İLGİLİ adlî kolluk biRİMİ uzlaşma teklif formu a



Yüklə 29,49 Kb.
tarix30.05.2018
ölçüsü29,49 Kb.
#46744

EK 1/a



(İLGİLİ ADLÎ KOLLUK BİRİMİ)

UZLAŞMA TEKLİF FORMU


A. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253’üncü maddesi çerçevesinde, soruşturma konusu ..…………………………… suçunun uzlaşmaya tabi olması nedeniyle ………….. Cumhuriyet savcısı …………………………………’ın tâlimatları doğrultusunda bu formun (D) bölümünde yer alan uzlaşma­nın ma­hi­ye­ti ile uz­laş­ma­yı ka­bul ve­ya reddetme­nin hukukî so­nuç­la­rı aşağıda açık kimliği belirtilen kişiye anlatılarak uz­laş­ma tek­li­fin­de bulunulmuştur. …/…./20…. Saat: ……..
Teklifte Bulunan

Adlî Kolluk Görevlisi

Adı Soyadı

Rütbesi-Sicil No



B. UZLAŞMA TEKLİFİ YAPILAN

1. (….) Mağdur

2. (….) Mağdurun Kanunî Temsilcisi

3. ( ....) Suçtan Zarar Gören

4. (….) Suçtan Zarar Görenin Kanunî Temsilcisi

5. (….) Şüpheli

6. (….) Şüphelinin Kanunî Temsilcisi


C. UZLAŞMA TEKLİFİ YAPILAN KİŞİNİN

1. T.C. Kimlik No




2. Adı Soyadı




3. Baba Adı




4. Anne adı




5. Doğum Yeri ve Tarihi







6. Adres ve İletişim Bilgileri


D. Uz­laş­ma­nın ma­hi­ye­ti ile uz­laş­ma­yı ka­bul ve­ya red­det­me­nin hukukî sonuçları:

  1. Uzlaşma, suçtan doğan zararın kısmen veya tamamen giderilmesi, eski hâlin iadesi veya hukuka uygun maddî veya manevî diğer bir edim karşılığında ya da uzlaşmayı sağlayacak diğer bir usulle iki tarafın anlaşmasıdır. Uzlaşmanın gerçekleşmesi durumunda mağdur ya da suçtan zarar görenin her türlü hukukî dava ve takip haklarının sona ermesi karşılığında şüpheli hakkındaki suç soruşturması aşağıdaki koşullarla son bulacaktır.

  2. Uzlaştırma teklifini kabul ederek bu konuda karşı tarafla görüşme, su­çu ka­bul veya haklarından vazgeçme an­la­mı­na gel­mez. Bu durum tarafların sahip oldukları haklarda bir kayba da yol açmaz.

c) Taraflar uzlaştırma teklifini kabul etseler dahi, görüşmeler sonucunda uzlaşmak zorunda olmayıp, uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden vazgeçebilirler. Vazgeçme, hak kaybına yol açmaz.

ç) Uz­laş­ma tek­li­fin­de bu­lu­nul­duk­tan iti­ba­ren en geç üç gün için­de teklifi yapan adlî kolluk görevlisine ya da görevli Cumhuriyet savcısına ka­ra­r bil­dir­ilme­di­ği takdir­de, tek­li­f red­dedil­miş sa­yı­lır.



  1. Uz­laş­ma tek­li­fi­ red­de­dil­me­si­ne rağ­men taraflar, uz­laş­tık­la­rı­nı gös­te­ren bel­ge ile en geç id­di­ana­me­nin dü­zen­len­di­ği ta­ri­he ka­dar Cumhuri­yet sav­cı­sı­na baş­vu­ra­rak uz­laş­tık­la­rı­nı be­yan ede­bi­lirler.

  2. Teklif kabul edilmesine karşın uzlaştırma girişimi başarılı olmadığı takdirde bir daha Cumhuriyet savcısınca uzlaştırma yoluna başvurulamaz.

  3. Uz­laş­ma tek­li­fin­de bu­lu­nul­ma­sı ve­ya tek­li­fin ka­bul edil­me­si, so­ruş­tur­ma ko­nu­su su­ça iliş­kin de­lil­le­rin top­lan­ma­sı­na ve ko­ru­ma ted­bir­le­ri­nin uy­gu­lan­ma­sı­na en­gel değildir.

g) Taraflar bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından uzlaştırılabilecekleri gibi; uzlaştırmacı olarak Cumhuriyet savcısı tarafından barodan bir avukatın görevlendirilmesi istenebilecek ya da Yönetmelikte nitelikleri belirlenen hukuk öğrenimi görmüş bir kimse görevlendirilebilecektir. Tarafların üzerinde anlaştıkları bir avukat ya da hukuk öğrenimi görmüş bir kişi var ise takdire göre onlar da tercih edilebilecektir.

ğ) Uz­laş­tır­ma mü­za­ke­re­le­ri sı­ra­sın­da tarafların konuyla ilgili olarak yapacakları açık­la­ma­la­r mev­cut soruştur­ma­da ve di­sip­lin­le il­gi­li olan­lar da da­hil ol­mak üze­re, hiç­bir so­ruş­tur­ma ve ko­vuş­tur­ma­da ya da da­va­da de­lil ola­rak kul­la­nı­la­ma­z.

h) Uz­laş­tır­ma mü­za­ke­re­le­ri giz­li ola­rak yü­rü­tü­lür. Uz­laş­tır­ma mü­za­ke­re­le­ri­ne şüpheli, mağ­dur, suç­tan za­rar gö­renler ile bu kişilerin ka­nu­nî tem­sil­cisi, mü­da­fi ve ve­kil ka­tı­la­bi­lir.

ı) Şüp­he­li, mağ­dur ve­ya suç­tan za­rar gö­re­nin ken­di­si ve­ya ka­nu­nî tem­sil­ci­sinin ya da ve­ki­li­n müzakerelere katılmaktan imtina etmesi hâlinde, uzlaşmayı kabul etmemiş sayılır.

i) Uz­laş­ma­nın ta­raf­la­rın öz­gür ira­de­le­ri­ne da­yan­dı­ğı­ ve edi­min hu­ku­ka uy­gun ol­du­ğu­ Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı tarafından be­lir­lendiği takdirde, uzlaşma ra­po­ru ve­ya bel­ge­si hüküm ifade eder.

j) Uz­laş­ma ger­çek­leş­ti­ği ve edi­m de­f’a­ten ye­ri­ne ge­tir­ildiği takdirde, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı verilir. Bu husus, adlî sicile kaydedilmez.

k) Edi­min ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si­nin ile­ri ta­ri­he bı­ra­kıl­ma­sı, tak­si­de bağ­lan­ma­sı ve­ya sü­rek­li­lik arz et­me­si hâlinde; Kanunun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın şüpheli hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilir. Erteleme süresince dava zamanaşımı işlemez.

l) Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı ve­ril­dik­ten son­ra, uz­laş­ma­nın ge­rek­le­ri­nin ye­ri­ne getirilme­si hâ­lin­de, kovuşturmaya yer olmadığına dair ka­rar ve­rilir.

m) Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı ve­ril­dik­ten son­ra, uz­laş­ma­nın ge­rek­le­ri­nin ye­ri­ne getirilme­me­si hâ­lin­de, Cumhuriyet başsavcılığı ta­ra­fın­dan, Kanunun 171 inci maddesinin dördüncü fıkrasındaki şartlar aranmaksızın kamu davası açılır.

n) Uzlaşmanın sağlanması hâlinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat, eski hâlin iadesi veya diğer bir tazminat davası açılamaz. Açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır.

o) Uzlaştırmacı ücreti ve diğer uzlaştırma giderleri yargılama giderlerinden sayılır, ilgili ödenekten karşılanır. Uz­laş­ma­nın ger­çek­leş­me­si durumunda, bu üc­re­t ve gi­der­le­r Dev­let Ha­zi­ne­si üzerinde bırakılır.

ö) Uzlaşmanın gerçekleşmemesi hâlinde uz­laş­tır­ma­cı üc­re­ti ve di­ğer uz­laş­tır­ma gi­der­le­ri hakkında Kanunun yargılama giderlerine ilişkin hükümleri uygulanır.

p) Şüphelinin edimini yerine getirmemesi hâlinde uzlaşma raporu veya belgesi 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesinde yazılı ilâm mahiyetinde belgelerden sayılır.

r) Şüpheli, mağdur veya suçtan zarar görenden birine ilk uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren, uzlaştırma girişiminin sonuçsuz kaldığı ve en geç uzlaştırmacının raporunu düzenleyerek Cumhuriyet savcısına verdiği tarihe kadar dava zamanaşımı ile kovuşturma koşulu olan dava süresi işlemez.



s) Uzlaşma sağlanamadığı takdirde, Cum­hu­ri­yet sav­cı­sı, soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olup, üst sınırı bir yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren uzlaşmaya tabi suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, Kanunun 171 inci maddesinin üçüncü fıkrasındaki ko­şul­la­rın bir­lik­te ger­çek­leş­me­si ­hâlinde kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verebilir.


E. Bu formun (D) bölümünde yer alan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253’üncü maddesi çerçevesinde uzlaşmanın mahiyeti, uzlaşmayı kabul veya reddetmenin hukukî sonuçlarını anladım. Formun bir örneğini aldım.

Şahsıma yapılan uzlaşma teklifini;

İnceleyip üç gün içinde beyanda bulunmak istiyorum.

…./…./20… Saat: ……. İmza

Kabul ediyorum.

…./…./20… Saat: ……. İmza

Kabul etmiyorum.

…./…./20… Saat: ……. İmza




/2


Yüklə 29,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə