STYRKE
PRØVEN
DEN LILLE MANNS KAMP
- hvordan takle livet etter trafikkskade
www.helping.no
"Styrkeprøven er godt komponert og tar opp en viktig sak for alle dem som er trafikkskadd og har møtt muren. Boka gir et klart bilde av forsikringsselskapenes makt og evne til manipulering takket være deres tilgang til høyt kvalifiserte eksperter. Dette er den lille mann mot et overveldende apparat. Dette gir Styrkeprøven et samfunnsmessig perspektiv."
ALBERT HENRIK MOHN, Bergen Arbeiderblad.
“Årets julegave til alle trafikkskadde. “Styrkeprøven” er en autentisk og usminket skildring av et ungt liv som blir lagt i grus av en trafikkulykke. Boken bør bli obligatorisk lesning for pårørende, arbeidskolleger, behandlere, advokater og alle som har med trafikkskadde å gjøre. Skal du bare kjøpe en eneste julegave i år - kjøp “Styrkeprøven”!
Har du lest den, har du sett en virkelighet du ikke trodde fantes - med mindre du har opplevd den selv.”
REDAKTØR FRED B. NILSEN, TRAFIKKSKADDES MAGASIN.
“Dette er en bok om tortur i det norske helse- og rettsvesen. I Øst-Europa ble friske mennesker stemplet som syke; hos oss blir alvorlig nakkeslengskadde diagnostisert som friske! Begge deler er like ille. Boken er spennende som en kriminalroman - ikke uventet da den beretter om kriminelle forhold. Forfatteren viser stor innsikt i hvordan livet blir for en alvorlig nakke-slengskadet pasient. Boken burde være pensum for medisinerstudenter.”
SUNNIVA ASKELAND LAAKE, LEGE, OSLO,
TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LÆGEFORENING
“Styrkeprøven av Gunnar Christensen er ei bok som vedkjem dei fleste menneske i dagens samfunn. Dei fleste av oss betaler forsikringspremiar. Me kjøper oss ein form for tryggleik. Dei færraste veit kva dei i røynda har kjøpt. Boka fortel klart kva den står framfor som vel å ta kampen opp mot eit forsikringsselskap i ei erstatningssak. “Styrkeprøven” er lettlest og spennande.”
KNUT G. SOLBERG, SETESDØLEN
Gunnar Christensen f. 1949 er utdannet cand. philol. / lektor og har en variert praksis innen undervisning, journalistikk og informasjon. Med Styrkeprøven debuterer han som skjønnlitterær forfatter. - Styrkeprøven er en viktig bok for alle som er eller blir berørt av trafikkskader.
Empress Forlag AS
ISBN 82-91764-01-8
Gunnar Christensen
STYRKEPRØVEN
En anonymisert dokumentarroman
Empress Forlag AS
Arendal 1999
© Empress Forlag AS 1996
Sitat fra boken kun med forfatterens tillatelse.
Utgiver:
Empress Forlag AS
Postboks 949, Birkenlund
4801 Arendal.
2. opplag 1999
ISBN 82-91764-01-8
Til Jens Christian, Hallvard og Christoffer.
Innhold
Kapittel 1: “Ikke i det himmelblå!”
Dimmesjokk 7
Kapittel 2: Traume
Dødsangst 11
Rop om hjelp 18
Avhør 22
Olsens enke? 28
Uønsket 32
Kollaps 35
Sløret 39
Nevrologene 41
Jubileum 45
Blindvei 49
Den gamle religionslæreren 51
Den levende gudinnen 53
Kapittel 3: Pasient
Ekspertene 57
Sukkerperler 61
Elghunden 64
Løgndetektoren 66
Kapittel 4: Klient
I fengsel 71
Fiendens leir 74
Aktuaren 80
Lokomotivet 82
“Vi skal ta deg” 89
Ærede rett 92
Den nye generalen 95
Dagen derpå 98
Gjennombrudd 104
Mektige krefter 108
Kapittel 5: “Enda en sak med skyhøye erstatningskrav!”
Svartelistene 111
Forsikringslegene 115
Krig 118
Nye undersøkelser 122
Fortrollet dis 138
Krykkeakrobaten 141
Kravstor 143
Den slemme mannen 147
Seanse 149
“Lov, sandhed, ret” 156
Dommen 169
Kapittel 6: Finale
Skoletannlegen 178
Mobbet 180
Kapittel 7: Endring
På det jevne 187
Kapittel 1: “Ikke i det himmelblå!”
- Dimmesjokk
Dimmesjokk
Vinden føner håret. Den friske havbrisen. Tegner mørkeblå fargenyanser i havet. Skumbobler rundt båer og staker, langs fjell og rullestein på land. Den befriende havbrisen som river i flagget. Gir den rytmiske, duvende bevegelsen i skroget. Baugen kløyver målbevisst sjøene. Dieselmotoren maler jevnt under dørken i ti knops fart. Horisonten glitrer dim og varm. Et skip bryter havlinjen. En havseiler vindskakk med kurs mot land. Ei tresjekte dunker rytmisk. Pram med påhengsmotor surrer omkring uten fast kurs.
Smil og vink. Mennesker. Natur. Solbadere i lune fjellformer.
Sommer på Sørlandet.
Georg Carlsen fyller lungene med frisk, salt havluft. Dype åndedrag. Drar inn eimen av hav. Kjenner lettelsen. Kjenner stresset slippe taket i musklene. Som velfortjent hvil etter kraftanstrengelse: Behagelig slapphet blandet med glede over fullført løp. Han har gjort hva gjøres kunne.
Ikke til å tro. Tretten års kamp. Frustrasjon. Som en endeløs spøkelsesseilas. Ingen lune havner i sikte...
Han vet det vil komme. Liksom etter store eksamener: Dimmesjokket. Tomheten. Tafattheten. Passiviteten. Tross utallige planer, drømmer og ambisjoner på forhånd: Hva han skal gjøre når alt dette er over. Frigjort energi til nytte og glede.
Tomheten innhenter han med klamt fast grep. Som en draug fra dypet.
Så kommer gradvis "normaltilstanden"...
Det blir et annet liv videre. Uten den tunge bør. Uten kampen. Det var rett å stå kampen ut. Nødvendig. Ingen vei går utenom. Et spørsmål om å fullføre et løp. Et hardt løp. En styrkeprøve han måtte gjennom. Nå er han i mål.
Han prøver å nyte nuet. Gå inn for å leve her og nå. Ikke i fremtid. Ikke i fortid...
Det går ikke. Erfaringsbakgrunnen vil forme hans videre liv. Som pilen forlater sin bue, er buens anatomi, styrke og retning avgjørende for pilens rekkevidde og destinasjon. Hvem ville han vært uten denne erfaringen? Umulig å si. Det oppmagasinerte erfaringsgodset har formet han. Å sette en strek over det nå vil være å fornekte en del av seg selv. Han må lære seg å godta de vanskelige erfaringene som en del av seg selv. Ikke som et mørkt avsnitt han fortrenger og skammer seg over. Kan erfaringene disse lange årene komme til nytte? Tiden vil vise.
Mange mennesker har sine vansker. Større eller mindre. Holdningen til problemene avgjør mer enn kjensgjerningen, heter det: Ikke la problemene dominere livet. La viljen til meningsfylt liv prege kursen. Pene ord. Oppbyggende ord. Styrkende ord. Ord det er lett å gripe til i surf på en medgangsbølge...
Hvorfor skulle nettopp Georg få gå igjennom livet uten kriser, kvestelser og motgang? Mange mennesker lider verre skjebner enn han. Intet er selvfølgelig her i livet. Livet og verden omkring er i stadig forandring. Ugjenkallelig forandring. Det ligger utfordringer i å kunne tilpasse seg. Lære. Livet kan være rikt og spennende, når en evner se kvalitetene som ligger der. Til det behøves positive opplevelser. I vakre, naturomgivelser er det lettere å se kvalitetene. Føle glede i naturens harmoniserende skjønnhet. Kjenne samhørigheten med alt levende...
I kjølvannet ligger Møkkalasset. Han gir svakt babord langs Tromøys værharde havside.
Her seilte Georg som unggutt. Husker værharde dager med høy sjø og drivende vind. Angst for å fylle båten med vann og gå mot den frådende brenningen der sjø møter fjell. Kysten ligger der nå som da. Den vakre kystnaturen. Havet. Strukturene i svaberg og rullestein. Forblåste krokete furutrær langs strendene. Strandblomstene i karrige fjellsprekker.
Georg seiler inn Tromlingsund. Drar spaken ned til tre knops fart. Glir inn i lunt, blankt vann. Vøler til garn og teiner. Lukt av tang. Salt. Tjære. Fiskegran til tørk på svaberg ved Skare. Tromlingenes veldige steinmasser av endemorener. Rundslipte stein i vakre formasjoner. Slipt til av istidens veldige ismasser i bevegelse mot havet.
Minner.
Her rodde han den gamle treprammen i tenårene. Prammen han arvet etter sin morfar. Hver morgen før frokost rodde han. En runde rundt den én kilometer lange øygruppa Tromlingene. Så tilbake til hytta. En solid trimtur. Hunden sto i baugen. Snuste mot vinden med sin sjokoladebrune snute. Ørene hennes flagret i vinden. Den friske sjølufta. Sjøene som slo mot mengder av runde stein og svaberg. Gynget prammen i rytmiske bevegelser. Årene knirket mot tollepinnene. Treskrogets glade lyder for hvert åretak. Alle turene i den gamle prammen. Da føltes egen fysiske styrke som et ubegrenset gode. Et spørsmål om trening og tålmodighet hvor stor kraft og styrke han kunne oppnå.
Drømmer om fremtiden. Forventningene. Undringen. Den voksne verdens muligheter og utfordringer lå åpent fremfor Georg. Ungdomsårene. Konsentrert om alt skapt av mennesker. Tingene. Tingenes verdi.
En brølende speedbåt krysser Georgs kurs. Lang og spiss med kjølvannet pisket opp til en fontene akter. Ubetydelig hekksjø. Stadige kursendringer som i lek. Som ungdomsår.
Adam Øhlenschleger skrev en gang: "Akk. Hvad er livet. Et pust i sivet. Et spill af kræfter der higer mod en evighed." Nå står Georg ved roret i en familiebåt. Bredere om magen. Såkalt midt i livet. Er han heldig, får han leve mellom tredve og førti år til. Han må planlegge sitt videre liv. Hva vil han bruke sin tilmålte tid til? Barna og familien er viktigst. Men. Ut over det...
Hvilke muligheter har han? Begrensningene er kjente. Eller er de det? Samfunnet utrangerer friske mennesker fra yrkeslivet når bedrifter skal slankes i krisetider. Friske mennesker midtveis i livet. Som Georg. Om det dukker opp en behandling som fjerner plagene...
Ut Båtsfjorden. Det bryter på to undervannsskjær. Han dreier babord ut mot åpent hav. Kurs mot Torungen fyr. Undervannsskjærene. Han kjenner dem alle fra nærkontakt i kajakk og pram. Lengter etter å ta seg ut med årer i robåten. Nær og god kontakt med vannet i liten robåt. La vannet renne mellom fingrene. Kjenne den svalende motstanden mot hånden. Kjenne den friske lukta av salt. Lyden av årebladene mot vannflaten. Havets sang mot skroget. Stille sommerkvelder.
Merdø. I sommervarm solglans. Den vakre, gamle trebebyggelsen i le av havet. Sandstrender. Rutebåten fra Arendal fylt med badegjester. Her gikk han på svømmekurs som barn. Stakk av fra svømmelæreren.
Dengang "D/S Pelle", den gamle dampbåten, trafikkerte badeplassene på Merdø og Hove på Tromøy. Om bord i Pelle satt Georg ofte med utsikt til kull-lemperen. Den kullsvarte, kraftige mannen som svettet der nede i ildvarmen. Kastet kull inn i flammene. Ildhullet som alltid krevde mer og mer kull. Lemperen tørket svetten og blottla en hvit panne. Det var noe mystisk farlig og dragende ved denne yrkesrollen - denne mannen i dypet av båten.
En dag stoppet Pelle utenfor Gabriel Scotts hus i Galtesund. Flagget ble senket til halv stang. Den store dikter var død. Det gule huset lå tomt og livløst ved vannkanten. Gardiner var trukket for vinduene. Dører og vinduer lukket. Ikke et menneske å se i eller utenfor huset. Stillheten. Freden. Flagget hang slapt på halv stang. Passasjerene reiste seg ombord i Pelle. Stirret tause mot det kjente huset. Ble stående stille til dampen livnet til i Pelles høye, sorte skorstein. De grove tannhjulene beveget seg igjen. Hverdagens hjul roterte videre til havn i Arendal.
Ingen tok vare på Pelle. Den gamle, tradisjonsrike damperen. Nå er Pelle borte.
Ut Galtesundet fra Arendal seilte Georgs bestefar som ung førstereisgutt ombord på et av de første dampskipene. Ut mot en lang yrkeskarriere på sjøen. På alle hav i den en gang så stolte, norske handelsflåten.
To generasjoner senere, skrev han i Georgs minnebok:
På det jævne, på det jævne
Ikke i det himmelblå!
Der har livet sat dig stævne
Der skal du din prøve stå!
(sitat fra Hans Vilhelm Kaalund)
Signert 29.4.1961. Vemodig for Georg å tenke på bestefars hilsen i minneboka. Han døde fire år senere. Bestefar bar han stolt til dåpen. Han fikk navnet Georg. Oppkalt etter han.
Bestefar var krigsseiler. Han kjempet seg igjennom to verdenskriger på havet i den norske handelsflåten. Krigens umenneskelige grusomhet og lidelser bar han i seg. Han ble kvestet: De lange dager og netter i årelang dødsangst. Første verdenskrig. Så andre verdenskrig. Lange krigsår på sjøen. Krigene slapp aldri ut av han. Han snakket ikke om krigen. Han bar den tunge bør alene. Krigsopplevelsene gikk i graven med han.
Ingen på land kunne forstå den reddsomme krigsseilasen. Georgs bestefar gjorde sitt beste "på det jævne". Der besto han sin prøve.
Krigsseilerne gikk i land. De fleste sterkt kvestet av krigens lidelser. Tusener anonyme sjøfolk led i taushet. De var stolte. De klaget ikke. Krigen kvestet dem.
Politikerne - maktmenneskene - fikk sin mer eller mindre ærefulle plass i historiebøkene. Krigsseilerne ble oversett av politikerne. Deres innsats var glemt da de gikk i land.
Først i 1988 mottok Georgs bestefar post mortem kongens fortjenestemedalje i gull.
Bestefar var en av de mange "på det jævne". Han bar med seg i land sine sår etter krigen livet ut. Aldri klaget han. Redselsårene klarte han ikke å snakke om, men de var der.
Bestefars hilsen i den gamle minneboka: Gjør det beste ut av ditt liv. De livsbetingelser du får. De prøvelser livet gir. Vær realitetsorientert. Ikke "i det himmelblaa". Det uoppnåelige utenfor dine fysiske og psykiske forutsetninger.
Han var en mann av få ord. Han sa det med et dikt fra en gammel bok. Ordene har fått en dypere betydning for Georg nå. Det er på det jevne - i det daglige liv - også Georgs livs prøve skal stå: Hans liv videre.
Han dreier styrbord mot flytebryggene innerst i båthavna. Vindstille, blankt vann tar imot. Skroget glir sakte mot brygga. Maskinen brummer akterover. Fortøyning. Motorduren dør bort.
Kapittel 2: Traume
Dødsangst
- Georg er skadd!
Hvem roper? Hvor er han? Hva har hendt? I sin gradvis våknende bevissthet lyder det metalliske krashet bakfra som et ekko. Georg kjenner voldsom, eksplosjonsartet hodesmerte. Dominerende og gjennomtrengende liksom en katastrofealarm. Verre enn noen tidligere smerte. I tillegg svimmelhet, kvalme og kvelningsfornemmelser. Hodesmertene gjør han desperat. Vil skrike, men får ikke frem en lyd. Han lammes. Fordi det oppleves som en kraftig støy han ikke makter å trenge igjennom og overdøver alle andre plager.
Georg er skadd. Han befinner seg inni et bilvrak og ser forsetene forlatt. Mennesker rundt vraket. Han hører forvirrede stemmer og utrop utenfor:
- Bakdørene har kilt seg fast!
Bilvraket rister. En prøver å åpne en dør. En andpusten stemme:
- Umulig å få opp døra på denne siden! Får vi han ikke ut gjennom fordørene?
En sparker i bilvraket. Rystelsene gjør vondt. Georg ser hektisk aktivitet utenfor, men kjenner ikke stemmene. En annen stemme sier:
- Vi prøver igjen på høyre bakdør.
Flere krafttak i bildøren. Ristingen øker smertene. Kvalmen stiger. Georg føler et intenst behov for å ligge i ro, men angsten driver han til å undersøke hvor skadd han er. Han prøver å bevege seg. Kroppen føles stiv og mørbanket. Skjelvende som ved en kraftanstrengelse, famler han hånden mot øret:
- Blør jeg?
- Nei!
Det andre øret? Kroppen dirrer av anstrengelse. Den andre hånden undersøker øret. Han ser på hånden:
- Nei! Heldigvis! Ikke blod. Ikke ennå i alle fall. Men. Hva er galt? Disse grusomme hodesmertene. Hva betyr de? Er dette slutten? Så brått. Jeg er ung. 33 år. Har ennå mye å oppleve og utrette. Det er ikke rettferdig hvis...
Dødsangsten lammer han. I tankene er han tilbake i gymnastiden. Siste skoleår på Landsgymnaset. Da forulykket tre klassekamerater med bil nær skolen på glatt føre. Medelever hørte smellet fra en hybel like ved og kom løpende til. Baksetepassasjeren var hardt skadd. Blodet rant fra ørene hans. De fikk dradd den skadde ut av bilvraket. Vraket lå med hjulene i været utpå jordet støttet mot en stor stein. Taket var klemt ned i baksetet der den skadde klassekameraten satt. En tilfeldig forbipasserende bil fraktet den skadde til legehjelp på nærmeste tettsted. Klassekameraten var bevisstløs. Blodet silte fra ørene ut over baksetet og en klassevenninne: Hun holdt hodet hans på fanget. Men. Livet sto ikke til å redde. Han døde på vei til legekontoret...
Georg kjemper mot panikken. Prøver febrilsk å orientere seg om hva som har hendt: Før krashet satt han i baksetets høyre hjørne med bena utstrakt mot midten. Fordi det var trangt om benplassen. Nå ligger han på venstre side i baksetet, med hodet på hattehylla. Han kan ikke forklare hva som har hendt. Altså må han ha vært
borte en stund. Håndbagasjen - kart, notisblokk og fotoutstyr ligger i et kaos. Han har et drømmeaktig erindringsbilde av at sjåføren kaller opp forankjørende bil og ber om assistanse. Er dette drøm eller virkelighet?
Høyre bakdør brekkes opp.
- Hallo! Kan du høre meg?
Georg ser inn i et oppkavet ansikt. Forsiktig hales han ut. Det snakkes til han igjen. Han oppfatter ikke hva som sies. Så blir han løftet opp i stående stilling støttet mot bilvraket. Det øker smertene i ryggen og kneet.
- Klarer du å stå?
Svimmelheten tar i. De slipper han. Bena føles uvirkelige. Som om han ikke har kontroll med dem. Smertene gjør han livredd. Angsten føles som en kvelende lammelse over hele kroppen. Skjelvende griper han tak i bilens takrenne. Ser den smadrede bakparten på Opelen han satt i. En bulk i taket over der han satt. Hodet må ha truffet taket akkurat der.
Bilen bak har fått en skjev front. Den har truffet Opelen i venstre bakpart. Føreren herjer iherdig med å sparke og dra i støtfangeren. Den har blokkert det ene forhjulet. Han ser ikke ut til å bry seg om personskaden. Bilen hans er skadet. Der Georg står og svaier støttet til bilvraket, aner han ikke at han nettopp har fått en dramatisk feilaktig førstehjelp. Rett oppførsel i et slikt ulykkestillfelle er å overlate til ambulansepersonell å ta den skadde ut av bilvraket. Først etter å ha fått en krage om halsen, burde han ha blitt flyttet på. Det han ikke visste der han sto var at reisefølget ikke hadde til hensikt å tilkalle ambulanse eller politi...
Rundt bilvraket står Georgs reisefølge måpende, stille og usikre. Liksom de er limt fast i bakken. Alle stirrer blekt og handlingslammet på han, som om de ikke har noe med dette å gjøre. Spørrende blikk:
- Hvor hardt skadd?
Georg orker ikke holde seg fast mer. Bena svikter. Han føler et intenst behov for å ligge nede. Slipper han taket faller han, og slår seg enda mer. Det gjør han redd. Svetten siler. I halvsvime snøvler han frem:
- Hjjeelp! Fallller!
To hender tar imot og støtter han opp igjen. Det tar tid før de måpende menneskene omkring forstår hva han sier. En tar tak i han. Han snøvler:
- Håååndbagaaasjen!
Har han fått støtskader av kamerautstyret? To speilreflekskameraer med flere objektiver. Arbeidsverktøy på turen. Det lå slengt på gulvet i bilen sammen med den øvrige håndbagasjen.
Plutselig sviver alt for han. Forstadiet til besvimelse. Følelsen av hjelpeløshet mot noe ugjenkallelig. Som noe drivende i stomfull sjø mot frådende klipper.
Georg bæres og støttes mot Mercedesen, "direktørbilen". Her plasseres han forsiktig i liggende stilling på forsetet av famlende hender med raske, nervøse bevegelser.
- Gjør det vondt?
Han orker ikke svare, men oppfatter diskusjon om hvor han skal transporteres. Én blar i telefonkatalogen. Bilen starter.
- Alvdal har nærmeste lege!
- OK. Få han dit! Her er kartet.
Bilen er igang. Sjåføren kjører mykt og hensynsfullt på humpete grusvei. Han skotter jevnlig mot Georg med raske sideblikk. Hver hump i veien føles som et slag i hodet. Han stønner og vrir seg. Smertene og angsten fyller sinnet som et stort skrik han ikke får ut av kroppen. Han føler stigende panikk som ikke slipper ut. Fordi panikken lammer. Følelsen av avmakt bryter gjennom. Han føler seg som et hjelpeløst lite barn i kamp mot en overmakt. En overmakt av smerter. Uten å forstå hva som skjer, hva smertene betyr. Han gråter.
Som i hallusinasjon dukker et bortglemt barneminne opp i klare bilder. Georg er fem år. Det er en varm og frodig sørlandssommer. Han er på besøk hos sine besteforeldre. Et vakkert, hvitmalt sørlandshus med stor, frodig hage. Herfra ser han til skipsleden. Blir kjent med skipene som trafikkerer kysten fra sitt utsiktspunkt i hagen. Han varsler kjøpmannens og bakerens bil utifra motorduren. Han er nyfiken og fascinert av det maskindrevne. Hit kommer også en slektning fra Finnmark på besøk. Georg har ikke sett han før. Alle beundrer slektningens nye motorsykkel. Den står og skinner i hagen. Som et underlig fremmedelement mellom busker, blomster og trær. Motorsykkelen tilhører liksom en annen verden. Forskjellig fra det grønne og levende i hagen. Georg synes med ett at den virker stor og skremmende. Ikke fin som de voksne sier. Den stolte eieren er atten år denne sommeren. Alle sparepengene har gått til oppfyllelse av denne guttedrømmen. Ivrig forklarer slektningen bestefar hvordan vidunderet virker. To måneder senere får de dødsbudskapet: Da har slektningen kjørt i en fjellvegg med motorsykkelen sin og ble drept på stedet. Sorgtunge foreldre kommer tilreisende. For å se ulykkesstedet og følge liket av sønnen hjem til Finnmark. Et trafikkoffer...
Sjåføren stopper. Løper inn i et hus, men han kommer raskt tilbake:
- Legekontoret er ubemannet. Ingen legehjelp til stede. Kan ikke vente. Det er for risikabelt. Må videre.
Han starter opp. Svinger igjen ut på den humpete veien. Kjører mot Tynset. Nå oppfatter Georg en stemme fra baksetet. Der er forsetepassasjeren fra bilen som kom bakfra. Han klager over smerter i brystet der sikkerhetsselen tok imot for støtet:
- Vi var heldigere enn Carlsen! Vi så det ville gå galt, og fikk tatt oss for!
Opprørt og fortvilet legger han ut om hvordan ulykken oppleves for passasjerene i bilen bak. Flere ganger hadde passasjerene bedt sjåføren Frans Erstad om å holde avstand til forankjørende bil. Erstad hadde ikke brydd seg om anmodningen. Han fortsatte å kjøre som før. Stemmen i baksetet røper opphisselse.
En bortglemt historie fra realskoletiden i Arendal kommer med ett tydelig frem i Georgs bevissthet. En dag ble en klassekamerat innlagt på Aust-Agder Sentralsykehus. Han hadde fått en istapp i hodet fra en fire etasjes bygård. Det skjedde mens han gikk på fortauet i sentrum. Det bredte seg en uhyggestemning i klasserommet da de fikk nyheten:
- Slikt hender jo bare fremmede. Mennesker vi ikke kjenner. Vi leser bare om det i avisen. Nå har det hendt en vi kjenner. En klassekamerat...
Følelsen av uvirkelighet brer seg mens læreren forklarer hvor alvorlig det er å få et hardt slag i hodet. Ukene går. Så en dag er klassekameraten tilbake på skolen. Han ser frisk ut. Alt virker normalt igjen. Så. Knapt et halvt år senere dør klassekameraten plutselig av hjerneblødning...
Georg grøsser. Forsøker å tenke på noe annet.
Georg prøver å rekonstruere hva som har gått forut for kollisjonen: Tjenestereisen startet dagen før i Oslo. Tre biler sto startklare foran hovedinngangen til Statens Energi. Veldressede mennesker fordelte seg og bagasje i bilene. Georg var en av dem.
Hovedstyremedlem Erlend Bekken (A) sa:
- Jeg har så lange bein. Kan jeg sitte i forsetet?
- Greit for meg, svarte Georg, men det plaget han at bilen manglet sikkerhetsseler og nakkestøtter i baksetet. Han følte seg naken og sårbar uten dette utstyret. En så lang tur uten viktig sikkerhetsutstyr. Han prøvde å berolige seg selv:
- Det går vel bra denne ene gangen også.
Georg nevnte det ikke. Han ville ikke virke sær.
Hovedstyresekretær Ola Dyrskog satte seg bak rattet. Han var "planlegger og arrangør" for turen. Tjenestereisen skulle vare en arbeidsuke og omfatte en rundreise til ulike vannkraftprosjekter i Sør-Norge.
Tjenestereisen er i gang. Dette er Georgs første hovedstyrebefaring som informasjonskonsulent i Statens Energi. Dette er en VIP-tur. Georg har ikke rukket å bli kjent med hovedstyret, generaldirektøren og de andre i ledende stillinger. I sitt daglige virke treffer han dem sjelden. Nå har han anledning til å bli bedre kjent med dem alle.
Dagen hadde vært travel. Georg ønsket å komme best mulig à jour på kontoret før avreisen. Han droppet svømmeturen i Frognerbadet før jobb: Vanligvis svømte han tusenmeteren. Den daglige dukkerten hver morgen var en forfrisker. Han hadde jobbet hele sommeren uten ferie. Da var badet før jobb et gode før det hete kontoret i sommervarmen. Georg fikk unna skrivearbeider til sekretærene på skrivestua. En utredning om hvorledes informasjonstjenesten kan bedres, var Georgs ansvar: "Profilering av Statens Energi". Oppdraget kom direkte fra generaldirektøren. Underdirektør Eirik Duus formidlet det. Duus fungerte som leder for informasjonskontoret. Han blinket ut tjenestereiser til Georg og hjalp å få dem godkjent av administrasjonen.
- Viktig at du blir kjent med vår virksomhet i distriktene, sa han. Georg hadde kommet godt i gang med denne nye jobben. Kom godt overens med Duus. Denne tjenestereisen var et resultat av Duus hjelp.
All korrespondanse var unnagjort før avreisen. Bl.a. et brev fra en dansk forfatter. Han ønsket et bilde av en oppdemmet, kraftregulert innsjø til en bok om energi. En pressemelding ble sendt til NTB. Georg var nøye med å sende ut få pressemeldinger. Kun når det gjaldt noe han var sikker på ville ha interesse for lokalaviser eller riksnyheter. Fra avismiljøet i tidligere jobber kjente han til irritasjon over organisasjoner som sender ut pressemeldinger i tide og utide for å få reklameomtale. Hyppige utsendere av pressemeldinger gikk ofte uåpnet i "bøtta" da han var i Morgenavisen. Tiden er knapp i en hektisk, liten avisredaksjon. Sortering av dias fra en tjenestereise på Vestlandet var ferdig montert i magasiner. Georg var fornøyd med bildene. Det hadde vært en fin tur med uforglemmelig, pent vær. Velvillige mennesker ved kraftverkene hadde latt Georg fotografere som han ville. Han hadde knipset flere hundre bilder. Verdifulle til kontorets arkiver.
Avreise kl. 16.00.
Før avreisen arrangeres en middag til reisefølget i kantinen. Georg hastet gjennom parken til leiligheten. Måtte hente koffert og kamerautstyr. Georg brukte eget kamerautstyr for å supplere det jobben hadde. Han likte ikke å la alt dette ligge ulåst på kontoret hele arbeidsdagen før turen. Georg forbannet seg selv for ikke å ha tatt kofferten på morgenen. Han hadde syklet i stedet. For å komme raskt i gang. Nå måtte han drasse dette gjennom parken het av tidsnød, sommervarme og stress. Ikke hadde han rukket å spise lunsj heller. Han var skrubbsulten.
Silsvett kom Georg stimende inn i kantina da middagen var godt i gang. Beklaget sen ankomst og tørket flau svetten av ansiktet. De eldre herrene og en dame fra hovedstyret gjorde vennlig og smilende plass til han ved bordet og vinket på betjeningen. Georg kjente dem igjen fra sine gjesteopptredener i hovedstyret. Der møtte han hver gang det dukket opp saker som angikk Georgs ansvarsområde. Georg var skamfull over å komme for sent til denne middagen før en slik tjenestereise. Det stresset han at de andre var ferdig med måltidet før han omsider fikk sin servering. Georg spiste raskt. Avbrøt måltidet før han var forsynt. Han ville ikke la de "høye herrer" vente unødig. Han tenkte:
- Dette var en dårlig start. Må prøve å rette opp dette inntrykket underveis.
På plass i tjenestebilen. Nå kunne Georg roe ned etter en hektisk dag. Det passet han å sitte i baksetet alene. De to i forsetet hadde mye å snakke om fra temaene politikk, byråkrati og tidligere turer. Georg var sliten. Bladde frem et kart og program for turen. Sjekket fotoutstyret. Fylte kamerahusene med egnet film. Sjekket objektiver og blitzbatterier på ny. Tok frem notatblokken.
Rushet sinket kjøreturen nordover ut av Oslo. De sneglet via omveier til Sinsenkrysset. Derfra begynte trafikkflokene å løse seg opp. Ola Dyrskog kjørte rykkete og ubehagelig. Forknytt holdt han krampaktig i rattet. Den tette Oslotrafikken var rykk i rykk med påfølgende akk og beklagelser over medtrafikkanter fra førersetet. På europaveien ble det mer flyt i kjøringa...
Georg lå trett og døsig på hotellsengen. Trudvang Turisthotel på Rena. Han hadde trukket for gardinene, hengt opp findressen og spredd ut toalettartiklene før han stupte i seng. Glad for å kunne slappe av i enerom. Ha litt tid for seg selv før samling i vestibylen kl. 20. Georg var skrubbsulten. Antok at det ble servering kl. 20.
Tankene streifet omstillingene han hadde vært igjennom ved skifte av jobb. Morgenavisen i Bergen søkte akkord. Som sist ansatt var Georg blant dem som først måtte gå i desember 1982. Det var naturlig og riktig. En fordel for Georg at han kunne søke jobber før de mest erfarne journalistene ble satt på gata ved den endelige konkursen.
Han savnet det hektiske, lille miljøet i Morgenavisen. Likevel sørget han ikke over å miste jobben. Han hadde en solid, presserelevant utdannelse og opparbeidet journalistisk praksis ved siden av studiet. Det smigret Georg at redaktøren i Morgenavisen hadde ringt og tilbudt han jobben som vaktsjef mens han studerte ved Bergen Universitet. Han takket ja til vaktsjefjobben, men ba om et halvt år på å bli ferdig med hovedfagsstudiene. Det ble han.
Da Georg forsto hvor det bar med Morgenavisen, begynte han å søke andre stillinger. Han tok strøjobber. Laget et par radioinnslag for NRK-Hordaland. Det gikk bra. Programmene kom på lufta. Georg kunne tenke seg å fortsette med det. Gøy å prøve etermedia. Det ble reiser til konferanser i Kristiansand og Oslo hvor han søkte jobber.
Georg tok den første jobben han fikk. Ble informasjonskonsulent i Statens Energis hovedadministrasjon i Oslo. Startet i ny jobb februar 1983. Bodde i koffert på fremleiehybel på Kringsjå studentby. Leiligheten hans var først innflytningsklar i juni. Da innflytting skulle skje, kom den ene tjenestereisen etter den andre. Tekniske problemer med med den gamle bilen. Praktiske gjøremål sto i kø. Sommeren hadde vært slitsom. Liten tid til å treffe gamle kjente og andre kontakter.
Georg ønsket kun å bli i stillingen som informasjonskonsulent i to år. Stilling i en avisredaksjon tiltalte han mer. Det å daglig kunne se resultater av egen innsats var stimulerende og lærerikt. Arbeidsstilen og miljøet i avisredaksjoner tiltalte. Spenningen. Ingen dag er lik. Det å føle samfunnet på pulsen. Treffe mange interessante mennesker. Fremfor alt gleden ved å skrive, formidle, ta bilder, reise. Kanskje bo en periode i utlandet som utenrikskorrespondent. Da fikk han ta den ubekvemme arbeidstida med på kjøpet. Skulle han noen gang få behov for å skifte yrke, var han jo utdannet lektor. Undervisning tiltalte ikke nå. Men. Han hadde mange yrkesaktive år foran seg...
Alarmen går. Klokkeradioens intense, monotone pip. Georg måtte ha duppet av. Dasket til den og hev seg i dusjen.
Georg stilte presis i Vestibylen. Var den første fremmøtte. I findress, hvitskjorte og slips. Ble stående og prate om hverdagslige ting med reisefølget etterhvert som de dukket opp. Hovedstyremedlem Are Hess (Krf.) ville vite om Georgs bakgrunn. Georg ga ham de viktigste stikkord om utdannelse og praksis. Han målte Georg. Så sa han:
- Du var jammen heldig som fikk denne jobben med en slik utdannelse. Filolog og det hele.
Georg prøvde å skjule sin overraskelse. Husket fra hovedstyremøtene at Hess var sleivkjeftet. Han var stadig ute med "morsomhetene" sine. Særlig husket Georg hovedstyrets planlegging av "seminartur" til India betalt av Statens Energi. Ingen av dem hadde tidligere vært i India og forventningene var åpenbart høye. Representantene virket med ett mer engasjerte da dette temaet kom opp. Det ble snakk om at hver deltaker selv måtte betale en sum for å ha med ektefelle. Da sa Are Hess:
- Hvorfor skal vi ha med konene våre? Dobbelt så dyrt og halvparten så gøy!
Han lo. De øvrige smilte pliktskyldig med sideblikk og kremt. Hovedstyret var en høytidelig forsamling. Statens Energis øverste ledelse hadde fem politisk valgte representanter fordelt etter politisk styrkeforhold. Det ble krevd av Georg at han skulle møte dem i slips og dressjakke.
Da det ble kjent at Georg hadde reist i India og Nepal kom henvendelsene i tur. Georg ga dem kopier av artiklene sine og praktiske reisetips. Lånte ut reisehåndbøker og ytte hjelp så godt han kunne.
Møtet var i gang på Trudvang Turisthotel. Det ble ikke servert mat. Georg forsto etter en stund at reisefølget hadde spist mens han slappet av på hotellrommet. Magen var nå begynt å rumle ubehagelig.
Andre reisedag: Ulykkesdagen 13 august.
Avgangen var avtalt kl. 9.00. Direktør Frans Erstad manglet. Reisefølget kjente hverandre godt fra utallige hovedstyrebefaringer. De hadde en kameratslig tone seg imellom. Hovedstyrerepresentant Erlend Bekken betrodde Georg i ventetiden at dette å vente på direktør Erstad, var som "vanlig". Videre fortalte han:
- Erstad er alvorlig syk og bruker en rekke sterke medikamenter. I tillegg er han svært distré. Ved flere tidligere befaringer, har han i distraksjon blandet tabletter og doseringer slik at han var like ved å omkomme.
Rykter om Erstads svake helse var godt kjent på hovedkontoret i Oslo. Georg så at han hadde en sjanglende, ustø gange. Kroppsspråket fortalte tydelig at Erstad var syk. Likevel ønsket han å jobbe så lenge han kunne. I Statens Energi hersket stor respekt for hans kompetanse. Georg undret hvorfor Erstad kjørte egen bil på tjenestereisen når helsetilstanden åpenbart gjorde han uskikket til å kjøre bil. Flere andre deltakere hadde trolig sertifikat. Tjenestebiler manglet det ikke ved slike anledninger. Det virket uforsvarlig at mannen hadde sertifikat: Kjørestilen hans bar preg av helsetilstanden. Ukonsentrert kjøring. Minnet om promillekjøring.
Georg følte seg ikke kallet til å foreslå at Erstad lot andre kjøre bilen sin i dette selskapet. Georg var nyansatt og hadde nærmest en gjesteopptreden. Han følte seg som et outsider og avsto fra å kommentere Erstads kjørestil.
Erstad dukket opp til slutt, satte seg inn i sin Chevrolet. Passasjerene og bagasje på plass. De tre bilene var i gang andre reisedag. Generaldirektør Sigurd Nilsen satt i første bil "direktørbilen": En mørk blå Mercedes med Statens Energi-logo og egen sjåfør. Sammen med han fagsjef Kurt Ola Hillesund og hovedstyremedlemmet Are Hess (Krf).
Georg satt som eneste baksetepassasjer i den andre tjenestebilen. En Opel Rekord 1981 modell. Ved rattet satt hovedstyresekretær Ola Dyrskog som dagen før. Og Bekken ved hans side i forsetet. Sist kjørte direktør Frans Erstad i sin egen privatbil. Her satt de øvrige hovedstyremedlemmene, Tormod Lind (A) i forsetet, Elise Henriksen (A) og Knut Olafsen (H) i baksetet.
Lunsj kl. 14 på Antasjø kafé i "lukket selskap". Det lokale energiverket spanderte. Representanter fra energiverket, med direktør Rud i spissen, hadde fulgt dem denne dagen. Lunsjen besto av varmretter med bl.a. ørret, mineralvann og øl. Den lune, trivelige tømmerkoyeliknende kaféen, og den blide eieren ga en trivelig atmosfære. Et langbord midt i lokalet bugnet av velsmakende retter i "hjemmelaget" stil. Georg drakk mineralvann. Av prinsipp drakk han ikke alkohol på jobb. Andre drakk pils, men Georg kan i ettertid ikke huske hvem. De satt fordelt rundt småbord langs veggene. Georg snakket med generaldirektøren om informasjonskontorets arbeidsoppgaver.
Etter lunsjen stoppet de for å få et utsiktspunkt på et mulig utbyggingsprosjekt. Da oppdaget Georg pilsånde hos Dyrskog. Georg likte seg ikke. Han var i dårlig selskap...
De kjørte riksvei 29 gjennom Alvdal. Dyrskog holdt god avstand til direktørbilen foran. En strak, bred, nyasfaltert slette. Farten var omkring 90 km/t. I enden av sletta kom en flokk sauer over autovernet og ut i veibanen. De nærmet seg raskt saueflokken. Dyrskog viste ingen tegn til å redusere farten eller styre unna. Han så sauene. Kommenterte dem. Så i speilet. Likevel reduserte han ikke farten eller manøvrerte unna. Først på kloss hold bråbremset han. Dekkene hylte mot asfalten. Bråstopp en knapp halvmeter fra nærmeste sau. Sekunder etter hørte Georg et høyt, metallisk smell bakfra. Han var borte...
Dostları ilə paylaş: |