Saha Yönetmenleri Kullanım Klavuzu 1 – Açılış Ekranını Anlamak



Yüklə 29 Kb.
tarix01.07.2018
ölçüsü29 Kb.
#52909

Saha Yönetmenleri Kullanım Klavuzu
1 – Açılış Ekranını Anlamak

Açılış ekranında sizi 3 adet sekme bekliyor. Bu sekmeler daha önce tanımladığınız planları hatırlatma amacıyla hazırlanmıştır.


Bugün sekmesinde; bugün için gidilmesi gereken eczaneleriniz gösteriliyor.Bu ekran daha net bir görünüm olması açısından liste şeklide ayarlandı.
Günü geçmiş sekmesinde; takvim şeklinde günü geçmiş planlarınız görülebilir. Bu ekrandan isterseniz eczanelerle ilgili yapılan görüşme kayıtları oluşturulabilir. Ya da günü geçmiş ama gidilemeyen eczane isternirse tarihi ertelenerek tekrar plan gündemine alınabilir.
Ertelenmiş sekmeside; erteleme yapılan planlarınızı görebilirsiniz. Yine aynı işlemleri bu takvimde de yapabilirsiniz.
Açılış ekranında ki görünümler tek bir amaca hizmet eden görünümlerdir. Bu yüzden ertelenmiş bir planın tarihi geçmiş ise; bunu hem ertelenmiş hemde günü geçmiş takvimlerinde görmeniz mümkündür. Ayrıca ertelenmemiş planlarınızda sadece günü geçmiş takviminde görüntülenebilir.
2 – Eczanelerim Ekranları

Eczanelerle ilgili saha yönetmenlerinin yapabileceği işlemlerin toplandığı bölümdür.


Eczanelerim; bu ekranda saha yönetmeninin sorumluluğuna atanmış eczaneleri görebiliriz. İstersek her bir eczaneye ait ims bölgesi, vergi bilgileri gibi detayları görebiliriz. Ya da eczaneyi sorumluluk alanımızdan çıkartabiliriz.(silme fonksiyonu şuan deaktiftir.)
Tüm eczaneler; sistemdeki tüm eczaneleri görebildiğimiz ekrandır.Şuan için bu ekranda herhangi bir işlem mevcut değildir.
Eczane ekle; kendi sorumluluğumuzdaki eczaneleri seçmek için kullanılan bölümdür.
Eczane detayı ekle; kendi sorumluluğumdaki eczanelerin ek detaylarını ekleyebildiğimiz ekrandır. Bu ekranda eklenecek bilgiler ilgili birim tarafından onaylandıktan sonra gösterilecektir. (SAF ECZANESI için bilgi görülebilir)
3 – Planlarım Ekranları
Yapılacak olan ziyaretlerle ilgili tüm işlemlerin yapılacağı ekranlardır. Açılış olarak içinde bulunduğumuz ayın görüntüsü gelmektedir.Böylece tüm ayın durumunu izleyebilirsiniz.
Ayrıca takvim üzerinde bir tarihe tıkladığımızda o tarihe plan tanımı yapabiliriz. Bu tarih bulunduğumuz günden daha ileriki bir tarih olmak zorundadır. İçinde bulunduğumuz gün farklı bir renkle gösterilmektedir.
Bu bölümdeki takvimde sol üst bölümdeki seçenekler sayesinde aylık, haftaklık ve günlük olarak planlarımızı görebiliriz. Özellikle gün görünümünde planlarımızın saat bazında görüntüsünü alabilmekteyiz.
Takvim uygulamasında renklendirme ile ilk bakışta planların durumunu anlamak mümkün.
Takvimde, plan için görüşme kaydı yapıldığında otomatik olarak plan kapatılır ve takvim içinde gösterimi sona erer. Bunun geri dönüşü şuan için yoktur.
Takvim üzerindeki planlarda küçük 3 adet buton görülmektedir. Soldan sağa sayarsak; görüşme ekle, plan ertele, plan sil.
Görüşme ekle; plan dahilinde görüşmesi tamamlanan planın görüşme metnin ve detaylarının yazıldığı ekrana gitmemizi sağlar.
Plan ertele; planı ileri bir tarihe ertelemeye yarar. Erteleme işlemi her oluşturulmuş plan için 2 kezdir. Daha fazla plan ertelenemez ve her erteleme de plan rengi değişecektir.
Plan sil; bu yanlış oluşturulmuş planın silinmesini sağlar. (Bu işlemi tartışmakta fayda var. saha yönetmeni mi yoksa yetkili kişi mi yapacak.)
Plan oluştur; excel tablosundan toplu halde plan oluşturmamızı sağlar.2 adımda tamamlanan bir işlemdir. İlk adımda dosyayı seçip gönder dedikten sonra bizim için önemli olan plan tarihlerini excel tablosunda hangi alanlara denk geldiğini seçmemiz gerekiyor. Bu işlemi de yaptıktan sonra kaydet diyerek bitiriyoruz. (bu işlem izinlerden dolayı şuan aktif değildir)
Tek tek plan oluşturmak için ise takvim üzerinden tarih seçmemiz gerektiğini unutmayalım.
Ertelenmiş planlarım; daha önce erteleme işlemi yaptığım tüm planlarımı gösterir. Kaç kez erteleme yaptığımızın önemi yoktur. Planı oluşturduğumuz tarih eski tarih, ertelemeden sonraki plan tarihi ise yeni tarih olarak gösterilmektedir.
Eksik planlar; bize içinde bulunduğumuz ay içinde tanımlanan fakat 2 taneden daha az olan eczaneleri gösterir ve o eczaneler için plan oluşturmamızı sağlar.
2'den Fazla; bize 2 taneden daha fazla tanımladığımız planları göstermektedir. Bu bölümde hangi eczaneden 2 taneden fazla tanım yapıldıysa o eczaneye ait tüm kayıtlar tarihe göre sıralanmaktadır.
Plan düzenleme; 2 şekilde davranış sergiler. Birincisi; takvim üzerinden bir plana tıkladığınızda seçilen planda tanımlanmış eczaneyi ve tarihini düzenleyebileceğiniz ekranla karşılaşırsınız. İkincisi; ertelenmiş planlarım listesinden düzenleme işlemi yaparsanız eczaneyi değiştirmeniz mümkün olmayacaktır. Sadece tarih bölümünde değişiklik yapılabilir.
Ayrıca bu ekranda önemli olarak; seçilen eczanenin son 6 aylık geçmişi görüntülenmektedir. Ve görüşme kaydı yapılmış ise (ki yapılmaz ise zaten açık durumdadır ve takvimde görünüyor demektir) detaylarını görmek mümkündür.
4 - Görüşmelerim Ekranları

Plan dahilinde ziyareti gerçekleştirilen eczanelerin görüşme detaylarının yazılıdığı bölümdür. Planlanmamış bir ziyaretin görüşmesi tutulamaz. Mutlaka plan tanımlanmış olmalıdır.


Görüşmelerim; bize kendi oluşturduğumuz görüşmeleri gösterir. Yani kendi planladığımız ziyaretleri gerçekleştirdikten sonra yazdığımız detayları içerir. Her görüşmenin ayrıca etkinlikleri olabilir, bunlar da tanımlanmalıdır. Bu listede rapor butonuyla görüşmeye dair tüm bilgileri görebiliriz. Bu ekranı ayrıca PDF, Excel olarak dökümanlayabiliriz ve yazıcıdan çıktı alabiliriz (yazıcı çıktısı henüz deaktif).
Tüm görüşmeler; bize kendi harcimizde kalan tüm görüşme detaylarını gösterir. Böylece diğer saha yönetmeni arkadaşlarımızın görüşmeleri hakkında bilgimizi olur.

5 – Çağrılarım Ekranları

Herhangi bir olaya göre iş takibi yapılmasını sağlayan bölümdür. Bir şekilde bize ulaşmış olan istek, öneri, şikayet vb. konularda ticket mantığıyla çağrı açılması ve bu açılan çağrıyı ilgilendiren bir kişi var ise ona da mail yoluyla bunu iletmemizi sağlar. Kişiye ulaştırılacak olan çağrıya kontrol listesi eklenerek, kişinin bu işi yapıp yapmadığı saha yönetmeninin kontrolünde olacaktır.


Çağrı oluştur; ekranında bize ulaşan bilginin detayları yazılır. Bize bunu bildiren kişi ve bu bilginin nasıl bize ulaştığı da önemlidir. Diğer alanlar doldurulur ve çağrı direk olarak açık pozisyonda kaydedilir. (Çağrı durumu; açık, beklemede, kapandı olarak değiştirilecek)
Açık çağrılarım; ekranında kendimize ait açık tüm çağrılar gösterilmektedir. Çağrı yönetimi de bu sayfadan yapılacaktır. Her çağrının yanındaki balon ikonuyla çağrı metni görüntülenir. Açılan bu yeni bölümde e-posta gönder, e-posta geçmişi butonları yer almaktadır.
E-posta gönder butonu açılan çağrı bilgilerini iletmemiz için bizi e-posta gönderme ekranına taşır. Bu ekranda posta gönderilecek kişiler belirlenir ve posta gönderilir. Bu esnada gönderilen posta çağrıya ait e-posta geçmişi bölümüne işlenir. Bu şekilde çağrının kaç kez, kime gönderildiği, gönderilirken ne gibi deformasyona uğradığı e-posta geçmişi bölümünden görülebilir olacak. Bu bölümde ayrıca kontrol listeleri de e-posta içeriğine dahil edilecektir. Bu şekilde postanın ulaştığı kişi kontrol listesinde yapması gereken adımları takip edip çağrıyla ilgili işlemleri gerçekleştirecek ve saha yönetmenine geri dönüş yapacaktır.
E-posta geçmişi butonuyla, daha öcne bu çağrı kaç kişiye hangi tarihte ulaşmış ve ulaşırken metinde ne gibi değişiklikler oluşmuş görülebilir. Çağrı bir kez gönderildikten sonra diğer gönderimlerin burdan yapılması daha sağlıklı sonuçlar oluşturacaktır.
E-posta gönder butonu açılan çağrının ilk halini gönderir, e-posta ilet butonu ise gönderilen postalara eklenmiş yazılarla birlikte gönderim yapar. Outlook'taki postayı ilet mantığıyla aynıdır.
Bu bölüme kontrol listeleri dahil edilecektir. Bu listeler e-posta gönderme ekranında karşımıza çıkacak ve posta metnine eklenerek kişilere ulaşması sağlanacaktır.
Kapanan çağrılar; bölümünde kapanmış çağrıların listesi görülebilecek, herhangi bir gönderim işlemi olmaksızın görüntüleme işlemlerinin tümü aktif olacaktır. (Bu bölüm henüz aktif değildir)

6 – E-Posta Ekranları
Sistem içi yada sistem dışı e-posta gönderme ekranıdır. Kendinize özel gruplar oluştururak sık kullandığınız kişileri bir grup altında toplayıp e-posta gönderimi yapabilirsiniz.
Yeni e-posta; posta göndermemizi sağlar. Bu bölümün asıl amacı, istenilen kişilere alınan raporları dosya olarak gönderme yapılmasıdır. İstenilen kadar dosya ek yapılabilir.
Grup oluştur; sistemde kayıtlı kullanıcıları gruplamaya yarar.
E-posta gruplarım; oluşturduğum grupları yönetmemi sağlar.
Yüklə 29 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©genderi.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə