Övre raden fr vänster – Elsbeth, Cecilia, Gunnel, Christina, Berit Nedre raden fr vänster – Ulla-Britt, Laila, Gigi



Yüklə 13 Kb.
tarix04.02.2018
ölçüsü13 Kb.
#24011

Lesbos 20-27 april 2016 med Sumphönorna



Övre raden fr vänster – Elsbeth, Cecilia, Gunnel, Christina, Berit
Nedre raden fr vänster – Ulla-Britt, Laila, Gigi

Så kom den då, dagen då flyget mot Grekland skulle avgå. Sex stycken ursprungliga ”Sumphönor”, förstärka med en gammal inhoppare och en ny, ska göra Lesbos fågelvärld med Gigi som ledsagare, fågelfinnare och chaufför. När vi bytt upp oss till en minibuss som kunde rymma såväl passagerare som bagage vid flygplatsen i Mytilini drog vi västerut, mot hotellet utanför Skala Kalloni, ”hamnstad” till Kalloni, mitt på ön, vid en bukt in från sydväst. Flamingoflock välkomnade vid infarten till Kalloni.

Vi en kvällspromenad efter inkvarteringen och lyssnade bl a på mindre sumphöna (lämpligt nog…) och dvärguv.

Sen tog fågelskådandet riktigt fart morgonen därpå. Klockan halv åtta före-frukost-spaning femtio meter (högst!) från hotellet innan den grekiska frukosten, jodå med såväl fetaost som oliver, intogs i en tunnsådd matsal. Turister på Lesbos? Nej, dessvärre inte just nu. Men en svart stork före frukost!

Vilka arter vi skådade under veckan sen har vi ju alla noterat i våra artlistor. Här en schematisk framställning över hur resorna gick varje dag. Avresa vid niotiden, hemkomst vid femtiden, utom den dag vi var ”heading west”. Då var vi på hemmaplan först runt halv åtta. Och den korta dagen, dvs tisdagen, innehöll så mycket nytt på hemvägen att vi kom hem nästan som vanligt, nja kanske kvart i fem. Men å andra sidan fick vi nya kryss! Och lunchlåda med varierande innehåll varje dag. Förstärkt av var och en, för min del med, just det, fetaost och oliver.

Torsdag


Längs floden öster om Kalloni. Letade bl a pungmesens bo, som skulle kunna upptäckas om man stod på västra sidan och spanade mot öst. Och si! Där vara det.

Det rullande gömslet, dvs minibussen, är utmärkt. Med rätt person vid ratten ser man massor!

Lunch i stenlandskap, visst, men där såg vi såväl ormörn som örnvråk och rödpannad törnskata. Och en härfågel lyfte i buskagen. Söderut längs floden igen, saltberg till vänster och biätare på tråd. Jösses, 62 arter vid dagens summering, inklusive gårdagskvällen. Och så vid hemkomsten från middagen i Skala Kalloni, en tornuggla flyger genom restaurangens trädgård!

Fredag


Varmt! Soligt! Mot öster, svarta storkar och silkeshägrar och bronsibis i medljus- så vackert! Parkering vid en bro, promenad till ”enebacke”, där törnskator och törnsångare och… skådades. Fikapaus, men en del sparades till bron: matning av sköldpaddor. Nästa stop Alepppotallskog där vi hittade trädkryparen men inte nötväckan vi sökte. Vi skådade även ett makalöst vallmofält. Konstnären som stod där var uppenbarligen också imponerad.

Väl hemma gick en del till havet för ett dopp, en annan gick till poolen.

Lördag

Mulet fram till tolv. Sakta bakväg till Messa. Småtärnor vid saltbassängerna. Torr hedmark och spaning. Och se, tjockfot visar sig! Det rullande gömslet drar sen till Raptor´s view norr om Kalloni. Vi fortsätter norrut till Spitsi där vi spanar in pilgrimsfalk och rödstrupig sångare. Stopp för inköp av … glass!



Söndag

Efter stopp i Kalloni för inköp av åksjuketuggummi (det ska jag komma ihåg!) dra vi västerut. Klostret Limones blir första stopp. Massor av byggander, ett fyrtiotal enligt informationen. En helig källa, icke tillträde för kvinns här och var, en vit påfågel som inte lockades att spänna upp fjädrarna trots försök av Gigi. Ingen mellanspett men förmiddagsfika i det kombinerade kaféet och butiken.

Väster om Vatassa stannar vi vid en ravin. Där ska vi kunna se blåstrast och stensparv. Och gissa? Jo, vi såg dem. Längs vägen ett stopp till och boet efter klippnötväcka kan ses i branten.

Sen opp i topp! Mot klostret Ipsilon/Ipsilou. Makalös placering, enorm utsikt. Fantastiska samlingar i museet som vi fick komma in i, en munk ”i tjänst”.

Den sista biten mot den västra kusten åker vi på en, tja, närmast autostrada. Slut på slingervägar. Här har ett Eu-projekt gett ny väg. Förstenade träd finns i vägbanken, imponerande. Ner till Sigri vid kusten där vi lufsade litet längs stranden och i fjärran såg medelhavsliror. Blåsigt, tubkikarfall, kyligt vatten. Mosnäppor och strandpipare vandrade i liten pöl. Biätare och rödfalk visar sig när gömslet rullar fram.

Hemfärden börjar vid sex. Artgenomgången denna kväll gör, att vi kan summera över 100 arter.

Måndag

Metochi Lake är dagens första anhalt. Gulprickigt huvud på denna sköldpadda, vackert. Såväl grå- som purpur- som ägretthäger skådas.



Lunch vid saltdammarna och där visar sig en rallhäger. Mot kapell väster om Kalloni, en stenig stig något hudratal meter upp, spaning efter ödlor. Där uppe flyger en eleonorafalk och balkanmes visar sig för oss och några andra skådare.

Våtmarken som är nästa stopp visar sig vara trist och tom. I Potamia Valley och reservoar ligger rostand och … ja så klart, några medelhavstrutar. Massor med urgamla vackra olivträd passeras.

Tisdag

Ska bli en kort dag, men… Längs floden till saltdammarna. Norrut upp i Napidalen. Och där blir det konditorikaffe i Paraskevi, och tilltugg som Kristina fixar. Hemåt sen raka spåret var det tänkt. Men Gigi tar en liten bakväg på slutet och se, där blir det minervauggla och svarthuvad sparv och svartpannad törnskata… och sen glass på torget i Skala Kalloni. Och jag köpte med mig salt - från orten s a s.



Onsdag

Upp tidigt, frukostlåda med från hotellet. Nu österut mot Mytilinis flygplats. En sista matstund vid havet och frukostlådorna töms. Sen norrut med flyg.

Härlig vecka! Innehållsrik. Trivsam. M m. O s v.

Sabla tur att jag halkat in i Sumphönegänget, ni som fångat(s av) Gigi på er studiecirkel. Och återigen detta stora TACK till dig Gigi, för såväl toppguidning som supersäker körning som trivsamt sällskap!

Så skriver jag denna majdag, då grönskan är i sitt flor (njaä. Har nog mognat en del, det gick fort i den varma helgen som var) och ringduvan bygger i björken utanför mitt fönster. Jag hoppas att den inte lyckas i år heller… Väckarklocka behöver jag inte så ofta, särskilt inte så tidigt, och jag vill helst ställa in den själv…

hälsar


Gunnel

Bilder nedan tagna av Gigi Sahlstrand








Yüklə 13 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə