Doğal olanlara kıyasla, yüksek konsantrasyonda kullanıldıklarında yapay tatlandırıcıların tatlılık oranında daha az artış olmakta ve istenmeyen acılık oluşmaktadır



Yüklə 445 b.
tarix18.05.2018
ölçüsü445 b.
#44426







Doğal olanlara kıyasla, yüksek konsantrasyonda kullanıldıklarında yapay tatlandırıcıların tatlılık oranında daha az artış olmakta ve istenmeyen acılık oluşmaktadır.

        • Doğal olanlara kıyasla, yüksek konsantrasyonda kullanıldıklarında yapay tatlandırıcıların tatlılık oranında daha az artış olmakta ve istenmeyen acılık oluşmaktadır.
        • Şeker tüketimini kısıtlayan hastaların ihtiyacı olan, kalori vermeden şeker tadı sağlayan maddelerin araştırılması sonucu birçok doğal ve yapay tatlandırıcı sentezlenerek uygulama alanına konulmuştur. Bunlar arasında tatlı bir lezzeti olan ancak besin değeri olmayan organik bileşikler arasından kuvvetli şeker tadı veren ve ticari değeri olanlar sakkarin,siklamatlar, aspartam, dulsin ve asesülfam-K dır.


Sakkarin:

  • Sakkarin:

  • Özellikle aspartam ve siklamat il birlikte yiyecek içeceklerde geniş bir uygulama alanı vardır. Fiyatın ucuzluğu,üretimin kolaylığı, metabolizma olmaması, kalori vermemesi, diş sağlığını olumsuz etkilememesi ve stabil nitelikte olması nedeniyle gıda sanayinde geniş bir kullanım alanı vardır.en çok sofra tatlıları ve diğer içeceklerde, ayrıca kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır.





Aspartam:

  • Aspartam:

  • Aspartam amino asitten (L-aspartil asit ve fenilalanin ) meydana gelmiş, protein yapısında (peptit), düşük kalorili ancak tatlılık gücü çok yüksek bir tatlılaştırıcıdır.

  • Aspartam ABD’de FDA tarafından “besleyici tatlandırıcı “ sınıfına alınmaktadır. Ancak sakarozdan 180-200 kere daha tatlı olması nedeniyle çok düşük miktarda kullanıldığından besleyici değeri önemsizdir.

  • Aspartam, kuvvetli tatlandırıcı etkisinden başka,aromayı arttıran ve hissedilen tadın ağızda uzun süre kalmasını sağlayan bir maddedir.ürünlerde tek başına yada doğal veya yapay tatlandırıcılarla kullanılabilir.aspartan gıda bileşenleriyle reaksiyona girmemekte ve diş çürümelerine neden olmamaktadır.







Asesülfam- K:

  • Asesülfam- K:

  • Asetoasetik asidin bir türevidir. Tadım sonrası ağızda acımsı ve metalik bir tat bırakan asesülfam-K, yinede gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanım alanına sahiptir. Yüksek tatlılaştırıcı özelliği, ucuzluğu ve stabil yapısı nedeniyle çeşitli içeceklerde kullanılır. Daha çok tonik, kola ve meyve aromalı içeceklerde, diş macunlarında, ağız spreylerinde ve ciklet üretiminde katkı maddesidir.



Türkiye’de gıdalarda ilave edilmesine izin verilen yapay tatlandırıcılar sakkarin (sodyum ve poyasyum) ve aspartamdır.gıdalarda kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcılar, fazla miktarda ve uzun süre tüketilmedikleri zaman, zararlı etkilerinden sakınmak mümkündür.

  • Türkiye’de gıdalarda ilave edilmesine izin verilen yapay tatlandırıcılar sakkarin (sodyum ve poyasyum) ve aspartamdır.gıdalarda kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcılar, fazla miktarda ve uzun süre tüketilmedikleri zaman, zararlı etkilerinden sakınmak mümkündür.









Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə