Hipotez testleri test teknikleri



Yüklə 26,89 Kb.
tarix26.11.2017
ölçüsü26,89 Kb.
#12810

HİPOTEZ TESTLERİ - TEST TEKNİKLERİ
TORTU TEKNİĞİ

Egzersiz : Mantık Bulmaca


ÖRNEK : Beş baba küçük kızlarını aynı parka götürmüş ve çocuklarını kalabalıkta kaybetmişler. Çocukları bulan kişiler park yönetimine götürerek anons yaptırıyorlar. Babalardan bazıları da yönetime baş vurarak çocuklarının bulunmasını istiyorlar. Ancak, bazı çocuklar kendi isimlerini ya da babalarının isimlerini bilemediklerinden arama zorlaşıyor. Çocuklardan Ayşe çok küçük olduğundan, ne kendi adını ne de babasının adını biliyor. Beş babanın hepsi de yönetime kendi adlarını bırakmışlar; ama, bazıları çocuklarının adlarını bırakmamış. Anonslar sonucu kız çocuklardan dördünün babası bulunuyor. Bu durumda geriye babası bulunmamış çocuk olarak bir tek Ayşe kalıyor. Yönetime adını bırakan babalardan da, çocuğu bulunmayan kişi olarak bir tek Hayri kalınca, Ayşe’nin babasının Hayri olduğu anlaşılıyor.

HİPOTEZ TESTLERİ - TEST TEKNİKLERİ

HİPOTEZ :



Kadınlar zorla evlendiriliyor ! (Radikal, 16.10.1997)
Ümraniye’de yaşayan 117 kadının sosyal durumuyla ilgili olarak yapılan bir araştırma yapılmış. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, son 10 yıl içinde İstanbul’a göç eden 117 kadının %61’i kocalarını daha önce görmeden ve kendilerini evliliğe hazır hissetmemelerine rağmen, aileleri tarafından zorla evlendirilmiş.
BAĞIMLI DEĞİŞKEN: Kadının evlenme biçimi
BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN :

  • Kadının İstanbul’da yaşadığı mahalle !!! (???) - Bu hipotezi test edebilmek için İstanbul’da aynı özelliklere sahip başka mahallelere de bakmak lazım.

  • Kadının kırdan göç edip etmemesi !!!!

  • Kadının ailesinin geldiği (Anadolu’daki) yöre.

  • Kadının ailesinin eğitim durumu - Aslında, gerçek neden ailenin eğitim durumu olabilir. Ancak, Ümraniye’ye son on yıl içinde Anadolu’dan göç ederek gelmiş olanlar zaten çoğunlukla eğitimsiz ise, sonuçta göçle gelen ailelerde kadınların %61’i zorla evlendiriliyor sonucu çıkabilir.


HİPOTEZ TESTİ - ÖRNEK

Eser-elementler organizmada çok az miktarda bulunan madeni ya da madensi maddelerdir. Eser-elementlerle ilgili olarak günümüzde ortaya atılan iki sorun onların nitelik ve nicelikleriyle ilgilidir.


Tarım toprakları eser-elementler açısından gittikçe fakirleşiyor. Bunun nedeni, toprağın işlenmesi sırasında yoğun fosfat ve kimyasal gübre kullanımı sonucu, hayvansal gübre ile oluşan biyolojik dönüşümün olamaması ve eser-elementlerin besin maddelerine nüfuz edememesidir. Bu, özellikle, manganez eksikliği için geçerli olan bir durumdur.
Bu yıpranmış topraklarda yetişen bitkiler de eser-elementler açısından zayıftır. Bu durumdan hayvanlar da etkileniyor. Örneğin, yeniden doğurganlık kazandırmak için ineklerin yemlerine biraz çinko ilave edilmesi gerekiyor. Çinko olmadan döllenme olamıyor.
Genel beslenmemiz içinde eser-elementler oranı gittikçe azaldığı için vücudumuz, bunların eksikliğini hissediyor. Bir çok uzmana göre de 20’nci yüzyıl hastalıkları bundan kaynaklanıyor.
Bu durumun iki çözümü vardır. Ya biyolojik tarım yanlısı çiftçilerin şiddetle önerdiği gibi eskiye dönmek ya da doğal ihtiyaçlarımıza daha uygun bir tarım düzenine geçmemizi sağlayacak ara dönemi uygulamak: Beslenmemizi, tamamlayıcı besin maddeleriyle zenginleştirmek.

(KAYNAK: M.Montignac, Yedikçe Zayıfla, İstanbul: Güncel Yayıncılık, 1997, s.84).


BU METİNDEN BİR KAÇ YALIN HİPOTEZ ÇIKARTILABİLİR:

HİPOTEZ – I: Tarım toprakları eser-elementler açısından gittikçe fakirleşiyor.

BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN: Zaman

BAĞIMLI DEĞİŞKEN : Birim tarım toprağındaki (örn.1 dönüm; ya da 1 m2) eser element miktarı.

TEST TEKNİĞİ: Birlikte Değişmeler olabilir; zaman serisi/ eğilim analizi; korelasyon testi kullanılabilir.





Bunun nedeni, toprağın işlenmesi sırasında yoğun fosfat ve kimyasal gübre kullanımı sonucu, hayvansal gübre ile oluşan biyolojik dönüşümün olamaması ve eser-elementlerin besin maddelerine nüfuz edememesidir. Bu, özellikle, manganez eksikliği için geçerli olan bir durumdur.

HİPOTEZ – II: Toprakta artan –biriken- fosfat miktarına bağlı olarak manganez miktarı azalır.

VARSAYIM: Her yerde, tarımda kullanılan fosfatın topraktaki biyolojik dönüşüme etkisi fosfat miktarına göre ve zaman içinde kendini gösterir.

BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN: Birim zamanda ve birim alanda kullanılan fosfat miktarı;

BAĞIMLI DEĞİŞKEN : Birim zamanda, birim topraktaki manganez miktarı.

TEST TEKNİĞİ: Birlikte Değişmeler olabilir; korelasyon testi kullanılabilir.



HİPOTEZ – III: Tarımda kullanılan kimyasal gübre miktarına bağlı olarak topraktaki manganez miktarı zaman içinde azalır.

VARSAYIM: Her yerde, tarımda kullanılan kimyasal gübrenin topraktaki biyolojik dönüşüme etkisi bu gübrenin miktarına göre ve zaman içinde kendini gösterir.

BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN: Birim zamanda ve birim alanda kullanılan kimyasal gübre miktarı;

BAĞIMLI DEĞİŞKEN : Birim zamanda, birim topraktaki manganez miktarı.

TEST TEKNİĞİ: Birlikte Değişmeler olabilir; korelasyon testi kullanılabilir.
HİPOTEZ TESTİ - ÖRNEK
KALİTE KONTROLDE SON TEKNOLOJİ (Yeni Yüzyıl, 23 Eylül 1997; Timur Sırt)
Otomotiv endüstrisinin tasarım, üretim ve satış organizasyonunda vazgeçilmez bir araç olan bilgisayarların, maliyetlerde sağladığı avantaj sayesinde tüketiciler ucuz otomobil kullanma şansına sahip oluyor.
Otomobil üreticilerinin daha çok kullandığı bilgisayarlar, üretim ve takip masraflarında oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Kablosuz network araçlarının kullanıldığı Hyundai-Assan fabrikasında bir otomobil üretiminin hangi aşamada olduğu rahatlıkla takip edilebiliyor.
Romar, barkod tabanlı veri işleme sistemlerinde tecrübeli Amerikan Symbol Technologies firmasının yeni kablosuz LAN (local Area Network) ürünü Spectrum24 sistemini, Türkiye’de ilk olarak Hyundai-Assan otomobil fabrikası kurdu. Kablosuz olarak, radyo dalgaları sayesinde, istenilen tüm network ortamlarına bağlantı sağlayan bu en son teknolojinin kullanıldığı ürün, kalite kontrol aşamalarında, pek çok açıdan güvenilirliği ve anında müdahaleyi sağlıyor. Fabrikada arabayla ilgili her türlü bilgi, on-line olarak radyo frekansları aracılığıyla merkez bilgisayara gönderiliyor.
Böylece hangi arabanın, hangi aşamada ve nerede olduğu bilinerek, arabanın ne zaman tamamiyle biteceği veya kalite kontrolünün tam olarak yapılıp yapılmadığı ana bilgisayardan takip edilebiliyor. Bu sayede fabrikadan üretim sırasında, yavaş veya hatalı bilgi toplamadan doğan üretim zamanını uzatabilecek etkenlerin bulunmadığı bir ortam yaratıldığı gibi, üretim performansının da arttırılması sağlanıyor. Böylece müşterilere kalite kontrolü tam ve eksiksiz otomobiller sunuluyor.
HİPOTEZ I : Otomotiv sanayisinde bilişim teknolojisine (altyapı, yazılım vb.) ayrılan kaynaklar arttıkça otomobil fiyatları düşüyor.

Birlikte Değişmeler: İki değişkenin –aynı zaman dilimi- içerisindeki hareketleri karşılaştırılır.

Ayrım Tekniği: Otomotiv sektörü içerisinde, bilişim teknolojisine ayırdığı kaynak miktarında/oranında değişiklik yapmamış sanayilerin –aynı zaman dilimi içerisindeki- fiyat hareketleri incelenir.

HİPOTEZ II: Otomotiv sanayisinde bilişim teknolojisine (altyapı, yazılım vb.) ayrılan kaynaklar arttıkça üretim maliyeti düşüyor.


HİPOTEZ III: Otomotiv sanayisinde bilişim teknolojisine (altyapı, yazılım vb.) ayrılan kaynaklar arttıkça ürün (otomobil) kalitesi de artıyor..

HİPOTEZ TESTİ - ÖRNEK

ÜRETMEK DEĞİL YENİDEN KAZANMAK ÖNEMLİ

(Cumhuriyet Ekonomi, 21.7.1997, s.3)


Kağıt, cam, çeşitli metal ve plastik gibi pek çok madde bir kez kullanıldıktan sonra “ayrı ayrı toplama” ya da çöplerden ayıklanma yoluyla toplanarak tekrar değerlendirilebiliyor. Bu yolla ucuz hammaddenin yanı sıra çoğu zaman enerji ve su kullanımında da ekonomi sağlanabiliyor. Türkiye, yoksulluk sınırının altında yaşayan pek çok insanın geçimini bu yolla sağlaması nedeniyle, Avrupa ve dünya ile karşılaştırıldığında küçümsenmeyecek geri dönüşüm ve yeniden kullanım oranlarına sahip. Tek fark şu ki, Batı’da atıkların kaynağında, yani diğer çöplerle karışmadan önce toplanarak hammadde olarak kullanılacağı endüstriye gönderilmesi çok daha yaygın. Oysa, Türkiye’de atıkların büyük bir kısmı çöpe karıştıktan sonra ayıklanmak suretiyle geri kazanılabiliyor.
Türkiye’nin bu alanda çalışma yapan gelişmiş sanayi ülkelerinden geri kalmaması için sürekli yeni kullanım alanlarını araştırması ve geliştirmesi şart. Her alanda olduğu gibi bu alanda da Türkiye’nin araştırma-geliştirme çalışmaları ve harcamaları yetersiz.
Atıkların geri kazanım oranı, çevre bilincinin yaygınlaşması ve ekonomik olanakların zorlaması ile giderek artıyor. Türkiye’nin, özellikle son yıllarda büyük miktarlarda kağıt ithal etmek zorunda kalması bile kağıt sanayiinde atık girdi kullanımının yaygınlaşması için yeterli bir neden.
Atık girdi kullanımı, kağıt sanayiinde yaratılan hava ve su kirliliğinin de azaltılmasına yardımcı oluyor. Türkiye’de kullanılan kağıtların yaklaşık olarak üçte biri sanayiye geri dönüyor. Uzmanlar bu oranın üçte ikiye çıkarılabileceğini söylüyorlar. Kağıtta geri kazanım oranının arttırılması için hükümetten sanayiciye, gönüllü kuruluşlardan bürokratlara kadar her kesime görev düşüyor. Özellikle, çeşitli sosyal yardım kuruluşlarının, aynı zamanda bütçelerine de destek olacak atık geri kazanım projeleri başlatmaları ve geri dönüşüm olgusunun kampanyalar biçiminde Türkiye çapında yayılması çok gerekli.
Yüklə 26,89 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə