Fizibilite Raporu Formatı



Yüklə 18,97 Kb.
tarix27.03.2018
ölçüsü18,97 Kb.
#35239

Fizibilite Raporu Formatı




  1. PROJENİN TANIMI, KAPSAMI, AMAÇ ve HEDEFLERİ

    1. Tanım ve Kapsam

Bu bölümde projenin adı, teknik içeriği, bileşenleri, fiziki/mekânsal/mali büyüklüğü, uygulama yeri ve süresi, çıktılar, hedef kitle/bölge, proje sahibi ve yürütücü kuruluşlar hakkında bilgi verilecektir.

    1. Amaç ve Hedefler

Projenin amaçları ve bu amaçlara yönelik olarak projenin gerçekleştirilmesi halinde sosyo ekonomik açıdan ulaşılması planlanan hedefler bu bölümde belirtilmelidir.

  1. ARKA PLAN VE GEREKÇE


    1. Arka plan

Bu bölümde proje fikrine dayanak teşkil eden her türlü sektörel/bölgesel plan/program/strateji belgelerinden bahsedilecektir. Ayrıca projenin tamamlanmış ya da yapım aşamasında olan diğer projelerle ilişkisi değerlendirilecek, varsa tamamlayıcılığı ortaya konacaktır.

    1. Gerekçe

Projenin ilgili olduğu sorun alanı detaylı bir şekilde tanımlanacaktır. Sektörel ve bölgesel kalkınma açısından darboğazlar verilerle ortaya konacak, projenin bu darboğazları aşmada ne tür faydaları olabileceği tanımlanacaktır.

  1. TALEP ANALİZİ


Bu bölümde projenin tasarım kapasitesini belirleyecek talep düzeyi sayısal yöntemlerle öngörülecektir. Talep analizinde aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir:

  1. Mevcut talep düzeyi güncel istatistiki veriler ve/veya güvenilir anket çalışmaları ile belirlenecektir.

  2. Talebin geçmişteki eğilimi incelenecektir.

  3. Talebi belirleyen temel parametreler ortaya konduktan sonra bu parametrelerin projenin ekonomik ömrü boyunca değişimi öngörülecektir.

  4. Geçmişteki eğilim ile birlikte parametrelerdeki değişim öngörüleri doğrultusunda talep projenin ekonomik ömrü boyunca hesaplanacaktır.



  1. TASARIM


Tasarım başlığı altında talep analizinde ortaya çıkan kapasite öngörüsüne göre tasarlanan yapının teknik ve mimari özellikleri belirtilecektir. Yapım işlerinde tercih edilen yapım standartları ve kapalı alan miktarı, makine teçhizat alımında ise seçilen teknoloji ve kapasitenin talep tahminleriyle uyumlu olduğu bu bölümde ortaya konmalıdır.

  1. PROJE YÖNETİMİ VE UYGULAMA PROGRAMI


Proje yürütücüsü kuruluşlar ve teknik kapasitelerine bu bölümde yer verilecektir. Ayrıca proje uygulama programı aylık bazda gösterilecektir.

  1. İŞLETME YAPISI


Yapımın tamamlanmasının ardından ortaya çıkan taşınmaz varlığın sahipliği, kim ya da kimler tarafından işletileceği belirtilecektir. İşletmenin sürdürülebilirliği bu bölümde irdelenecektir. Bu bölüm CMDP projelerinin değerlendirmesinde özel önem arz etmektedir.

  1. YAPIM MALİYETLERİ


Bu bölümde yapım süresi boyunca üstlenilecek yapım maliyetleri mümkün olduğu ölçüde kesin projelere dayanarak detaylı bir biçimde verilecektir. Başlıca yapım maliyetleri aşağıda sıralanmıştır:

  1. Kamulaştırma giderleri

  2. Sabit sermaye yatırımı

    1. Etüd proje, mühendislik ve kontrollük giderleri

    2. İnşaat giderleri (toprak işleri, altyapı, üstyapı, sanat yapıları vb.)

    3. Makine-teçhizat giderleri

  3. İşletme sermayesi



  1. İŞLETME GELİR VE GİDERLERİ


İşletme döneminde ortaya çıkacak gelir ve giderler bu bölümde belirtilecektir. İşletme geliri sunulan mal ya da hizmetin satışı sonucunda kullanıcılardan alınacak ücrettir.

Başlıca işletme giderleri ise aşağıda belirtilmiştir:



  1. Malzeme alımları

  2. Personel harcamaları

  3. İdari harcamalar

  4. Bakım – Onarım

  5. Elektrik, su vb. ödemeleri



  1. EKONOMİK ANALİZ


Ekonomik analizde amaç projenin genel olarak kamuya getirdiği fayda ve maliyetleri ortaya koymaktır. Ekonomik analizde takip edilecek yönteme ilişkin önemli unsurlar şunlardır:

  1. Projenin ekonomik ömrü 20 yıl olarak kabul edilecektir.

  2. Yapım maliyetleri ile işletme gelir ve giderleri vergi vb.dış etkenlerden arındırmak amacıyla 0.8 ile çarpılarak hesaplamalarda kullanılacaktır. Maliyetler sabit fiyatlarla hesaplanacak, enflasyon hesaba katılmayacaktır.

  3. Projenin kamu menfaati açısından bölgesel gelişme, çevre, insan sağlığı ve verimlilik gibi konularda sağlayacağı fayda ve maliyetler mümkün olduğu ölçüde parasallaştırılarak hesaplara dâhil edilecektir.

  4. Projenin parasal değerinin ölçülmesi mümkün olmayan faydaları varsa belirtilecektir.

  5. Projenin diğer sektörlerde meydana getireceği dışsallıklar da fayda ve maliyet olarak hesaplamalara dâhil edilecektir.




  1. Analizde net fayda ve maliyetler kullanılacaktır. Projenin fayda ve maliyetleri hesaplanırken projenin yapılmadığı durumdaki fayda ve maliyetler analizde dikkate alınacaktır.

  2. Projenin Ekonomik Net Bugünkü Değeri (ENBD) aşağıdaki formülle hesaplanacaktır:

Formülde Sn n’inci yıldaki fayda ve maliyet arasındaki farkı(net fayda), i indirgeme oranını simgelemektedir.n projenin ekonomik ömrüne eşittir. i ekonomik analizde yüzde 9 alınacaktır.

  1. FİNANSAL ANALİZ


Finansal analizin amacı projeyi işletecek idare açısından karlılık düzeyini ortaya koymaktır. Finansal analizde takip edilecek yönteme ilişkin önemli unsurlar şunlardır:

  1. Projenin ekonomik ömrü 20 yıl olarak kabul edilecektir.

  2. Sadece nakit girdi ve çıktılar hesaba katılacaktır. Amortisman gibi nakit akışına sebep olmayan maliyet unsurları analizde dikkate alınmayacaktır.

  3. Analizde net fayda ve maliyetler kullanılacaktır. Projenin fayda ve maliyetleri hesaplanırken projenin yapılmadığı durumdaki fayda ve maliyetler analizde dikkate alınacaktır.

  4. Maliyetler sabit fiyatlarla hesaplanacak, enflasyon hesaba katılmayacaktır.

  5. Projenin Mali Net Bugünkü Değeri (MNBD) aşağıdaki formülle hesaplanacaktır:

Formülde Sn n’inci yıldaki fayda ve maliyet arasındaki farkı(net fayda), i indirgeme oranını simgelemektedir. n projenin ekonomik ömrüne eşittir. i finansal analizde yüzde 12 alınacaktır.

  1. RİSK DEĞERLENDİRMESİ


Proje değerlendirmesine temel teşkil eden varsayımlarda ortaya çıkabilecek sapmalar ve bu sapmaların proje karlılığı üzerindeki etkileri bu bölümde incelenecektir.

Özellikle talebi etkileyen faktörlerdeki değişme olasılığı değerlendirilecek, talebin beklenenden düşük olması riskinin doğuracağı sonuçlar analiz edilecektir. Projenin ekonomik ve mali getirisini düşürecek riskler ortaya konacak, bunlara ilişkin alınacak önlemler belirlenecektir.



  1. EKLER


Uygulama projeleri, keşif özetleri, talep analizinde kullanılan veriler gibi analizlere temel teşkil eden her türlü bilginin detayı ekte iletilecektir.







Yüklə 18,97 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə