyon fonksiyonları, taşıma özelliklerinin ve yapısal özelliklerin hesaplanması. Moleküler dinamik simülasyonu, atomik sistemler için hareket denklemleri, hareket denklemlerinin çözümünde kullanılan algoritmalar. Monte Carlo simülasyonu.



FİZ537

İLERİ SİMÜLASYON TEKNİKLERİ II

S (3 0 0) 3

Simülasyon yöntemleri, ikili etkişleşme potansiyelleri, çoklu-cisim etkileşme potansiyelleri, gömülmüş atom modeli potansiyelleri, Ab initio yöntemler. Çeşitli topluluklarda Moleküler Dinamik ve Monte Carlo simülasyonları. Simülasyon uygulamaları. Simülasyon programları.


FİZ538

YÜKSEK ENERJİ FİZİĞİNDE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

S (3 0 0) 3

C++ diline giriş ve C++ programlama teknikleri, nümerik çözümlerde C++ uygulamalrı, Mathematica programına giriş ve Mathematica programı uygulamaları, C++ ve Mathematica'da veri analizi, Linux işletim sistemine giriş, büyük sayısal verilerin işlenmesi ve MC teknikleri, LHC hızlandırıcısından alınan verilerin analizi



FİZ548

HESAPLAMALI FİZİKTE İLERİ YÖNTEMLER

S (3 0 0) 3

Kararlılık, iki boyutlu harekette düzen ve kaos,. Sınır değer ve özdeğer problemlerri, matris operasyonları. Veri analizi, rasgele sayı üeretecleri, zamana bağlı seri analizleri ve Fourier yöntemleri, sonlu farklar yöntemleri, kısmi diferansiyel denklemlker, optimizasyon


FİZ560

STANDART MODEL ve ÖTESİNDE AYAR TEORİLERİ

S (3 0 0) 3

Standart Modele giriş, QED ve QCD'de ayar teorileri, simetri ve korunum yasaları, kendilğinden simetri kırılması ve Higgs mekanizması, standart model ötesi ayar teorilerine giriş, süpersimetrik modeller, MSSM modeli, string kuramları, genel görelilik yasaları, kozmoloji, büyük birleşme kuramı ve herşeyn teori kuramlarına giriş.



FİZ549

KIZILÖTESİ IŞIK SPEKTROSKOPİSİ

S (3 0 0) 3

Rayasyon kaynakları ve detektörler, dağılımlı kızılötesi ışık spektroskopisi, Fourier spektroskopisinin temel ilkeleri, Fourier-dönüşümlü Raman spektroskopisi, elektronik ve titreşimli geçişler, çoklu kristalli malzemeler ve moleküller üzerine incelemeler, kristallerde kızılötesi ışık soğurulması ve yansıma olayları, sönümlü toplam yansıma, yarıiletken fiziğinde uygulamalar, kızılötesi ışık altında metallerin özellikleri, malzemelerin manyetik özellikleri


FİZ528

GÜNEŞ PİLLERİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

S (3 0 0) 3

Kristal yarıiletken malzeme büyütme tekniklerine giriş, standard tek kristal silisyum güneş pilleri teknolojisi, kumdan başlayan yarıiletken kalitesinde silisyum üretim teknolojileri, çoklu kristal silisyum güneş pili büyütme teknolojileri, ingot ve şerit silisyum büyütme teknolojileri, tek kristal ve epitaksiyel bileşik yarıiletken malzeme büyütme teknolojileri, ince film bileşik yarıiletken malzeme büyütme teknolojileri, tabakalı amorf ve nanokristal yarıiletken ince film güneş pilleri hazırlama teknolojileri, organik güneş pilleri üretim teknolojileri.




FİZ540

RADYASYONLARA KARŞI ZIRHLANMA

S (3 0 0) 3

Nötron, gama ve yüklü parçacıklara karşı zırhlama geometrileri, radyasyonlara karşı zırhlamada kullanılacak malzeme seçimi, kaynak geometrisinin etkileri, zırhlamada büyültme faktörünün etkileri, radyasyona karşı zırhlamada kullanılan bilgisayar program uygulamaları.



FİZ541

RADYASYON DOZ DEĞERLENDİRMESİ VE RİSK HESABI

S (3 0 0) 3

Sızan radyoaktivitenin çevreye yayılmasında kullanılan matematik modeller ve bilgisayar kodları, radyasyon geçiş yolları, radyoizotopların biyolojik etkileri, kısa zamanda alınan yüksek radyasyon dozlarının ani ve gecikmiş etkileri, kısa zamanda alınan düşük radyasyon dozlarının gecikmiş etkisi, radyasyonların genetik etkisi, radyasyon risk hesabı yöntemleri



FİZ 543

FAZ GEÇİŞLERİ I

S (3 0 0) 3

Bazı Sistemlerde Faz Geçişleri, Mikroskobik Model, Kritik Olaylar, İstatistiksel Mekanik ve Termodinaik., Kritik Üstler ve İlişkileri, Spin-1/2 Ising Modeli, Spin-1 Ising Modeli, Ortalama Alan Teorisi, Ising Modeli İçin Ortalama Alan Teorileri, Magnetik Faz Geçişlerinin Ortalama Alan Kuramı, Ortalam Alan Teorisinin Geçerliliği, Landau Teorisi.



FİZ 544

FAZ GEÇİŞLERİ II

S (3 0 0) 3

Aktarım Matrisi, Seri Açılımları, Tek Boyutlu Ising Modeli, Model Sistemlerinin Tam Çözümleri, Model Sistemlerin Yaklaşık Çözümleri, Üslerin Landau Kuramı, Termodinamik Fonksiyonların Ölçekleme Hipotezi, Statik Korelasyon Fonksiyonunun Ölçekleme Özelliği, Monte Carlo Simülasyonları, Ortalamaların Hesabı, Üç Boyutlu Ising Modeli, Karmaşık Sistemeler, Renormalizasyon Grubu.



FİZ 545

DİNAMİK SİSTEMLER VE KAOSA GİRİŞ I

S (3 0 0) 3

Kaotik Sistemler, Biyolojik Populasyon Büyümesinin Matematiksel Bir Modeli, Kaosun Evrenselliği, Feigenbaum Sayıları, Gerçek Sistemler İçin Yakınsama Oranı, Hal Uzayında Dinamik, Birinci-derece Diferansiyel Denklemlerle Tanımlanan Sistemler, Dinamik ve Karmaşık Karakteritik Değerler, Üç-Boyutlu Hal Uzayı ve Kaos, Kaosa Gidiş Yolları, Limit Çevrimler ve Poincare Kesimleri, Yarı-Periodik Davranış, Lyapunov Üstelleri.

H. G. Schuster (1995), Deterministic Chaos, VCH Press.





FİZ546

DİNAMİK SİSTEMLER VE KAOSA GİRİŞ II

S (3 0 0) 3

Poincare Kısımları ve İtere Edilen Haritalar, Evrensel Özellikler, Yarı-Periodiklik ve Kaos, Frekans Kitlenmesi, Winding Sayıları, Şeytan Merdiveni ve Farey Ağacı, Tekrarlanan Kesirler ve Fibonacchi Sayıları, Kesiklilik ve Kriz, Kaosun Ölçülmesi, Dinamik Değişkenlerin Zaman Serileri, Lyapunov Üstelleri, Kolmogorov-Sinai Entropisi, Fraktal Boyut, Korelasyon Boyutu.



FİZ590

SEMİNER

Z (3 0 0) 3

Öğrencinin, yüksek lisans tez konusu ile ilgili olarak literatür araştırması yapması ve tezi ile ilgili olarak yapacaklarını sunması.



FİZ595

YOĞUN MADDE FİZİĞİNDE ÖZEL KONULAR

S (3 0 0) 3

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez aşamasında her dönem belirli bir öğretim üyesinin sorumluluğu altında güncel yoğun madde ve malzeme fiziği konularını içeren bilimsel makalelerin okunması, değerlendirilmesi ve sunulması şeklinde işlenir. Konu ile ilgili dışarıdan ve içeriden öğretim üyeleri davet edilerek seminerleri ile derse katkıları sağlanır.



FİZ596

YÜKSEK ENERJİ FİZİĞİNDE ÖZEL KONULAR

S (3 0 0) 3

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez aşamasında her dönem belirli bir öğretim üyesinin sorumluluğu altında güncel yüksek enerji fiziği konularını içeren bilimsel makalelerin okunması, değerlendirilmesi ve sunulması şeklinde işlenir. Konu ile ilgili dışarıdan ve içeriden öğretim üyeleri davet edilerek seminerleri ile derse katkıları sağlanır.


FİZ597

RADYASYON FİZİĞİNDE ÖZEL KONULAR

S (3 0 0) 3

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez aşamasında her dönem belirli bir öğretim üyesinin sorumluluğu altında güncel çekirdek ve radyasyon fiziği konularını içeren bilimsel makalelerin okunması, değerlendirilmesi ve sunulması şeklinde işlenir. Konu ile ilgili dışarıdan ve içeriden öğretim üyeleri davet edilerek seminerleri ile derse katkıları sağlanır.



FİZ70X

UZMANLIK ALAN DERSİ

Z (4 0 0) 0

Tez çalışmasının hazırlanması aşamalarında, öğrenciye bilimsel destek ve tartışma olanaklarının sağlaması



FİZ80X

UZMANLIK ALAN DERSİ

Z (4 0 0) 0

Tez çalışmasının hazırlanması aşamalarında, öğrenciye bilimsel destek ve tartışma olanaklarının sağlaması
Yüklə 68,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə