Çinko Sementasyonu ile Altın Eldesi



Yüklə 104,02 Kb.
tarix26.03.2022
ölçüsü104,02 Kb.
#84740
Sementasyon 1. soru


Çinko Sementasyonu ile Altın Eldesi

1888'den beri, toz veya talaş şeklinde çinko kullanımı, çözeltilerden altın ve gümüşün geri kazanılması için çinko sementasyonu içeren Merrill-Crowe prosesinin iyi bilinen bir parçasıdır. Çözeltideki gümüş-altın oranı yüksek olduğunda, çözeltinin cıva içeriği yüksek olduğunda, yüksek konsantrasyonlarda yüzdürme reaktifleri veya diğer organikler mevcut olduğunda veya operasyon ölçeği küçük olduğunda da kullanılır.

Altının çinko sementasyonunu tanımlayan reaksiyon şu şekilde gösterilmektedir:

Gerçek koşulları ve stokiyometriyi daha iyi temsil ettiği düşünülen alternatif bir reaksiyon (Marsden ve House, 1992) şu şekilde gösterilmektedir:



Altın atomu bir elektron alır ve (+1) oksidasyon durumundan metalik (0) oksidasyon durumuna indirgenir; çinko atomu iki elektron verir ve metalik (0) durumundan (+2) oksidasyon durumuna oksitlenir. Altın metali, paslanmaya ve çözünmeye devam eden çinko partikülü üzerine kaplanır.



Proses:

Merrill-Crowe sürecindeki ana adımlar şunlardır: arıtma, havayı alma, çinko sementasyon ve filtrasyon. Çözelti, ya yığın liç işleminin yüklü çözelti havuzundan ya da katı-sıvı ayırma bölümünün arıtılmamış çözelti deposundan alınır. Etkili sementasyonun gerçekleşmesi için çözeltinin yaklaşık 1 ppm askıda katı maddeye berraklaştırılması gerekir. Bundan sonra çözelti, arıtılmış çözelti tankından hava tahliyesine veya Crowe kulesine pompalanır. Bu kuleye bir vakum uygulanır ve çözeltinin çözünmüş oksijen içeriği yaklaşık 7 ppm'den 1 ppm'nin altına düşürülür. Çözelti kuleden filtre pres besleme pompasına akar. Çinko tozunu içeren ürün vermeyen bir çözelti akışı, çinko koni veya emülgatörden, pompa emişinden önce boruya girer. Gerekirse kurşun nitrat da bu noktada eklenebilir. Çökeltilmiş veya sementasyona uğramış altın ve diğer değerli metallerin yanı sıra fazla çinko ve diğer baz metaller çökelti filtresinde toplanır. Periyodik olarak, bu filtre boşaltılır. Çökelti, cıva ve baz metal içeriğine bağlı olarak, rafine edilmeden önce kurutulabilir veya kalsine edilebilir.(Walton, 2005)





Proses Aşamalarında Kullanılan Ekipmanlar:

  1. Clarification

Bu adım, gelen çözeltinin netliğine bağlı olarak bir veya iki aşama içerebilir. İlk aşama, eğer kullanılıyorsa, tipik olarak bir tırmık arıtıcı veya bir hazne arıtıcıdır. Bu adım, çözeltinin berraklığını yaklaşık 25 ppm'den daha az askıda katı madde olacak şekilde geliştirir. İkinci adım tipik olarak bir basınçlı yaprak filtre veya kum arıtıcıdır. Yaprak filtre çökelmenin gerçekleşmesi için gereken 1 ppm askıda katı maddeyi elde etmede daha uygundur.

  1. De-aeration

Vakum, tipik olarak salmastra suyu olarak ürün vermeyen çözelti kullanan sıvı halkalı bir vakum pompası ile kulenin tepesine uygulanır. Kule ayrıca çözelti çıkışında bir girdap kırıcı içermelidir. Bazı tesisler, kule ile vakum pompası arasında bulunan bir barometrik tank içerir. Bu tank, ilişkili barometrik ayaklarıyla, özellikle su basmış koşullarda altın içeren çözeltinin vakum pompasına taşınmasını önler.

  1. Zinc cementation

Bu adım, ana proses-çözelti akışı ile aynı doğrultuda olabilen, yani hava giderme kulesinin altında veya alternatif olarak, filtre-pres besleme pompasının emme hattının üzerinde bulunan bir çinko koni veya emülgatörde gerçekleşebilir. Çoğu çökelme, çözelti çinko ilave noktasından ziyade, fazla çinko içeren çökelti keki içinden geçerken çökelti filtresinde meydana gelir.

  1. Precipitate filtration

Plaka ve çerçeve veya gömme plaka filtre presi çökeltiyi geri kazanmak için yaygın olarak kullanılır. Boşaltmak ve tekrar devreye almak yüksek işçilik gerektirse de kurulumu nispeten ucuzdur. Artık mevcut olan daha büyük filtre preslerindeki son gelişmeler, boşaltmayı kolaylaştırmak için plakaları aşamalı olarak hareket ettirmek için plaka kaydırıcıları içermektedir. Plakalar arasında filtre bezleri veya kağıtların kullanılması kekin ayrılmasını ve pres temizliğini kolaylaştırabilir.

  1. Precipitate handling and treatment

Daha büyük tesislerin bazılarında, çökelti hacimleri büyük olabilir ve özellikle filtre presleri söz konusu olduğunda, malzeme taşımayı kolaylaştırmaya özen gösterilmelidir. Çökeltiyi kurutma fırınlarına, imbiklere veya arıtma fırınlarına taşımak için nispeten basit konveyörler, makaralı konveyörler veya arabalar ve hatta depolama kutuları kullanılabilir. Ayrıca, çökeltiler cıva içerebileceğinden hijyen ve toz kontrolü önemlidir.

Walton, R. (2005). Zinc cementation. In Developments in Mineral Processing (Vol. 15, Issue C, pp. 589–601). https://doi.org/10.1016/S0167-4528(05)15024-8



 
Yüklə 104,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə