Fizik Öğretmenlerinin 9



Yüklə 38,5 Kb.
tarix25.07.2018
ölçüsü38,5 Kb.
#58972

2007 ORTAÖĞRETİM FİZİK ÖĞRETİM PROGRAMININ İLK DÖRT YILLIK UYGULAMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA
Kürşat KOYUNCU Yusuf Can ODABAŞI Özge KATA

Serap KAYA ŞENGÖREN Nevzat KAVCAR
DEÜ Buca Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Fizik Eğitimi AD
Bu araştırmanın problemi; ‘2007 Ortaöğretim Fizik Öğretim Programı ve programın ilk dört yıllık uygulanması ile ilgili fizik öğretmenlerinin görüşleri nelerdir?’ olarak belirlenmiştir.

Araştırmanın amacı, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, ülkemiz genelinde uygulanmaya başlanan ortaöğretim fizik dersi öğretim programının ilk dört yıllık uygulamasını, öğretmen görüşlerine dayanarak değerlendirmektir. Programın uygulayıcısı olan öğretmenlerin görüşleriyle yapılan değerlendirme; Fizik Dersi Öğretim Programı’nın geliştirilme sürecine katkısı, programın uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıkların belirlenmesi ve giderilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin Türkiye’nin farklı illerinde ve öğretim programının en yoğun şekilde uygulandığı farklı okul türlerinde görev yapıyor olmaları bu çalışmanın önemini daha da arttırmaktadır.

Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmanın örneklemini, Muğla ilinin Marmaris ilçesinde bulunan İTAP Fizik Olimpiyat Okulu’nda olimpiyat formatörlüğü eğitimi alan ve ülkemizin değişik bölgelerindeki farklı illerdeki ortaöğretim okullarında görev yapan 23 fizik öğretmeni oluşturmaktadır.

Araştırmanın veri toplama aracı; programın değişik alt boyutlarını inceleyen 50 madde, programın uygulanmasını kolaylaştıran ya da engelleyen nedenleri daha ayrıntılı incelemek için ise her durumu niteleyen çoktan seçmeli 12 soru, kişisel bilgiler ve açık uçlu sorulardan oluşan ankettir. Araştırma verilerinin analizinde nicel ve nitel veri analizi teknikleri kullanılmıştır.



Nitel verilerden programa yönelik olumsuz öğretmen görüşleri; programın yapısı ve programın uygulanması olarak iki kategoride toplanmıştır. Bunlardan öne çıkanlar; programın sarmal yapısının uygulamayı güçleştirmesi, okul koşullarının ve ders süresinin yetersizliği, laboratuar dersi konulmasının gerekliliği, öğretmen kılavuz kitabının hazırlanması gibi görüşlerdir. Öğretmenler programı öğrenci merkezli olması, güncel yaşamla bağlantılı olması yönlerinden olumlu bulmaktadırlar.

Anahtar Sözcükler: Ortaöğretim Fizik Öğretim Programı, Program Uygulaması, Program Değerlendirme, Fizik Öğretmeni, Öğretmen Görüşleri

NOT: Bu çalışma, Doç. Dr. Serap KAYA ŞENGÖREN tarafından düzenlenen “Ortaöğretim Öğretmeni Yetiştirme Programları, Ortaöğretim Fizik Programı Uygulaması ve Fizik 11 Ders Kitabına Yönelik Değerlendirmeler” adlı mini sempozyumda sunulacaktır.




Yüklə 38,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə