Olyfran-xxvii, een grand cru (2013-2014)



Yüklə 48,28 Kb.
tarix19.07.2018
ölçüsü48,28 Kb.
#56636

Olyfran-XXVII, een grand cru (2013-2014)

Clijsters Willy

Verjans Martine

Het schooljaar 2013-2014 zal in de annalen van de Vlaamse olympiade van het Frans aangemerkt worden met stip als een “grand cru” en dit om verschillende redenen.


Vooreerst ondertekende mevrouw Ingrid Lieten, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding, het convenant dat haar financiële bijdrage aan de organisatie van de Vlaamse olympiades regelt voor de volgende vijf jaar.

Vervolgens klopte deze 27ste editie afgetekend het deelnemersrecord met 7861 ingeschrevenen. En als de scholen die zich na de einddatum nog aanmeldden, nog hadden kunnen ingeschreven worden, zou de kaap van de achtduizend deelnemers overtuigend gerond zijn.


En tenslotte, en dat is vooral verheugend, heeft het grote deelnemersaantal niets afgedaan aan de kwaliteit, want de gemiddelden van elke olyfran-categorie lagen duidelijk boven de 50%, wat zeer goed is!


Categorie

Leerjaar

Gemiddelde

 

MAX-ASO

5

45,83

 

MAX-ASO

6

50,17

 

Gemiddelde

 

 

47,78

MAX-BSO

5

47,93

 

MAX-BSO

6

47,98

 

MAX-BSO

7

50,00

 

Gemiddelde

 

 

48,54

MAX-HAN

5

57,58

 

MAX-HAN

6

61,51

 

Gemiddelde

 

 

59,45

JUNIOR

3

49,48

 

JUNIOR

4

51,67

 

Gemiddelde

 

 

50,77

MAX-TKSO

5

48,33

 

MAX-TKSO

6

52,16

 

Gemiddelde

 

 

49,65


Het werk van de wetenschappelijke commissies
De wetenschappelijke commissies kenden traditiegetrouw enkele vervangingen. Toch leverden zij tijdig een degelijk huiswerk af. Ze zijn samengesteld uit leraars actief in de verschillende afdelingen, leraars die recent het onderwijs verlieten en universitaire medewerkers. Het is misschien goed hier even de procedure voor te stellen die doorlopen wordt voor de redactie van de 375 testvragen, die jaarlijks gerealiseerd worden: een echt huzarenstuk. Er worden dus 3 x 100 testvragen opgesteld voor MAX: honderd voor MAX-ASO1, honderd voor MAX-HAN en honderd voor MAX-TKBSO. De deelnemers van TKBSO worden echter in twee klassementen ondergebracht, namelijk TSO en KSO enerzijds en BSO anderzijds. Ook wordt een batterij van 75 testvragen opgesteld voor JUNIOR.

De vragen toetsen vooral de mondelinge communicatieve competentie die de leerplannen van de betroffen richtingen nastreven. Het aantal zuiver grammaticale testvragen wordt uitdrukkelijk beperkt gehouden. Daarnaast wordt ook het schriftelijk tekstbegrip getoetst. Voor ASO komen er nog enkele vragen bij over de actuele Francofone cultuur en wordt ook gepeild naar taalinzicht. Deze inhoudelijke voorschriften staan op de olyfransite. Ze worden regelmatig aangepast in functie van de evolutie van de leerplannen.

Als tweede werkinstrument wordt aan de commissies de statistische evaluatie van de testvragen van de vorige editie ter hand gesteld. Dit moet toelaten te makkelijke en te discriminerende vragen te vermijden.

In mei krijgen de medewerkers van de Vlaamse universiteiten dan de richtlijnen voor het opstellen van hun aandeel in de testsets van MAX-ASO en MAX-HAN. Ze leveren tegen eind oktober hun werk af. Vervolgens komen de wetenschappelijke commissies van Olyfran samen: ze voegen het huiswerk van de Vlaamse universiteiten samen, controleren het op overlappingen en hiaten en voegen de nodige testvragen toe om tot een homogeen geheel van honderd te komen. Voor MAX-TKBSO en JUNIOR stellen de wetenschappelijke commissies de testbatterij autonoom samen.

Vervolgens wordt het werk van elke commissie door de andere voorzitters kritisch nagelezen. Hun suggesties en correcties worden opnieuw verwerkt vooraleer een academische native speaker een nieuwe kritische lezing doet. Parallel wordt een correctielectuur gedaan door enkele “anciens” van Olyfran.

Tenslotte worden de laatste versies van de vragen per categorie gemengd met een speciaal computerprogramma om tot de uiteindelijke sets te komen. Uiteindelijk worden alle testsets opgelost en worden deze oplossingen door het elektronisch correctieprogramma gevalideerd. Dan pas kan de drukprocedure starten…


Nieuwigheden
Ook de 27ste editie kende enkele leuke nieuwigheden voor de deelnemers, zowel voor de leerlingen, voor hun scholen als voor hun leraars.
Zo kon Olyfran vierhonderd exemplaren uitdelen van de 17-delige toeristische boekenset “Gids voor uw Regio”, uitgegeven door KBC en waarin elke Vlaamse gemeente kort voorgesteld wordt: historisch, toeristisch, geografisch… Een leuk cadeau voor wie Vlaanderen wil leren kennen of een of andere gemeente wil verkennen. Om portkosten te besparen leverde de olyfranestafette deze boekenpakketten overal af samen met het examenmateriaal.
Vervolgens werd ook een overeenkomst afgesloten met Center Parcs, de keten die tientallen bungelowparken in Vlaanderen, Nederland en elders uitbaat. Vier toplaureaten kregen zo een verblijf in een bungalowpark aangeboden, één leraar kreeg een VIP-arrangement in Vossemeren-Lommel en elke school die minstens tien deelnemers inschreef, kreeg voor elke begonnen schijf van twintig deelnemers een gratis inkomticket voor een van de tropische zwemparadijzen van Center Parcs, dit bovenop de filmticketten die onder dezelfde voorwaarden uitgedeeld werden.
De hoofdfinancier van de olympiades vraagt voortaan ook een jaarlijkse evaluatie in de vorm van een enquête bij hetzij de deelnemers, hetzij hun leraars, hetzij bij een representatieve mix van beide. Dit bijkomend werk verzwaart uiteraard de organisatie, maar het laat tegelijk toe vragen te stellen om de organisatie op alle vlakken te verbeteren: promotie, inhoud, praktisch verloop, prijzen, enz. Olyfran rekent er dan ook op dat zoveel mogelijk gecontacteerden een behoorlijk ingevulde enquête zullen terugbezorgen.
Olyfran ondersteunende acties
Sinds vier jaar organiseert Olyfran ook enkele parallelle acties, o.m. via Facebook en You Tube. Voor dit laatste sociale medium betreft het een echte wedstrijd. De scholen worden uitgenodigd om een filmpje te publiceren op You Tube als promotie van Olyfran of van het van Frans. De drie scholen die op de dag van de mondelinge finale het meest kijkers tellen voor hun filmpje ontvangen resp. 25, 20 en 15 filmtickets.
Dit leidde dit jaar tot zeven producten die bij afsluiting samen niet minder dan 7233 kijkers totaliseerden. Deze nevencompetitie levert telkens weer leuke creaties op, die men kan bewonderen via de olyfransite. De winnaars in 2014 zijn:
1 Internaat Kindsheid Jesu Hasselt met “Flappy Bird”: 2029 kijkers

2 OLVH Sint-Andries met “SLAM”: 1368 kijkers

3 Sint-Jozefscollege Wervik met “Rendez-vous à Olyfran”: 1276 kijkers
Traditiegetrouw kan olyfran ook twee leraars selecteren voor een didactisch-culturele stage van drie weken in Québec, c.q. Montréal. Deze selectie gebeurt altijd op basis van de tijdig ingediende dossiers van de kandidaten. Deze leraars volgen een vervolmakingscyclus over de didactiek van het Frans-als-Vreemde-Taal in een internationale groep samengesteld uit collega’s vooral afkomstig uit het Amerikaans continent. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan een ganse reeks cultureel-toeristische activiteiten. De Dienst Internationale Relaties van het Vlaams Departement Onderwijs betaalt hun vluchten, de Délégation Générale du Québec staat in voor hun cursusgeld, hun verblijfs- en restaurantkosten.

De geselecteerden zijn in 2014:


Bianca Mercken, Provinciaal Instituut Sint-Godelieve, Berchem

Jolien Grauwels, ILT, Leuven


Behoudens een vijftal scholen die zich te laat aanmeldden, verliepen de inschrijvingen dit jaar bijzonder vlot via de speciaal ontworpen elektronische inschrijfmodule. Spijtig genoeg gebeuren ze soms echter slordig. Zo werd vooral bij Junior dit jaar nogal vaak het foute taalregime ingegeven. Dit is uiteraard bijzonder spijtig als de vergissing pas duidelijk wordt bij de oproeping van een leerling voor de finale. Resultaat immers: vermijdbare excuses en uitvluchten bij de school, ontgoocheling bij de afgewezen leerling, bijkomend werk voor het olyfransecretariaat dat dan een volgende kandidaat moet uitnodigen. Dit soort situaties moet dus absoluut vermeden worden! Te meer daar het inschrijven van Franstalige (of misschien beter tweetalige) leerlingen als dusdanig noch henzelf noch hun school benadeelt. Wel integendeel! Hun resultaat wordt gewoon meegerekend in het schoolgemiddelde en zijzelf komen in de categorie van de Franstaligen van hun leeftijd terecht die verhoudingsgewijs evenveel en even waardevolle prijzen toegewezen krijgt als de groep Nederlandstaligen.
Belangrijkste prijzen
Vooraleer de klassementen weer te geven volgt hier een kort overzicht van de belangrijkste prijzen die dit jaar te winnen vielen:

- Eén 14-daags verblijf op het festival van Châteauroux

- Eén tiendaags thematisch verblijf in Parijs (fotografie en Parijse monumenten)

- Drie VIP-taalstages van Ceran Lingua International (plaats en taal naar keuze)

- Vier verblijven in een bungalowpark van Center Parcs

- Twee duo-interrailticketten (NMBS) om gratis doorheen te reizen met de trein

- Vijf tweedaagse citytrips voor twee naar Parijs

- Vijf luchtballondopen

- Eén taalstage van de vzw Roeland

- Honderd 17-delige boekensets “Gids van uw Regio” (KBC)

- Vierhonderd filmticketten van Kinepolis

- Honderd exemplaren van “Grammaire 2000” (Plantyn)

- Honderd exemplaren “Bescherelle – De kunst van het vervoegen” (D2H-Averbode)

- Honderd Olyfran-rugzakken

- Tien exemplaren van “Petit Robert”

- Twintig jaarabonnementen op “Le Français dans le Monde”, tijdschrift van de FIPF

- Twintig gratis jaarabonnementen op “Cahiers F”, tijdschrift van de Vlaamse leraars Frans

- Honderden boeken, cd’s en andere t-shirts en gadgets


Schoolprijzen: de laureaten worden geloot onder de deelnemende scholen
Wint een Roeland-stage en een kleiner pakket didactisch materiaal:

Sint-Aloysiuscollege

Weggevoerdenstraat 55

9400

NINOVE

Winnen een groot pakket didactisch materiaal:




Sint-Lievenscollege

Kasteelpleinstraat 31

2000

ANTWERPEN

De Bron

Hulstplein 32

8700

TIELT

GO! atheneum Dendermonde

Zuidlaan 3

9200

DENDERMONDE

GO! atheneum Brasschaat

Augustijnslei 54

2930

BRASSCHAAT

Harlindis-Relindis Coll.H.Kr.St-Ursula A

Weertersteenweg 135_A

3680

MAASEIK

campus de helix¹

Rijksweg 357

3630

MAASMECHELEN

GO! atheneum 1 Brugge -centrum

Sint-Clarastraat 46

8000

BRUGGE

Individuele klassementen
MAX-Franstaligen

Aantal ingeschrevenen: 497




1

Benkaddour Safae

GO! technisch atheneum Handelsschool

9300 Aalst

 1

Montedoro Maria

GO! atheneum Sint-Jans-Molenbeek

1080 Sint-Jans-Molenbeek

3

Van Loo Christophe

Heilig Hartcollege

1970 Wezembeek-Oppem

4

Léonard Gladys

Sint-Michielsinstituut

3140 Keerbergen

5

Van Boxstael Elisabeth

Mater Dei-Instituut

1150 Sint-Pieters-Woluwe

5

Bouillon Valentin

GO! atheneum Etterbeek

1040 Etterbeek

5

Durant Thomas

GO! atheneum Etterbeek

1040 Etterbeek

5

Tihon Emeline

Sint-Pietersinstituut bovenbouw

9000 Gent

5

Mahieu clément

Technisch Instituut Heilige Familie

8900 Ieper

5

Ben Omar Camilia

Sint-Martinusscholen - TSO

1730 Asse



JUNIOR-Franstaligen

Aantal ingeschrevenen: 326




1

Abdelmoumni Anaïs

Mater Dei-Instituut

1150 Sint-Pieters-Woluwe

1

Navarro Jeremy

Guldensporencollege 2

8530 Harelbeke

1

Guérin Celestine

Sint-Jan Berchmanscollege

8580 Avelgem

1

Henry Oona

Humaniora Nieuwen Bosch

9000 Gent

4

de Woot Sibylle

Sint-Jan Berchmanscollege

1000 Brussel

4

De Keyser Laura

Atheneum Wispelberg

9000 Gent

4

Dillies Pierre-Eloi

Sint-Jan Berchmanscollege

8580 Avelgem

4

Monfils Lucie

Sint-Jan Berchmanscollege

1000 Brussel

4

Van Wersch Pol

Provinciale Secundaire School Voeren

3798 ‘s Gravenvoeren

4

Verbist Dennis

Heilige Drievuldigheidscollege

3000 Leuven


MAX-Nederlandstaligen: ASO

Aantal ingeschrevenen: 3208




1

Van Haegenborgh Marie

Montfortaans Seminarie

3110 Rotselaar

2

Vandenhove d'Ertsenrijck Charlotte

Sint-Jozefcollege Turnhout

2300 Turnhout

3

Vandenhole Kimberley

Sint-Jan Berchmanscollege

8580 Avelgem

4

Vandervelde Dries

Heilige Drievuldigheidscollege

3000 Leuven

5

Patel Shati

Sint-Martinusscholen 039313

3540 Herk-de-Stad

6

Roelens Liesbeth

Sint-Jozef - Klein-Seminarie

9100 Sint-Niklaas

7

De Beul Emma

Sint-Jozef - Klein-Seminarie

9100 Sint-Niklaas

8

Van Caesbroeck Ymke

Sint-Theresiacollege

1880 Kapelle-op-den-Bos

9

Vandemoortele Jolan

BARNUM

8800 Roeselare

10

Lambein Jelien

Paridaensinstituut SO

3000 Leuven

11

De Koninck Oscar

Heilig Hartcollege

1970 Wezembeek-Oppem

12

Van den Bossche Laura

Onze-Lieve-Vrouwcollege I

9620 Zottegem

13

Bamps Eva

KCST 2

3800 Sint-Truiden

14

De Bièvre Dries

Paridaensinstituut SO

3000 Leuven

15

Vandendorpe Laura

Sint-Jozefscollege

9300 Aalst

16

Deloz Louis

Sint-Jozefscollege

9300 Aalst

17

Simoens Mathieu

Sint-Bernarduscollege 3

9700 Oudenaarde

18

Ceulemans Andreas

Instituut Heilig Hart Maria

2590 Berlaar

19

Bos Mathias

Sint-Gummaruscollege

2500 Lier

20

Van der Biest Jarrik

Sint-Pieterscollege

3000 Leuven

21

De Nil Emilie

Sint-Pietersinstituut bovenbouw

9000 Gent

22

Van Hooijdonk Charlotte

College van het Eucharistisch Hart

2910 Essen

23

Stoica Alexandra

Immaculata-instituut

8660 De Panne


MAX-Nederlandstaligen: HAN

Aantal ingeschrevenen: 605




1

LIEBEN Hendrik-Jan

Sint-Jan Berchmanscollege

3600 Genk

2

Vanlerberghe Cédric

Technisch Instituut Heilige Familie

8900 Ieper

3

Tondeur Manon

Provinciaal Instituut Sint-Godelieve

2018 Antwerpen

4

Deleye Sarah

Technisch Instituut Heilige Familie

8900 Ieper

5

Wembankoy Eli

Heilige Harten Secundair

9400 Ninove

6

Stevens Lindsey

Sint-Martinusscholen 039313

3540 Herk-de-Stad

7

Norman Lucy

Technisch Instituut Heilige Familie

8900 Ieper

8

CANDELMA Ivano

Sint-Jan Berchmanscollege

3600 Genk

9

Decroix Joyce

Technisch Instituut Heilige Familie

8900 Ieper

10

Mampuya Agnes

Heilige Harten Secundair

9400 Ninove


MAX-Nederlandstaligen: BSO


1

Ceulemans Roy

Sint-Martinusscholen 039313

3540 Herk-de-Stad

2

Vuangui Sofia

Sint-Lutgardisinstituut

2400 Mol

3

Stiers Anthony

Don Bosco Technisch Instituut

1500 Halle


MAX-Nederlandstaligen: TSO-KSO

Aantal ingeschrevenen: 937




1

Delaunois Elliot

Sint-Martinusscholen - TSO

1730 Asse

2

De Groote Jeroen

Technisch Instituut Sint-Carolus

9100 Sint-Niklaas

3

De Clercq Jonas

Sint-Ursula-Instituut 1

2861 O-L-V-Waver

4

Thibaut Robbe

Technisch Instituut Sint-Carolus

9100 Sint-Niklaas

5

Valcke Maarten

GO! atheneum Campus Parklaan

9100 Sint-Niklaas

6

Van Dyck Nil

Sint-Ursula-Instituut 1

2861 O-L-V-Waver

7

Baert Cédric

V.T.I. 2

8800 Roeselare

8

Van Nuffel Laetitia

BenedictusPoort campus Maria Middelares

9050 Ledeberg

9

Platteau Fleur

Technisch Instituut Sint-Carolus

9100 Sint-Niklaas

10

Verhulst Jens

V.T.I. 2

8800 Roeselare

Prix du mérite: Cédric Baert en Laetitia Van Nuffel
JUNIOR-Nederlandstaligen

Aantal ingeschrevenen: 2785




1

Craninckx Sarah

Sint-Janscollege

3320 Hoegaarden

2

De Braekeleer Loanne

Sint-Ursula-Instituut 1

2861 O-L-V-Waver

3

Vandenbossche Margo

Sint-Aloysiuscollege

8930 Menen

4

Van Roy Elise

Humaniora Voorzienigheid

3290 Diest

5

Vandenberghe Caitlin

Sint-Aloysiuscollege

8930 Menen

6

Kelchtermans Hanne

Humaniora Kindsheid Jesu

3500 Hasselt

7

Houvenaghel Anna

DVM - Humaniora

9300 Aalst

8

Baekelandt Jan

Onze-Lieve-Vrouwcollege I

9620 Zottegem

9

Van den Eynde Jef

Sint-Gummaruscollege

2500 Lier

10

De Baets Joséphine

Sint-Jozefscollege

9300 Aalst

11

Van Bostraeten Sara

Sint-Franciscusinstituut

9090 Melle

12

Dilen Thomas

KCST 2

3800 Sint-Truiden

13

Denis Silke

Heilige Drievuldigheidscollege

3000 Leuven

14

Carlu Mathijs

Klein Seminarie - Barnum

8800 Roeselare

15

Rodriguez Catalina

Onze-Lieve-Vrouwecollege

1800 Vilvoorde

16

Van der Auwera Catilina

GO! Atheneum

1040 Etterbeek

17

Bruyninckx Geoffrey

Sint-Jan Berchmanscollege

1000 Brussel

18

Demonceau Nora

Onze-Lieve-Vrouwcollege I

9620 Zottegem

19

Laemont Fenja

GO! atheneum Zottegem

9620 Zottegem

20

Honnoré Yannick

Maria Assumptalyceum ASO-TSO-BSO

1020 Laken (Bru.)

21

Vannobel Bernd

Sint-Janscollege 2

8970 Poperinge

Prix du mérite: Elise Van Roy, Humaniora voorzienigheid, Diest

En Linguacluster?
In het verslag van Olyfran-26 werd uitgebreid ingegaan op de Linguaclustersite waar, dank zij een Interregproject, alle testmateriaal van de voorbije olyfranedities gratis ter beschikking gesteld zal worden naast een ganse reeks testvragen voor de niveaus A1 en A2 voor Frans, Nederlands en Duits. Al dit materiaal wordt aangevuld met een luik over de communicatieve cultuur van de drie genoemde talen. Men kan het gebruiken in drie modi: als testmateriaal, als oefenmateriaal (voor deze beide kan men selecteren volgens een ganse reeks criteria) en het leerpad volgend dat door de ontwerpers van de site uitgekiend werd. Alles is beschikbaar in geschreven vorm en waar mogelijk, ook mondeling. Ter ondersteuning van de oefenmodus werd een speciaal multimediaal woordenboek toegevoegd en een uitgebreide feedback.

Dit alles vormt dus een schitterend bijkomend instrument waarover de leraars beschikken om hun leerlingen op computer-tablet-smartphone te laten oefenen, een kans om zeker niet te laten liggen!!!


Hierna een overzicht van het beschikbare materiaal:


Taaloefeningen













Doeltaal: DE

Doeltaal FR

Doeltaal: NL

Brontaal: NL

958

7719

1091

Brontaal: DE

792

6161

1232

Brontaal: FR

822

6067

1157

Cultuurcommunicatieve oefeningen




Doeltaal: DE

106




Doeltaal: FR

101

Doeltaal: NL

113

Tekstbegripoefeningen







Doeltaal FR

Brontaal: NL

85 teksten met 285 oefeningen

Oefeningen over kennis van EU en EMR in NL, FR, DE, EN: 44


En nu op naar Olyfran-28 met een nog groter enthousiasme en met nog meer energie
Minister I. Lieten verklaarde in de videoboodschap die ze voor de prijsuitreiking bezorgde, hoe zeer ze de inspanningen van de Vlaamse leerlingen waardeert om zo goed mogelijk Frans te leren, van de leraars om hen daarbij te begeleiden en van de organisatoren van Olyfran om deze olympiade blijvend creatief te organiseren.- Deze positieve echo’s bereiken ons ook vanwege de deelnemers aan het Tournoi Mondial de Français par Internet2 en van officiële instanties, zoals de Délégation Générale du Québec en de Franse Délégation Générale à la Langue Française et aux Langues de France. Belangrijk daarbij is dus dat Olyfran nog meer leerlingen kan mobiliseren om mee te doen. Daartoe is de promotie bij de collega’s door iedereen die Olyfran kent, nodig. Zoals deze bijdrage aantoonde, loont deelnemen zeker de moeite en dit om vele redenen. Olyfran rekent dan ook op u!
Voor meer info over de voorbije edities en voor het laatste nieuws over de komende: www.olyfran.org
Of abonneer u (en uw collega’s) op de olyfrannieuwsbrief door uw (en hun) mailadres te sturen naar olyfranvl@olyfran.org met als boodschap “Graag uw nieuwsbrief.”

Zorg ervoor dat bij de samenstelling van de schoolkalender 2014-2015 ruimte voorzien wordt voor Olyfran-28. Geef nu al de cruciale data aan uw directie door:


08.02.2015: einde inschrijfperiode

25.02.2015: schriftelijke selectieproeven in de eigen school

27.02.2015: einde kandidaatstelling voor de didactische stages in Québec

22.04.2015: mondelinge finale en einde van de You Tube-wedstrijd



12.05.2015: (onder voorbehoud): proclamatie met prijsuitreiking



1 MAX is de derde graad, JUNIOR de tweede. HAN zijn de technische richtingen met een (soms geïntegreerd) vak handelsfrans, TKBSO omvat de overige richtingen van het technisch onderwijs, het kunstonderwijs en het beroepsonderwijs.

2 Het TMFI wordt jaarlijks georganiseerd voor ploegjes van over heel de wereld via de site www.olyfran.org. Voor meer informatie en foto’s van deelnemende teams, zie genoemde site onder “Dernières Nouvelles – Tournois”.

/7


Yüklə 48,28 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə