Din nasihattiR



Yüklə 7,41 Kb.
tarix06.05.2018
ölçüsü7,41 Kb.
#42532

DİN, SAMİMİ OLMAKTIR.

Aziz Mü’minler!

Din, hayatla başlayan bir olgudur. İnsanın insanla, insanın tabiatla ve insanın Yaratıcısı ile ilişkilerini tanzim eden ilahî kaynaklı bir sistemdir. Din, doğru anlaşıldığı zaman insan hayatında su ve hava kadar tabiidir. Ancak yanlış anlaşılan din, dinsizlik kadar zarar getirir.

Dinin şimdiye kadar çok tarifi yapılmıştır. Ancak hiçbir tarif Hz. Peygamber’in tarifi gibi ihatalı ve anlamlı olamaz.

İşte bugünkü hutbemde Hz. Peygamberin din tanımı ile ilgili bir hadisini siz saygıdeğer mü’min kardeşlerime aktarmaya çalışacağım.

An Temîmi’d-Dârî enne’n-Nebiyye (sav) : ed-Dînu en-Nasîhatu. Kulnâ: Limen? Kâle: lillahi, ve likitabihi ve lirasulihi ve lieimmetilmüslimine ve âmmetihim. (Müslim, İman 95, I/74)

Kale Cerir b. Abdillah: Beya’tü rasülallahi feşterata aleyye en-nusha likülli müslimin. Feinni leküm lenâsihun. (Ahmed b. Hanbel, 4/377)

An Ceririn kale: Beya’tü rasülallahi ala ikamissalati ve iytaizzekati ve nnushi likülli müslimin (Müslim, İman 97/ 1/75)

İnne hayralkesbi kesbu yedeyilâmili izâ nesaha (Ahmed b. Hanbel 2/334, 357-358)

Hadisimizi Hıristiyan bir din bilgini iken İslâm’a girmiş Temim ed-Dârî isimli sahabi naklediyor. Temim ed-Dârî Hz. Peygamberin bir gün minberden üç defa şöyle seslendiğini nakleder:

Din nasihattir.

Din nasihattir.

Din nasihattir.

Ancak “nasihat” kelimesi Arapça’dan Türkçe’ye geçerken anlam kaymasına uğradığı için esefle belirteyim ki hem bu güzel söz yanlış anlaşılmış hem de Hz. Peygamberin yaptığı bu güzel din tanımı gözlerden kaybolmuştur.

Bildiğimiz gibi Türkçemizde nasihat kelimesi iyiye ve güzele sevketmek için yapılan güzel konuşma, vaaz vermek ve öğüt vermek manasına gelir. Oysa Arapça’da nasihat kelimesi samimiyet, içtenlik ve gönülden bağlılık demektir. Bu sebeple Kur'an dilinde Tevbe-i Nasuh denmiştir. Nasuh ve nasihat aynı kökten gelir.

Buna göre hadisi şu şekilde tercüme edebiliriz:

“Din Samimiyettir”

“Din içten ve gönülden bağlılıktır.”

Nitekim hadisin devamında sahabi Hz. Peygambere “limen” yani kime karşı diye bir soru yöneltmişlerdir.



Yani kime karşı samimi olmak yahut kime içten ve gönülden bağlılık, diye sorduklarında Hz. Peygamber şöyle cevap verir: Allah’a, resulüne, kitabına, Müslümanların meşru idarecilerine ve bütün müslümanlara karşı.
Yüklə 7,41 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə