Declaratie privind prima reuniune a Comitetului de Urgenta rsi (Regulamentul International Sanitar) privind focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest 2014



Yüklə 20,62 Kb.
tarix25.03.2018
ölçüsü20,62 Kb.
#33279

Declaratie privind prima reuniune a Comitetului de Urgenta RSI (Regulamentul International Sanitar) privind focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest 2014

Declaratie OMS

08 august 2014

Prima intalnire a Comitetului de Urgenta convocat de catre Directorul General in conformitate cu Regulamentul Sanitar International (2005) a avut loc prin teleconferinta in zilele de 06-07 august 2014 la Geneva. Subiectul discutat a fost focarul produs de infectia cu virusu Ebola din Africa de Vest (EVD, sau "Ebola").

Membrii si expertii Comitetului de Urgenta au participat in cele doua zile la teleconferinta. In acord cu RSI (2005) au participat la sesiunea de informare din 06 august 2014 urmatoarele statele afectate: Guineea, Liberia, Sierra Leone, si Nigeria.

In timpul sesiunii de informare, Secretariatul OMS a furnizat o actualizare si o evaluarea a situatiei focarului de Ebola din Africa de Vest. Statele afectate, mentionate mai sus, au prezentat date privind evolutiile recente din tarile lor, inclusiv masurile luate pentru punerea in aplicare a strategiilor de control rapid, precum si lacunele si provocarile existente referitoare la raspunsul/ masurile luate in focar.

Dupa discuti si deliberari Comitetul a efectuat, pe baza informatiilor furnizate, urmatoarele recomandari:

• focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest constituie un "eveniment extraordinar" si un risc pentru sanatatea publica in alte state;

• consecintele unor posibile raspandiri internationale sunt deosebit de grave, avand in vedere: virulenta virusului, modelele de transmitere in comunitate si in unitatile medicale, precum si sistemele de sanatate fragile din tarile afectate actual si din tarile cu risc crescut.

• un raspuns international coordonat este considerat esential pentru a opri si a impiedica raspandirea internationala a infectiei cu virus Ebola.

Punctul de vedere unanim al Comitetului a fost ca s-au indeplinit conditiile pentru a fi declarata Stare de Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala.

Focarul actual de EVD a avut debutul in Guineea, in decembrie 2013. Acest focar, in prezent, s-a extins in Guineea, Liberia, Nigeria si Sierra Leone. Din 4 august 2014 tarile afectate au raportat 1711 cazuri (1070 confirmate, 436 de probabil, 205 suspecte), inclusiv 932 decese. Acesta este pana in prezent cel mai mare focar de EVD inregistrat vreodata. Ca raspuns la acest focar un numar de tari neafectate au emis o serie de recomandari referitoate la calatoriile in statele afectate de infectia cu virus Ebola.

In urma prezentarilor efectuate de catre statele afectate si a discutiilor ulterioare ale Comisie, s-au evidentiat o serie de provocari pentru tarile afectate:

• sisteme de sanatate fragile cu deficite semnificative in resurse umane, financiare si materiale, ducand la compromisuri in elaborarea unui raspuns adecvat de control a focarului de EVD;

• lipsa de experienta in ce priveste focarele Ebola; perceptiile gresite asupra bolii, inclusiv asupra modul de transmitere, sunt comune si continua sa fie o provocare majora in unele comunitati;

• mobilitate ridicata a populatiei si dovezi de circulatietransfrontaliera a calatorilor infectati;

• mai multe serii de transmitere au avut loc in cele trei capitale Conakry (Guineea); Monrovia (Liberia); si Freetown (Sierra Leone);

• au fost identificat un numar crescut de infectii in randul cadrelor medicale, evidentiind practici inadecvate de control al infectiilor in mai multe centre de tratament.

Comitetul a furnizat urmatoarele recomandari pentru a fi luate in considerare de Directorului General in vederea abordarii focarului de infectie cu virus Ebola, in conformitate cu RSI (2005).

Statele cu transmitere a infectiei cu virus Ebola

• Seful statului ar trebui: sa declare urgenta nationala; sa furnizeze personal natiunii informatii cu privire la situatie, la masurile luate ca raspuns in focar si rolul esential al comunitatii in asigurarea controlului sau rapid; sa asigure accesul imediat la finantare de urgenta pentru a fi initiate si sustinute operatiunile de raspuns; si sa se asigure ca sunt luate toate masurile necesare pentru mobilizarea si remunerarea fortei de munca din domeniul medical.

• Ministrii Sanatatii si alti lideri din sanatate ar trebui sa-si asume un rol evident in coordonarea si implementarea masurilor de interventie de urgenta pentru Ebola, dintre care un aspect fundamental ar trebui sa il aiba intalnirile periodice cu comunitatile afectate si vizitarea centrelor de tratament.

• Statele ar trebui: sa activeze mecanismele/planurile proprii de urgenta si sa stabileasca un centru operational de urgenta, sub autoritatea sefului statului, pentru a coordona suportul intre toti partenerii, si intre sectoarele de informare, securitate, finante si alte sectoare relevante, si sa asigure implementarea eficienta si monitorizarea masurilor corespunzatoare de control al focarului de infectie cu virus Ebola. Aceste masuri trebuie sa includa: prevenirea si controlul infectiilor, constientizarea comunitatii, supraveghere, teste precise de diagnostic de laborator, urmarirea si monitorizarea contactilor, managementul de caz, precum si comunicarea de informatii exacte, in functie de evolutia situatiei, intre tari. Pentru toate zoneleafectate si cu risc crescut, mecanisme similare ar trebui stabilite la nivel de stat / provincie si la nivel local pentru a asigura o coordonare stransa intre toate nivelurile.

• Statele trebuie sa se asigure ca exista un efort de implicare la scara mare si sustinut de implicarea pe deplin a comunitatii - prin intermediul liderilor locali religiosi, a vracilor si a celor traditionali - astfel comunitatea are un rol important in identificarea cazului, urmarirea contactilor si in educarea populatiei la risc. Populatia ar trebui sa fie pe deplin familiarizata de beneficiile instituirii unui tratamentului precoce.

• Este esential sa se stabileasca un punct de livrare pentru a fi asigurata o cantitate suficienta de produse medicale, de echipamentele de protectie speciala (PPE), disponibile pentru cei care au nevoie de ele, incluzand cadrele medicale, tehnicieni de laborator, personalul de curatenie, personalul implicat in serviciile de inmormantare si alte persoane care pot veni in contact cu cei infectati sau cu materiale contaminate.

• In zonele cu transmitere intensa (de exemplu, in zona transfrontaliera din Sierra Leone, Guineea, Liberia), furnizarea de servicii clinice de ingrijire de calitate, precum si de materiale si de suport psiho-social pentru populatiile afectate ar trebui sa fie utilizate ca baza pentru reducerea circulatiei persoanelor, insa masuri suplimentare extraordinare, cum ar fi carantina trebuie sa fie utilizate de cate ori este necesar.

• Statele trebuie sa se asigure ca personalul medical a primit: masuri de securitate adecvate privind siguranta si protectia; plata la timp a salariilor si, dupa caz, plata pentru expunerea la pericol; educatie si instruire adecvata pentru prevenirea si controlul infectiei, inclusiv utilizarea corecta a PPE.

• Statele trebuie sa se asigure: ca centrele de tratament si laboratoarele pentru un diagnostic corect sunt situate cat mai aproape posibil de zonele de transmitere; ca aceste centre au un numar adecvat de personal calificat, echipamente si accesorii suficiente in raport cu volumul de lucru; securitatea necesara pentru a asigura protectia personalului si a reduce la minimum riscul de externare prematura a pacientilor din centrele de tratament; si ca personalul este monitorizata si instruit regulat asupra masurilor de prevenire si control al bolii.

• Statele ar trebui sa efectueze screening-ul la iesire al tuturor persoanelor in aeroporturi, in porturile maritime internationale si in punctele de trecere, pentru boli febrile de cauza inexplicabila in concordanta cu o potentiala infectie cu virus Ebola. Screening-ul la iesire ar trebui sa contina, cel putin, un chestionar, masurarea temperaturii si, in cazul in care exista febra, o evaluare a riscului ca febra sa fie cauzata de EVD. Oricarei persoane cu simptomatologie in concordanta cu definitia EVD nu ar trebui sa-i fie permis sa calatoreasca cu exceptia cazului aflat in curs de evacuare medicala corespunzatoare.

• Nu ar trebui sa existe nici o calatorie internationala a contactilor si a cazurilor de Ebola, cu exceptia cazului in curs de evacuare medicala corespunzatoare. Pentru a reduce riscul de raspandire internationala a EVD:


  • cazurile confirmate trebuie sa fie imediat izolate si tratate intr-un centru de tratament Ebola, restrictionarea calatoriilor nationale sau internationale pana cand 2 teste de diagnostic specifice pentru infectia cu virus Ebola, efectuate la diferenta de 48 de ore, sunt negative;

  • contactii (care nu includ lucratori in domeniul sanitar protejati in mod corespunzator si personalul de laborator, care au avut o expunere neprotejata) trebuie sa fie monitorizati zilnic, sa li se limiteze calatoriile nationale si sa le fie restrictionate calatoriile internationale timp de 21 de zile dupa expunere;

  • cazurile probabile si suspecte ar trebui sa fie imediat izolate iar calatoriile trebuie sa fie restrictionate in conformitate cu clasificarea lor ca un caz confirmat sau ca si contact.

• Statele trebuie sa se asigure ca funeraliile si inmormantarile sunt efectuate de catre personal bine instruit, sa asigure prezenta famililor si a practicilor culturale, in concordanta cu reglementarile nationale de sanatate, pentru a reduce riscul de infectie cu virus Ebola. Circulatia transfrontaliere a persoanei decedate clasificata ca suspecta, probabila sau confirmata cu EVD ar trebui sa fie interzisa, cu exceptia cazului autorizat, in conformitate cu prevederile de biosecuritate la nivel international.

• Statele trebuie: sa se asigure ca ingrijirile medicale corespunzatoare sunt disponibile pentru echipajele si personalul companiilor aeriene care opereaza in tara; sa coopereze cu companiile aeriene pentru a facilita si armoniza comunicarea, pentru gestionarea pasageriilor simptomatici in concordanta cu RSI (2005), a mecanismelor de identificare a contactilor si utilizarea informatiilor privind localizarea pasagerilor in aeronava daca este necesar.

• Statele cu transmitere/circulatie EVD ar trebui sa ia in considerare amanarea evenimentelor in masa pana cand transmiterea/circulatia EVD este intrerupta.

Statele cu cazuri potentiale sau confirmate de Ebola, si statele neafectate dar cu frontiere terestre cu state afectate

• Statele neafectate cu frontierele terestre invecinate statelor cu transmitere Ebola ar trebui sa stabileasca de urgenta supravegherea clusterelor cu febra inexplicabila sau a deceselor cauzate de boli febrile; sa asigure acces la investigatii de laborator pentru diagnosticarea EVD; sa se asigure ca lucratorii din domeniul sanatatii sunt informati si instruiti asupra procedurilor de preventie si control al EVD; si sa stabileasca echipele de interventie rapida pentru investigarea si gestionarea cazurilor si contactele EVD.

• Orice stat care detecteaza un caz suspect sau confirmat Ebola, contact Ebola, sau decese inexplicabile din cauza unei boli febrile, ar trebui sa trateze aceste evenimente ca pe o urgenta de sanatate si sa ia masuri imediate, in primele 24 de ore, pentru a investiga si a opri un potential focar de infectie cu virus Ebola prin instituirea managementul de caz, stabilirea diagnosticului si urmarirea, monitorizarea contactilor.

• Daca transmiterea Ebola este confirmata in statul respectiv, trebuie sa fie implementate toate recomandarile pentru State cu transmitere Ebola, atat la nivel national cat si la nivel local, in functie de contextul epidemiologic si de risc.



Toate Statele

• Nu ar trebui sa existe nici o restrictie pentru calatorie sau pentru comert la nivel international; restrictiile mentionate in aceste recomandari, care trebuie sa fie puse in aplicare, se refera la calatoriile pentru cazurile si contactii de EVD.

• Statele ar trebui sa ofere turistiilor in tarile afectate de Ebola si in zonele cu risc crescut, informatii relevante privind riscurile, masurile pentru reducerea la minim a riscurilor, precum si sfaturi pentru gestionarea unei potentiale expuneri.

• Statele ar trebui sa fie pregatite pentru a detecta, investiga, si gestiona cazurile de Ebola; fiind necesara asigurarea accesului la un laborator calificat pentru diagnosticarea EVD. Dupa caz, statele trebuie sa gestioneze calatorii cu boli febrile inexplicabile care vin din zone cunoscute ca infectate cu Ebola si sosesc pe aeroporturile internationale sau in puncte de trecere importante.

• Publicului trebui sa-i fie furnizate informatii corecte si relevante cu privire la focarul de infectie cu virus Ebola si la masurile luate de reducere a riscului de expunere Ebola.

• Statele ar trebui sa fie pregatit pentru a facilita evacuarea si repatrierea cetatenilor (de exemplu, lucratori din domeniul sanitar), care au fost expusi la infectia cu virus Ebola.

Comitetul a subliniat importanta continuarii sprijinului acordat de catre OMS si alti parteneri nationali si internationali pentru implemetarea eficienta si monitorizarea acestor recomandari.

Pe baza acestor recomandari si a rapoartelor intocmite de catre state afectate si a informatiilor disponibile in prezent, Directorul General a acceptat evaluarea Comitetului si pe 08 august 2014 a declarat focarul de infectie cu virus Ebola din Africa de Vest o urgenta de sanatate publica de importanta internationala. Directorul General a aprobat recomandarile Comitetului si le-a transmis in 08 august 2014 ca recomandari temporare in conformitate cu RSI (2005), pentru a reduce raspandirea internationala a infectiei cu virus Ebola. Directorul General a multumit membrilor Comisiei si le-a solicitat reevaluarea situatiei in termen de 3 luni.



Documentul in original, in limba engelza, poate fi accesat aici (http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2014/ebola-20140808/en/ )
Yüklə 20,62 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə