För personer med synnedsättning Tryckfakta 1



Yüklə 382,33 Kb.
səhifə1/17
tarix14.05.2018
ölçüsü382,33 Kb.
#43959
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17

Vardagstips

för personer med synnedsättning


Tryckfakta 1

Förord 2

Bli medlem 2

Allmänna tips 3

Läsa och anteckna 4

Ekonomi 6

Inköp 8

Teknik 9

Ordning och reda 13

Laga mat 19

Skära, hacka, rensa, skala 26

Duka 30

Äta 32

Diska 33

Städa 34

Tvätta 36

Sy 37

Sticka och virka 39

Smink 40

Motionera 42

Barn 44

Reparera 48

Bostaden 53

Trädgården 56

Resor och fritid 63

Vardagstips för personer med synnedsättning är utgiven


av Synskadades Riksförbund i samarbete med Iris Hjälpmedel.

Detta material finns i följande versioner: på papper i tryckt text,


som punktskrift, som word-fil, samt inläst på cd i daisyformat.

Beställs hos SRF kontorsservice:

E-post: kontorsservice@srf.nu

Telefon: 08-39 90 00

122 88 Enskede

Den tryckta versionen kan även beställas hos Iris Hjälpmedel www.irishjalpmedel.se

Telefon: 08-39 94 00

Första upplagan utkom 1998, reviderad 2004, 2008, 2011 och 2017.

Grafisk form: Kari Agger

Fotografer: Pia Nordlander BildN, Alexander Ruas, Peter Holgersson,


Mostphotos, Riksbanken, Iris Hjälpmedel och andra leverantörer av produkter.

Tryckeri: Trydells Tryckeri, 2017

Synskadades Riksförbund, 122 88 Enskede

Besöksadress: Sandsborgsvägen 52

Telefon: 08-39 90 00

E-post: info@srf.nu

www.srf.nu

Förord


Denna handbok ger smarta tips till personer med synnedsättning om hur vardagen kan fungera så smidigt som möjligt. Tipsen vänder sig till dig som antingen är synsvag, gravt synskadad eller helt blind.

Materialet bygger i huvudsak på erfarenheter från personer med olika former av synnedsättningar och ger både enkla och lite mer avancerade råd. Förhoppningsvis kan handboken vara till hjälp både för dig som nyligen fått sämre syn och för dig som har haft en synnedsättning länge. Den vänder sig också till dig som är anhörig eller möter personer med synnedsättning i ditt arbete.



Bli medlem


Ett bra stöd kan vara att möta andra som befinner sig i samma situation. Det kan du göra om du blir medlem i Synskadades Riksförbund, SRF. Genom oss kan du vara med på träffar, resor och engagera dig på den nivå du själv vill. Du får också information om vad som händer inom synområdet via medlemstidningen Perspektiv, podden Radio SRF och via distriktens medlemsinformation. SRF arbetar för att synskadade ska få en bättre vardag. Ju fler vi är desto starkare blir vi, och kan lättare driva dessa frågor framgångsrikt. Välkommen!

Allmänna tips

Praktiskt arbete


Du kan göra nästan allt även om du inte ser. Arbetet utförs inte med ögonen utan med händerna. Men det är inte alltid så enkelt. Du måste vara envis, noggrann, idérik, stå ut med att arbetet tar längre tid och orka komma igen nästa dag när du misslyckats. Du måste våga pröva för att lyckas!

Bra hjälp finns att få hos din lokala syncentral. Där arbetar personalen med att underlätta och förbättra vardagen för personer med synnedsättningar. De kan hjälpa dig att hitta rätt hjälpmedel och visa hur du använder dessa. Till exempel att förflytta sig med vit käpp eller läsa punktskrift. Vissa syncentraler erbjuder även stödsamtal, informerar om synnedsättningar och ger råd om belysning och ergonomi.

En del kommuner har syninstruktörer (heminstruktörer) som kan ge stöd och träning i att använda synhjälpmedel. De kan även hjälpa till med viss anpassning av hemmet, till exempel att märka knapparna på ugnen och tvättmaskinen. Av dem kan du också få hjälp med orientering i hemmet och närmiljön och information om kommunens stöd, vård och föreningar. De kan också assistera i kontakten med till exempel syncentralen eller ögonläkaren.

Några enkla råd


• Se till att du är ensam när du vill göra saker på egen hand. Det kan vara frustrerande att ha någon bredvid som hela tiden vill hjälpa till, eller som lägger redskapen på platser som du inte hittar.

• Välj att göra det du tycker är viktigast eller roligast. Du behöver inte göra allting.

• Hitta dina egna arbetsmetoder och knep. Du kan kanske inte göra saker på samma sätt som tidigare när du såg. Lösningar på hur du ska utföra arbetet kommer du på efter hand.

• Låt inte telefonen avbryta dig. Var koncentrerad och försök avsluta det du håller på med.

• Tänk först, arbeta sedan. Tänka och planera är extra viktigt eftersom du har färre handlingsalternativ än seende.

Produkter för personer med synnedsättning


Syncentralerna lånar ut hjälpmedel till synskadade. Kostnaden för hjälpmedlen varierar beroende på var du bor och vilket landsting du tillhör. Ibland är de gratis.

Du kan även handla själv i olika hjälpmedelsbutiker och beställa på internet. Till exempel på www.irishjalpmedel.se

Deras sortiment består av standardprodukter speciellt framtagna för synskadade och produkter som anpassats. Bruksanvisningar kan beställas på tal, punktskrift eller svartskrift.
Information om hjälpmedel hittar du i den här boken under rubriken:

Produkter för personer med synnedsättning


Läsa och anteckna

Läsa


Att läsa är nödvändigt. Vi behöver kunna ta till oss samhällsinformation, läsa manualer och de flesta av oss gillar då och då koppla av med en bra bok.

Det finns hjälpmedel i form av förstoringsglas, förstoringsplattor, digitala förstoringsglas och läs-tv. Man kan också läsa med hjälp av en läsmaskin, en daisyspelare eller i mobiltelefonen. Med en daisyspelare eller en dator med daisyprogramvara går det att hantera information som ligger på en daisyskiva eller på en minnessticka som om den var en vanlig, tryckt bok: man kan bläddra i den, söka med hjälp av register, läsa innehållsförteckningar, sidnummer, sätta bokmärken med mera.

Det finns daisyspelare som tar emot information från internet. Via dem gå det att läsa de tidningar du valt att prenumerera på samt talböcker.

• Daisytalboken gör det enkelt och lätt att bläddra och söka i boken. Talböcker lånas ut gratis till synskadade och andra personer med läsfunktionsnedsättning. Man kan antingen själv ladda ner böckerna till datorn, mobiltelefonen eller surfplattan alternativt få en cd-skiva eller ett minneskort från ditt bibliotek. På vissa ställen i landet finns också tjänsten Talboken kommer. Det innebär att du ringer till ditt bibliotek och ber en bibliotekarie skicka en bok direkt till din daisyspelare om den är uppkopplad till internet. Kontakta syncentralen eller ditt lokala bibliotek för mer information.

• Ljudböcker är inlästa på cd-skivor och oftast utan daisyfunktion. De kan köpas av vem som helst i bokhandeln eller lånas på bibliotek. Det går även att prenumerera på ljudböcker och läsa obegränsat eller ett visst antal böcker via dator, surfplatta eller mobiltelefon.

• Böcker på punktskrift lånas från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM på telefon 08-580 02 700 eller via www.legimus.se


(ett användarkonto behövs).

Yüklə 382,33 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə