Doğum Tarihi: 25. 06. 1969 Doğum Yeri: Yeşilyurt Ünvanı



Yüklə 72,1 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü72,1 Kb.
#22380


ÖZ GEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZ GEÇMİŞ

Adı Soyadı: Mehmet DÖNMEZ

Doğum Tarihi: 25.06.1969

Doğum Yeri: Yeşilyurt

Ünvanı: Doçent

Öğrenim Durumu: Doktora



Derece

Alan

Üniversite

Yıl

Lisans

Sosyoloji

İnönü Üniversitesi

1993

Y. Lisans

Sosyoloji

İnönü Üniversitesi

1996

Doktora/S.Yeterlik

Sosyoloji

İnönü Üniversitesi

2003

Doçent

Sosyoloji

İnönü Üniversitesi

2013


Görev Unvanı

Görev Yeri


Yıl

Arş.Gör.

İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Sosyoloji Bölümü

1994/2003

Arş.Gör. Dr

İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Sosyoloji Bölümü

2003-2009

Yar.Doç. Dr.

İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Sosyoloji Bölümü

2009-2013

Doç. Dr.

İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Sosyoloji Bölümü

2014-


Yönetilen Yüksek Lisans Tezleri :

Yoğunlu, Abdulvahap, “Kentleşme Sürecinde Alevilik, Elazığ Yıldızbağlar Örneği”, İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.

Akgün, Gülşen, “ Elazığ Sun ve Hal köy Monografileri”, İnönü Üniversitesi, Devam Ediyor.

Projelerde Yaptığı Görevler :

Kültür ve Dil Açısından Bulgaristan (Dulovo Bölgesi) Aleviliği- Bektaşiliği, İnönü Üniversitesi Bap Projesi, 2011-06, Proje Araştırıcısı.

Sosyo-kültürel Açısından Romanya (Babadağ Bölgesi) Türkleri. İnönü Üniversitesi Bap Projesi, Proje Yürütücüsü, 2013. Devam Ediyor.

Kuzeydoğu Bulgaristan Silistre İli Tatar Ağızları. İnönü Üniversitesi Bap Projesi, Araştırıcısı, 2013. Devam Ediyor.

Romanya Başpınar Köyü Alan Araştırması, UKİD, Proje Yürütücüsü, 2014, Devam Ediyor



İdari Görevler :
Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler :

Sosyoloji Derneği Üyeliği



Ödüller :

Tübitak-Ulakbim, Bilimsel Yayınları Teşvik Ödülü-2010


Son iki yılda verdiği lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler (Açılmışsa, yaz döneminde verilen dersler de tabloya ilave edilecektir):


Akademik Yıl

Dönem

Dersin Adı

Haftalık Saati

Öğrenci Sayısı N.Ö+ İ.Ö.

Teorik

Uygulama

2012-2013

Güz

Türk Kültür ve Medeniyet tarihi-1

3




85+85

Din sosyolojisi 

 2

 

  35+35

Lisans tezi

2




10+10

Bilimsel Araştırma Yöntemlerine Giriş-1

2




15+15

Bahar

Türk Kültür ve Medeniyet tarihi-2

  3

 

  85+85

Köy Sosyolojisi

2




70+70

Lisans tezi

  2

 

  10+10

Bilimsel Araştırma Yöntemlerine Giriş-2

  2

 

  15+15

2013-2014

Güz

Türk Kültür ve Medeniyet tarihi-1

  3

 

  87+90

Din sosyolojisi 

2




35+35

Lisans tezi

  2

 

  8+8

Bilimsel Araştırma Yöntemlerine Giriş-1

  2

 

  21+20

Bahar

Türk Kültür ve Medeniyet tarihi-2

  3

 

  87+90

Köy Sosyolojisi

2




70+70

Lisans tezi

2




8+8

Bilimsel Araştırma Yöntemlerine Giriş-2

2




20+20


ESERLER

Yüksek lisans tezinin adı ve özeti:

DÖNMEZ, M.: “ Erol Güngör’de Kültür, Aydın ve Milliyetçilik, Malatya, 1996

Özet:

Erol Güngör’de Kültür, Aydın ve Milliyetçilik konulu tez çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Erol Güngör'ün hayatını, aile çevresini, akademik hayatı ile şahsiyeti hakkında bilgi verilmektedir. Erol Güngör'ün hayatı hususunda mevcut yazılı kaynaklarda yeterince tanıtıcı bilgi bulanamadığından Erol Güngör'ün yakın çevresi ile görüşmeye kara verilerek, İstanbul'da eşi Şeyma Güngör, kız kardeşi Aysel Güngör ve yakın arkadaşı Mehmet Genç ile mülakat yapılmıştır. Ayrıca 20 Nisan 1996 tarihinde düzenlenen Erol Güngör'ü anma toplantısına katılarak toplantıda yapılan konuşmalar ve bazı katılımcılar ile mülakatlar yapılmıştır. Çeşitli kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiler, yakın çevresi ile temasımız ve anma toplantısındaki konuşmalar belli süzgeçten geçirilerek Erol Güngör'ün hayatı ve şahsiyeti hakkında elde ettiğimiz bilgiler en ince ayrıntılarına kadar çalışmamıza aktarılmıştır.

İkinci bölümde ise Erol Güngör’ün kültür, aydın ve milliyetçilik konularına bakış açısı ve bunları ele alış tarzı incelenmektedir. Sözkonusu kavramların anlamı, tarihi gelişimi ve fikir dünyamızdaki algılanış tarzı verilmektedir. Bu kavramların, Erol Güngör’ün düşüncelerinde, eserlerindeki anlamı incelenerek, orijinal yönleri tespit edilmektedir. Erol Güngör eserlerinde, kültür, kültür değişmesi ve bu değişmenin Türk kültüründe meydana getirdiği etkileri, Türk milli kültürünün dünü, bugünü inceleme metodu tespit edilmeye çalışılmıştır. Türk milli kültürünün sorunlarını ve yabancı kültürlerle olan mücadelesini belirtmeye çalışmıştır. Türk aydının Osmanlı Devletinde ve Cumhuriyet dönemindeki problemlerini ve misyonunu açıklayarak, tarihi süreç içerisinde tahlilini yapmıştır. Tez çalışmamızda incelediğimiz bir kavram da, milliyetçiliktir. Kavramın, tanımı, sınıflandırılması, Türk dünyasındaki gelişimi incelendikten sonra, Erol Güngör’ün bakış açısı verilmektedir. Erol Güngör’ün bakış açısıyla Türk milliyetçiliğinin doğuşu, gelişim aşamaları ve sorunları, Türk aydınları tarafından idrak ediliş tarzları, milliyetçilik incelemesinde verilmektedir. Tezimizde, Erol Güngör’ün, Türk kültürünün doğuşu, eski Türklerde dini hayat ve İslamiyet’in kabul edilişine, bakış acısı verilmektedir. Tezimiz sonuç ve Bibliyografya verilerek bitirilmektedir.
Doktora tezinin adı ve özeti:
DÖNMEZ; M., “ Sosyal Bütünleşme Açısından Alevilik, Malatya Uygulaması, Malatya, 2003.
Özet:

Sosyal Bütünleşme açısından Alevilik- Malatya Uygulaması isimli doktora tezimizde, Alevilik, sosyoloji biliminin verileri ve metodu açısından incelenerek, teorik ve alan araştırmasıyla desteklenmiştir. Araştırma alanı olarak seçtiğimiz Malatya, Alevîliğin önemli merkezlerinden biridir. Malatya’da, Alevîliğin idrak ediliş tarzı ve kendi içindeki gruplaşmasından dolayı, heterojen bir özellik göstermektedir. Sosyolojik çözümlemeye dayanan tezimiz, Malatya’daki Alevîliğin kurumsal, ampirik ve çeşitli pratikler açısından açıklanmasına dayanmaktadır. Bu bakımdan Malatya’da Alevîliğin sosyal bütünleşme açısından nasıl bir yapı oluşturduğu ve bu yapının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmada amaçladığımız bilgiyi, üç ayrı amaca yönelik olarak tespit edebildik. Birincisi, Alevîlikle ilgili bir durum tespiti yani Alevîliği tanımlama; İkincisi, Alevîliğin yaşanması ile gruplara ayrılma sebepleri arasında bir ilişki kurma; Üçüncüsü ise Alevîlikle ilgili olarak yaptığımız çalışmanın temel ve alt varsayımlarını, alan araştırmasıyla sınama amacını taşımaktadır. Bu araştırmada Alevîliğin gruplara göre sınıflandırılması, grupların tanımlanmaları, grupların benzer ve farklı yönleri, amaçları, metotları ve kendi dışındaki dünyayı algılamaları, siyaset, ideoloji, özgürlük, devlet, millet, vatan vb. kavramlara yaklaşımları ve kavramlardan ne anladıklarının, çeşitli araştırma teknikleri kullanılarak tespit edilme yoluna gidilerek, elde edilen verilerin değerlendirilmesi yapılmıştır.

Tez çalışmamızda araştırma alanın tarihçesi ve sosyal yapısı hakkında bilgi verilerek, Alevilikle ilgili bazı kavramların açıklaması yapılmıştır. Sözkonusu kavramlar Alevilik, Kızılbaşlık, Dedelik, cem, musahiplik, talip, Hz. Ali, Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli, Sünnilik, Devlet, Millet, Vatan vb. oluşmaktadır. Bu kavramların açıklaması yapılarak, deneklere, sorulmuş ve verilen cevaplar kayıt altına alınmıştır. Araştırma alanında mülakat metoduyla deneklere sorulan kırk adet soruya verilen cevaplardan birçok tespit yapılmış ve kıyaslama yoluna gidilmiştir.

Yaptığımız bu çalışmada Alevîliğin, gruplar açısından birbirinden farklı algılandığı görülmüştür. Dolayısıyla Alevîliğin anlamının gruptan gruba hatta, bazen kişiden kişiye değişen bir özellik gösterdiği gözlenmiştir. Alevîliğin tanımlamasında kullanılan kriterler, bazı gruplarda birbirine yakınlık arz ederken, bazılarında ise birbirine taban tabana zıttır. Tez çalışmamızın sonunda Malatya’da yaşayan Alevilerin, kendi içinde üç gruba ayrıldığı tespit edilmiştir. Bunlar, Geleneksel Alevilik, İdeolojik Alevilik ve zayıf Kimlik Aleviliği şeklinde oluşmaktadır. Bu gruplaşma, metodu, sosyal münasebetleri ve kavramları anlama ve tanımlama açısından farklılık göstermektedir. Ayrıca bu gruplaşmanın, Alevilik açısından sosyal bütünleşmeye zarar verdiğini de tespit etmiş bulunmaktayız. Sonuç ve bibliyografya ile çalışmamız bitmektedir.


Doktora veya uzmanlık tezinden yayımlanmış makaleler:

Uluslararası hakemli dergilerde

Ulusal hakemli dergilerde

Ulusal ve uluslararası sempozyum, kongre veya konferans bildirileri



Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler :

1. DÖNMEZ, M., “Hatay Aleviliğinde İnanç Önderlerinin ibadeti İdrak Ediş Tarzları”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Sayı: 54, Bahar, 2010, s.231-223

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler:

1. DÖNMEZ, M:, “ Türk Ailesinde Kültürel Değişme”, Halk Kültüründe Değişim Uluslar Arası Sempozyumu, (Kocaeli17–19 Aralık 2004), Kocaeli, 2005. S. 156-169

2. DÖNMEZ; M., “ Sosyal Değişim Sürecinde Hatay Aleviliği”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Sayı: 44, Kış, 2007.s.141-153

3. DÖNMEZ, M., “Anadolu ve Balkanların Türkleşmesinde Sarı Saltuk’un Önemi”, I.Sarı Saltuk Buluşması, Barış İçinde Birlikte Yaşamanın Yolu Sempozyumu, Babadağ-Köstence, Romanya 09-11 Kasım 2012. S. 67-79

4. DÖNMEZ, M., “ Sarı Saltuk’un Fert ve Toplum Anlayışı”, 2.Sarı Saltuk Buluşması, Barış İçinde Birlikte Yaşamanın Yolu Sempozyumu, Babadağ-Köstence, Romanya 09-11 Eylül 2013. Yayın Aşamasında



Yazılan uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler :

1.DÖNMEZ; M., “ Aleviliğin Kentsel Dönüşümünde Dedelik Kurumunun İşlevsel Krizi, Toplumsal Yapı, Editör: Yaşar Kaya, Turan Yayıncılık, İstanbul, 2003.s.263-287

2. DÖNMEZ, M., “ Alevilik ve Tasavvuf”, Alevilik, Haz: İsmail Engin- Havva Engin, Kitap Yayınevi, İstanbul, 2004. s.53-67.

3. DÖNMEZ, M., “ Aleviliğin-Bektaşiliğin Mihenk Taşı Ahmet Yesevi”, Mehmet Eröz Armağanı, Edirörler: Doç. Dr. Osman Yorulmaz ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy, Ötüken Yayınevi, İstanbul, 2011.,s.342-354.

4. DÖNMEZ, M., “Hatay Aleviliğinde Kadın”, Sosyoloji Konferansları kırk üçüncü kitap, İstanbul Üniv. Yayınları, İstanbul, 2011. s. 265-278.

Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler :


  1. DÖNMEZ, M., “ Misyonerliğin Ağındaki Alevilik”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Sayı:35, Güz, 2005. s.213-224.

  2. TATAR, T., DÖNMEZ, M., “"Zihniyet ve İktisat ilişkisi Çerçevesinde Ahilik Kurumu", Fırat Üniversitesi, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, Elazığ,2008. s.194-202.

Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler:

  1. DÖNMEZ, M., “ Avrupa Birliği Sürecinde Aleviliğin Etnik Kimliğe Dönüştürülme Süreci”, IV. Türkiye’nin Güvenliği Sempozyumu ( Tarihten Günümüze Dış Tehditler), (Elazığ 16–17 Ekim 2003), Elazığ, 2004. s.275-282

  2. DÖNMEZ, M., " Türkiye'de Kültürel Bütünleşme Meselesi", “Dünyada ve Türkiye’de Farklılaşma – Çatışma – Bütünleşme”, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir III Ulusal Sosyoloji Kongresi, Eskişehir, 2000. s.20-28.

Diğer yayınlar: (Kitaplar vs.)


  1. DÖNMEZ, M., “Bulgaristan Türklerinde Alevilik-Bektaşilik Akkadınlar İlçesi Örneği”, Ankara, Gazi Kitapevi, 2012. s.240

  2. DÖNMEZ, M., vd., “Avrasya Alevilik Araştırmaları 1”, Ankara, Sonçağ Yayınları, 2016.

  3. DÖNMEZ, M.,“Sosyal Bütünleşme Sürecinde Malatya Aleviliği”, Ankara, Sonçağ Yayınları,
    2016.

Atıflar:

Verdiği seminerler, konferanslar (konu, tarih, yer, kurum):

1. DÖNMEZ, M. " Türk Kültüründe Vakfın Yeri", , Geçmişten Bugüne Vakıf Paneli, 1998, Malatya, İnönü Üniversitesi.

2. DÖNMEZ, M. “Kerbela Olayının Türk Toplumuna Olan Etkileri”, Türk Edebiyatı ve Kültüründe Kerbela, 07.01.2009, Malatya, İnönü Üniversitesi.

3. DÖNMEZ, M., “Hz. Ali’nin Fert ve Cemiyet Anlayışı”, Hz. Ali ve Ehl-i Beyt Paneli, , 2010, Malatya, Malatya Belediyesi Konferans Salonu.

4. DÖNMEZ, M., " Muharrem Ayı ve Hz. Hüseyin", Muharrem Ayı ve Ehl-i Beyt Paneli, 2010, Doğanşehir-Malatya.

5. DÖNMEZ, M., “ Dünden Bugüne Alevilik-Bektaşilik”, Bulgaristan, Dulovo-Akkadınlar Türk-Alevi Hayır Cemiyeti Konferans salonu, 10.09.2011, Bulgaristan, Silistre-Dulovo İlçesi.

6. DÖNMEZ, M., “ Dünden Bugüne Bulgaristan Türklerinde Alevilik-Bektaşilik”, 05.12.2011, Ahmet Yesevi Konferans salonu, İnönü Üniversitesi.

7. DÖNMEZ, M., “ Malatya Aleviliği”, 2014, Sümer Polisevi, Malatya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Birimi.

8. DÖNMEZ, M.,” Kerbela ve Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin Önemi ”, Hz. Hüseyin ve Kerbela Paneli, İnönü Üniversitesi, Ahmet Yesevi Konferans salonu, , Kasım 2015.

9. DÖNMEZ, M.,” Tarihi Süreç İçinde Alevilik Kavramı”, Dedeler Semineri, İnönü Üniversitesi, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Malatya, Mart 2016.



10. DÖNMEZ, M.,” Alevilik-Bektaşilikte Nevruz Cemi”, Dedeler Semineri, İnönü Üniversitesi, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mart Malatya,2016.

11. Birçok TV. Kanallarında Alevilik-Bektaşilikle ilgili programlara katılma ve gazetelerde köşe yazarlığı.
Yüklə 72,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə