Campania din 1916



Yüklə 13,95 Kb.
tarix09.03.2018
ölçüsü13,95 Kb.
#31074

ROMANIA LA INCEPUTUL SECOLULUI AL XX-LEA

Participarea Romaniei la primul razboi mondial

Campania din 1916


In vara anului 1916 Antanta intervine pe langa guvernul Romaniei, considerand ca a sosit momentul ca Romania sa intre in razboi.

La 4 august 1916 Romania a semnat tratatul de alianta cu Antanta, iar la 14 august 1916 Romania a declarat razboi Austro - Ungariei. Antanta propune tarii noastre sa patrunda in Bulgaria, dar guvernul Romaniei nu este de acord cu aceasta tactica. Romania avea un efectiv de 562.000 militari organizati in 4 armate, din care trei dispuse de-a lungul Carpatilor, pe hotarul cu Austro-Ungaria si una de-a lungul Dunarii si in Dobrogea, condusa de generalul Constantin Prezan.

Antanta a preconizat pentru august 1916 o puternica ofensiva la Salonic, care sa tina in loc Bulgaria pentru a nu ataca Romania. Aceasta nu se poate desfasura in conditiile expuse in sedinta dintre guvernul Romaniei si Antanta datorita unei puternice ofensive germano-bulgare.

Armata romana a asaltat trecatorile Carpatilor, reusind eliberarea oraselor Brasov, Sf. Gheorghe, Fagaras, Orsova (conform manual: Sighisoara, Sibiu, Hunedoara).

Insa, la sfarsitul lui august, trupele Puterilor Centrale ( bulgaro-germane) sparg frontul la Turtucaia, fapt care i-a ajutat sa patrunda in Cadrilater si apoi in Dobrogea.

Trupele germane din vest, infrante la Verdun, sunt aduse pe frontul din est, din Transilvania pentru a ajuta armata austro-ungara. Aducerea lor a dus la oprirea ofensivei romanesti in Transilvania, romanii fiind nevoiti sa se retraga pe vechea frontiera, pe linia Carpatilor. Armata I-a romana din Dobrogea primeste ordin sa sustina granita de la Carpati, urmand ca trupele rusesti sa fie aduse in Dobrogea pentru a apara acest teritoriu. Dar rusii ajung prea tarziu in Dobrogea si pamantul este pierdut.

In noiembrie 1916, germanii sparg frontul pe valea Jiului, apoi pe Valea Oltului. In acelasi timp, la

Zimnicea patrund armatele germano-bulgare, conduse de feldmaresalul Mackensen, care a inaintat rapid in directia Bucurestiului. Acum au loc mari lupte la Podul Jiului si apoi romanii au incercat o ultima rezistenta pe linia Neajlov-Arges. In batalia de la Podul Jiului s-a inrolat Ecaterina Teodoroiu. Cu tot eroismul lor, romanii vor fi infranti.

Dupa incercarea de a opri fortele puterilor centrale de a inainta spre Bucuresti, va avea loc invazia trupelor germano-austro-ungaro-bulgaro-turcesti. Capitala nu a putut fi salvata si a urmat retragerea generala a Armatei romane, a regelui, Parlamentului si a Guvernului, precum si aunei parti a populatiei civile in Moldova.

Campania din vara anului 1917


In teritoriile ocupate (in Oltenia si Muntenia) se instaureaza un regim aspru de ocupatie. Mijloacele de transport, lemnele, carbunele, alimentele, sunt rechizitionate de la populatie pentru a aproviziona frontul si populatia din Germania. Pentru romani se introduce un sistem de rationalizare a hranei constituita din resturi de alimente si surogate. Multi tineri sunt ucisi, fiind acuzati de spionaj sau colaborare cu partizanii din Gorj si Mehedinti, care erau condusi de Victor Popescu, un invatator sublocotenent in rezerva scapat din prizonierat.

In teritoriul liber al Moldovei, din ianuarie pana in mai 1917 are loc refacerea armatei si dotarea ei cu tunuri, avioane, mitraliere, masti pentru gaze, grenade, aduse din Franta, precum si cu automobile blindate aduse din Anglia. Toate acestea sosesc prin Rusia in Romania. Ofiterii si soldatii romani sunt instruiti de misiunea militara franceza si armata romana este organizata in 2 armate cu un efectiv de aprox. 400.000 oameni. Acestia urmau sa fie ajutati de 3 armate rusesti insumand aprox. 1.000.000 de militari.

Pentru vara anului 1917 era programata spargerea frontului in zona Focsani Namoloasa atat de catre comandantii nostri, cat si de inamici. Puterile centrale urmareau scoaterea Romaniei din razboi si invadarea Rusiei, in timp ce Antanta urmarea infrangerea Germaniei si ocuparea Transilvaniei.

La 11 iulie 1917 armata a II-a condusa de generalul Alexandru Averescu obtine in tinutul Vrancei, la Marasti o frumoasa victorie, eliberand 30 de sate. Aceasta victorie nu este insa exploatata datorita infrangerii suferite de armata rusa in Bucovina. Aceasta, in retragere, ar fi putut periclita spatele trupelor ruso-romane de pe intregul front din Moldova. Totusi, victoria Armatei a 2-a romane i-a determinat pe germani sa dea atacul la 24 iulie 1917 la nord, in zona Focsani, pe directia Marasesti-Adjud, pe frontul Armatei I romana, condusa de generalii Constantin Cristescu si Eremia Grigorescu, cu scopul de a incercui armata lui Averescu.



Armata I-a romana a respins timp de 2 saptamani puternica ofensiva dusmana la Marasesti.

In acelasi timp, la Oituz, Armata a II-a este puternic atacata de inamici. Aceasta reuseste totusi sa opreasca inaintarea dusmanilor.

Vor ramane vesnice actele de eroism ale sublocotenentului voluntar Ecaterina Teodoroiu, ale capitanului mitralior Grigore Ignat si ale caporalului aruncator de grenade Constantin Musat.

Luptele duse pe frontul romanesc au avut ca rezultat esecul planurilor germane de ocupare rapida a Moldovei si de cucerire a portului Odessa.

Victoria romaneasca a avut ecou peste hotare.

Romania in anul 1918 (pag 95)

In lunile octombrie-noiembrie 1917 are loc victoria revolutiei bolsevice, in urma careia Lenin preia conducerea. El va incheia pace separata cu puterile Centrale (fostii sai inamici) la Brest-Litovsk. In urma acestei paci Romania ramane singura pe frontul de rasarit.

Semnarea pacii de la Brest-Litovsk a fost urmata de ocuparea rapida a Ucrainei de catre trupele germane si austro-ungare. Armata romana era amenintata cu incercuirea si nici nu mai avea posibilitatea de a gasi sprijin pentru a se aproviziona cu munitii, piese de schimb si armament.

In aceste conditii Romania nu mai putea continua razboiul si trebuie sa incheie pace separata. Tratatul preliminar s-a semnat in martie 1918 la Buftea Bucuresti, iar la 24 aprilie 1918 a urmat tratatul prin care se infaptuia pacea « odioasa » de la Bucuresti, un adevarat dictat cu conditii inrobitoare pentru Romania. Tratatul e semnat de Alexandru Marghiloman, seful guvernului de la Bucuresti.



Tratatul prevedea :

- Dobrogea era preluata de Bulgaria, iar Romania mai avea access la Marea Neagra doar prin portul Constanta.

- Austro-Ungaria primea 5.600 km2 de zona paduroasa, suprafata ce cuprindea varfurile Negoiu, Caraiman, Ceahlau

- Romania trebuia sa predea intregul surplus de cereale si petrol Germaniei ; sa accepte monopolul Germaniei asupra titeiului si o arendare de terenuri agricole pe o durata de 90 de ani.

- Armata romana era partial demobilizata in prezenta fortelor dusmane.

- Regele Ferdinand a refuzat sa semneze acest tratat, care nu a mai putut fi aplicat datorita victoriilor obtinute de fortele Antantei pe frontul apusean si in Macedonia.



Armata romana a fost mobilizata din nou la sfarsitul lunii octombrie 1918 (conf. Prof. La10 noiembrie) pentru a elibera pamantul tarii. La 11 noiembrie Germania a capitulat si razboiul s-a incheiat.

La 18 noiembrie regele revine la Bucuresti.
Yüklə 13,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə