Kurumsal mali durum ve beklentiler raporu 2018



Yüklə 485,66 Kb.
səhifə1/13
tarix14.09.2018
ölçüsü485,66 Kb.
#68134
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13



KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 2018

Türkiye İş Kurumu 2018 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu-2018

Türkiye İş Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Bakanlığı

Temmuz 2018-Ankara

Yayını Hazırlayan: Feray AFŞAR (Mali Hizmetler Uzmanı)

Emniyet Mh. Mevlana Bulvarı, No: 42 Kat:10 Yenimahalle-ANKARA

Tel: +90 (312) 216 39 47 www.iskur.gov.tr

1 (1)
İstihdam ve işsizlik, dünyada ülkelerin öncelikli gündem maddeleri olarak varlığını sürdürürken, işgücü piyasaları küreselleşme, teknolojik dönüşüm ve coğrafi risklerin etkisiyle hızlı bir dönüşüm geçirmektedir. İşgücü için istihdam alanları oluşturulması ve sürdürülebilirliğin sağlanması yanında işsizliğin doğurduğu sonuçların da giderilmesi için çok yönlü stratejiler geliştiren İŞKUR, istihdamın bütün bileşenlerini kapsayan politikaların üretilmesi ve uygulanması yolunda çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir. İstihdamın artırılması vizyonunu temel alarak şekillendirdiğimiz politikalarımızı planlarken, işsizliğin, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla her hanenin sorunu olduğu farkındalığı ve sorumluluğuyla hareket ediyoruz.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başlayan “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” kapsamında ilave 1,5 milyon vatandaşımızın istihdamı ile sonuçlanan sürecin daha da ilerilere taşımak gayesiyle Millî İstihdam Seferberliğinin 2. Fazı artı 2 istihdam hedefiyle devam etmektedir. Bu süreçte önemli görevler üstlenen Kurumumuz, işgücü piyasamıza ivme kazandıracak ciddi destek ve uygulamalarla sahaya inmiştir. Her geçen gün çeşitlendirdiğimiz hizmet yelpazemizi Çalışma Hayatında Milli Seferberlik 2. Fazı ile daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz.

Türkiye istihdam alanında kararlı tutumu ve uyguladığı politikalarla dünyada da adından övgüyle söz ettirmekte ve özel politika gerektiren gruplarımızın istihdamında destan yazmaktadır. Burada özellikle kadın ve genç istihdamında aldığımız mesafe üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. OECD verilerine göre; 2007-2017 yılları arasında kadın işgücümüzü 4 milyon 244 bin kişilik bir ilave ile en fazla artıran ülke olduk. Yine aynı dönemde kadın istihdamını yaklaşık 3,5 milyon kişi artırdık ve Avrupa ülkeleri içerisinde kadın istihdamını en fazla artıran ülke konumuna eriştik.

Benzer şekilde 2007-2017 döneminde Avrupa Birliği ülkelerinde genç işgücü 4,5 milyon azalırken, biz genç işgücümüzü yaklaşık 1 milyon kişi artırdık ve bu alanda OECD’ye üye ülkeler arasında birinci sıraya yükseldik. Dünya genelinde genç istihdamı azalırken biz genç istihdamını en fazla artıran ülke olduk. Genç nüfusumuzu üretime katarak avantaja dönüştürmeye devam ediyoruz.

Bu başarılı tablonun artırılarak devam etmesi ve ülkemizi daha ileriye götürmek için İŞKUR olarak daha çok çalışmamız gerektiğinin de farkındayız.

Ülkemizde istihdamın kalbi konumunda olan İŞKUR, ulusal istihdam politikalarının oluşturulmasında ve işsizliğin önlenmesinde etkin bir aktördür. Bu minvalde 2018 yılında 1 milyon 250 bin vatandaşımızı işe yerleştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefimiz içerisinde özel politika gerektiren gruplara ayrı bir yer açıyoruz. Bu sayının içerisinde 450 bin kadının, 450 bin gencin, 75 bin engellinin, 125 bin uzun süreli işsizin ve 100 bin işsizlik ödeneği yararlanıcısının olmasını hedefliyoruz. Bu grupların yanı sıra beyaz yakalılara yönelik stratejilerimizi de belirledik ve 2018’de 200 bin üniversite mezununu Kurumumuz aracılığıyla işe yerleştirmeye yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.

Çalışma Hayatında Milli Seferberliğin 2. Fazı kapsamında aktif işgücü programlarımızda da çeşitli düzenlemeler gerçekleştirdik ve nitelikli işgücünün yetiştirilmesine yönelik güçlü hedeflerimizi belirledik.

2018 yılında 480 bin vatandaşımıza kurs ve programlarımız aracılığıyla mesleki nitelik kazandırmayı hedefliyoruz. Katılımcılarımızın ağırlıklı çoğunluğunu gençlerimiz arasından seçeceğiz. Mesleğin iş başında öğrenilmesine imkân sağlayan işbaşı eğitim programlarımızdan 300 bin vatandaşımızı faydalandıracağız. Bunun yanı sıra bu yıl stratejik sektör olarak belirlediğimiz imalat ve bilişime olan desteğimizi bu alanda da sürdürüyoruz. 2018 yılında 120 bin vatandaşımızın imalat sektöründe düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılmasını hedefliyoruz.

Ayrıca bilişim ve imalat sektörlerindeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarımızın süresini 3 aydan 6 aya çıkardık. İşbaşı eğitim programlarına katılan vatandaşlarımıza günlük 54 TL’ye kadar yaptığımız ödemeleri 61,65 TL’ye kadar çıkardık. Ayrıca, programlarımıza katılan vatandaşlarımızın genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primlerini karşılamaya devam ediyoruz.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenleyeceğimiz işbaşı eğitim programlarından faydalanacak gençlerimiz için süreyi 9 aya, günlük ödemeleri de 75 TL’ye çıkardık.

İlk defa bu yıl hayata geçirilecek olan “mesleki eğitimde kupon yöntemi” ile nitelikli işgücü gerektiren alanlarda ve temininde güçlük çekilen mesleklerde gençlerimizin kendilerine uygun zamanda esnek şartlarda akredite edilmiş kuruluşlardan eğitim almasını sağlayacağız. Burada da uygulamamız bilişim sektörü ile başlayacaktır.

Özel sektör ile artan iş birliğimizin sonucu TOBB ile imzaladığımız Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında teorik ve pratik eğitimin bir arada olduğu mesleki eğitim modelini hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede işgücümüzün, edineceği teorik ve pratik bilgilerle iyi işlerde daha hızlı iş bulmalarını sağlayacağız. Öte yandan işverenlerimizin de eğitim süreçlerinde kendilerinin de yer aldığı nitelikli işgücü ile üretimlerine devam etmeleri sağlanacaktır.

Kadınlarımıza özel bir düzenleme olarak sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarımıza ve mesleki eğitim kurslarımıza katılan kadınlara 2-5 yaş çocukları için aylık 400 TL’lik bakım desteğini program/kurs süresi boyunca sağlamaya başladık.

Bunun dışında, kendi işini kurma hibe desteğimizden yararlanan engellilerin sayısını daha da artırma hedefi yanında sunduğumuz hibe desteğimizin tutarını 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükselttik.

İŞKUR; Millî İstihdam Seferberliği’nin 2. Fazı kapsamında üstlendiği sorumluluğunun bilinciyle yurdun her köşesinde istihdamın tüm aktörleriyle yakın diyalog içinde olmaya devam edecek. İş arayan ve işverenlerimizin sorunlarına çözüm üretme, taleplerine cevap verme çabamızı “vatandaş memnuniyeti odaklı bir anlayışla’’ artırarak sürdüreceğiz.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 30. maddesinin üçüncü fıkrasında, genel yönetim kapsamındaki idarelerin ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefler ile faaliyetlerini Temmuz ayı içinde kamuoyuna açıklayacakları hükme bağlanmıştır. Söz konusu hüküm gereği Kurumumuzca hazırlanan Kurumumuzun “Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde hesap verilebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması amacıyla, İŞKUR’un ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefleri ile faaliyetlerini içermektedir. Bu yönüyle, kaynakların etkili kullanımı ve denetimi açısından önem taşımaktadır.

Kurumumuzun “2018 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”nun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederken, Raporun Ülkemize, Milletimize ve Kurumumuza hayırlı olmasını dilerim.
Cafer UZUNKAYA

Genel Müdür V.


Yüklə 485,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə