Rassegna Stampa Dal sito web Mreza kreativnih ljudiYüklə 21,39 Kb.
tarix15.03.2018
ölçüsü21,39 Kb.

Rassegna Stampa

Dal sito web Mreza kreativnih ljudi

Link: http://www.mrezakreativnihljudi.com/2014/06/premijera-opere-krunisanje-popeje-u.html

Premijera opere Krunisanje Popeje u Madlenijanumu
Premijera opere Krunisanje Popeje u Madlenijanumu

U okviru 9. Festivala rane muzike Italijanski institut za kulturu u Beogradu organizuje učešće Italijanski umetnika u operi KRUNISANJE POPEJE (1643), KLAUDIJA MONTEVERDIJA, opera sa prologom u tri čina.

Prvo izvođenje u Srbiji

nedelja 15. jun 2014, 19.30 h

Teatar i Opera Madlenianum

BEOGRAD-ZEMUN, Glavna ulica 32

muzika:


KLAUDIO MONTEVERDI (1567-1643) 

libreto:


ĐOVANI FRANČESKO BUZENELO

Orkestar “New Trinity Baroque” iz Atlante (SAD)

na originalnim instrumentima epohe

dirigent i čembalo: 

PREDRAG GOSTA

umetničko vođstvo:

PREDRAG GOSTA i MARIJANA MIJANOVIĆ

reditelj: 

SOFIJA PEROVIĆ

sa specijalnim učešćem italijanskih solista: 

MARINA SERPALJI, mecosopran

KARLO VISTOLI, kontra-tenor 

uloge:

Jana Jovanović, sopran (Srbija) - PopejaJanja Vuletić, mecosopran (Hrvatska) - Neron

Karlo Vistoli, kontra-tenor (Italija) - Oton

Dragana Popović, sopran (Srbija) - Otavija

Plamen Kupnikov, bas (Bugarska) - Seneka

Marina Serpalji, mecosopran (Italija) - Amalta,Senekina dadilja, Vrlina

Vesna Marković, sopran (Srbija) - Druzila

Radmilo Petrović, tenor (Srbija) - Lukano, Senekin sestric, Konzul

Milan Stančić, bariton (Srbija) – Senekin rođak, Liktor, Tribun

Marijana Šovran, sopran (Crna Gora) – Amor

Marijana Radosavljevic sopran (Srbija) - Fortuna

Međunarodni festival rane muzike u Beogradu osnovan je 1991. na inicijativu baroknog flautiste Dragana Karolića i čembaliste Predraga Goste, koji je postao cenjeni dirigent i umetnički direktor ove manifestacije od njenog prvog izdanja. U periodu od 1991. do 1996. brojni solisti i muzički ansambli iz tadašnje Jugoslavije i raznih evropskih zemalja nastupili su na Festivalu, ali uprkos značajnom međunarodnom ugledu on nije organizovan narednih šesnaest godina. 

Festival je nastavljen 2012. i od tada su na njemu učestvovali umetnici iz regiona Zapadnog Balkana i Podunavlja i brojnih drugih zemalja koji su na koncertima izvodili srednjovekovnu, renesansnu i baroknu muziku. 

Glavni događaj ovogodišnjeg festivala je prvo izvođenje u Srbiji opere “Krunisanje Popeje” Klaudija Monteverdija, koja će biti predstavljena na Velikoj sceni “Teatra i Opere Madlenianum” u Zemunu 15. juna 2014. i reprizirana naredne nedelje, 22. juna. 

Ovo posebna postavka Monteverdijvog remek-dela predstavlja prvi veliki muzički projekat Studija rane muzike i Međunarodnog festivala rane muzike u Beogradu. Takođe je značajno prisustvo pevača iz Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji pevaju zajedno uz pratnju međunarodnog ansambla New Trinity Baroque, na čijem čelu je Predrag Gosta. Muzika, dakle, pruža značajnu priliku sa susretanje, poređenje i saradnju među umetnicima iz različitih zemalja, ujedinjenih u realizaciji zajedničkog projekta. 

Italijanski institut za kulturu u Beogradu,osvedočeni promoter dijaloga i interkulturne saradnje, učestvuje na IX izdanju festivala sarađujući i realizujući manifestaciju i podržavajući učešće dva italijanska pevača: mecosoprana MARINE SERPALJI, u ulogama Arnalte, Senekine dadilje i Vrline, i kontra-tenora KARLA VISTOLIJA, u ulozi Otona, nesrećnog protivnika Popeje, osuđenog na kraju na progonstvo.

Opera “Krunisanje Popeje”, koju je po libretu Đovanija Frančeska Buzenela Klaudio Monteverdi komponovao u poslednjem periodu svog života, izvedena je 1643. tokom Karnevala u Veneciji, nekoliko meseci pre smrti velikog muzičara. Posle novog izvođenja 1651, opera je zaboravljena i ponovo otkrivena tek krajem 19. veka. Od šezdesetih godina 20. veka ovo Monteverdijevo remek-delo predstavljeno je u brojnim i značajnim teatrima širom sveta, uvek sa velikim uspehom. 

Centralni element “Krunisanja Popeje” je priča o ambizioznoj Neronovoj ljubavnici koja je bezkrupulozna i odlučna u nameri da pobedi svoje protivnike, od filozofa Seneke do časne imperatorove supruge Otavije, i koristi sva sredstva kako bi zauzela carski presto. U oštrom kontrastu sa moralnim konvencijama epohe, Klaudio Monteverdi se odlučuje da u svom delu predstavi, iako efemeran, trijumf ambicije i besmrtnosti nad vrlinom i poštenjem. 

New Trinity Baroque, jedan od vodećih muzičkih ansambala u Americi u oblasti rane i barokne muzike, osnovao je u Londonu 1998. srpski dirigent i čembalista Predrag Gosta. Ansambl, sa zvaničnim sedištem u Atlanti u SAD-u, od samog početka činili su muzičari iz različitih zemalja, u transnacionalnom duhu saradnje i umetničkog stvaranja. Repertoar ansambla New Trinity Baroque obuhvata pre svega muzičke kompozicije XVI i XVII veka, koje muzičari izvode na originalnim instrumentima epohe. 

Od 1998 do danas, ansambl je nastupao u SAD-u i u Evropi, sarađujući i sa solistima međunarodnog renomea, kao što je barokni violinista Džon Holovej, koji je od 2005. do 2006. bio i njegov muzički direktor. 

Predrag Gosta je završio muzičku školu “Mokranjac” u Beogradu a zatim nastavio da studira na Fakultetu muzičke umetnosti u istom gradu. Godine 1996. odlazi u London gde je diplomirao muziku na Triniti koledžu. Godine 1998. nastanjuje se u Atlanti (SAD), gde završava master iz Solo pevanja, dirigovanja horom i orkestrom na Državnom univerzitetu u Džordžiji. Iste godine osniva ansambl rane muzike “New Trinity Baroque” sa kojim snima brojne albume i nastupa na najznačajnijim festivalima rane muzike u Americi i drugim zemljama. Od 1991 do 1996. bio je umetnički direktor Studija rane muzike i Međunarodnog festivala rane muzike u Beogradu. Nakon perioda u kojem je obavljao značajne funkcije u SAD i Rusiji, Gosta se vraća u srpsku prestonicu gde je od 2012. ponovo umetnički direktor Međunarodnog festivala rane muzike, a od 2013. i Beogradske barokne akademije. 

Marina Serpalji je diplomirala solo pevanje na Konzervatorijumu “Đuzepe Nikolini” u Pjačenci. Pohađala je brojne seminare i operske radionice i učestvovala na takmičenjima za solo pevače, osvojivši značajna priznanja na Međunarodnom takmičenju za mlade talente u Milanu, Međunarodnom operskom takmičenju “Magda Olivero” i na Međunarodnom takmičenju solo pevača “Frančesko Čilea”. Karijeru solo pevačice započinje sa simfonijskim horom “Đuzepe Verdi” u Milanu, horom filharmonije “Ruđero Magini” i Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI iz Torina.

Nastupala je u Teatru Fraskini u Padovi, na Sceni Filharmonije u Trentu i u Asocijaciji “Amici del Loggione della Scala” u Milanu, izvodeći uglavnom arije iz mocartovskog repertoara.

Godine 2012. je nastupila sa Orkestrom Nuova Kameristika iz Milana pod dirigentskim vođstvom Roberta Lomurna, interpretirajući “Stabat Mater” Đovanija Batiste Pergolezija i oratorijum “Il Natale degli innocenti” Nina Rote. Godine 2013. realizuje svoj prvi DVD pod nazivom “Glas u duši” na kojem izvodi arije iz religiozne muzike. 

Karlo Vistoli je pohađao časove klasične gitare i klavira a 2005. započinje studije solo pevanja kao kontra-tenor. Učestvovao je na majstorskim radionicama baroknog pevanja Monike Bačeli, Sare Mingardo i Sonie Prina, i pohađao časove iz Renesansnog i baroknog pevanja na Konzeravatorijumu «Freskobaldi» u Ferari. Godine 2012. učestvuje na Međunarodnom takmičenju “Grad Bolonja”, gde su mu dodeljene Plaketa Studijskog centra Farinelli kao najboljem interpretatoru barokne muzike kao i Plaketa Teatra Gvardasoni. Iste godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju «Kleto Tomba» u gradu Kastel San Pjetro Terme. Učestvovao je takođe sa uspehom na Trećem međunarodnom takmičenju barokne opere “Pjetro Antinio Česti” u Insbruku. 

Natupao je na brojnim resitalima u Teatru Komunale «Mazini» u Faenci, u Sali grbova dvorca Estense u Ferari, u crkvama San Vitale i Santa Marija Mađore u Raveni. U Raveni je učestvovao i na čuvenom Ravena Festivalu 2012, zajedno sa Fabijanom Merlanteom koji je svirao na teorbi i Kristinom Macavilani Muti u ulozi pripovedača. 

Pre nekoliko godina je pokrenuo studijsku i koncertnu saradnju sa Muzičkom kapelom crkve sv Jakova u Bolonji kojom upravlja Roberto Kašo.Na konkursu “Prvi podijum” konzervatorijuma «Maderna» u Čezeni odabran je da debituje oktobra 2012. u ulozi čarobnice u operi “Didona i Enej” Henrija Persla, koja je izvedena u Teatru Bonči u Čezeni i u Teatru Algijeri u Raveni.U okviru projekta Škole italijanske opere nastupio je novembra 2012. u Teatru Komunale u Bolonji, u ulozi Ličide u “Olimpijadi” Jozefa Mislivečeka pod dirigentiskim vođstvom Olivera fon Dohnanjija. 

Da alcuni anni ha avviato una collaborazione di studio e di attività concertistica con la Cappella Musicale di San Giacomo Maggiore di Bologna diretta da Roberto Cascio.

Selezionato tramite il Concorso “Primo Palcoscenico” del Conservatorio «Maderna» di Cesena, ha debuttato, nell'ottobre 2012, nei panni dell’Incantatrice nell’opera “Didone ed Enea” di Henry Purcell al Teatro Bonci di Cesena e al Teatro Alighieri di Ravenna. Nel novembre 2012, ha sostenuto il ruolo di Licida ne “L’Olimpiade” di Josef Mysliveček, sotto la direzione di Oliver von Dohnányi presso il Teatro Comunale di Bologna, nell'àmbito di un progetto della Scuola dell’Opera Italiana di Bologna. 

PROGRAM PREDSTAVA

nedelja 15. jun 2014, u 19.30h

premijera u Srbiji

Beograd-Zemun, Opera i teatar “Madlenianum”, ulica Glavna 32

nedelja 22. jun 2014, u 20.00h 

Beograd-Zemun, Opera i teatar “Madlenianum”, ulica Glavna 32Organizuje:

Međunarodni festival stare muzike u Beogradu, Nova beogradska opera, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Opera i teatar “Madlenianum” u Zemunu


Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə