Identificarea starilor de spirit



Yüklə 25,2 Kb.
tarix29.08.2018
ölçüsü25,2 Kb.
#65503


Identificarea starilor de spirit
    Fiecare stare de spirit poate fi usor identificata, tinand cont de o serie de elemente caracteristice suplimentare si definitorii .

Parintele Normativ

    Comportament general: prescriptor, directiv, protector.

  Atitudini fizice comportamentale: brate incrucisate; obraji supti; capul tinut „pe spate"; sprancene incruntate; degetul aratator „intins"; privirea „de sus" (eventual „pe deasupra" ochelarilor); atitudine de judecare sau de evaluare: capul sprijinit pe mana (iar degetul acesteia pozitionat pe buze). Se manifesta ca un om „rece", constrangator, dominator.
    Voce: denota stapanire de sine; autoritara; critica; indignata; transanta; dezgustata, intimidanta; emfatica; energica si „nervoasa".
    Expresii verbale: proverbe; propozitii si fraze tendentioase; sloganuri; maxime si citate moralizatoare (Spre exemplu: "De cate ori sa-ti spun?"; "Este asa, nu altfel!"; "Calm inainte de orice!"; "Descurcati-va!"; "Nici nu vreau sa aud!" etc.).
    Cuvinte prioritar utilizate: „e bine"; „e rau"; „disciplina"; „moral"; „imoral"; „valori"; „prost"; „bun"; „pertinent"; „ridicol"; „sigur"; „normal"; „anormal"; „defecte"; „calitati"; „grijuliu"; „responsabil"; „iresponsabil"; „just"; „injust"; „adevarat"; „fals"; „trebuie"; „important"; „intotdeauna"; „niciodata" etc.
    Continut: judecati de valoare; norme; morala; reguli de conduita; principii; definitii; etica; impune limite.
    Origine: sociala si culturala.
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: aprobator; reafirma ceea ce ar trebui facut; cum ar trebui sau cum va trebui actionat.
    Monologuri interioare:
    a) in stare pozitiva: „imi place ca lucrurile sa fie in perfecta ordine, bine facute, ca oamenii sa se poarte asa cum trebuie"; „cred ca o organizatie trebuie sa se concentreze asupra propriilor obiective".
    b) in stare negativa: „ma considera un persecutor si am impresia ca sunt"; „mi se spune ca sunt prea sever si autoritar"; „uneori, am senzatia ca sunt singurul om demn si ma intreb: la ce bun?".
    Avantaje: transmite elemente ale propriei structuri socio-profesionale si, deci, favorizeaza integrarea individului. „Raspunsurile" sale au marele avantaj ca sunt, in general, nu numai gandite, ci si „gata preparate" (prioritar se intalnesc la clientul de tip atotstiutor), fiind majoritar admise. In acelasi timp, raspunsurile PN sunt asiguratoare si, impunand limite, protejeaza de pericole.
    Dezavantaje: daca este prea „rigid", PN poate inhiba exprimarea individuala a interlocutorului, dupa cum poate nega sensibilitatea si cenzura creativitatea acestuia. Fundamental conservator, poate fi inadaptat mediului ambiant actual, aflat in continua dinamica si, ca atare, se manifesta ca un potential persecutor.

Parintele Grijuliu

    Comportament general: „sare" in ajutor; este „reconfortant"; se arata preocupat de orice lucru sau fapt ce poate genera neplaceri.


    Atitudini fizice comportamentale: gesturi primitoare si de „deschidere"; te atinge („bate") pe umeri pentru a-ti da incredere; brate deschise; surazator; incurajator; urmareste „din spate" pe cei ce lucreaza; este genul de om usor „aplecat" inainte; atitudini „invaluitoare".
    Voce: linistitoare; calda; grijulie fata de altii; „reconfortanta"; ii vizeaza, prioritar, pe interlocutori sau pe alti indivizi; iubitoare; protectoare; „mieroasa"; „dulce".
    Expresii verbale: apeleaza la proverbe, propozitii si fraze „calde", „incurajatoare" si „asiguratoare" (spre exemplu: „Daca ai nevoie, nu ezita sa-mi ceri sprijinul!"; „Te asigur ca ..."; „Nu te nelinisti!"; "Ma voi ocupa eu de aceasta!"; „Este bine pentru tine!"; „Fii prudent!"; „Nu este grav"; „Iata cum trebuie procedat ..."; „Este spre binele tau!"; „Haide!"; „Poti s-o faci!" etc.
    Cuvinte prioritar utilizate: „asigurat"; „pericol"; „protectie"; „sfat"; „ajutor"; „asa"; „exemplu"; „magnific"; „foarte bine"; „incredere"; „sprijin" etc.
    Continut: traditii si obiceiuri; „retete" sau modalitati de a face anumite lucruri.
Origine sociala si culturala.
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: da semne pentru a incuraja sau descuraja; previne asupra sanselor de reusita; urmareste sa genereze bucurii in caz de reusita sau, in caz invers, potentiale suferinte.
    Monologuri interioare:
    a) in stare pozitiva: „imi place sa ma ocup de altii"; „stiu ca fac bine"; „sunt extrem de util altora"; „este important sa fac asa ..."; „trebuie sa stii sa-i ajuti pe altii cu devotament" etc.
    b) in stare negativa: „oamenii ma trateaza de parca as fi salvatorul lor"; „atat acasa, cat si la serviciu, am ajuns sa ma ocup numai de altii"; „stiu ca au nevoie de mine"; „nu este greseala lor si, ca atare voi face tot posibilul pentru a face numai bine"; „dupa tot ce-am facut pentru ei, uite cum se poarta ..."; „finalmente, ei sunt mai de plans ca mine".
    Avantaje: acorda permisiunea de a face ceva, de a crede in ceea ce faci. Protejeaza de pericole si creeaza conditiile necesare incantarii C, securitatii si increderii acestuia in propriile forte, ceea ce constituie conditii si premise importante pentru aparitia unui A veritabil.
    Dezavantaje: poate impiedica dezvoltarea personalitatii indivizilor cu care vine in contact. Prea multa protectie genereaza inactiune, mai ales daca este impusa. Asumandu-si rol salvgardartor, PG risca sa nu ajute, ci sa „infunde" personalitatea indivizilor contactati, mai ales atunci cand face dovada (si este, indeosebi, cazul mamelor) unei „generozitati neiertatoare".

Adultul

    Comportament general: este neutru, asculta, reformuleaza, cauta informatii obiective, pastreaza o anumita „distanta" pentru a intelege mai bine realitatea si situatiile create sau existente.


    Atitudini fizice comportamentale: tinuta dreapta si distinsa; deschis si neutru; atent; isi priveste des interlocutorul, direct si neutru.
    Voce: egala; destinsa; neutra; afirmativa sau, dupa caz, negativa; clara; calma; increzatoare si datatoare de sperante.
    Expresii verbale: clare si concise, tehnice, informative si logice, avand un continut precis, substantial (spre exemplu: „inteleg ce vreti sa spuneti"; „daca inteleg bine, doriti sa ..."; „este probabil sa ..."; „exista urmatoarele doua solutii ..."; „pe scurt, ideea este sa ..."; „in acest caz, vom ..." etc.).
    Cuvinte prioritar utilizate: „ce"; „cand"; „unde"; „de ce"; „cine"; „cati"; („cate"); „da"; „nu"; „alternativa"; „posibilitate"; „relativ"; „cred ca"; „fapte"; „rezultate"; „obiective"; „mijloace"; „exact"; „inexact"; „ipoteze" etc.
    Continut: se bazeaza pe fapte, idei evidente sau chiar pe „lucruri" probabile; exprimarile si actiunile intreprinse au la geneza metode de analiza si rationamente.
    Origine: logica si culturala.
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: recunoaste sau ignora; inregistreaza sau nu si actioneaza (reactioneaza) in consecinta.
    Monologuri interioare:
    a) in stare pozitiva: „am incredere in mine"; „cand ma apuc de ceva, nu ma las pana nu termin"; „practic, nu este nici un mister".
    b) in stare negativa: fara a fi in contact cu C sau cu P, se considera privat de bogatia umana a personalitatii. In aceste situatii devine exclusivist si „matematic" in trairile interioare: „Degeaba m-am framantat!...". „Ii vom licentia pe toti, vom introduce mecanizarea si automatizarea si nu vom mai avea probleme! ..." etc.
    Avantaje: fiind un veritabil agent de transformare, A are capacitatea de a gestiona si integra potentialul celorlalte stari de spirit.
    Dezavantaje: in cazul in care nu reuseste sa integreze nevoile P si pe cele ale C, A poate parea „rece", fara sisteme de valori si sentimente profunde. Dezvoltarea sa interioara este lenta si ii trebuie mult timp pentru a deveni realmente capabil sa directioneze comportamentul altor persoane. Depinzand de energiile C si ale P, trebuie sa fie de acord cu acestia pentru a „functiona" bine, corespunzator.

Copilul Adaptat Rebel

    Comportament general: reactioneaza impotriva figurilor parentale si a institutiilor, in general impotriva normelor impuse propriei persoane.


    Atitudini fizice comportamentale: manifestandu-se ca non-conformist, ia in considerare alte persoane revoltandu-se (poate merge pana la violenta!). Ii place sa „taie" cuvintele celor care i se adreseaza, sa ridice vocea, sa surada malitios, eventual „grosolan", ironic. Este chiar obraznic, incalca normele si legile „nescrise" ale bunei cuviinte, are un debit verbal rapid si, adeseori, incoerent.
    Voce: violenta; energica; puternica; rzbunatoare.
    Expresii verbale: permanent negativiste, incercand sa „distruga" totul (spre exemplu: „nu aveti dreptul!"; „n-aveti decat sa spuneti!"; „hai, s-o vad si pe-asta!"; „mai termina! ..."; „nu puteti sa ma obligati!"; „o sa vedeti voi! ..."; „nu vreau!").
    Cuvinte prioritar utilizate: „nu!"; „neincredere"; „drept"; „indrazneste" etc.
    Continut: se bazeaza pe reflexe conditionate si pe sentimente.
    Origine: sociala si culturala. Este o socializare a CS si a CAS (in cazuri mai rare) ca o reactie fata de abuzurile de putere.
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: reactioneaza in functie de figurile parentale, urmarind securitatea sau insecuritatea dovedita vis-a-vis de un abuz de putere.
    Monologuri interioare: ca specificitate, acestea nu sunt caracteristice decat starii negative: „intotdeauna este la fel!"; „trebuie sa ma feresc pentru ca toata lumea incearca sa ma aiba!"; „nu trebuie sa-i las sa faca!"; „nu au dreptul!"; „este un abuz de putere!"; „o sa le arat ca stiu sa ma apar!"; „daca altii se lasa manipulati, eu trebuie sa reactionez si sa impiedic asta!" etc.
    Avantaje: protejeaza celelalte tipuri de C.
    Dezavantaje: excesul de revolta („rebeliune") genereaza tensiuni si agitatie, uneori chiar violenta si toate acestea se pot intoarce impotriva propriei persoane.

Copilul Adaptat Supus

    Comportament general: reactioneaza cu supunere la figurile parentale si la normele institutionale impuse.


    Atitudini fizice comportamentale: supus si tinand cont, intotdeauna, de parerile altora, respecta uzantele si normele, fiind in acelasi timp rezervat, cu capul inclinat. Se arata incantat de tot ce i se spune si priveste mereu spre interlocutor, asteptand sa sesizeze aprobarea acestuia pentru ceea ce face. Atentie, este comportamentul specific elevilor si/sau studentilor cand sunt ascultati sau examinati!
    Voce: „dulceaga"; greu perceptibila; respectuoasa; rezonabila; „mormaita"; „plangatoare" si ezitanta.
    Expresii verbale: predomina propozitiile si frazele „anonima", abuzand de „ei" si „ar trebui sa" (spre exemplu: „mi-ar place sa ..."; „aveti dreptate"; „incerc sau voi incerca sa ..."; „va rog, ati putea sa ...": „as face-o din suflet, dar ..."; „sa facem astfel, incat sa .."; „este greu sa ..." etc.
    Cuvinte prioritar utilizate: „vinovat"; „rusine"; „timid"; „a incerca"; „ascultator"; etc.
    Continut: se bazeaza pe „eticheta", pe „stiinta de a trai", pe conditionari si pe sentimente.
    Origine: sociala si culturala.
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: reactioneaza in functie de figurile parentale, urmarind siguranta sau nesiguranta dovedita de acestea.
    Monologuri interioare: sunt, ca si in cazul precedent, specifice unor stari negative: „nu este corect"; „nu trebuie sa exagerez"; „nu serveste nimanui si la nimic sa ma afirm"; „altii stiu mai bine ca mine, asa ca nu are nici un rost sa incerc"; „mai rau as starni valuri-valuri"; „important este ca altii sa se inteleaga, eu neputand face mare lucru" etc.
    Avantaje: integrat in „automatismele socio-profesionale" se poate dovedi un bun executant.
    Dezavantaje: excesul de supunere („supusenia") conduce la indecizie sau neliniste.

 

Copilul Creator

    Comportament general: apare, adeseori, ca un „lunatic" absorbit de propriile-i vise, dar si ca un observator intuitiv, capabil sa „navigheze dupa radar".
    Atitudini fizice comportamentale: privire „stralucitoare", activa, inteligenta, uneori chiar agitata. In multe situatii il gasim stand pe scaun si balansandu-se sub „imperiul" propriilor preocupari. Pune intrebari cu capul inclinat si parca „tinandu-si respiratia", din dorinta de a primi raspunsuri care sa-i confirme intuitiile.
    Voce: fermecatoare, „saritoare" in ajutor; crescatoare si descrescatoare, cu variatii armonioase; investigatoare si, nu arareori, manipulatoare.
    Expresii verbale: se caracterizeaza prin punerea unor „mari" intrebari referitoare la evidente sau „subiecte-tabu" (spre exemplu: „si daca? ..."; „pentru ce? ..."; „arata-mi ca ..."; „am ideea ca ar trebui sa ..."; „intuitia imi spune ca ..." etc.
    Cuvinte prioritar utilizate: „intuitie"; „a aranja"; „presupunere"; „poate"; „mda ..".
    Continut; se bazeaza pe imaginatie, intuitii, manipularea oamenilor.
    Origine: culturala, pre-logica partiala si parca „neterminata".
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: se manifesta ca interesat sau nelinistit fata de anumite probleme, amuzat sau indiferent fata de acestea.
    Monologuri interioare:
    a) in stare pozitiva: „mi-ar place sa fac un tur de orizont"; „imi doresc sa abordez noi persoane, noi probleme si sa vad ce se ascunde in ele"; „ador sa atac probleme inca nerezolvate"; „intotdeauna exista o solutie sau un truc pentru a iesi din dificultate".
    b) in starea negativa: „simt ca lucrurile sunt confuze"; „forte oculte, manipulate de oamenii care ma inconjoara, ma impiedica sa fac ceea ce trebuie sa fac"; „ma intreb de ce, inca, nu merge cum trebuie"; „in mod sigur, va veni o zi in care voi fi, in sfarsit, apreciat si, pentru aceasta, trebuie sa ma gandesc mai mult, astfel incat sa-i apropii sosirea! ..." etc.
    Avantaje: poate constitui, mai ales pentru adult, in relatiile interumane, un ghid si un exemplu pretios. Intelege bine toate celelalte tipuri de C si le stimuleaza activitatea de creatie si pe cea artistica.
    Dezavantaje: adeseori este superficial si intretine (perpetueaza) situatii ipotetice, idealuri magice, superstitii, antrenandu-i si pe semenii sai intr-o atmosfera misterioasa, „apasatoare".

Copilul Spontan

    Comportament general: se manifesta ca o persoana libera, spontana, naturala, asemanatoare unui mic copil. Tine foarte putin cont de constrangerile mediului social in care traieste.


    Atitudini fizice comportamentale: ii place sa se amuze, sa nu aiba „stare", sa exploateze si sa creeze. Are o privire directa foarte expresiva. Se exteriorizeaza fara a se jena sau pasa de reactiile anturajului si „traieste" toate senzatiile.
    Voce: „inalta"; libera; energica; spontana; fluctuanta; neinhibata; are un debit bogat, chiar „excitat".
    Expresii verbale: se evidentiaza printr-un limbaj simplu, onomatopeic, imitativ. Adeseori vorbeste „de unul singur" (spre exemplu: „ia uite-l si pe asta! ..."; „hei! ..."; „gata! ..."; „nu tine! ..."; „ehee, ce-ar fi!? ..." etc.).
    Cuvinte prioritar utilizate: „sic"; „ah!"; „oauuu!"; „haide!"; „o la, la!"; „O.K.!" etc.
    Continut: are la baza nevoi fiziologice si biologice fundamentale, senzatii (placere si suferinta) si emotii (bucurie, forta, nervi, tristete).
    Origine: biologica.
    Atitudini in raport cu fapte si persoane: intrezareste rapid surse de placere si suferinta, ceea ce ii declanseaza emotiile si sentimentele.
    Monologuri interioare: pozitive sau negative, urmand emotiile si/sau trairile generate de situatiile manifestate in mediul inconjurator.
    Avantaje: sursa (dar nu pentru mult timp) de energii si placeri, CS este baza biologica a personalitatii. Satisfactia sa este, deci, fundamentala si, in acelasi timp, sursa de dinamism.
    Dezavantaje: uneori se poate manifesta ca un „salbatic" sau il pot napadi lacrimile. Aceasta, cu atat mai mult cu cat sentimentalismul il poate duce la „pierzanie"! ...
 
Yüklə 25,2 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə