Metal, plastiK, lastiK, kauçUK, KÂĞIT, cam hurda ve atiklarindan elde edilen hammadde teslimlerindeki kismi tevkifat uygulamasinda mahsuben iade rehberi



Yüklə 19,02 Kb.
tarix25.05.2018
ölçüsü19,02 Kb.
#45772

METAL, PLASTİK, LASTİK, KAUÇUK, KÂĞIT, CAM HURDA VE ATIKLARINDAN ELDE EDİLEN HAMMADDE TESLİMLERİNDEKİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA MAHSUBEN İADE REHBERİ
Mükelleflerin 3065 sayılı KDV Kanununun (9/1) maddesi kapsamında metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarından elde edilen hammadde teslimlerindeki kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan mahsuben iade taleplerinde takip etmeleri gereken yol ve iade sürecine ilişkin hususlara aşağıda yer verilmiştir.


  1. Beyan Döneminin Tespiti

Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarından elde edilen hammadde teslimlerinde KDV mükellefleri ve belirlenmiş alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılır.


KDV’nin tevkifata tabi tutulmayan kısmı satıcı tarafından işlemin yapıldığı döneme ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde beyan edilir.
KDV’nin tevkifata tabi tutulan kısmı, alıcılar tarafından işlemin yapıldığı döneme ilişkin 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilir. Genel bütçeli idareler tarafından tevkif edilen KDV için 2 No.lu KDV Beyannamesi verilmez, tevkif edilen KDV muhasebe birimlerince doğrudan gelir yazılır.


  1. İade Talep Süreci

Satıcılar, 1 No.lu KDV Beyannamesini vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar vermekle yükümlüdürler. Bu işlemle ilgili tevkif edilmeyen KDV, beyannamenin “Matrah” kulakçığında “Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler” tablosunun “İşlem Türü” alanından “621-Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kâğıt, Cam Hurda ve Atıklarından Elde Edilen Hammadde Teslimi [KDVGUT-(I/C-2.1.3.3.4)]” satırında beyan edilir.


“Matrah” alanına kısmi tevkifat uygulanan işleme ait bedel (KDV hariç) tam olarak yazılır. “Oran” alanına işlemin tabi olduğu KDV oranı, “Tevkifat Oranı” alanına ise tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcı için öngörülen tevkifat oranı (alıcının uygulayacağı tevkifat oranı) yazılır. “Vergi” alanı, tevkifat oranının tersi alınarak beyanname programı tarafından hesaplanır. Buna göre, “Vergi” alanında, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulmayan kısmı yer alır.
Satıcının tevkif edilen KDV tutarına ilişkin iade talebinde bulunabilmesi için, tevkif edilen KDV tutarının alıcı tarafından beyan edilmesi (genel bütçeli idareler tarafından gelir kaydedilmesi) zorunludur.
Tevkif edilen KDV’nin iadesi için ise işlemin gerçekleştiği dönem beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında yer alan “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablosunun “İşlem Türü” alanından “437-Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kâğıt, Cam Hurda ve Atıklarından Elde Edilen Hammadde Tesliminde Tevkifata Tabi Tutulan KDV [KDVGUT-(I/C-2.1.3.3.4)]” seçilir. “Teslim ve Hizmet Tutarı” alanına, işleme ait bedelin (KDV hariç) tamamı yazılır. Bu alana yazılan tutar, beyanı yapılan işlem ile ilgili olarak “Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler” tablosunun “Matrah” alanına yazılan tutarla aynı olmalıdır. “İadeye Konu Olan KDV” alanına, alıcı tarafından tevkifata tabi tutularak sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutar yazılır.
İade talebinde bulunulabilmesi için iade tutarının yer aldığı, ilgili dönem KDV beyannamesi ve eki “Kısmi Tevkifat Uygulaması Kapsamındaki İşlemlere Ait Bildirim”in verilmiş olması zorunludur.
Mükellefler, 1 No.lu KDV Beyannamesini verdikten sonra standart iade talep dilekçesi ile iade talebinde bulunabilir.
İade talebinde aşağıda belirtilen belgeler aranır:
- Standart iade talep dilekçesi
- Tevkifat uygulanan işleme ilişkin satış faturalarının dökümünü gösteren liste
- Tevkifatlı işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi

Mükellefler Ba ve Bs formlarını, aylık dönemler halinde düzenleyerek takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamına kadar göndermekle yükümlüdürler.


Örneğin; mükellef Mart/2015 vergilendirme döneminde gerçekleştirmiş olduğu tevkifata tabi metal hurdasından elde edilmiş hammadde teslimini, 1-24 Nisan 2015 tarihleri arasında 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan ettikten sonra (en erken 1 Nisan 2015) vereceği standart iade talep dilekçesi ile iade talebinde bulunabilir. Bu döneme ilişkin Ba ve Bs formlarının en geç 30 Nisan 2015 tarihinde verilmesi üzerine KDVİRA sistemi yaklaşık 2 iş günü içerisinde rapor üretmekte ve ilgili vergi dairesine göndermektedir. Dolayısıyla mükellefin Mart/2015 vergilendirme döneminde gerçekleştirmiş olduğu tevkifata tabi metal hurdasından elde edilmiş hammadde teslimine ilişkin iade talebi KDVİRA raporunun 2 iş günü içerisinde üretilmesi halinde yaklaşık olarak Mayıs/2015 ayının ilk haftasında değerlendirmeye alınabilecektir.


  1. İade Talebinin Değerlendirilmesi

Mükelleflerin bu işlemden kaynaklanan mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM tasdik raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.


İade talebine ilişkin KDVİRA raporunun vergi dairesine gelmesi üzerine iade talebi değerlendirmeye alınır. Mahsup talebi, iade hakkı doğuran işleme ilişkin yukarıda belirtilen belgelerin tamamlanıp, KDVİRA sistemi tarafından üretilen “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun geldiği tarihte olumsuzluk tespit edilmeyen tutarlar itibarıyla yerine getirilir. Olumsuzluk tespit edilen alımlara ilişkin KDV tutarlarının mahsuben iadesi ise olumsuzlukların giderilmesi kaydıyla yapılabilir.
Mahsuben iade için iade talep dilekçesi ve iade için aranan belgelerin eksiksiz ve tam olarak verilmiş olması gerekir. Vergi dairesine olan borçlara mahsup taleplerinde vergi daireleri, belge ya da belgelerdeki muhteviyat eksikliklerini veya KDVİRA sisteminin tespit ettiği olumsuzlukları mükellefe yazı ile bildirirler. Yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksiklikleri/olumsuzlukları gideren mükelleflerin mahsup talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla yerine getirilir ve bunlara gecikme zammı uygulanmaz.
30 günlük ek süreden sonra eksiklikleri/olumsuzlukları gideren mükelleflerin mahsup talepleri ise eksikliklerin/olumsuzlukların giderildiği tarih itibarıyla yerine getirilir ve borcun vadesinden mahsup tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanır.
Vergi dairelerince yapılan işlemler sırasında meydana gelen gecikme nedeniyle zamanında mahsubu yapılamayan, vergi dairesine olan borçlar için gecikme zammı uygulanmaz.
Özel Esaslar kapsamında olumsuzluk bulunan mükelleflerin iade talepleri, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E.ÖZEL ESASLAR) bölümünde yapılan açıklamalara göre yerine getirilir.


  1. Mahsup Talep Edilebilecek Borçlar

KDV iade alacağı mükellefin kendisinin veya ortaklık payı ile orantılı olmak üzere adi, kollektif ve adi komandit şirketlerde ortakların (komandit şirketlerde sadece komandite ortakların),


- Vergi dairelerince takip edilen amme alacaklarına,
- İthalat sırasında uygulanan vergilere,
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına
mahsuben iade edilebilir.
Yüklə 19,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə