1. studentski simpozij književnosti u organizaciji Filozofskoga fakulteta Osijek, Studentskoga književnog kluba AlephYüklə 18,78 Kb.
tarix20.10.2017
ölçüsü18,78 Kb.

1. studentski simpozij književnosti u organizaciji Filozofskoga fakulteta Osijek, Studentskoga književnog kluba Aleph te Odsjekâ za engleski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost te njemački jezik i književnost

Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća

Drugi poziv na sudjelovanje

Poštovani,

Ovim Vas putem pozivamo na sudjelovanje na prvom u nizu studentskih simpozija o znanosti o književnosti, koji organizira Studentski književni klub Aleph s osječkoga Filozofskog fakulteta u suradnji s Odsjecima za engleski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost te njemački jezik i književnost. Ovogodišnja je tema simpozija Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća. Simpozij će se održati 1. i 2. lipnja 2017. godine na Filozofskom fakultetu Osijek.

Zašto Fenomen obitelji u književnosti 20. stoljeća? S obzirom na brojnost tehnika pisanja, tematikâ te pristupa koji su se razvili tijekom 20. stoljeća u znanosti o književnosti, zauzimajući sebi svojstveno polje u okviru književnih teorija, obitelj je dobila, osim po formi (alternative nuklearnoj obitelji) i tipovima odnosa, nove vidove (nasilje, razvod, emancipacija žena, homoseksualne zajednice i dr.). Nažalost, nijedna od njih nije u središtu zanimanja imala sam fenomen obitelji. Bilo da je riječ o psihoanalitičkom pristupu, (post)strukturalističkom, feminističkom, marksističkom, queer ili pak pristupu postkolonijalne teorije, svi oni sadržavaju specifičan pogled na fenomen obitelji, no njezin se koncept ni u jednoj od njih nije potvrdio kao dominantan. Uloga obitelji svodila se tek na jedan u nizu dijagnostičkih prikaza navedenog pristupa, uzimajući je kao samo jednu od brojnih aspekata života. Bez obzira na njezinu slabu prepoznatljivost u navedenim pristupima, svi su oni doprinijeli stvaranju različitih vizura na fenomen obitelji u književnoj zbilji. Stavljanjem obitelji kao konstitutivne zajednice većine naroda kroz povijest u središte zanimanja, želja nam je ukazati na višeslojnost njezine međuuvjetovanosti sa svim promjenama koje su je zadesile te kojom se upravo pokazala kao polazište i osnova svemu drugom što je, kao i sve važno u životu, ostavilo svoj pečat i u književnosti.

Vodeći se navedenim donosimo i prijedloge mogućih pristupa zadanoj temi:  1. Roman odrastanja

  2. Obitelj u književnosti za djecu i mladež

  3. Pojavnost i učestalost različitih tipova obitelji u književnom tekstu (nuklearna obitelj te njezine alternative)

  4. Sociološke, filozofske, pedagoške i druge implikacije razumijevanja obitelji u književnosti

  5. Odnos pojedinca i obitelji – odnos obitelji i društva

  6. Queer, postkolonijalni, psihoanalitički, feministički, marksistički, (post)strukturalistički te drugi pristupi književnom tekstu koji tematizira fenomen obitelji

Navedenim nije iscrpljen mogući pristup navedenoj temi.

Drugi je rok za slanje sažetka 10. svibnja 2017. godine. Sudionici mogu očekivati povratnu informaciju o sudjelovanju na simpoziju do 15. svibnja, a do 20. svibnja trebaju potvrditi dolazak na simpozij.

Sažetak treba sadržavati od 1500 do 2000 znakova kojima će se opisati zadaci, ciljevi te instrumentarij dolaska do zaključaka, kao i rezultati istraživanja, te pet ključnih riječi. Tekst može biti na engleskom, hrvatskom te njemačkom jeziku. Treba rabiti font Times New Roman, veličine točaka 12 te uz prored 1,5. Prije teksta sažetka treba navesti ime(na) autora sažetka (maksimalno tri), stupanj obrazovanja, odnosno akademsku titulu ukoliko postoji, naziv Fakulteta te naslov rada.

Na simpozij se mogu prijaviti svi studenti preddiplomskih, diplomskih, integriranih i postdiplomskih studija humanističkih i društvenih znanosti.

Ispod teksta nalazi se prijavnica koju je potrebno ispuniti i poslati isključivo na adresu e-pošte skkalephffos@gmail.com.

NAPOMENA:

Za sudionike koji nisu iz Osijeka bit će organiziran smještaj te će organizator snositi troškove smještaja i ručka za sve sudionike. Troškovi puta nisu pokriveni.

S poštovanjem,Studentski književni klub Aleph

PRIJAVNICA

Ime i prezime:

Kontakt (telefon; mobitel):

Adresa:

E-mail adresa:

Grad, naziv odsjeka (katedre ili odjela), naziv fakulteta, sveučilišta, adresa fakulteta:

Vrsta studija (preddiplomski, diplomski, integrirani ili postdiplomski) i godina:

Je li vam potreban smještaj (odgovorite zadebljanjem jedne od ponuđenih opcija):


Da Ne

Meni (odgovorite zadebljanjem jedne od ponuđenih opcija):

Mesni Vegetarijanski

Naslov izlaganja:


Sažetak:
Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə