Cins Değişikliği Hk



Yüklə 12,49 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü12,49 Kb.
#7164

Genelge No: 1997/8

Genelge Tarihi: 21.08.1997

Konusu: Cins Değişikliği Hk.
İlgi: 08.08.1997 tarihli protokol,

Arsa ve Araziler üzerine yeni inşa edilen yapılar ile yıkılan yapılar nedeniyle tapu sicilinde cins değişikliği işlemleri, mal sahiplerinin talebine istinaden yapıldığından, Kadastro Müdürlüklerine talepte bulunulmadıkça tapu sicilinde cins değişikliği işlemleri gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle, tapu sicili mevcut durumu göstermemekte ve güncelliğini kaybetmektedir.

Uygulamada görülen sakıncaların ortadan kaldırılması ve cins değişikliğinin yapının kullanmaya başlamasından önce yaptırılması maksadıyla Valilik (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü), belediyeler ile tapu ve kadastro birimlerince yapılacak işleri belirleyen ilgi protokol düzenlenmiştir.

Buna göre, işlemler aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır.

1) Belediye ve Valilikler, (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) yapı kullanma izin belgesi almak üzere yapılan başvurularda; gerekli incelemeleri yaparak yapının kullanma izin belgesi almaya uygun olduğunu belirledikten sonra cins değişikliğinin yapılması ve sonucunun bildirilmesini kadastro müdürlüğünden yazı ile isteyecek ve ilgisinin müdürlüğe başvurusunu sağlayacaktır.

Kadastro Müdürlüğü ilgilisinin talebini alarak cins değişikliğinin teknik işlemlerini tamamladıktan sonra, dört nüsha düzenleyeceği tescil bildirimini tapu sicil müdürlüğüne gönderecektir. Tapu sicil müdürlüğü, tescil işleminden sonra tescil bildiriminin üç nüshasını kadastro müdürlüğüne geri gönderecektir.

Kadastro müdürlüğü, değişikliği paftasına ve klasörüne işledikten sonra tescil bildiriminin bir örneğini belediye veya valiliğin yazısına cevaben gönderecektir.

Belediye veya valiliklerce cins değişikliği yapılmayan yapılara, yapı kullanma izin belgesi verilmeyecektir.

Tarımsal yapılarda (besi ahırı, tavuk kümesi vb.) ilgili taleplerde de aynı işlemleri yapılacaktır.

2) 3194 sayılı İmar Kanununun 27 nci maddesine göre, Belediye ve mücavir alanlar dışında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanların köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yaptıkları yapılar için inşaat ve iskan ruhsatı aranmadığından, bu alanlarda yapılacak cins değişikliği işlemlerinde muhtarlıkca verilmiş izin belgesi aranacaktır.

3) İmar mevzuatına göre yapı kullanma izin belgesi alınmasını gerektiren alanlarda, kadastro müdürlüklerine ilgililerince doğrudan yapılan başvurularda; yapı kullanma izin belgesi ibraz edilmeyen cins değişikliği talepleri karşılanmayacaktır.

4) Yıkılan yapıların cins değişikliği taleplerinde; kadastro müdürlüğü elemanlarınca zeminde gerekli inceleme yapıldıktan sonra değişiklik için tescil bildirimi düzenlenecektir.

5) 13.04.1989 tarih, 300.2/19 ve 01.12.1993 tarih 1993/6 nolu genelgelerin bu genelgeye aykırı hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve bildiriş uyarınca uygulama yapılmasını rica ederim.


Işılay Saygın

Devlet Bakanı



PROTOKOL

Taşınmaz mal üzerine yeni inşa edilen yapılar ile yıkılan yapılar nedeniyle tapu sicilinde cins değişikliği işlemleri, mal sahiplerinin talebine istinaden yapıldığından, 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin 13 nolu bendinin (a ve c) fıkraları gereğince, cins değişikliği harçları vergi dairesince tahsil edilmiş olsa dahi, mal sahibi veya mal sahiplerinden birisi tarafından tapu sicil ve kadastro müdürlüklerine talepde bulunulmadıkca teknik işlemler ikmal edilmediğinden, tapu sicilinde cins değişikliği işlemleri gerçekleştirilememektedir. Bu durumda, harcın alınma amacı sağlanmadığı gibi, doğru ve gerekli bilgilerin tapu sicilinde gösterilmesi de mümkün olmamaktadır.

Cins değişikliği işlemlerinde uygulamada görülen aksaklıkların giderilmesi ve yeni yapılan yapılar dolayısıyla taşınmaz malın cins değişikliği işlemlerinin hizmet bütünlüğü içerisinde tamamlanabilmesi için, Belediyede veya Valilikler (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) ile kadastro ve Tapu Sicil Müdürlüklerince, bundan sonra aşağıda açıklandığı şekilde uygulama yapılacaktır.

Belediye ve Valiliklerce (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce, cins değişikliği harcı tahsil edildikten sonra, cins değişikliğine esas olarak teknik çalışmaların yapılması için, mal sahibinin veya mal sahiplerinin birisinin bu konudaki talebi ilgili kadastro müdürlüğüne iletilecektir.

Kadastro Müdürlüklerince, döner sermaye ücreti tahsil edilip, harç ilişiğinin kesildiği saptandıktan sonra işleme ait belgeler ilgili Belediye veya Valiliğe (Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü) gönderilecektir. Yapı kullanma izin belgesi verildikten sonra, bu belgenin Belediye veya Valilikçe mahallin kadastro ve tapu sicil müdürlüğüne iletilmesi üzerine gerekli tescil işlemi yapılacaktır.

Yukarıda belirtilen hususlarda, Başbakanlık Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünce genelge yapılarak uygulamaya yön verilecektir. 08/08/1997


Işılay Saygın Murat BAşESGİOşLU

Devlet Bakanı İçişleri Bakanı



Geri Dön
Yüklə 12,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə