İÇİndekiler



Yüklə 0,56 Mb.
səhifə1/9
tarix08.06.2018
ölçüsü0,56 Mb.
#47748
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

HASTA BAŞI UYGULAMA KONULARI (13.30-14.20)

İÇ HASTALIKLARI


UYGULAMALI ÇALIŞMA KONULARI
İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Klinik Bilimlere Giriş - İç Hastalıklarına Giriş Uygulamalı Çalışmaları Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günleri saat 13.30-14.20 arasında yapılır. Anabilim Dalı'na Pazartesi ve Perşembe günleri Grup A öğrencileri, Salı ve Cuma günleri de Grup B öğrencileri gelir. Öğrenciler her birine 8-10 öğrenci düşecek şekilde araştırma görevlilerine verilir. Araştırma görevlileri, Öğretim ve Sınav Programı'na uygun olarak öğrencilere semiyoloji ve hasta muayenesi konularında beceri kazandırmak için çaba gösterir. Grup A öğrencileri ile yaptıkları uygulamalı çalışmayı bir gün sonra Grup B öğrencileri ile tekrarlar, öğrencilerin sorularına cevap verir, bunlardan cevabı araştırılmak gerekenlere onlarla birlikte kaynak arayarak cevap bulmaya çalışır.
Araştırma görevlileri, her uygulamalı çalışma saatinde yoklama yaparak yoklama sonucunu bu amaçla hazırlanmış izlem kartına kaydeder. Her çalışma dilimi sonunda öğrencilerin o çalışma dilimi içinde kazandıkları becerileri yoklar ve 100 üzerinden not takdir etmek suretiyle yapacağı objektif değerlendirmeyi ve yoklama sonuçlarına ait bilgiyi karta doldurarak Uygulamalı Çalışmalardan Sorumlu Öğretim Üyesine verir.
Uygulamalı çalışmalarla ilgili bu değerlendirmeler, Ders Bitimi Sınavı sırasında Uygulamalı sınavı yapacak olan öğretim üyesi tarafından dikkate alınabilir. Uygulamalı Çalışmalara yeterli oranda katılmamış olan öğrenciler, Yönetmelik gereğince, Ders Bitimi Sınavına katılma hakkını kaybederler.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda araştırma görevlileri ile yapılan uygulamalar dışında Pazartesi, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 10.40-11.30 arasında öğretim üyeleri ile uygulama yapılır. Pazartesi ve Cuma günleri Grup B, Çarşamba ve Perşembe günleri ise Grup A Öğrencileri gruplara ayrılarak ilgili bilim dallarının öğretim üyeleri tarafından yapılacak uygulamalara katılırlar.
Uygulamalı Çalışmaların konuları aşağıda belirtilmiştir.


GÜZ YARIYILI




İçH- U 1
Hastaya yaklaşım, hastaya adıyla hitap, hasta ile ilk karşılaşmanın özellikleri, kendini tanıtma,


hastayla ilgili bilgileri öncelikle hastadan almanın önemi, hastayla görüşme tamamlandıktan sonra hasta yakınlarının verebileceği ek bilgiler, hasta ifadesinin uygun şekilde yönlendirilmesi, hastanın anlattıklarının önem verilerek dinlenmesi, hastaya güven ve saygı telkin etmenin önemi, anamnez alma, hastanın şikâyetleri (yakınmaları) ve hastalığın hikâyesi (öyküsü), hasta ile yapılan konuşmanın özet olarak not edilmesi.


İçH - U 2

Anamnez alma, hastanın öz ve soygeçmişi, alışkanlıkları, medeni hali, eşinin ve çocuklarının




sağlıklı olup olmadığının tespiti, yaşam koşulları, çevresi.


İçH - U 3

Hasta muayenesinin optimum koşulları, yatar ve yarı yatar muayene durumları, hastanın vücut




yapısının, beslenme ve durumunun değerlendirilmesi, sağlık durumu ile ilgili olarak ilk bakışta göze çarpan özellikler, bilinç durumu, zorunlu durumda bulunup bulunmadığı.


İçH - U 4

Hastaya ilk dokunuş: Nabız muayenesi, nabız hızının, düzeninin ve dolgunluk derecesinin




araştırılması, en sık rastlanan patolojik nabız şekillerinin hatırlanması.


Baş ve boyun muayenesi, deformite bulunup bulunmadığı, saçlı deride ve kaşlarda özellikler, yüzde deri ve mukozaların görünümü, solukluk, siyanoz, gözlerle ilgili dışarıdan görülebilen değişiklikler, pupillanın özellikleri, iriste annulus, katarakt, egzoftalmi, enoftalmi, nistagmus, hipertroidinin göz belirtileri, göz kapakları ve konjonktiva ile ilgili değişiklikler, ksantalasma, dudaklar, ağız, yanak içleri ve damak, dil (aft, paslı dil, düz, kırmızı dil), dişler ve dişetleri ve boğazda değişiklikler, bulguların tanı değeri.


İçH - U 6

Baş ve boyun muayenesine devam, başta ağrılı nokta, sinüsler, dışkulak yolu ve mastoid




kemiğinde duyarlılık, boyunda anormal yapılar, lenfadenomegali: büyümüş lenf bezlerinin yeri, büyüklüğü, sert veya yumuşak oluşu ve birbirleriyle olan ilişkileri gibi özelliklerinin tanı açısından değerlendirilmesi, tiroid bezinin muayenesi, diffüz guatr, nodüler guatr.


İçH - U 7

Boyun muayenesine devam, boyun damarlarının muayenesi, boyun venlerinde dolgunluk, ven




nabzı, "a" ve "v" dalgalarının belirginleşmesi, tanıda değerleri, ven basıncının klinik olarak tahmini


İçH - U 8

Boyun muayenesine devam, boyun arterlerinin inspeksiyon ve palpasyonu, sık rastlanan




anormal karotis nabzı şekilleri, baş ve boyunda arterlerin oskültasyonu, bulguların tanı değerleri, karotis masajı tekniği.



Yüklə 0,56 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə