Háskóli Íslands



Yüklə 13,83 Kb.
tarix26.11.2017
ölçüsü13,83 Kb.
#12632

Háskóli Íslands

Svenska lektoratet

Höstterminen

Språkfärdighet I – SÆN101G


(5,0 hp) H [ects: 5]
Lärare: Mikael Lind

nl@hi.is

Studiebrev 6

Miljonprogram och Folkhemmet

Efter andra världskriget rådde stor ekonomisk tillväxt i Sverige; under 1950-talet får människor allt bättre levnadsstandard och det i kombination med en tilltagande urbanisering (flytten från land till stad) skapas en situation med akut bostadsbrist. Det var en desperat situation och som krävde radikala lösningar: därför beslöt man i Sveriges riskdag, året 1965, att en miljon bostäder skulle byggas mellan åren 1965-1975.

Nya förorter till Stockholm, Göteborg och Malmö skapades och en av de första och internationellt uppmärksammade förorter var Vällingby utanför Stockholm, som byggdes enligt ABC-principen; A står för arbete, B för bostäder och C för centrum. Dessa delar skulle tillsammans utgöra den nya ”förstaden”. Vällingby blev ett mönsterexempel på svensk samhällsplanering och arkitektur och hur en välmående förort skulle komma att se ut (www.urbanutveckling.se/ordlista/abc ).



I boken Stockholm utanför tullarna kan man läsa följande: 

Vällingby är den förort bland 1950-talets många folkhemsområden som blivit mest omtalad både i Sverige och långt utanför landets gränser. /…/ Det nya med Vällingby var att stadsdelen skulle fungera som ett komplett samhälle med både arbetsplatser, bostäder och centrumfunktion – därav beteckningen ABC-staden. Centrum skulle innehålla allt för människornas behov: förutom ett rikt butikssortiment även kultur och nöjen, banker, samhällsservice, hälsovård samt den ytterst moderna tunnelbaneförbindelsen till och från Stockholms city. När Vällingby centrum invigdes den 14 november 1954 ansåg man att det skulle vara lika intressant för innerstadsborna att ta tunnelbanan ut till Vällingby som det var för Vällingbyborna att åka till Stockholms City, vilket de första åren också slog in.”
Byggandet av Vällingby och andra moderna förorter var en förlängning av idén om det ”svenska folkhemmet”. Begreppet folkhemmet var en politisk samhällsvision som skapades av den socialdemokratiske ledaren Per Albin Hansson, året 1928 men som under de kommande decennierna kom att utvecklas och genomsyra det svenska samhället. Det var goda tider i Sverige och människors levnadsstandard utvecklades avsevärt. ”Rekordåren”, som den här perioden, även kallas, gav människor möjlighet till bättre boende, bättre villkor på arbetsmarknaden med löner och lagstadgad semester (http://www.nordiskamuseet.se/kunskapsomraden/folkhemmet).

Överklassafari

Miljonprojekten som skulle innebära ett modernt boende, har tyvärr i vissa fall blivit områden som präglas av segregation, utsatthet och arbetslöshet. Många av bostäderna behöver totalrenoveras och det pågår en diskussion vilken som ska stå för notan; det kommer nämligen att kosta en hel del och många människor som bor i dessa hus är rädda för att det i slutändan är hyresgästerna som kommer att få stå för kalaset. Därför menar somliga att det borde vara staten som ser om kostnaden; det var en gång staten som skapade dessa miljonprojekt och därför borde de även nu ta ansvaret för upprustningen av dessa områden (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5238717).

Segregationsfrågan är ofta uppe i debatt och året 2012 skruvades den upp ordentligt när organisationen Allt åt alla anordnade en guidad busstur till Solsidan i Nacka; ett mycket välbärgat område. Bussturen gick under namnet ”överklassafari” och organisationen ville med detta visa upp ”Sveriges rikaste utsugare” och skapa en debatt om klassklyftor och segregation i dagens Sverige. Och debatt blev det! Överklassafarin blev både prisad och piskad och skapade många heta känslor.

Uppgift

Veckans uppgift är att titta på ett kort inslag om Överklassafari, från SVT´ nyhetsprogram Rapport:



http://www.youtube.com/watch?v=MU77bHy0Wcs&feature=kp

Du ska även besöka Nordiska museets hemsida och förkovra dig i fakta om det svenska folkhemmet. Det är en hel del information och du väljer själv vad du vill ta del av. Hoppas du hittar något du tycker är intressant!



www.nordiskamuseet.se/kunskapsomraden/folkhemmet

Att fundera över:

  • Vad är din reaktion efter att sett inslaget om Överklassafari? Tror du att det är en effektiv metod att skapa debatt?

  • Människors livsvillkor har förändrats avsevärt de senaste femtio åren. Vilka anser du vara de viktigaste/ mest avgörande framstegen (på gott och ont) som människan har skapat i modern tid?

  • Övriga reflektioner


Distansstudenter svarar skriftligt på ovanstående uppgift.
Lycka till!

Med vänlig hälsning,



Mikael

© Lars-Göran Johansson/Linda-Marie Blom 2015
Yüklə 13,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə