Pillen en seks(ualiteit)



Yüklə 10,88 Kb.
tarix20.10.2017
ölçüsü10,88 Kb.
#5881

Informatiefolder voor patiënten van



Bijwerkingen van medicatie op het gebied van seksualiteit

Informatie voor patiënten
Bij psychische problemen worden soms medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen hebben, naast de werking waar ze voor bedoeld zijn, regelmatig ook een effect dat niet gewenst is. Dat noemen we een bijwerking. Niet alle medicijnen leiden tot deze bijwerkingen, maar bij medicijnen die uw stemming beïnvloeden (antidepressiva en stemmingsstabilisatoren) en medicijnen die psychoses tegengaan (antipsychotica), komen ze wel voor. Deze folder gaat over bijwerkingen die invloed kunnen hebben op uw seksualiteit.
In deze folder leest u wat de meest voorkomende bijwerkingen zijn. Net als bij andere medicijnen geldt ook hier, dat ieder mens verschillend reageert en u vooraf niet weet of u gevoelig bent voor bijwerkingen. In principe verdwijnen de bijwerkingen als u het medicijn niet meer gebruikt.
Medicijnen zijn trouwens niet altijd de oorzaak van problemen met seksualiteit. In sommige gevallen kan het ook door de ziekte zelf komen. Als u bijvoorbeeld depressief bent, hebt u vaak ook minder interesse in seksualiteit.
Bijwerkingen bespreken

Het is heel vervelend als u last krijgt van bijwerkingen. Misschien krijgt u de neiging om de voorgeschreven medicijnen niet meer te gebruiken. Als u dat doet, stopt u echter ook de positieve werking van het medicijn. Als u last hebt van bijwerkingen van de medicijnen, blijf er dan niet mee rondlopen! Bespreek het met uw arts / psychiater. Die kan in de meeste gevallen de dosering aanpassen of een ander medicijn voor u zoeken, zodat de bijwerkingen mogelijk verdwijnen. Het is dus altijd belangrijk dat u over uw bijwerkingen praat met degene die u de medicijnen heeft voorgeschreven. Hij of zij kan met u gaan kijken wat in uw geval andere mogelijkheden zijn. Bekijk ook eens de video’s op: www.ggzcentraal.nl/bijwerkingen.


Seksuele bijwerkingen bij mannen

  • Minder zin in seks
    Het kan zijn dat u minder zin hebt om te vrijen of te masturberen dan u gewend bent.

  • Minder opgewonden raken
    U kunt er last van hebben dat u minder snel een erectie hebt of geen erectie kunt krijgen. Heel zelden komt het voor dat uw erectie juist te lang duurt en het erg pijn gaat doen (als dit meer dan één uur aanhoudt raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts).

  • Niet of minder goed klaarkomen
    Het kan langer duren voordat u een zaadlozing krijgt. Het kan ook voorkomen dat het helemaal niet meer lukt. In een enkel geval kan een zaadlozing ook de verkeerde kant op gaan (naar uw blaas). U ervaart dan wel een orgasme, maar er komt niet of nauwelijks sperma naar buiten.

  • Borstvorming en tepelvloed
    De melkklieren in uw borst kunnen onder invloed van bepaalde medicijnen opzwellen. Soms veroorzaakt dit een afscheiding van melkachtig vocht uit uw tepel.

  • Minder vruchtbaar
    Verminderde vruchtbaarheid kan voorkomen doordat er minder of geen sperma (zaad) vrij komt door de medicijnen. Het betekent natuurlijk niet dat u geen voorbehoedsmiddelen meer hoeft te gebruiken.


Seksuele bijwerkingen bij vrouwen

  • Minder zin in seks
    Het kan zijn dat u minder zin hebt om te vrijen of te masturberen dan u gewend bent.

  • Minder opgewonden raken
    Uw lichamelijke reactie kan langzamer zijn dan u gewend bent. Ook kan het zijn dat uw vagina minder vochtig wordt, waardoor vrijen pijnlijk kan zijn.

  • Niet of minder goed klaarkomen
    Het kan langer duren voordat u klaarkomt of het lukt helemaal niet meer.

  • Borstvorming en tepelvloed
    De melkklieren in uw borst kunnen onder invloed van bepaalde medicijnen opzwellen. Soms veroorzaakt dit een afscheiding van melkachtig vocht uit uw borst.

  • Minder vruchtbaar
    Verminderde vruchtbaarheid kan voorkomen doordat er onder invloed van de medicijnen minder menstruatie voorkomt of dat deze helemaal wegblijft en er minder vaak of geen eisprong plaats vindt. Het betekent natuurlijk niet dat u geen voorbehoedsmiddelen meer hoeft te gebruiken.


Polikliniek bijwerkingen

GGz Centraal heeft een polikliniek bijwerkingen. Hier worden bijwerkingen van medicatie onderzocht en behandeld. Deze polikliniek kan u en uw arts daardoor ondersteunen bij het zoeken naar de beste oplossing voor uw klachten. U kunt uw arts vragen om u aan te melden bij de polikliniek bijwerkingen.


Aanmelding

Uw voorschrijvend(huis)arts kan u aanmelden bij de polikliniek bijwerkingen. Als u al in behandeling bent bij GGz Centraal dan houdt u uw eigen behandelaar. De polikliniek is een aanvulling op die behandeling. Externe aanmeldingen zijn tot nu toe alleen mogelijk in Flevoland.


Om u te kunnen uitnodigen is altijd een verwijsbrief nodig. Ook is het handig een overzicht te hebben van de huidige medicatie die u gebruikt. U kunt de verwijsbrief en aanvullende informatie (laten) sturen naar:
GGz Centraal de Meregaard

T.a.v. M. de Ruijter / polikliniek bijwerkingen

Postbus 1589

1300 BN Almere


Als u geen patiënt bent van GGz Centraal, bestaat het onderzoek uit een screening door de verpleegkundig specialist en aansluitend een onderzoek op o.a. bewegingsstoornissen door de psychiater. Wilt u meer informatie? Stuur dan een mail met uw vragen naar polikliniekbijwerkingen@ggzcentraal.nl.
Kosten

Voor algemene informatie over de kosten van behandeling bij GGz Centraal verwijzen wij u graag naar onze website www.ggzcentraal.nl/kosten.



© GGz Centraal, mei 2016, auteurs: M. de Ruijter en L. Tammenga
Yüklə 10,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə