Humanism centred education for a peaceful europe



Yüklə 0,71 Mb.
tarix17.11.2018
ölçüsü0,71 Mb.
#80936


HUMANISM CENTRED EDUCATION FOR A PEACEFUL EUROPE

Ideas for Lessons


bildergebnis für logo funded by eu


Savaş Yıkımı ve Hümanizm(Çanakkale Savaşı)
DERS KONUSU


Tarih


DERSİN ADI


10.sınıflar


SINIFLAR (9/10/11)


İnsan olmanın büyük bir erdem olduğu. Savaşların gerekçesi ne olursa olsun hiçbir savaşın insan hayatından daha değerli olmadığı,savaşların gençlerin hayatlarını nasıl kararttığını ortaya koymak.Çanakkale Savaşı örneği ile.

-Özellikle savaşlarda evlatlarını kaybeden annelerin üzerinden verilen sevgi,fedakarlık,empati duygularını yoğunlaştırarak savaş karşıtlığını slogan haline getirmek.

-Savaş içerisinde yaşanmış insani olaylardan faydalanarak önce insanların, sonrada bilinçli toplum yapısıyla barış ortamının hakim kılınarak devletlerin şiddet ve savaş yanlısı politikalarından arınmasını sağlamak.




GENEL AMAÇ

KONU İLE İLGİLİ

KAZANIMLAR


İnsan Sevgisi-Düşmanlıkları Yok etmeyi Öğrenmek

AKTARILAN

DEĞERLER


-18 Mart Çanakkale savaşlarının (Gelibolu) yıldönümünde bu savaşla ilgili araştırma konuları oluşturmak .

-Bu savaşla ilgili görsel materyalleri oluşturmak.

-Bu savaş sırasında yaşanmış Hümanist olayları araştırmak.

-Hümanist değerleri her iki tarafta savaşan askerlerin mektuplarını,anılarını hazırlamak


UYGULAMA

ÖN HAZIRLIK


40+40=80 dakikalık blok ders başlangıcında ders öğretmeni tarafından 1.Dünya savaşının nedenlerinden kısaca bahsedilir. Bu savaş sırasında Osmanlı devletini çarpıştığı cephelerden söz edilir.Gelibolu cephesini açılma nedenleri anlatılır. Bu savaş sırasında İngiliz,Fransız, ve Anzac askerleriyle Türk askerleri arasında çok korkunç bir savaşın yaşandığı her iki taraftada onbinlerce askerin yaşamını yitirdiği konunun genel hatları içersinde anlatılır.

Ders öğretmeni tarafından konu düşmanlık uyandırmayan ifadelerle kavratıldıktan sorma bu cephenin Türk ve Dünya tarihi açısından doğurduğu sonuçlar açıklanır.

-Öğrencilerden ders sırasında bu savaşta çekilen acılarla ilgili empati yapması istenir.

-Bir grup öğrenci savaş sırasında Türk askerlerinin anılarını,mektuplarını paylaşarak çektikleri acı ve hüznü ortaya koyar.

-Sınıfta Çanakkale türküsü seslendirilir.

-Bir grup öğrenci savaş sırasında kendilerini Anzac askerlerinin annelerinin yerine koyar.Bu öğrenciler tarafından Atatürk’ün Anzac annelerine hitaben savaş sonrası yazdığı mektup okunur.Akıllı tahtada bu mektubun Ancaz koyundaki anıtı gösterilir. Bu anıtı ziyaret eden annelerin yüz ifadelerin nasıl olduğunu tüm öğrencilerin hayal etmesi istenir.

-Ardından Anzac annelerinin Atatürk’e yazdığı cevap mektubu okunur.



İŞLENİŞ


-Dersin devamında 10.sınıflardan katılımla 50 kişilik bir öğrenci grubunun Gelibolu’ya götürülüp objektif bir şekilde savaşın nedenleri ve gelişiminin gösterilmesi.

-Savaş alanlarında savaşın tüm taraflarının mezarlarının,anıtlarının ziyaret edilmesi.

-Bu savaşla ilgili Mek Gibson’un Gallipolu, Sarı Siyah Çanakkale yolun sonu, Water Diviner,Tell England/The Battle of Gallipolu filmlerini izlemeleri tavsiye edilir.

-Dersin sonunda Çanakkale’yi ziyaret ederek öğrenci grubunun izlenimlerini paylaşmak amacıyla bşr geri bildirim mektubu alınır.

-Öğrenciler içerisinden oluşturulacak oluşturulacak 10 kişilik bir grubun terör gazisi bir aileyi ziyaret ederek onlara yalnız olmadıklarını hissettirerek sanat öğretmeninin hazırladığı şehit bir kişinin resminin olduğu bir hediye hazırlanır.
DERS SONRASI

AKTİVİTELER

&

DEĞERLENDİRME

YÖNTEMİ






KAYNAKLAR

Örnek, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Çanakkale Savaşları’nda rakibi olan ve savaş sırasında yaşamlarını yitiren Anzak askerleri için söylediği sözler ve bir Anzak annesinin cevabı:


“Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.”
Atatürk, 1934


İLGİLİ RESİM VE GÖRSELLER

Bunun üzerine Avustralyalı bir anne ATA'ya aşağıdaki cevabı yollamıştır:

Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi.



Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde

dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine Ata

demek istiyoruz. Çünkü yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın

sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata’ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla...”

Avustralyalı bir anne

İngilizcesi:

In 1934 Atatürk wrote a tribute to the ANZACs killed at Gallipoli:

"Those heroes that shed their blood and lost their lives... You are now lying in the soil of a friendly country. Therefore rest in peace. There is no difference between the Johnnies and the Mehmets to us where they lie side by side now here in this country of ours... you, the mothers, who sent their sons from faraway countries wipe away your tears; your sons are now lying in our bosom and are in peace. After having lost their lives on this land. They have become our sons as well."

This inscription appears on the Kemal Atatürk Memorial, ANZAC Parade, Canberra.

These words attributed to Ataturk are inscribed on a memorial at ANZAC Cove


Yüklə 0,71 Mb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə