1707(47) dh. Mui, 9 2/8 Dahiliye Nezâreti Muhaberâtı Umumiye Dairesi



Yüklə 13,66 Kb.
tarix10.05.2018
ölçüsü13,66 Kb.
#43400

1707(47)

DH. MUİ, 49_2/8_1



Dahiliye Nezâreti

Muhaberâtı Umumiye Dairesi

Şube: 4

Evrak Numarası: 2258

Tarih: Fî 17 Kânûnı Evvel sene [1]325 / [30 Aralık 1909]

Şifre

Bitlis Vilâyeti Vekâleti'ne

Muş'un Dom karyesindeki Ermeni kilisesine Kürdler girerek bazı evânî ve kütüb ve elbisei ruhâniye sirkat ve kilise taşlarını da telvîs etdikleri ve müşevviklerinin Hacı Nazîr nâmında bir şahıs olduğu haber verilmekle serî‘an bi'ttahkik sıhhati tebeyyün etdiği takdirde mütecâsirlerinin derdest ve te’dîbleriyle eşyayı mesrûkânın istirdâdı ve neticesinin inbâsı.

DH. MUİ, 49_2/8_4

Bâbı Âlî

Dahiliye Nezâreti

Şifre Kalemi

Muş Mutasarrıflığı'ndan gelen şifre

Vilayeti celîleye cevaben yazılan telgrafnâme sureti zîre naklen arz olunur.

Fî 19 Kânûnı Evvel sene [1]325

Mutasarrıf

Rauf

Suret

C. 18 Kânûnı Evvel sene [1]325. Dom karyesi kilisesinden eşya sirkat edildiğine dair şimdiye kadar hiçbir şey işitmemiş idim. İşbu telgrafnâme üzerine murahhasa vekâletine Komiser Aram Efendi'yi i‘zâm ile sordurdum. Altı aydır murahhasa vekili idim. Böyle bir şeyden haberim yokdur demiş. Polis dairesinden ve sair icab edenlerden tahkik etdim. Her tarafdan ademi malumât beyân etdiler. Buradan bir kiliseden kütüb ve evânî ve elbise değil bir ufak taş alınsa derhal feryadlar, kıyametler koparırlar. Maamâfih yine hafiyyen tahkikâtla esası madde meydana çıkarılır. Şurasını da hasbe'lhamiye arz eylerim ki bu livâda Ermenilerin Kürdler aleyhindeki isnâdâtı mübâlağadan hâlî olmadığından daima ihtiyâtla telakki olunmalıdır. Fermân.

Fî 19 Kânûnı Evvel sene [1]325 / [1 Ocak 1910]

DH. MUİ, 49_2/8_3



Bâbı Âlî

Dahiliye Nezâreti

Şifre Kalemi

Aded: 595

Bitlis Vilâyeti'nden alınan şifre hallidir

C. 17 Kânûnı Evvel sene [1]325. Dom karyesi kilisesinden eşya sirkat edildiğine dair hükûmetce malumât olmadığı ve polis komiserlerinden birinin murahhasa vekili nezdine i‘zâmıyla edilen sual cevabında altı aydan beri kendisi murahhasa vekâletinde olup böyle bir maddenin vuku‘undan haberdâr olmadığını ifade eylediği ve Polis dairesinden ve sair icab edenlerden edilen tahkikâtda her tarafdan ademi malumât beyân edildiği böyle bir sirkat vuku‘unda hükûmete derhal müracaat tabiî olduğuna göre meselenin hakikatine ademi itimad ile beraber tahkikâta devam edilmekde olduğu ve Ermenilerin Kürdler aleyhindeki isnâdâtı mübâlağadan hâlî olmadığından daima ihtiyâtla telakki olunmak lâzım geleceği Muş Mutasarrıflığı'ndan cevaben bildirilmişdir. Fermân.

20 Kânûnı Evvel sene [1]325 / [2 Ocak 1910]

Bitlis Valisi Vekili

Sâlim

DH. MUİ, 49_2/8_5



Patrikhânei Milleti Ermeniyanı

İstanbul

Muş Sancağı'nın Dom karyesindeki Ermeni kilisesine Kürdler girerek bazı evânî ve kütüb ve elbisei ruhâniyeyi sirkat etdikleri gibi kilise taşlarını da pisledikleri ve bunların müşevviki Hacı Nazîr nâm Kürd olduğu mahallinden iş‘âr kılındığından emvâli mesrûkayı bularak kiliseye teslim olunmak ve mütecâsirleri haklarında takibâtı mukteziye icra kılınmak üzere icab edenlere emir ve iş‘âr buyurulması müsterhamdır. Fermân.

Fî Kânûnı Evvel sene [1]325 / [Ocak 1910]

DH. MUİ, 49_2/8_2



Bâbı Âlî

Dahiliye Nezâreti

Şifre Kalemi

Aded: 662

Bitlis Vilâyeti'nden alınan şifre hallidir

20 Kânûnı Evvel sene [1]325 zeyldir. Muş Mutasarrıflığı'ndan ahîren gelen 18 Kânûnı Sânî sene [1]325 telgrafnâmede Dom karyesi kilisesinde bazı eşyanın sirkat edildiği, bu da Muşlu Hacı (   ) Ağa'nın teşvikiyle adamları tarafından bir mâh evvel îkâ‘ olunduğu iddia olunması üzerine yapılan tahkikâtda edillei sübûtiye irâe olunamamış ise de ta‘mîki tahkikât için evrakın ciheti adliyeye tevdî‘ edildiği bildirilmiş ve mutasarrıflığın bu telgrafnâmesi evvelce arz olunan iş‘ârına mübâyin olmakdan dolayı vâki olan istîzâhı cevabında da beyânatı mebsûta tekrar edilmiş olduğu arz olunur.

Fî 21 Kânûnı Sânî sene [1]325 / [3 Şubat 1910]

Vekili Vali



Sâlim



Yüklə 13,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə