Fridtjov Stene Svømmeklubben vår I 70 år



Yüklə 388,76 Kb.
səhifə1/20
tarix11.06.2018
ölçüsü388,76 Kb.
#48206
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
    Bu səhifədəki naviqasiya:
  • FORORD

Fridtjov Stene


Svømmeklubben vår i 70 år
Halden Svømmeklub
1918 - 1988
Innhold


  1. Forord

  2. Svømmeidrett og svømmesak
    Svømmeidrettene. Svømmesaken
    Norges Svømmeforbund

  3. Haldens Svømmeklub blir stiftet
    Hilmer Bjørlings errindringer
    Stifterne og den første virksomhet

  4. Svømmere og stevner før krigen
    1920-årene. 1930-årene.

  5. En glansperiode for stuping og vannpolo
    Vannpolo. Stuping.

  6. Svømmeidrettens samfunnsoppgave
    Barnas svømmeskole

  7. Oppstarting etter krigen
    Administrative oppgaver og sosialt liv,
    De første svømmeresultater.

  8. Treningen blir satt i system
    Treningsmengdens utvikling.
    Nye treningsprogrammer og prinsipper

  9. Nye tider
    1950-årene. 1960-årene. 1970-årene.
    1980-årene

  10. Drømmen om et uteanlegg

  11. Reiser, stevner og kameratskap

  12. I dag og i morgen
    ved Dyril Melberg
    Lister


FORORD


Vi ønsker med denne jubileumsboken å gjøre alle i Halden kjent med svømmeklubben vår, med svømmere, sosialt liv, stevner og resultater i løpet av 70 år. En fremstilling som dekker alt og alle er ikke mulig med et begrenset sidetall. Vi må derfor velge ut glimt fra klubbens forskjellige perioder for å vise den utvikling som svømmeidretten i Halden har gjennomgått når det gjelder trening og resultater. Vi håper også å få gitt et bilde av den trivsel, det gode samhold og kameratskap som har gått som en nerve igjennom hele klubbens historie. Klubben har vært et godt sted å være for byens unge i alle år, og de som har gått over i veteranenes rekker føler seg fortsatt knyttet til klubben. Det er også viktig for oss å få frem at svømmeidrettens idéer og idealer dekker så mye mer enn den rene konkurransesvømming. Det er nok mange ildsjeler og mange hendelser som burde vært nevnt, men som vi ikke har fått plass til. Vi kan ikke annet enn å be om unnskyldning for det vi har måttet utelate.

Stoff til boken har vi fått fra mange kilder. Håkon Melberg har i mange år samlet stoff om svømmeklubben som bilder, avisutklipp, artikler, brever, og han har selv skrevet artikler og laget oversikter over mye som har skjedd. Han har bidratt med mye av stoffet i boken, og vi må rette en takk til ham for det han har tatt vare på og skrevet.

Vi har også fått stoff som svar på et spørreskjema vi sendte til svømmere som har vært med fra 1920-årene og fram til vår egen tid. Noen av svarene har vi kunne lage statistikk over, og den viser interessante sider ved utviklingen. Så har vi samlet grupper av tidligere svømmere fra alle perioder og snakket sammen med dem om livet i svømmeklubben, om trening, stevner, opplevelser og sosialt liv. Det var interesse og iver for svømmingen hos alle vi møtte, selv om de eldste nå var kommet over 80 år i alder.

Spørreskjemaene og gruppesamtalene har gitt oss et godt bilde av klubbens historie, og vi har fått et vell av «gode historier». Vi tar med flere av disse historiene. Leserne må da ikke ta dem som historiske fakta, men se på dem som gode historier om svømmemiljøet.

Vi vil takke alle som har svart på spørreskjemaet, og som har kommet til våre samtalegrupper. Så må vi takke alle som har sendt oss fotografier og avisutklipp. Takk må vi også rette til Halden Arbeiderblad som har latt oss få lov å plukke fotografier fra deres bildearkiv. På den måten har vi fått flere bilder enn det vi har kunnet bruke, men det er også perioder vi gjerne ville hatt flere bilder fra. Takken omfatter også de som har vært med på å velge ut bilder og hjulpet til med å identifisere de som er med på bildene.

Vi oppgir navn på personene på bildene vanligvis fra venstre mot høyre, først de i bakerste rekke og så fremover.

En særlig takk må vi rette til Kari Weel som har gjenopplivet idyllen på våre gamle badeplasser med sine tegninger. Et stort arbeid har også Sølvi Olsen gjort ved å skrive lister over styremedlemmer, mesterskap, rekorder som vi må takke henne for. Så må vi fremheve Finn Tønnesen som har vært krumtappen i det hele og har fått gjennomført alt som er planlagt. Han har også utført et krevende arbeid ved å lage tabellene over bestetidene i de forskjellige 5-års perioder. De gir oss et interessant bilde av utviklingen.

Mai. 1988

Jubileumskomiteen
Anne-Brit Berg Yngvar Karlsen Sverre Andersen

Finn Tønnesen Johnny Halvorsen Håkon Melberg Fridtjov Stene

Heming Olsen Vibeke Ystrøm
Bilde- og illustrasjonstekster kapittel 1 (forord):

Side 6:

Aktive på 1920-tallet sammen med samtalelederne Finn Tønnesen (venstre side) og Fridtjov Stene (høyre side). I sofaen sitter Kasper Korseth, Wilhelm Andersen, Olaf Berg.


Stupereliten før krigen. Arnt Dahl, Sam Melberg, Alf Hansson, Øyvind Wille, Harry Franzen.



Side 7:

Aktive svømmere før krigen. Finn Tønnesen, Gunvor (Johansen) Skovdahl, Linnea (Hansen) Johannesen, Lillian (Johannesen) Olsen, Inger (Johannesen) Nordbakke, Fridtjov Stene, formann 1987 Lars Larsen, Per Skaug, Ellen (Tønnesen) Svensen.


Svømmere både før og etter krigen. Else (Iversen) Olsen, Sverre Andersen, Rolf Bukholm, Harry Holm Olsen, Johnny Halvorsen, Finn Tønnesen, Karin (Denis) Jensen, Liv (Fosdahl) Mustorp.

Side 8:

Gruppe aktive fra 1950- og 1960-årene. Reidun (Dahl) Svendsen, treneren Finn Tønnesen, Gudrun (Johannesen) Larsen, Kari (Døhlen) Aarsund, Eva (Eriksen) Hansen.


Ledere og aktive svømmere før og etter 1970. Formann Mindor Aksnes, formann Yngvar Karlsen, Cato Grønnern, Frode Melberg med datter Anja, Turi (Sæther) Østli, Marit (Brekke) Torp, Atle Melberg, Fritjof Andersen.


Ledere og unge svømmere opp til vår tid. Jarl Inge Melberg, Anne-Britt Berg, Marit Bakkene, første kvinnelig formann Anne-Marie Bakkene, Nils Henrik Bjurstrøm, Vibeke Ystrøm, Britt Lena Lundberg, Tanja Notø, dagens formann Dyril Melberg.

Yüklə 388,76 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə