Klasa: 541-03/11-01/03



Yüklə 11,97 Kb.
tarix24.02.2018
ölçüsü11,97 Kb.
#27937


ARSEN U VODI ZA LJUDSKU POTROŠNJU NA PODRUČJU ISTOČNE SLAVONIJE

Voda za ljudsku potrošnju mora ispunjavati parametre za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju („Narodne novine“, broj125/13, 141/13, 128/15), međutim, kako propisuje i europska legislativa, odnosno Direktiva Vijeća 1998/83/EZ od 3. studenoga 1998. o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, postoji mogućnost odobravanja odstupanja od propisanih maksimalno dozvoljenih vrijednosti (M.D.K.) parametara u vodi za ljudsku potrošnju.


Sukladno navedenom, Republika Hrvatska je u mogućnosti odobriti odstupanja od maksimalno dozvoljenih koncentracija (M.D.K.) parametara u vodi za ljudsku potrošnju, pa tako i za arsen, za koji propisana vrijednost iznosi 10 μg/l.
Odstupanje je moguće u maksimalnom trajanju od 9 godina, a treće trogodišnje razdoblje odstupanja vrijednosti iznad propisane M.D.K. vrijednosti parametara u vodi za ljudsku potrošnju u trajanju od 01. srpnja 2019. godine do 01. srpnja 2022. godine, Republika Hrvatska može zatražiti jedino od Europske komisije.


Ministar nadležan za zdravstvo rješenjem odobrava ili uskraćuje odstupanje parametara od propisanih M.D.K. vrijednosti, i to na temelju mišljenja Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji i ako to odstupanje ne predstavlja moguću opasnost za zdravlje ljudi.


Odobravanje odstupanja je moguće u slučajevima elementarne nepogode, iznenadnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava ili bilo kojeg drugog uzroka odstupanja od parametara za provjeru sukladnosti koji se postojećim postupcima obrade vode ne može otkloniti, a ne postoji rezervno vodocrpilište, niti mogućnost opskrbe vodom za piće na drugi način, što je propisano odredbama članaka 21. i 22. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“, broj 56/13, 64/15).
Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, kao savjetodavno tijelo koje daje stručno mišljenje na zahtjev stranaka u postupku izdavanja odobrenja za odstupanja od M.D.K. vrijednosti parametara za provjeru sukladnosti, donijelo je zaključak da se svim podnositeljima zahtjeva za dobivanje odstupanja od M.D.K. vrijednosti za arsen isto odobri do maksimalno dozvoljene koncentracije arsena od 50 μg/l.
Nastavno na navedeno, 2013. godine odobreno je odstupanje od propisane M.D.K. vrijednosti za arsen u vodi za ljudsku potrošnju koju isporučuju za sljedeće pravne osobe: VODOVOD-OSIJEK d.o.o., Osijek, KOMUNALAC d.o.o., Garešnica, DVORAC d.o.o., Valpovo, ĐAKOVAKI VODOVOD d.o.o., Đakovo, UREDNOST d.o.o., Čepin, ČVORKOVAC d.o.o., Dalj, VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o., Vinkovci, za vodoopskrbne sustave Antin, Lipovac, Mirkovci, Nijemci, Tordinci i Strošinci i Općina Šodolovci, Ernestinovo za vodoopskrbne sustave Palača, Ada i Petrova Slatina.
U 2016. godini Ministarstvo zdravstva je odobrilo odstupanje od M.D.K. vrijednosti za arsen do 50 μg/l u vodi za ljudsku potrošnju koju isporučuju za sljedeće pravne osobe, i to do 01. srpnja 2019. godine:

VODOVOD-OSIJEK d.o.o., Osijek, VODA GAREŠNICA d.o.o., Garešnica, ĐAKOVAKI VODOVOD d.o.o., Đakovo, UREDNOST d.o.o., Čepin, ČVORKOVAC – VODNE USLUGE d.o.o., Dalj, , te VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o., Vinkovci, za vodoopskrbne sustave Antin, Gaboš, Jarmina, Lipovac, Marinci, Mirkovci, Nijemci, Nuštar, Otok, Slakovci, Stari Jankovci, Strošinci, Tordinci, Vrbanja, Komletinci, Korođ, Markušica, Ostrovo i Privlaka.


Rješenja o neodobrenju odstupanja za arsen u vodi za ljudsku potrošnju donijeta su za vodoopskrbne sustave kojima upravlja VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o., Vinkovci, kako slijedi: Komletinci, Korođ, Markušica, Ostrovo i Privlaka, jer se u istima koncentracije arsena kreću u vrijednostima od 100-220 μg/l i voda se smatra zdravstveno neispravnom.
U prijelaznom razdoblju odobrenog prekoračenja M.D.K. vrijednosti za arsen, naprijed navedeni javni isporučitelji vodnih usluga provode korektivne aktivnosti sa ciljem uklanjanja arsena do ispod propisane M.D.K. vrijednosti od 10 μg/l, a koje su vezane uz proširenje postrojenja za kondicioniranje vode uvođenjem dodatnih tehnologija i rekonstrukciju postojećih uređaja, eventualno formiranje novih vodocrpilišta ili spajanje ne druge vodoopskrbne sustave.
Napominjemo da pojava arsena u vodi na području istočne Slavonije nije rezultat onečišćenja ili zagađenja zbog ljudskog djelovanja već je rezultat utjecaja prirodnog sastava stijena koje se djelomično otapaju u kontaktu s vodom u vodonosniku.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, utjecaj na ljudsko zdravlje očit je u slučaju izloženosti visokim koncentracijama arsena iznad 500 µg/l, dok u nižim koncentracijama posebice ispod 200 µg/l arsena, uzročno-posljedična veza između arsena u vodi za ljudsku potrošnju i negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje nije dokazana.


Yüklə 11,97 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə