M-a invitat să vin o prietenă din tinereţe. Îmi vorbea frumos de Moldova. Aşa că am hotărât să încerc. Am intrat în ţară fără probleme, în baza paşaportului sovietic, şi eu şi copiii



Yüklə 26 Kb.
tarix29.08.2018
ölçüsü26 Kb.
#65449

VALENTINA

Valentina a venit in Moldova din Azerbaidjan la începutul anilor ’90. Avea aici o bună prietenă, care o chema de multă vreme în vizită. A venit împreună cu fiica şi feciorul, ambii minori la acea vreme. Soţul Valentinei, care a rămas în Azerbaidjan, a intentat o acţiune în instanţă, solicitând divorţul pe care l-a obţinut mai târziu. Însă refuză să-i trimită Valentinei actele, zicându-i să vină să le ia singură, asta în condiţiile în care nu are paşaport. «M-a invitat să vin o prietenă din tinereţe. Îmi vorbea frumos de Moldova. Aşa că am hotărât să încerc. Am intrat în ţară fără probleme, în baza paşaportului sovietic, şi eu şi copiii ». Dar, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, paşaportul de cetăţean al uniunii i-a devenit nefolositor.

Valentina s-a angajat la lucru, la început neoficial, pentru că nu era înregistrată oficial nicăieri. A lucrat astfel o bucată de timp, însă dorea să-şi legalizeze şederea mai mult de dragul copiilor, care creşteau şi trebuiau trimişi la şcoală, iar acolo fără documente nu vroiau să ii primească. S-a adresat la autorităţile locale, care i-au cerut un document care dovedeşte că e cetăţean al Azerbaidjanului. Acest certificat putea fi obţinut doar de la Consulatul Azerbaidjanului din Moldova, unde s-a şi adresat. De la Consulat i-au eliberat un certificat care atesta faptul că ea nu este cetăţean al Azerbaidjanului. I-au explicat că în Azerbaidjan s-au schimbat legile, s-au făcut modificări şi ea a pierdut cetăţenia. «Credeam  că o să-mi prelungească paşaportul, dar mi-au zis că eu nu mai sunt cetăţean al Azerbaidjanului. Au spus că au modificat legea despre cetăţenie şi alte legi şi acum eu nu mai sunt sub protecţia acestei ţări. Aşa am rămas doar cu certificatul de naştere şi paşaportul sovietic».

Valentina nu a ştiut că poate solicita recunoaşterea statutului de apatrid în Moldova sau că poate solicita vreun fel de protecţie. «Nu mi-a spus nimeni că sunt apatrid. Nici la Consulatul Azerbaidjanului, nici la primăria din oraşul în care trăiesc. Am avut noroc că la lucru am putut să mă angajez legal, am şi poliţă de asigurare şi carte de muncă, şi sper că o să pot primi şi pensie aici».



Valentina vrea, totuşi, să poată pleca peste hotare, în Azerbaidjan, să îşi ia documentele de divorţ de la fostul soţ, însă nu o poate face din cauza lipsei unui document de călătorie valabil. Vrea să obţină cetăţenia Republicii Moldova pentru că se consideră deja băştinaşă. „Copiii îmi sunt deja mari, căsătoriţi şi aranjaţi pe la casele lor, am deja şi o nepoată născută în Moldova. Iar eu locuiesc de atâta timp în ţara asta şi nu am niciun document, sper că, totuşi, autorităţile Moldovei vor face ceva pentru persoanele care au aceleaşi probleme ca şi mine, ne vor da documente pentru ca să putem călători în afara ţării, fără să ne temem că nu vom fi primiţi înapoi”.
Yüklə 26 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə